Könyvesblokk: A mai gyerekkönyvek egytől egyig leporolnák a tankönyvek Petőfi-képét
ro

Könyvesblokk: A mai gyerekkönyvek egytől egyig leporolnák a tankönyvek Petőfi-képét

-

Kétszáz éve született Petőfi Sándor, akinek verseit már egészen kiskorukban megismerik a gyerekek. Nem csoda, hogy az emlékévben számos olyan könyv jelent vagy jelenik meg, amelyek nekik szólnak, a gyerek vagy kamaszolvasókhoz igyekeznek közelebb vinni a költőt és műveit. Legújabb Könyvesblokkunkban ezek közül válogattunk.

Így él Petőfi! - Petőfi Sándor válogatott versei Lackfi János kommentjeivel
Ill.: Szabó Imola Julianna, Cerkabella, 2023, 175 oldal
-

Petőfi csaknem nyolcvan versét hozza el az olvasóknak a Cerkabella friss kötete. Ahogy a fülszöveg is megfogalmazza, a cél nem más, minthogy kicsit leléptessék az iskolai piedesztálról a költőt, és megmutassák a nagyon is emberi vonásait: "Hiszen mennyire nagyszerű, ahogyan Petőfi kamaszos-ifjonti hévvel és lázadással végigrohant az egész életén - miközben zseniális életművet teremtett! Mennyire kortársa lehetne mindannyiunknak, abban is, amiről és ahogyan ír!" A versekhez Lackfi János írt laza, gondolkodtató, életteli kommenteket. Az ő előadásában Petőfi-versek is hallgathatók a kötetbeli QR-kódokat beolvasva.

Petri Lukács Ádám: Petőfi Sándorka és a kutyakölyök
Ill.: Soós Bori, Open Books, 2023, 72 oldal
-

Vajon az égen lakni jobb, vagy az erdőben? Miért nem derült ki soha, hogy éltek-e dinoszauruszok a föld alatt? Ha a szükség törvényt bont, az ember nem kap palacsintát? Miképp lehet kutyád, ha a papád retteg az állatoktól? Talán ha Petőfi Sándorka segít! Petri Lukács Ádám közíró, tanácsadó, a Szépművészeti Múzeum munkatársa, mesekönyvszerzőként pedig most az Open Booksnál debütál. Könyvében Lea és Rizi elválaszthatatlan barátok. Olykor furmányos módon kutyát kell szerezniük, máskor megmenteni az erdőt. Petőfi Sándorka pedig mindig ott terem, ahol a szabadság, a szerelem vagy épp Lea és Rizi hívja.

Kovács Attila: A csontváz óra - Az ifjú Petrovics Sándor elfeledett kalandjai
Ill.: Oravecz Gergely, Móra, 2023, 64 oldal
-

Petőfi Sándor is volt gyerek. Csak akkor még Petrovics Sándornak hívták, és senki sem sejtette, hogy felnőttként híres költő lesz, aki részt vesz az 1848-as szabadságharcban. A kis Petrovics még be sem töltötte a kilencet, amikor beíratták a sárszentlőrinci evangélikus gimnáziumba - padtársával, a talpraesett Sass Istvánnal életük végéig barátok maradtak. Kovács Attila kötete a Már tudok olvasni-sorozatban jelent meg (harmadik szint).

Sajdik Ferenc: Vivát Petőfi! - Élet-rajzok
Holnap Kiadó, 2022, 88 oldal
-

Sajdik Ferenc tustolla elindul a fehér papíron, és a vonalak egyszer csak feltárják az ezernyolcszázas évek világát, régi ficsúrokat és dámákat, silbakoló katonákat, csalfa kisasszonyokat, csepűrágókat és jeles uraságokat, literátor nagyságokat, kaszinózó tisztecskéket, mord magisztereket, rakoncátlan diákokat, kávéházakat és báltermeket, a Vácra pöfögő vasutat. És ebben a világban a hol itt, hol ott felbukkanó költőt, a kétszáz évvel ezelőtt született Petőfi Sándort.

Bánki Éva: Petőfi-vírus
Kolibri, 2023, 162 oldal
-

Az elit, angol tannyelvű budai iskolában felbukkan egy különös fiú: lehengerlő személyiség, vagány, nagydumás gyerek, és idővel mindenkit elvarázsol. Sanyi hamar megfertőzi az osztályt elképesztő eszméivel és történeteivel. Hogy például az iskola pincéjéből titkos átjáró vezet egy titokzatos barlangrendszerbe, amelynek időtlenségében egykori forradalmak túlélői rejtőznek. És egy szeptemberi délután nyoma vész a teljes osztálynak. Odalent a barlang pedig megélénkül. Ami azon az éjszakán történik, mindegyikük életét megváltoztatja.

Költővel nem járnék
Ill.: Herbszt László, Pagony, 2023, 168 oldal
-

Mit keres egy könyvben egymás mellett a puliszka számos változata, Sherlock Holmes, az iskolai zaklatás és egy versekkel operáló instagrammer? A Költővel nem járnék című novelláskötetből kiderül: ebben az antológiában tizenöt szerző tizenöt novellájával arra tesz kísérletet Petőfi születésének kétszázadik évfordulója alkalmából, hogy új megvilágításba helyezze a költőről alkotott képet, kivéve őt a poros, múzeumi helyéről, és megmutassa, a felszín alatt hányféle módon gondolkodhatunk - Petőfiről.

Fodor Veronika tavaly megjelent kötete, a Talpra, magyar! a kisiskolás korosztályt célozza meg, de száraz adatok helyett olyan kalandot kínál, amelynek az olvasó is részese lehet. A Lanczinger Mátyás illusztrálta könyvről itt írtunk korábban:

Játékos szabadulókönyv egyengeti Petőfiék forradalmát
Játékos szabadulókönyv egyengeti Petőfiék forradalmát

Mivel töltötték a forradalom előestéjét a márciusi ifjak, hogyan próbálta elgáncsolni a császári titkosrendőrség az előkészületeket, mi történt a Nemzeti Színházban és hogyan szabadították ki a börtönből Táncsicsot? Fodor Veronika Talpra, magyar! című kötete a kisiskolás korosztályt célozza meg, de száraz adatok helyett olyan kalandot kínál, amelynek az olvasó is részese lehet.

Tovább olvasok