Új irodalmi és környezetvédelmi online folyóirat indult a Balatonnál
sa

Új irodalmi és környezetvédelmi online folyóirat indult a Balatonnál

zöld vulkán szent_györgy-hegy balaton folyóirat bojár_iván_andrás

Vulkán Magazint Bojár Iván András művészettörténész, újságíró alapította, aki a 10 millió Fa nevű civil kezdeményezést is elindította, írja a We Love Balaton nyomán a 24.hu. A lapban esszék, tárcák, novellák és beszámolók olvashatók kulturális, környezetvédelmi, művészeti és építészeti témában. 

Az alapító Bojár Iván András a Szent György-hegy és környéke meghatározó kulturális szereplője, aki a hegy lábánál álló házánál nyaranta közösségi programoknak és irodalmi esteknek ad otthont.

A szerkesztőséget Bojár mellett Kondorosi Edit, Láng Judit és Mesterházy Fruzsina alkotja, és többek között olyan, a környéken élő szerzőktől olvashatunk majd írásokat, mint Csikós Attila író, Artner Sisso vagy Németh István Péter költő.

Hová tűnt Fekete István országa?
Hová tűnt Fekete István országa?
Tovább olvasok

A Vulkán alapításának ötlete akkor merült fel, mikor a Nagy Káli Könyvhöz hasonlóan a Szent György-hegyről is készült volna egy olyan kötet, amiben a hegy irodalma is helyet kap. A kötet végül nem jelent meg, a magazin viszont elindult.

"A Badacsonynak rengeteget jelentett az, hogy van Kisfaludyja, és rajta keresztül van történelme, legendája, egyfajta irodalmi kultusza, vagy Egry révén van egy festője. Fontos, hogy tudatosítsuk, a Szent György-hegynek ott van Konrád György (aki egy Szent György-hegyi présházból  nézte 1999-ben a napfogyatkozást), vagy Kiss Bendek, a vagy a Kilencek népi írói körhöz tartozó költő, aki egyben szőlősgazda is volt a hegyen" - mondta Bojár a We Love Balatonnak. 

A magazin témái kapcsán Bojár elmondta, hogy 

hiányolta az olyan irodalmi folyóiratokat, amik a környezetvédelmet fontos társadalmi kérdésként fogalmazzák meg.

A vulkán így metaforaként is működik, hiszen korunk egyik nagy megrázkódtatása szerinte a klímaválság. 

A Vulkán működése non-profit, és minden tartalma ingyenesen olvasható.