Máté Gábornak mesélt Harry herceg arról, miért nem tartja magát áldozatnak 

Másfél órát beszélgetett élő adásban Harry herceg Dr. Máté Gáborral, ezalatt szó esett Harry droghasználatáról, a katonaságról, a diszfunkcionális családjáról, a Megxit hatásáról, a Dianához kötődő emlékeiről, és arról is, milyen apa szeretne lenni.

sa | 2023. március 06. |
HARRY HERCEG
Tartalék
Ford. Németh Anikó Annamária, Szepes András, Corvina, 2023, 416 oldal
-

Március második felében jelenik meg magyarul is Harry herceg hírhedt memoárja, a Tartalék, amiben a királyi családdal részben szakító Harry mesél az életéről. A memoárt eleinte nagy felhajtás övezte, ami nemcsak a brit királyi család szappanoperájának újabb fejezetét jelentette, hanem a könyvpiac működéséről is sokat elárult. A Harry és a memoár körüli viharokról ebben a cikkben írtunk bővebben:

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét
Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

Tovább olvasok

A történethez persze az is hozzátartozik, hogy az angol nyelvű megjelenést követő őrület meglepően hamar, szinte napok alatt lecsengett, és pár héttel később már arról tudósítottunk Londonból, mennyire nem érdekli a briteket.

A könyvre most az terelte vissza a figyelmet, hogy Harry egy élő streaming során másfél órát beszélgetett a traumaszakértő kanadai magyar orvossal, Máté Gáborral. (A közvetítést egyébként 17 fontért, azaz kb. 7200 forintért lehetett megnézni, és a jegy áráért a memoár egy példányát is megkapták a nézők.)

A Daily Mail arról írt, hogy a beszélgetés során Harry gondosan kerülte, hogy támadja a királyi családot, sőt, meg sem említette sem Kamillát, sem a fivérét, Vilmost, sem a sógornőjét, Katalint. Mindez már csak az időzítést tekintve is fontos lehet, hiszen III. Károly koronázása alig két hónap múlva lesz, és még nem világos, hogy ő és Meghan Markle jelen lesznek-e az eseményen.

A lap szerint a beszélgetés során Harry a következőkről beszélt:

  • jó jelölt volt a hadseregbe, mert oda szerinte a csonka, széthullott családokból toboroznak;
  • folyamatos volt számára az érzelmi káosz, 12 éves korától (ekkor halt meg Diana) "harcolj vagy menekülj" létállapotban élt, már amikor épp nem volt sokkos;
  • a terápia segített neki, hogy kiszabaduljon a “diszfunkcionális” családjából, a Megxit után pedig “hihetetlenül szabadnak” érezte magát;
  • a kannabisz mentálisan sokat segített neki, a kokainnak viszont semmilyen hatása nem volt rá;
  • az ajahuaszka (a dél-amerikai, növényi alapú hallucinogén főzet, aminek Máté is elkötelezett támogatója - a szerk.) megváltoztatta Harryt, és segített neki, hogy feldolgozza a traumáit és a múlt fájdalmát; 
  • a feleségét “kivételesnek” nevezte, szerinte Meghan segített neki elkerülni, hogy bent ragadjon a királyi családban.

A beszélgetés egy pontján Máté egyébként azt mondta Harrynek, hogy szerinte figyelemzavara van, mire a herceg azzal viccelt, hogy kapott egy ingyenes terápiás alkalmat.

A Hello! magazin azt is kiemelte, hogy amikor Gábor szóba hozta az érintés hiányát a királyi családban (II. Erzsébet ölelés helyett rendszeresen kézfogással üdvözölte a kisfiú III. Károlyt), Harry elmondta, hogy másfajta apa akar lenni, mint III. Károly volt, és 

nem akarja átörökíteni a traumáit és a fájdalmait a saját gyerekeire.

Harry arról is beszélt, hogy sokáig félt attól, hogy ha terápiába kezd, azzal esetleg elveszíti az anyjához kötődő emlékeit, valamint azt is hangsúlyozta, hogy nem tartja magát áldozatnak, és azzal, hogy elmondta a történetét, nem együttérzést akart kiváltani, hanem segíteni. Reméli, hogy a könyve bátorságot önt másokba, és az emberek felismerik, mennyire összeköti őket a trauma. 

Dr. Máté Gábor a Normális vagy - Trauma, betegség és gyógyulás mérgező világunkban című, a fiával közösen írt könyvében összegezte tudását a traumáról, és arról, milyen károkat okoz világszerte, hogy azt hisszük, traumatizáltan élni normális. A könyv hetekig szerepelt a New York Times bestseller listáján, a magyar bemutatójáról itt írtunk, Máté Gábor traumáról szóló dokumentumfilmjéről pedig itt. A könyvbe itt beleolvashatsz.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Kit érdekel Harry herceg memoárja? Londonban jártunk, hogy kiderítsük

Londonba utaztunk, hogy kiderítsük melyik korosztályt és miért hozza lázba minden idők legsikeresebb tényirodalmi kötete, ám kiderült, hogy a királyi család élete már közel sem érdekli annyira a briteket, mint gondolnánk.

...
Hírek

Harry herceg memoárja már most könyvpiaci rekordokat döntöget

Csak egy könyv van, amelyik az elmúlt évtizedekben ennyire jól fogyott az angolszász könyvpiacon, az is egy Harryről szólt - Harry Potterről.

...
Hírek

Éjfél óta nyitva tartó könyvesboltok, kígyózó sorok Nagy-Britanniában – megjelent Harry herceg memoárja

Nagy-Britanniában kedden jelent meg Harry herceg botrányosnak ígérkező könyve, mely minden bizonnyal az idei év egyik legolvasottabb és legfelkapottabb kötete lesz. A Tartalék magyarul márciusban fog megjelenni.

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

Szerzőink

...
Vass Norbert

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

...
Sándor Anna

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

Természetesen olvasok
...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Zöld

Megölt újságíróról és őslakos szakértőről neveztek el két élesztőgombafajt

...
Zöld

A szelíd kis faliméhek lettek idén az Év Beporzói 

...
Zöld

Évtizedekre elfeledték a koponyadarabokat, mire egy paleontológus rájött, milyen szenzációsak

...
Zöld

A szenvedélyes szeretet apa és fia között nem segít elmondani az igazat a bolygónkról

...
Zöld

Jövőre ismét embert küld a Holdra a NASA

...
Zöld

Új irodalmi és környezetvédelmi online folyóirat indult a Balatonnál

...
Zöld

Eltévedt az Amazonas dzsungelében egy bolíviai férfi, egy hónap múlva találtak rá

...
Zöld

A cinkék szívesen fészkelnek a postaládádban is – így előzheted meg!