Háy János: Petőfi az anyanyelvünk [Petőfi200]

Háy János: Petőfi az anyanyelvünk [Petőfi200]

Az Alföld szerelmesének élettörténetét és szövegeinek egy részét is sokan ismerik, kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin.  Mindenki ismeri, mindenkinek van véleménye róla. Körkérdésünkre ezúttal Háy János válaszolt, aki Kik vagytok ti? című kötetében Petőfiről is írt

Fotó: Valuska Gábor

ko | 2023. február 21. |

Mit jelent Petőfi ma? Hogyan viszonyul a szövegeihez a mai olvasó? Milyennek látjuk, hogyan értjük vagy értjük félre? Ki az a Petőfi Sándor és aktuálisak-e még a versei?Hogy mindezt megvizsgáljuk, öt rövid kérdést tettünk fel kortárs íróknak és költőknek, és talán a válaszokból megelevenedik és feltámad poraiból ez a középiskolai tankönyvek lapjai közé rekedt izgalmas életmű és személyiség. Mindenkinek másképp, de mindenképpen 2023 perspektívájából.

Kemény Zsófi és Szöllősi Mátyás után most Háy János válaszait adjuk közre:

Melyeket tartja Petőfi legizgalmasabb sorainak, és miért éppen ezeket?

Kicsit úgy vagyok Petőfivel, hogy épp az a legizgalmasabb, amit olvasok tőle. Ma A helység kalapácsát fogom látni és a szöveg mindenképp le fog nyűgözni. De ha az Útirajzokba botlok, azt is nagyon szeretem. Ha pedig épp a Felhők ciklus bölcselkedő verseit nézem, abban is gyöngyöket találok. 

Mi a legkorábbi vagy legmeghatározóbb emléke a költővel kapcsolatban?

Talán az, hogy a nagymamám gyakorta János vitéznek hívott. Amivel számtalan tévképzetet indított el a gondolkodásomban, de egyben azt is elmélyítette, hogy

a Petőfi nevű szerző annyira a miénk, hogy bátran használhatjuk a hétköznapokban is.

Persze Petőfi kapcsán folyamatosan érik az embert meglepetések, például az, amikor tudatosult bennem, hogy hány évesen halt meg, vagy, amikor kiderült, hogy egyáltalán nem volt egy tivornyázó alak.

Aktuális-e (akár részeiben, akár egészében) ma?

Én azt gondolom, hogy Petőfi az anyanyelvünk. Pontossága, tisztasága, az egyszerűségre épülő rendkívül ravasz versépítkezése, a szerepekhez való viszonya, a művészi bátorsága mindig is meghatározó marad a magyar költészetben. Ma már csak kincs, halála után évtizedekig szerintem teher volt az akkori költők számára. Nem pusztán a nagysága miatt, hanem az ikonszerűsége okán is. Remélhetően ez az év nem az ikonszerűségét növeli majd tovább, hanem érintésközelbe hozza az alkotót és főleg a szövegeket.

Melyik Petőfit érzi legközelebb magához? A forradalmárt, a hitvest, az Alföld szerelmesét vagy valami mást?

Nem hiszem, hogy szétszálazható lenne az életmű a költői szerepek szerint. A szerepekkel való bánás önmagában lenyűgöző. De hogy ne kerüljem meg a kérdést, ott szeretem a legjobban, ahol a valóság pontosan van felrakva a versben, mint például a Szeptember végén kezdő soraiban, s ott szeretem kevésbé, ahol a romantikus allegóriák uralják a szöveget, mint például ugyanennek a versnek a második felében.

Mit kérdezne tőle, miről beszélgetne vele, ha visszamehetne az időben?

Nem hiszem, hogy szót értenénk. Túl öreg vagyok hozzá. Idegesítenek az izgága alakok.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szöllősi Mátyás: Utaznék, mulatnék Petőfivel [Petőfi200]

A Petőfi-évforduló kapcsán kortárs költőket, írókat kérdeztünk a romantika nagy alkotójáról. Ezen a héten Szöllősi Mátyás válaszait közöljük. 

...
Hírek

Kemény Zsófi: Muszáj meghalni a píárért? [Petőfi200]

Kétszáz éve született Petőfi Sándor, de vajon milyennek látja a romantikus költőt napjaink művésze? Elsőként Kemény Zsófi válaszait közöljük. 

...
Podcast

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

 Berényi Anna Petőfi című életrajzi regénye arra vállalkozik, hogy árnyalja a képet, mely hagyományosan bennünk él a 19. század egyik legfontosabb költőjéről. Hogyan lehet regényt írni egy rendkívül rövid, mindössze 26 évnyi, ráadásul mindenki számára nagyon jól ismert élettörténetből?

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

Az író a Guardiannek írt véleménycikkben hívta fel a figyelmet az AI szélsebes fejlődésének következményeire.

...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

Kiemeltek
...
Kritika

Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe

A karcsú krimi a humor és melankolikus nosztalgia elegye a legagyafúrtabb elméket is próbára tévő kódokról és a múló időről. A végső megoldás a hét könyve.

...
Nagy

Hogyan képzelték el a sárkányokat a különböző mítoszok?

Istenség vagy démon, a víz őrzője vagy lángoló szörnyeteg – a sárkány visszatérő motívum szerte a világon, feladatköre és temperamentuma azonban kultúráról kultúrára változik.

...
Nagy

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Először járt Budapesten az ünnepelt olasz író, Alessandro Baricco. A beszélgetésen sok minden szóba került a zenétől a mesterséges intelligencián és Nemecsek Ernőn át odáig, hogy régebben jobb volt-e gyereknek lenni, mint ma.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Újravágták az új Amerika Kapitány előzetesét a Trump elleni merénylet után

A Marvel közzétette az Amerika Kapitány: Szép új világ trailerének frissített változatát. Az átdolgozott verzióból azonban kimaradt az a jelenet, amelyben Isaiah Bradley Ross elnökre támad. Könnyen lehet, hogy mindennek a Donald Trump elleni merénylethez van köze.

...
Szórakozás

Madonna adott tanácsot a Deadpool & Rozsomák stábjának

Csütörtökön érkezik a mozikba a Deadpool & Rozsomák, a Marvel-univerzum régóta várt dobása, amiben Madonna ikonikus slágere, az 1989-es Like a Prayer is felhangzik. 

...
Szórakozás

Ki ez az izgalmas női karakter a Deadpool & Rozsomákban?

A Deadpool & Rozsomákot csütörtöktől vetítik a mozik, a legújabb trailerben pedig felbukkan egy szereplő, ami miatt a film még érdekesebb lehet. Kicsoda X-23 és vajon mit készít elő a filmbeli jelenléte?

Hírek
...
Szórakozás

Hallgasd meg, hogy énekel Bob Dylant Timothee Chalamet

...
Hírek

Trump hagyná meghalni a fogyatékkal élőket, állítja könyvében a volt elnök unokaöccse

...
Beleolvasó

A narcisztikus szülők fogságából segít kiszabadulni ez a könyv – Olvass bele!

...
Szórakozás

Sárkányok háza: ezek az ikonikus gengszterek ihlették Aemond Targaryent

...
Beleolvasó

Olvass bele a szerelem természetét kutató verses lélektani regénybe!

...
Hírek

Babarczy Eszter: Ha a rák szó elhangzik, mindenki eldob mindent és rohanna segíteni