"Az ember pontosan olyan jó író lesz, amilyen jó olvasó"

Kiből lehet jó író? Erre a kérdésre ki más adhatná meg a választ, mint az ismert és elismert írók - legalábbis a World Book Day alkalmából a Guardian egy rakás szerzőt kérdezett meg arról, hogy szerintük mi a titok, mitől lesz valaki jó író. A tanácsok bár némileg eltérhetnek, a megkérdezettek egyvalamiben mind egyetértettek.

ro | 2023. március 03. |

Mi kell ahhoz, hogy valaki jó író legyen? Ha tudnánk a választ, valószínűleg már milliomosok lennénk, de sajnos vagy szerencsére nincs egyetlen recept, és minden szerző más tanáccsal tud szolgálni arra nézve, hogyan lehet valakiből jó író. Egyvalamiben viszont mindenki egyetért: a jó íráshoz elengedhetetlen a sok olvasás. Ahogy Carol Ann Duffy skót költő és drámaíró a Guardian kérdésére megfogalmazta: "ha verset akarsz írni, az egyik legfontosabb dolog, amit tehetsz, hogy elolvasol egy verset". Tanácsa egyszerű és célratörő: "Olvass sok verset. Valószínűleg addig nem lehet jó verset írni, amíg az ember nem olvasott jó verseket".

Íme, Dragomán György tuti receptje, hogyan olvassunk többet és rendszeresen
Íme, Dragomán György tuti receptje, hogyan olvassunk többet és rendszeresen
Tovább olvasok

"Valószínűleg joggal állíthatjuk, hogy az ember pontosan olyan jó író lesz, amilyen jó olvasó" - ezt már Alan Moore mondta, akinek olyan művek fűződnek a nevéhez, mint a Watchmen vagy a V mint vérbosszú. Ő azt tanácsolja, hogy analitikus szemmel érdemes olvasni, és érdemes alaposan szemügyre venni azokat a műveket, amelyek hirtelen megrémítettek, megérintettek vagy szórakoztattak minket, hogy rájöjjünk, hogyan érte el mindezt az író. Moore is kulcsfontosságúnak tartja az olvasást, de szerinte

a jó könyvek mellett a rosszul megírt könyvekből is lehet tanulni.

"Olvass rettenetesen megírt könyveket, mert azok inspirálóbbak lehetnek, mint a jók" - mondta. Mindezt azzal magyarázta, hogy ha íróként egy jó könyvtől kapunk ihletet, akkor nehezebb elkerülni a plágium csapdáit, vagy azt, hogy valami nagyon hasonlót vessen papírra az ember. Miközben egy rémes könyv olvastán hasznos lehet, ha az első gondolatunk nem más, minthogy ilyet mi is tudnánk írni: "Mindez borzasztó felszabadító. Vizsgáld meg, mit csinált rosszul az író, és rá fogsz jönni, mik azok a hibák, amelyeket nem szabad elkövetni".

A Jack Reacher-sorozat írójaként ismert Lee Child mindezeken felül azt javasolja, hogy a reménybeli író mindenféle műfajban olvasson - tényirodalmat, verseket, színdarabokat, külön nevesítve Shakespeare-t -, hiszen ha történetmesélésről van szó, akkor nincs egyetlen út, ezzel együtt vitatta annak a régi tanácsnak a helyességét, amely úgy szól, hogy csak arról írjon az ember, amit ismer. Szerinte ez szörnyű tanács, és összeségében nagyon kevés olyan ember van a világon, aki eleget tud ahhoz, hogy egy történetet valóban izgalmassá tudjon tenni. Ehelyett ő azt tanácsolja, hogy azt kell leírni, amit az ember érez, és fontos, hogy elemezni is tudja az érzéseit.

Anne Rice tanácsai kezdő íróknak
Anne Rice tanácsai kezdő íróknak

Nyolcvanéves korában a napokban hunyt el Anne Rice, az Interjú a vámpírral szerzője, aki a honlapján, Facebook-oldalán, különböző inerjúkban többször beszélt az írásról és az alkotással kapcsolatos nézeteiről. A LitHub alapján pontokba szedve ezekből mutatunk meg most párat.

