Máté Gábornak mesélt Harry herceg arról, miért nem tartja magát áldozatnak 

Másfél órát beszélgetett élő adásban Harry herceg Dr. Máté Gáborral, ezalatt szó esett Harry droghasználatáról, a katonaságról, a diszfunkcionális családjáról, a Megxit hatásáról, a Dianához kötődő emlékeiről, és arról is, milyen apa szeretne lenni.

sa | 2023. március 06. |
HARRY HERCEG
Tartalék
Ford. Németh Anikó Annamária, Szepes András, Corvina, 2023, 416 oldal
-

Március második felében jelenik meg magyarul is Harry herceg hírhedt memoárja, a Tartalék, amiben a királyi családdal részben szakító Harry mesél az életéről. A memoárt eleinte nagy felhajtás övezte, ami nemcsak a brit királyi család szappanoperájának újabb fejezetét jelentette, hanem a könyvpiac működéséről is sokat elárult. A Harry és a memoár körüli viharokról ebben a cikkben írtunk bővebben:

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét
Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

Tovább olvasok

A történethez persze az is hozzátartozik, hogy az angol nyelvű megjelenést követő őrület meglepően hamar, szinte napok alatt lecsengett, és pár héttel később már arról tudósítottunk Londonból, mennyire nem érdekli a briteket.

A könyvre most az terelte vissza a figyelmet, hogy Harry egy élő streaming során másfél órát beszélgetett a traumaszakértő kanadai magyar orvossal, Máté Gáborral. (A közvetítést egyébként 17 fontért, azaz kb. 7200 forintért lehetett megnézni, és a jegy áráért a memoár egy példányát is megkapták a nézők.)

A Daily Mail arról írt, hogy a beszélgetés során Harry gondosan kerülte, hogy támadja a királyi családot, sőt, meg sem említette sem Kamillát, sem a fivérét, Vilmost, sem a sógornőjét, Katalint. Mindez már csak az időzítést tekintve is fontos lehet, hiszen III. Károly koronázása alig két hónap múlva lesz, és még nem világos, hogy ő és Meghan Markle jelen lesznek-e az eseményen.

A lap szerint a beszélgetés során Harry a következőkről beszélt:

  • jó jelölt volt a hadseregbe, mert oda szerinte a csonka, széthullott családokból toboroznak;
  • folyamatos volt számára az érzelmi káosz, 12 éves korától (ekkor halt meg Diana) "harcolj vagy menekülj" létállapotban élt, már amikor épp nem volt sokkos;
  • a terápia segített neki, hogy kiszabaduljon a “diszfunkcionális” családjából, a Megxit után pedig “hihetetlenül szabadnak” érezte magát;
  • a kannabisz mentálisan sokat segített neki, a kokainnak viszont semmilyen hatása nem volt rá;
  • az ajahuaszka (a dél-amerikai, növényi alapú hallucinogén főzet, aminek Máté is elkötelezett támogatója - a szerk.) megváltoztatta Harryt, és segített neki, hogy feldolgozza a traumáit és a múlt fájdalmát; 
  • a feleségét “kivételesnek” nevezte, szerinte Meghan segített neki elkerülni, hogy bent ragadjon a királyi családban.

A beszélgetés egy pontján Máté egyébként azt mondta Harrynek, hogy szerinte figyelemzavara van, mire a herceg azzal viccelt, hogy kapott egy ingyenes terápiás alkalmat.

A Hello! magazin azt is kiemelte, hogy amikor Gábor szóba hozta az érintés hiányát a királyi családban (II. Erzsébet ölelés helyett rendszeresen kézfogással üdvözölte a kisfiú III. Károlyt), Harry elmondta, hogy másfajta apa akar lenni, mint III. Károly volt, és 

nem akarja átörökíteni a traumáit és a fájdalmait a saját gyerekeire.

Harry arról is beszélt, hogy sokáig félt attól, hogy ha terápiába kezd, azzal esetleg elveszíti az anyjához kötődő emlékeit, valamint azt is hangsúlyozta, hogy nem tartja magát áldozatnak, és azzal, hogy elmondta a történetét, nem együttérzést akart kiváltani, hanem segíteni. Reméli, hogy a könyve bátorságot önt másokba, és az emberek felismerik, mennyire összeköti őket a trauma. 

