Használt könyvek eladása – az életben tartott irodalom

Használt könyvek eladása – az életben tartott irodalom

Vannak bizonyos időtálló értékek, melyek életben tartása nem csupán opció, hanem egy közös feladat. Ilyen értéknek számítanak a könyvek is, illetve az általuk testet öltő különféle művek. A könyvnyomtatás és kiadás, illetve a szövegalkotás évszázados hagyományait ápolni és őrizni kell.

Promóció |

A különféle írásos emlékek évezredes múltra tekintenek vissza. Sokszor még nem is beszélhetünk konkrét betűkről vagy egy jól körülhatárolható nyelvről, ezek a dokumentumok mégis képesek voltak fennmaradni. A modern korban persze egész más értéket képviselnek, mint hajdanán, hiszen akkor még gyakorlati szerepük is nagyobb volt. Hasznos feljegyzések, a mindennapi élethez szükséges tudnivalók dokumentációja vagy épp hivatalos dokumentumok is felbukkantak már az egészen ősi időktől kezdve is.

Idővel aztán a nyelvek fejlődésével és az írás képességének terjedésével megjelentek az irodalmi és tudományos munkák is, melyek elsődleges célja a szórakoztatás és ismeretterjesztés volt. A számtalan gondolatot, történetet és tudást azonban muszáj volt kézzelfogható formába önteni. Ezt a formát a könyvnyomtatás hozta el, mely az emberiség kultúrájának legjelentősebb mérföldköve. Innentől ugyanis az utókor számára is konzerválható formában jelenhettek meg a különböző munkák.

-

A könyvek diadalútja pedig a mai napig is tart, ahogy az irodalom is képes lépést tartani a nagy elődökkel. Mára persze a legkülönfélébb témákban és formákban jelennek meg könyvek, a kereslet ugyanakkor továbbra is hatalmas. Az évszázadok során lényegében egy teljes iparág épület a könyvek írására, nyomtatására és kiadására. A kultúra továbbhagyományozásának szempontjából azonban nem csak az új, hanem a használt könyvek is fontosak. Épp ezért a használt könyvek eladása legalább olyan fontos, mint új társaik értékesítése.

Kincsek a múltból

A könyvek értékének meghatározása több irányvonal mentén is megtehető, legyen az szubjektív vagy objektív. Utóbbi szempontból nyilván a kereskedelmi ár a fő mérvadó, akár új, akár használt könyvekről van szó. Az így megszabott ár szintén számos tényező eredménye, melynek utánaszámolva vélhetően mindenki azonos eredményre jut. A szubjektív szempont ettől jóval szentimentálisabb alapokon nyugszik, vonatkozzon az a könyvre vagy akár személyes preferenciákra.

Egy könyv valódi értéke ugyanis belülről fakad, az igazi élményt a benne leírtak tartogatják. Persze sokak számára utánozhatatlan élmény egy új könyv felnyitása, a tinta és a lapok illata és a külcsín nyújtotta esztétikai élmény. A belső érték azonban akkor sem vész el, ha a könyv már kopott, itt-ott szakadt vagy épp foltos. Épp ezért a használt könyvek eladása sem arra támaszkodik, hogy hibátlan állapotú, olvasatlan könyveket adjon tovább.

A legértékesebb kiadványok jellemzően rég elmúlt korok termékei, így a legnagyobb kincsek az antikvitások között találhatók. Rég nem elérhető kiadások, dedikált vagy különleges példányok és még sorolhatnánk. A múlt kötetei az elmúlt korok lenyomatai. Az antikváriumokban pedig tömegével sorakoznak az ilyen és ehhez hasonló könyvek. A használt könyvek eladása mára azonban nem csak az ilyen üzletekre korlátozódik, hanem kihasználja az online tér előnyeit is.

Hirdetések az élmények felé

A használt könyvek eladása nem ok nélkül helyeződött át részben a világhálóra. Az ugyanis egy olyan platformot nyújt, ahol átláthatóan, rendszerezetten és mindenki számára hozzáférhetően gyűjthetők egy helyre a továbbadni kívánt könyvek. Természetesen a nagyobb üzletláncok is foglalkoznak használt könyv eladással, mely opció a webshopokon is feltűnik, illetve néhány antikvárium is üzemeltet online üzletet. Emellett azonban a magánszemélyek közötti kereskedelem is népszerű, mely a hirdetőoldalakhoz kötődik.

Az internetes hirdetőoldalakra bárki tölthet fel ugyanis hirdetéseket, szinte bármilyen kategóriában. A használt könyvek eladása pedig ezeken a platformokon is virágzik. Teljes kollekciók, könyvtárnyi gyűjtemények, vagy épp különálló példányok egyaránt megtalálhatók a hirdetések között. Így az igazi ínyencektől az egyszeri olvasókig bárki találhat számára tetsző könyvet és elmerülhet az általa nyújtott élményben. A hirdetések emellett akár könyvmentő célt is szolgálhatnak.

Sokszor előfordul, hogy valakire egy örökségből vagy más forrásból rászakad egy nagyobb adag könyv, melyet helyhiány vagy más miatt nem kíván megtartani. A hirdetőoldalak által kínált lehetőségek erre is megoldást nyújtanak, hiszen ilyen esetekben is könnyen és gyorsan továbbadhatók a könyvek. Ami valaki számára értéktelen, az mások számára ugyanúgy lehet érték. A használt könyvek eladása pedig részben éppen ezt a hozzáállást kívánja erősíteni, akár online, akár a fizikai üzletekben.

Hírek
...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Hírek

Eredeti Kazinczy-kötet került elő egy online aukción

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

Természetesen olvasok
...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Zöld

Megölt újságíróról és őslakos szakértőről neveztek el két élesztőgombafajt

...
Zöld

A szelíd kis faliméhek lettek idén az Év Beporzói 

...
Zöld

Évtizedekre elfeledték a koponyadarabokat, mire egy paleontológus rájött, milyen szenzációsak

...
Zöld

A szenvedélyes szeretet apa és fia között nem segít elmondani az igazat a bolygónkról

...
Zöld

Jövőre ismét embert küld a Holdra a NASA

...
Zöld

Új irodalmi és környezetvédelmi online folyóirat indult a Balatonnál

...
Zöld

Eltévedt az Amazonas dzsungelében egy bolíviai férfi, egy hónap múlva találtak rá

...
Zöld

A cinkék szívesen fészkelnek a postaládádban is – így előzheted meg!

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

Szerzőink

...
Vass Norbert

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

...
Sándor Anna

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban