Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

A HIÚZ dalai nem megfejtésre valók. Inkább elmerülni jó bennük és utazni velük. Bólogatni rájuk és hagyni, hogy feltöltsenek. Hallgathatjuk őket a napsütötte Rómain, egy borús téleste a borospohár mögül, vagy ahogy az együttes egyik fele javasolja, a suhanó tájat figyelve a becsillanó ablaküvegen át, egy hosszú buszút alatt.
Az a.dal.szöveg rovatban írtunk korábban a 30y, a Punnany Massif, a Beton.Hofi , a Lázár Tesók és Mmamt daláról is.
Vass Norbert | 2023. február 21. |

A HIÚZ 2022 későnyarán megjelent Félig szabad című bemutatkozó lemeze harmincnégy perc belenyugvás és derű. Hangos és sztoikus ‒ egyszerre Japandroids és Marcus Aurelius. Tíz dalnyi felhővonulás és tiszta energia. Pózok nélküli poézis és popzene. István Gergely (zene, szöveg, ének, gitár, basszusgitár, szintik) és Hegyi Olivér (ének, dobok) duójának impresszionista útonlevés-dalaiban béke honol. „Minden jó, ahogy van…”; „semmiért nem kár…”, „egy pillanatig minden egy irányba visz / a bal kezem egy delfin / és a menetszél a víz, / és az egész jó…” ‒ halljuk például a címadó számban. Az Érzés klipjében a kempingbicaj csomagtartójára kötött akusztikus gitár, a félig teli gólyafészek vagy a két játékos kölyökkutya pedig a szavaknál is pontosabban írják le a HIÚZ-album közvetítette önazonos örömöt („mikor hazaérsz és / nem vágysz máshova”). A fent már hivatkozott, a Recordernek adott interjúból kiderül, hogy a zenekar tagjai 2009-ben barátkoztak össze. A Félig szabad mintha az azóta eltelt közös kirándulásaikon lőtt Polaroidok közül villantana föl pár elmosódottat, de lényegeset.

Az Ez ennyi volt ebből a szempontból kulcsdal is lehet, hiszen a melankolikus szintetizátorhangokkal aládúcolt, egyszerűségében tökéletes refrén – „Elteltek a tízes évek” – mintha épp a magu(n)k mögött hagyott hosszú évtizednek adná a summázatát. (Sokáig úgy értettem, azt éneklik itt, hogy „Elteltek a tüzes évek”. Ez ugyan ebben az esetben termékeny félrehallás, de azt javaslom a HIÚZ munkásságával ismerkedő olvasónak, hogy a lyric-videókon kövesse fél szemmel a szöveget, mert számos egyéb helyen sem egyszerű elsőre kihallani a magas vokálokból a nem ritkán költői megfejtéseket.)

A nosztalgikus-megkönnyezős refrén eltalált tehát, viszont ennél is izgalmasabb az utolsó strófa fordulata, ami indie-siratóból pikk-pakk posztspleen-himnusszá varázsolja a dalt.

A csattanó nagy csodáján túl a verzék szelíd költészetében kisebb csodákra is lelhetünk. A képekben gazdag, lüktető sorok közül a következő négy mindenképpen a kedvenceim közé tartozik: „Nem értem, hogy mitől, / de még mindig felemel, / ahogy a lehugyozott padkán / várjuk, hogy múljon az idő”.

Becketti, csehovi és örkényi. Sűrű.

Ha az első sort kitakarom, pár szótag híján egy Közép-Európát hibátlanul leíró haikut kapok. (És, hát mennyire közép-európai az is, hogy nem stimmelnek a szótagok…)

Szerencsésebb ugyan, ha mindenki maga fedezi fel a dalszöveg apró kincseit, és ugyancsak maga bogozza ki a zabolátlan elbeszélőkedvvel áradó passzusok történéseit (ehhez több hallgatásra lesz szükség alighanem, a dallam viszont már elsőre tapadni fog), de mutatok azért pár példát egyikből is, másikból is.

Ugorjunk előbb a harmadik versszakhoz, ami úgy kezdődik, hogy „Habár fain, / hajnali fényekben látni / megint a barátaim”. Nem túlzás szerintem, hogy a „habár fain” – „barátaim” négyszótagos asszonáncára Kosztolányi Dezső is elismerően csettintene. Hasonlóan szellemes a „vad szelek” – „viccelek” összecsengés is, főleg, hogy egy lételméleti fejtegetés kellős közepén, szinte csak mellékesen jön szembe velünk.

A záró strófa élénk gondolatritmusa nemcsak a mára jórészt megkopott Lovasi-féle soráthajlás-iskola helyett mutat izgalmas enjambement-lehetőségeket, hanem életerős alternatívát kínál a keserű múltba révedés életstratégiájával szemben is. István Gergely és Hegyi Olivér elvégre kíváncsiak az életre. Ahelyett, hogy Godot-ra várnának, a Holt költők társasága Mr. Keatingjének legjobb tanítványaiként a nap megragadására hívják a hallgatót. Tudják ugyanis, hogy „több kell neki, mint hogy csak megtörtént”.

 

 

A teljes szöveg itt olvasható:

Ez ennyi volt

Csak, ami magától jön hozzám
Lehet teljesen az enyém
Csak akkor kelek fel,
Ha a párnám is túl kemény
Egyszerre izgatott vagyok
és közömbös a lemondástól
Ha itt sem kapok belőle,
De mindent amit máshol
Hiába vártam eltűntet,
és többé nem lesz meg
Ez a város egy ünnep
Amit értem rendeztek

Szétfeszít az erő
Tárcsázok és nézem
Melyik cipőm vegyem elő
Nem értem, hogy mitől
De még mindig felemel
Ahogy a lehugyozott padkán
Várjuk, hogy múljon az idő

Habár fain,
Hajnali fényekben látni
Megint a barátaim
és túl lenni magamon
Ha ez a szabadság mű
Tagadom ami van
Annak hiszek, amit érzek
Olyan igazinak tűnt

Elteltek a tízes évek

Most meg igazolást várok
Vagy, hogy helyettem kimondják
„a zavaros vizeken bontottam vitorlát
és dagasztják a vad szelek”
Jó most viccelek
De van egy másik felem
Akit időnként váltok,
és ez komolyan veszi
Egy menthetetlen látnok
Mert több kell neki, mint hogy csak megtörtént

Pedig, ez ennyi volt
Mint egy szar megnyitón
A képek a falon
Azt üzenik: semmi új, de már megszoktuk
és a végéig ez épp elég
Lenne, ha nem az lennék
Aki, ha ezt megérzi
Pohárért nyúl és csendben lelép

Fuss Records, 2022.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

A Lázár Tesók létének egyik lényege, hogy nem hagyják elveszni azokat az alkotói energiákat, melyeket már nem képesek az Esti Kornél világába injektálni.

...
Szórakozás

“Irigylik a semmit, meg a papírkoronát” - Beton.Hofi - BAGIRA

Beton.Hofi rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert, és Playbania című lemeze egy új folytonosságot indított el a magyar könnyűzenében. Léte ugyanúgy posztmodern, mint a szcénájának többi előadója. Az egyetlen hagyomány, amit tetten érhetünk nála, az a nyilvánossággal járó viszontagságok feldolgozásának nehézsége. Elsőre, felületileg talán még nem is ismerhető fel, de a BAGIRA című dal egy ilyen olvasatot váj az egyes ember lelkébe.

...
Szórakozás

Balla Gergely: Ezen a nyelven tudok a legmélyebben kapcsolódni önmagamhoz/ a.dal.szöveg

Weöres Sándorról, archaikus képekről, református családi hagyományról és az írásról mint módosult tudatállapotról beszélgettünk Balla Gergővel. Ez az új podcastsorozatunk zenéről, írásról és textusról, a.dal.szöveg

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

...
Hírek

Steinbeck kutyarágta kézirata is kalapács alá kerül

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

Olvass!
...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

Luiz Schwarcz Sao Paulo egyik legjelentősebb könyvkiadójának alapítója, aki Légszomj című könyvében családjáról és a bipoláris zavarral való küzdelméről is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!