Tovább olvasok

Malorie Blackman gyerekkönyvíró egy egészen praktikus tanáccsal szolgált. Ő azt mondja, ha ihletet keresünk, akkor érdemes a hírek között kutakodnunk. Viszont fontosnak tartja leszögezni azt is, kicsit elébe kell menni a trendeknek, nem pedig vakon követni, amit a piac diktál. Szerinte arról kell írni, ami érdekel minket, amit szenvedéllyel tudunk csinálni, ezzel együtt óva intett attól, hogy túl sokat várjunk egy ötlet megírásával. Ő akkor tanulta meg ezt a leckét, amikor elkezdett egy regényt, amelyet egy klónozásról szóló cikk inspirált. De azután bemutatták Michael Bay A sziget című thrillerét, amelyben klónozott emberek próbálnak megszökni egy külvilágtól elzárt helyről, mire Blackman a saját sztoriját egyből kidobta a kukába: "A tanulság, hogy ha van egy jó ötleted, akkor vágj bele. Főleg, ha a hírekben láttad - máskülönben másnak is támadhat ugyanaz az ötlete. Arra már senki sem fog emlékezni, hogy ki csinálta meg másodikként".

A Gruffalo alkotója, Julia Donaldson ezzel szemben azt javasolja, ne írjunk történetet az első kósza ötletünkből. Ő ráadásul arra biztat mindenkit, legyen kicsit szőrösszívű, és engedje el azokat az elképzeléseket, amelyek nem működnek, nem kell mindenáron ragaszkodni hozzájuk. Neki is sokkal több hamvába holt ötlete van, mint ahányból végül könyv lett, és szerinte az sem kizárt, hogy végül két, amúgy teljesen különálló ötletből lesz egy történet.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A második John le Carré-életrajz olyan titkokat tár fel, melyek az író életében nem kerülhettek napvilágra

Az életrajz szerzője azt ígéri, olyan titkokat fed fel, melyek őszintén mutatják be John le Carré "szenvedéllyel, titkokkal és árulással" teli életet.

...
Hírek

Lezárult a Budapest Nagyregény történetgyűjtő kampánya, elkezdték a munkát az írók

Több százan vettek részt a Budapest Nagyregény tavaly év végén meghirdetett civil történetgyűjtésében. A kerületi fejezetek elkészítésére felkért 23 kortárs író már el is kezdte a Budapest Nagyregény előkészítését.

...
Panodyssey

Ők nyerték a Panodyssey első írópályázatát!

Első alkalommal rendezték meg idén a a Panodyssey és a Könyves Magazin közös írói pályázatát, amelyre 151 pályamunka érkezett. Közülük választotta ki a győzteseket Moskát Anita és Závada Péter.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

...

Simon Márton: A Polaroidok sikere után hirtelen más lettem, mint aki voltam [Visszapillantó]

...

Boldizsár Ildikó: A történetmondás eltűnése is okozza, hogy már nem vagyunk alázatosak a természettel [Analógia]

...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

Szerzőink

...
Vass Norbert

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

...
Ruff Orsolya

Rébecca Dautremer: A jó képeskönyv olyan, mint egy színházi előadás

...
Vass Norbert

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Hírek
...
Hírek

Rendkívüli kötelékek és kihűlő kapcsolatok – tíz izgalmas világirodalmi megjelenés a Könyvfesztiválon

...
Hírek

Tízezer Borbély Szilárd-kötetet kapnak ajándékba a diákok

...
Beleolvasó

A Kádár-kor és a rendszerváltás évei elevenednek meg Jánossy Lajos új regényében

...
Hírek

Jo Nesbø: Hemingway elavult írónak tűnik

...
Hírek

Ingyenesen böngészhető az Arcanum a Könyvfesztivál ideje alatt

...
Beleolvasó

Ali Smith-nél két testvér próbálja túlélni a legrosszabb időket

...
Nagy

Kollár Árpád: Remekül elférünk egymásban és egymás mellett

...
Hírek

Krasznahorkai regénye francia irodalmi díjra esélyes

...
Hírek

Az Amazon végleg kivezeti a MOBI-t