Dr. Máté Gábor a Normális vagy - Trauma, betegség és gyógyulás mérgező világunkban című, a fiával közösen írt könyvében összegezte tudását a traumáról, és arról, milyen károkat okoz világszerte, hogy azt hisszük, traumatizáltan élni normális. A könyv hetekig szerepelt a New York Times bestseller listáján, a magyar bemutatójáról itt írtunk, Máté Gábor traumáról szóló dokumentumfilmjéről pedig itt. A könyvbe itt beleolvashatsz.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Kit érdekel Harry herceg memoárja? Londonban jártunk, hogy kiderítsük

Londonba utaztunk, hogy kiderítsük melyik korosztályt és miért hozza lázba minden idők legsikeresebb tényirodalmi kötete, ám kiderült, hogy a királyi család élete már közel sem érdekli annyira a briteket, mint gondolnánk.

...
Hírek

Harry herceg memoárja már most könyvpiaci rekordokat döntöget

Csak egy könyv van, amelyik az elmúlt évtizedekben ennyire jól fogyott az angolszász könyvpiacon, az is egy Harryről szólt - Harry Potterről.

...
Hírek

Éjfél óta nyitva tartó könyvesboltok, kígyózó sorok Nagy-Britanniában – megjelent Harry herceg memoárja

Nagy-Britanniában kedden jelent meg Harry herceg botrányosnak ígérkező könyve, mely minden bizonnyal az idei év egyik legolvasottabb és legfelkapottabb kötete lesz. A Tartalék magyarul márciusban fog megjelenni.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

...

Simon Márton: A Polaroidok sikere után hirtelen más lettem, mint aki voltam [Visszapillantó]

...

Boldizsár Ildikó: A történetmondás eltűnése is okozza, hogy már nem vagyunk alázatosak a természettel [Analógia]

A hét könyve
Kritika
Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté
...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Gyerekirodalom

Rébecca Dautremer: A jó képeskönyv olyan, mint egy színházi előadás

A francia Rébecca Dautremer gyerekeknek szóló könyveket és olyan klasszikusokat is illusztrál, mint az Egerek és emberek vagy a Cyrano. A Pestext Fesztivál vendégeként járt Budapesten, mi pedig családi indíttatásról, egy elrontott gyerekkori rajzról, a vizuális utalások elrejtéséről, és az illusztráció meg a szöveg kapcsolatáról beszélgettünk vele.

Szerzőink

...
Vass Norbert

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

...
Kolozsi Orsolya

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

...
Kolozsi Orsolya

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

Olvass!
...
Beleolvasó

Ha a tudás meghajol a hatalom előtt, erőszak nélkül nem lehet megújulni?

Meg lehet változtatni egy nagyhatalmú intézményt belülről, vagy elkerülhetetlen az erőszak, ha forradalomról van szó? Olvass bele R.F. Kuang új könyvébe!

...
Beleolvasó

Linn Ulmann hőse kétségbeesetten próbál folytonosságot teremteni a múlt és a jelen között

Linn Ulmann új regényének elbeszélője kétségbeesett igyekezettel próbálja összerakni életének darabjait: Oslo, New York és Párizs elevenedik meg a könyv lapjain, hogy a töredékek nyers és őszinte történetté álljanak össze hatalomról, vágyról, szorongásról, testről és szégyenről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Parti Nagy habszódiája tobzódik a romantikus érzelmekben és a nehéz férfibánatban

Első megjelenésekor szerzőként Sárbogárdi Jolán neve volt feltüntetve a borítón, mára a regény a Parti Nagy Lajos-életmű szerves része, emblematikus darabja. Olvass bele A test angyalába!

Természetesen olvasok
...
Zöld

Az AI már élhetőbb várost tervez, mint az emberek

...
Zöld

Milyen szülő a bántalmazó férfi? Könyv anyáknak, hogy segíthessenek a gyerekeiknek és maguknak

...
Zöld

Boldogok a sajtkészítők! - A legrégebbi brit sajtos könyvet publikálták online

...
Zöld

Igaz történet a falkavezérről, amit a kedvessége is hozzásegített a diadalhoz

...
Zöld

Radioaktív sok európai vaddisznó a korábbi atomrobbantások miatt

...
Zöld

Vlad Dracul véres könnyeket sírhatott egy új kutatás szerint

...
Zöld

Rejtélyek a magasban: az állatvilág jóléte a trópusi lombkoronák egészségétől is függ

...
Zöld

Először végeztek valódi vérrel kutatást a menstruációs termékekről, az eredmény is meglepő

...
Zöld

Charles Darwin nyomában indult expedíció Angliából