Használt könyvek eladása – az életben tartott irodalom

Használt könyvek eladása – az életben tartott irodalom

Vannak bizonyos időtálló értékek, melyek életben tartása nem csupán opció, hanem egy közös feladat. Ilyen értéknek számítanak a könyvek is, illetve az általuk testet öltő különféle művek. A könyvnyomtatás és kiadás, illetve a szövegalkotás évszázados hagyományait ápolni és őrizni kell.

Promóció |

A különféle írásos emlékek évezredes múltra tekintenek vissza. Sokszor még nem is beszélhetünk konkrét betűkről vagy egy jól körülhatárolható nyelvről, ezek a dokumentumok mégis képesek voltak fennmaradni. A modern korban persze egész más értéket képviselnek, mint hajdanán, hiszen akkor még gyakorlati szerepük is nagyobb volt. Hasznos feljegyzések, a mindennapi élethez szükséges tudnivalók dokumentációja vagy épp hivatalos dokumentumok is felbukkantak már az egészen ősi időktől kezdve is.

Idővel aztán a nyelvek fejlődésével és az írás képességének terjedésével megjelentek az irodalmi és tudományos munkák is, melyek elsődleges célja a szórakoztatás és ismeretterjesztés volt. A számtalan gondolatot, történetet és tudást azonban muszáj volt kézzelfogható formába önteni. Ezt a formát a könyvnyomtatás hozta el, mely az emberiség kultúrájának legjelentősebb mérföldköve. Innentől ugyanis az utókor számára is konzerválható formában jelenhettek meg a különböző munkák.

-

A könyvek diadalútja pedig a mai napig is tart, ahogy az irodalom is képes lépést tartani a nagy elődökkel. Mára persze a legkülönfélébb témákban és formákban jelennek meg könyvek, a kereslet ugyanakkor továbbra is hatalmas. Az évszázadok során lényegében egy teljes iparág épület a könyvek írására, nyomtatására és kiadására. A kultúra továbbhagyományozásának szempontjából azonban nem csak az új, hanem a használt könyvek is fontosak. Épp ezért a használt könyvek eladása legalább olyan fontos, mint új társaik értékesítése.

Kincsek a múltból

A könyvek értékének meghatározása több irányvonal mentén is megtehető, legyen az szubjektív vagy objektív. Utóbbi szempontból nyilván a kereskedelmi ár a fő mérvadó, akár új, akár használt könyvekről van szó. Az így megszabott ár szintén számos tényező eredménye, melynek utánaszámolva vélhetően mindenki azonos eredményre jut. A szubjektív szempont ettől jóval szentimentálisabb alapokon nyugszik, vonatkozzon az a könyvre vagy akár személyes preferenciákra.

Egy könyv valódi értéke ugyanis belülről fakad, az igazi élményt a benne leírtak tartogatják. Persze sokak számára utánozhatatlan élmény egy új könyv felnyitása, a tinta és a lapok illata és a külcsín nyújtotta esztétikai élmény. A belső érték azonban akkor sem vész el, ha a könyv már kopott, itt-ott szakadt vagy épp foltos. Épp ezért a használt könyvek eladása sem arra támaszkodik, hogy hibátlan állapotú, olvasatlan könyveket adjon tovább.

A legértékesebb kiadványok jellemzően rég elmúlt korok termékei, így a legnagyobb kincsek az antikvitások között találhatók. Rég nem elérhető kiadások, dedikált vagy különleges példányok és még sorolhatnánk. A múlt kötetei az elmúlt korok lenyomatai. Az antikváriumokban pedig tömegével sorakoznak az ilyen és ehhez hasonló könyvek. A használt könyvek eladása mára azonban nem csak az ilyen üzletekre korlátozódik, hanem kihasználja az online tér előnyeit is.

Hirdetések az élmények felé

A használt könyvek eladása nem ok nélkül helyeződött át részben a világhálóra. Az ugyanis egy olyan platformot nyújt, ahol átláthatóan, rendszerezetten és mindenki számára hozzáférhetően gyűjthetők egy helyre a továbbadni kívánt könyvek. Természetesen a nagyobb üzletláncok is foglalkoznak használt könyv eladással, mely opció a webshopokon is feltűnik, illetve néhány antikvárium is üzemeltet online üzletet. Emellett azonban a magánszemélyek közötti kereskedelem is népszerű, mely a hirdetőoldalakhoz kötődik.

Az internetes hirdetőoldalakra bárki tölthet fel ugyanis hirdetéseket, szinte bármilyen kategóriában. A használt könyvek eladása pedig ezeken a platformokon is virágzik. Teljes kollekciók, könyvtárnyi gyűjtemények, vagy épp különálló példányok egyaránt megtalálhatók a hirdetések között. Így az igazi ínyencektől az egyszeri olvasókig bárki találhat számára tetsző könyvet és elmerülhet az általa nyújtott élményben. A hirdetések emellett akár könyvmentő célt is szolgálhatnak.

Sokszor előfordul, hogy valakire egy örökségből vagy más forrásból rászakad egy nagyobb adag könyv, melyet helyhiány vagy más miatt nem kíván megtartani. A hirdetőoldalak által kínált lehetőségek erre is megoldást nyújtanak, hiszen ilyen esetekben is könnyen és gyorsan továbbadhatók a könyvek. Ami valaki számára értéktelen, az mások számára ugyanúgy lehet érték. A használt könyvek eladása pedig részben éppen ezt a hozzáállást kívánja erősíteni, akár online, akár a fizikai üzletekben.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

Hírek
...
Hírek

Pál Sándor Attila kapta 2023-ban a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

...
Hírek

Jon Fosse: Ha hallgatok a kritikusokra, már 40 éve nem írok

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

...
Hírek

A Hitel Kiadó megalapításával bővül a Libri Csoport

...
Zöld

Karikó Katalin megtartotta Nobel-előadását Stockholmban

...
Szórakozás

Kormos, Krusovszky és kerti székek [PROGRAMAJÁNLÓ]

Olvass!
...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

Mustafa Suleyman egy úttörő MI-fejlesztő vállalkozás, az immár a Google alá tartozó DeepMind egyik alapítójaként közvetlen közelről láthatja a mesterséges intelligencia forradalmát. Olvass bele a könyvébe! 

...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Karikó Katalin megtartotta Nobel-előadását Stockholmban

...
Zöld

Karikó és Krausz adományai is bekerültek a Nobel-díj Múzeumba

...
Zöld

Japán ismét megkapta a környezetvédelmi fricska-díjat

...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

...
Zöld

COP28: Teljesen le kell mondani a fosszilis üzemanyagok használatáról

...
Zöld

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

...
Zöld

Mesebeli olvasókabint építettek a Bakonyban a MOME diákjai

...
Zöld

Egy teljes falu elfér Japán legújabb és legmagasabb felhőkarcolójában

...
Zöld

Darwin beteg gyomra is kellett, hogy a világ megismerhesse az evolúció elméletét

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

...
Vass Norbert

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

...
Sándor Anna

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni