"Az ember pontosan olyan jó író lesz, amilyen jó olvasó"

Kiből lehet jó író? Erre a kérdésre ki más adhatná meg a választ, mint az ismert és elismert írók - legalábbis a World Book Day alkalmából a Guardian egy rakás szerzőt kérdezett meg arról, hogy szerintük mi a titok, mitől lesz valaki jó író. A tanácsok bár némileg eltérhetnek, a megkérdezettek egyvalamiben mind egyetértettek.

ro | 2023. március 03. |

Mi kell ahhoz, hogy valaki jó író legyen? Ha tudnánk a választ, valószínűleg már milliomosok lennénk, de sajnos vagy szerencsére nincs egyetlen recept, és minden szerző más tanáccsal tud szolgálni arra nézve, hogyan lehet valakiből jó író. Egyvalamiben viszont mindenki egyetért: a jó íráshoz elengedhetetlen a sok olvasás. Ahogy Carol Ann Duffy skót költő és drámaíró a Guardian kérdésére megfogalmazta: "ha verset akarsz írni, az egyik legfontosabb dolog, amit tehetsz, hogy elolvasol egy verset". Tanácsa egyszerű és célratörő: "Olvass sok verset. Valószínűleg addig nem lehet jó verset írni, amíg az ember nem olvasott jó verseket".

Íme, Dragomán György tuti receptje, hogyan olvassunk többet és rendszeresen
Íme, Dragomán György tuti receptje, hogyan olvassunk többet és rendszeresen

A húsz pontból álló lista csupa gyakorlatias ötletből áll.

Tovább olvasok

"Valószínűleg joggal állíthatjuk, hogy az ember pontosan olyan jó író lesz, amilyen jó olvasó" - ezt már Alan Moore mondta, akinek olyan művek fűződnek a nevéhez, mint a Watchmen vagy a V mint vérbosszú. Ő azt tanácsolja, hogy analitikus szemmel érdemes olvasni, és érdemes alaposan szemügyre venni azokat a műveket, amelyek hirtelen megrémítettek, megérintettek vagy szórakoztattak minket, hogy rájöjjünk, hogyan érte el mindezt az író. Moore is kulcsfontosságúnak tartja az olvasást, de szerinte

a jó könyvek mellett a rosszul megírt könyvekből is lehet tanulni.

"Olvass rettenetesen megírt könyveket, mert azok inspirálóbbak lehetnek, mint a jók" - mondta. Mindezt azzal magyarázta, hogy ha íróként egy jó könyvtől kapunk ihletet, akkor nehezebb elkerülni a plágium csapdáit, vagy azt, hogy valami nagyon hasonlót vessen papírra az ember. Miközben egy rémes könyv olvastán hasznos lehet, ha az első gondolatunk nem más, minthogy ilyet mi is tudnánk írni: "Mindez borzasztó felszabadító. Vizsgáld meg, mit csinált rosszul az író, és rá fogsz jönni, mik azok a hibák, amelyeket nem szabad elkövetni".

A Jack Reacher-sorozat írójaként ismert Lee Child mindezeken felül azt javasolja, hogy a reménybeli író mindenféle műfajban olvasson - tényirodalmat, verseket, színdarabokat, külön nevesítve Shakespeare-t -, hiszen ha történetmesélésről van szó, akkor nincs egyetlen út, ezzel együtt vitatta annak a régi tanácsnak a helyességét, amely úgy szól, hogy csak arról írjon az ember, amit ismer. Szerinte ez szörnyű tanács, és összeségében nagyon kevés olyan ember van a világon, aki eleget tud ahhoz, hogy egy történetet valóban izgalmassá tudjon tenni. Ehelyett ő azt tanácsolja, hogy azt kell leírni, amit az ember érez, és fontos, hogy elemezni is tudja az érzéseit.

Anne Rice tanácsai kezdő íróknak

"Ha írni akarsz, írj! Írj, írj és írj! Ha abbahagytad, kezdd újra" - a napokban elhunyt Anne Rice egyebek között ezt tanácsolta mindazoknak, akik írni szerettek volna.

Tovább olvasok

Malorie Blackman gyerekkönyvíró egy egészen praktikus tanáccsal szolgált. Ő azt mondja, ha ihletet keresünk, akkor érdemes a hírek között kutakodnunk. Viszont fontosnak tartja leszögezni azt is, kicsit elébe kell menni a trendeknek, nem pedig vakon követni, amit a piac diktál. Szerinte arról kell írni, ami érdekel minket, amit szenvedéllyel tudunk csinálni, ezzel együtt óva intett attól, hogy túl sokat várjunk egy ötlet megírásával. Ő akkor tanulta meg ezt a leckét, amikor elkezdett egy regényt, amelyet egy klónozásról szóló cikk inspirált. De azután bemutatták Michael Bay A sziget című thrillerét, amelyben klónozott emberek próbálnak megszökni egy külvilágtól elzárt helyről, mire Blackman a saját sztoriját egyből kidobta a kukába: "A tanulság, hogy ha van egy jó ötleted, akkor vágj bele. Főleg, ha a hírekben láttad - máskülönben másnak is támadhat ugyanaz az ötlete. Arra már senki sem fog emlékezni, hogy ki csinálta meg másodikként".

A Gruffalo alkotója, Julia Donaldson ezzel szemben azt javasolja, ne írjunk történetet az első kósza ötletünkből. Ő ráadásul arra biztat mindenkit, legyen kicsit szőrösszívű, és engedje el azokat az elképzeléseket, amelyek nem működnek, nem kell mindenáron ragaszkodni hozzájuk. Neki is sokkal több hamvába holt ötlete van, mint ahányból végül könyv lett, és szerinte az sem kizárt, hogy végül két, amúgy teljesen különálló ötletből lesz egy történet.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A második John le Carré-életrajz olyan titkokat tár fel, melyek az író életében nem kerülhettek napvilágra

Az életrajz szerzője azt ígéri, olyan titkokat fed fel, melyek őszintén mutatják be John le Carré "szenvedéllyel, titkokkal és árulással" teli életet.

...
Hírek

Lezárult a Budapest Nagyregény történetgyűjtő kampánya, elkezdték a munkát az írók

Több százan vettek részt a Budapest Nagyregény tavaly év végén meghirdetett civil történetgyűjtésében. A kerületi fejezetek elkészítésére felkért 23 kortárs író már el is kezdte a Budapest Nagyregény előkészítését.

...
Panodyssey

Ők nyerték a Panodyssey első írópályázatát!

Első alkalommal rendezték meg idén a a Panodyssey és a Könyves Magazin közös írói pályázatát, amelyre 151 pályamunka érkezett. Közülük választotta ki a győzteseket Moskát Anita és Závada Péter.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

...
Nagy

Bánhidi Lilla: Elfordítja a fejét

„Indulás előtt mindig van szex. Olyan, mint érkezés után a közös reggeli, nem fontos, milyen, csak legyen.” Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a negyedik rész.

Szerzőink

...
ko

Romok, zűrzavar és éjsötét mindenütt – a gyerekek nyelvén a háborúról

...
Kiss Imola

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

...
Kolozsi Orsolya

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Hírek
...
Hírek

Orvos-Tóth Noémi, Náray és Frei Tamás az új Libri-díjasok

...
Hírek

Finy Petra Kerti szonátája három női generáció történetén keresztül mesél [Budapesti nők]

...
Beleolvasó

Papp-Zakor Ilka megfejtette, mit szimbolizál Martyna Bunda regényének kék macskája [MARGÓ KÖNYVEK]

...
Zöld

Naomi Klein és V. V. Ganeshananthan nyerte idén a brit Női Irodalmi Díjat

...
Hírek

Indul a foci Eb, a legjobb európai regényt keressük!

...
Hírek

Nádasdy Ádám a Könyvhéten: A gazdagokat nem megítélni kell, hanem megírni