Vonnák Diána szerzői estje

Vonnák Diána birkózik azzal, hogyan lehet írni az erőszakról

Látlak című novelláskötetével 2022-ben Vonnák Diána nyerte el a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat. A Müpában rendezett szerzői estjén szóba került az antropológuspróza, hogy hogyan mesélnek a különböző testek, érez-e felelősséget azzal kapcsolatban, hogy Ukrajnáról hogyan ír, és az is, hogyan választja el a tudomány és az irodalom nyelvét. A szerzővel Valuska László beszélgetett, közreműködött Szamosi Zsófia és Jéger Zsombor színművészek, valamint Ian O’Sullivan énekes-dalszerző.

Fotó: Valuska Gábor

Kiss Imola | 2023. október 13. |
Vonnák diána
Látlak
Jelenkor, 2022, 220 oldal
-

Szó szerint húsbavágó történettel indult Vonnák Diána estje, egy ukrán nőgyógyásznál tett látogatásról szólt. Aztán a szerző a közönség elé állva elárulta: az eset valós, de nagyon árulkodónak tartja azt a reakciót, ha soknak érezzük, amint megtudjuk, hogy ami elhangzott, tényleg megtörtént. Felvezetésként arról beszélt, hogy sok helyen élt a világban, és mindenütt a belső szabályok érdekelték. Látlak című kötete kísérlet volt arra, hogy 17, korban, társadalmi helyzetben, nemben egymástól nagyon különböző hangot szólaltasson meg, és közben a távolság ne legyen egzotikus. Kaméleon- vagy antropológusprózának is nevezi az írásait, és azt reméli, képes elérni, hogy ezek a hangok mind egyformán közel legyenek hozzánk és egyformán messze.

Vonnák Diána novellái kitágítják a világot, mégis klausztrofób érzést hagynak maguk után
Vonnák Diána novellái kitágítják a világot, mégis klausztrofób érzést hagynak maguk után

„A megérkezés pillanata sokszor arról szól, ahonnan az utazó megérkezik” – mondta Vonnák Diána első novelláskötetének bemutatóján, az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon. A Látlak című kötet tizenhét történetének ez a kiindulópontja, a szövegek elbeszélői olyan figurák, akik idegen környezetben próbálják megállni a helyüket, ki- vagy bevándorlók, külföldön tanulnak vagy dolgoznak. És miközben szemlélik a körülöttük lévő másmilyen tereket és életeket, viszik magukkal a gyökereiket, a honvágyukat, az otthontalanságukat, a kívülálló nézőpontjukat. Az érzékletes és költői novellák bolyongásra invitálnak a világban, és miközben kitágítják a perspektívánkat, azt is megmutatják, hogy bárhová is sodor minket az élet, saját magunktól nem tudunk távolabb kerülni. A Látlak a hét könyve. 

Tovább olvasok
  

Valuska László arról kérdezte Vonnákot, hogy hogyan áll most a valósággal, miután tavaly február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát és a valóság abszurd csavart kapott. „Ha kiragadok dolgokat, amelyek tényleg megtörténtek, nem illenek a való élet szövetébe” - mondta az író. De szerinte érdemes időnként kimozdítani a nézőpontunkat a helyéről, mert a valóság mérhetetlenül nagyobb annál, mint amit tipikusan gondolunk”. 

A hangok sokfélesége kapcsán Valuska rámutatott, hogy ezekhez mind külön test is kapcsolódik a szövegben, melyeket meghatároz a kultúrájuk, a hagyományaik, a nyelvük, a környezetük. Vonnák Diána elmondta, hogy

írás közben jött rá, hogy mennyire fontos az élet érzéki dimenziója, és hogy többet és folyékonyan tud a testeken keresztül elmesélni.

Hiszen testtel érzékeljük a világ nagy részét, ezek az élmények szavakkal gyakran nehezen írhatók le, ezért is „izgalmas felszínre hozni azt, ami tabusított vagy féltudatos”. Úgy véli, „a tabukat érdemes időnként ledönteni,” hiszen azáltal is képessé válunk arra, hogy perspektívát váltsunk. Emellett a test mindig nagyon pontos lenyomata is a társadalmi folyamatoknak, ez Vonnák szerint világosan kiderül a statisztikákból, halálozási rátákból, de a testtartásból is, ami megőrzi azt, ahogyan nap nap után dolgozunk. 

-Vonnák Diána

Mivel „civilben” antropológus és egyetemen tanít, írás közben sokáig bénítóan hatott rá, hogy túlságosan struktúrákban és magyarázatokban gondolkozik. A terepmunka azonban, amit évek óta végez Ukrajnában, felszabadítóan hatott rá, és azáltal, hogy élő emberek élő mondatai közt volt, bele tudott lassulni a nyelv többi árnyalatába. Az első szépirodalmi szövegéről, ami a kötetben az utolsó novella (Én itt vagyok, te hol vagy), elmondta, hogy akkor már évek óta „idegesítő belső kényszer volt,” hogy írjon, de egyrészt „világos volt, hogy élni kell, mert anélkül nem lehet írni,” másrészt nem tudta, hogyan lásson hozzá. Annyira tele volt a feje a magyar irodalom hangjaival, hogy a történetet először inkább angolul kezdte el írni, ami bevált ugródeszkának. 

Vonnák szerint az antropológia paradox dolog: „az egyetlen célja, hogy figyeljünk, majd a hihetetlen mennyiségű anyagból kicsi magyarázatokat írunk”. Szerinte ehhez képest

az irodalom egy szabadabb, kevésbé meghatározható viszonyt enged meg a tapasztalatokkal kapcsolatban. 

Igyekszik külön kezelni a kutatást, ahol a terepmunkát ukrán nyelven végzi, és az irodalmat, amit magyarul. Az ukrajnai háborút azonban nehéz ilyen magától értetődően kizárni az írói munkájából, már csak azért is, mert a felnőtt élete nagy részét háborús helyzetek peremén töltötte. „Nem fogok tudni mást írni” - mondta, és hozzátette, hogy rengeteg kétely, kérdés, sőt szégyenérzet van benne amiatt, hogy mit szabad kezdenie ezzel a témával, mire van feljogosítva. 

Valuska László rá is kérdezett, hogy érez-e felelősségérzetet azzal kapcsolatban, hogy azt, ami Ukrajnában történik, hogyan meséli el ő vagy mások. Vonnák azt mondta, szakértőként akkor szokott megszólalni a háborúval kapcsolatban, ha úgy érzi, hogy valami nagyon hiányzik a tudósításokból, de „néha dühből is,” és munkál benne a tehetetlenségérzés is.

-Ian O'Sullivan, Szamosi Zsófia, Jéger Zsombor

A felelősséggel kapcsolatban azt mondta, ugyan nem nagy rajongója az autofikciónak, de azzal kell dolgoznia, amire rálátott, és biztos „nem fogok katonát írni E/1-ben”. A háború ábrázolásával kapcsolatban Valuskát az is érdekelte, hogy mi az erőszak hatása a szövegben, hol a giccs határa, mi az, amit el lehet beszélni és mit (nem) szabad. „Iszapbirkózom ezekkel a kérdésekkel” - válaszolta Vonnák, és újra leszögezte, hogy nagy a szakadék az általa mozgatott figurák szürreális napjai és a valóság között. Egyre inkább látja, hogy

abszurd azt gondolni, képes lesz a prózáját szétválasztani a személyes tapasztalataitól, de talán pont ezért és a felelősségérzet miatt „az írói szabadság, hogy azt írok le, amit akarok, most nem opció” - tette hozzá.

A készülő kötetét illetően egyelőre annyit mondott, hogy köze lesz az ukrán-orosz háborúhoz, de memoárt nem szeretne írni, mert az számára kényelmetlen póz. Olyan kérdések foglalkoztatják, hogy „mi köze az embernek bárki máshoz bárhol máshol? Mit jelent ez mások háborújába belegabalyodva, hol vannak a határai?” Emellett a terepmunkával járó furcsa életformával is kezdeni szeretne valamit, azzal az élménnyel, hogy kívülről érkezve meggyökerezik valaki ott, ahol baj van, és aztán tántorodik egy hatalmasat a világ. 

-Vonnák Diána és Valuska László

Valuska László zárásként azt kérdezte az írótól, miért vette annyira a hátára az otthonkeresés, a kulturális idegenség témáját. Vonnák arra jött rá, hogy a saját élményét egy sokgenerációs folyamat újabb részeként látja, és annak ellenére, hogy nem Magyarországon él, sosem gondolt magára sem kivándorlóként, sem bevándorlóként. „A disszidens irodalom eltűnt, nincs” - mondta, nem tudjuk, hogy akik elmentek, hogyan gondolkoztak az otthon, a történelem kérdéseiről. „Ezt a hiányt próbálom elmondani, és (...) szembenézni ezekkel a tapasztalatokkal.”

A Látlakot 2021 októberében mutatták be a Margó fesztiválon, beszámolónkat itt találodVonnák Diánával készült interjúnkat pedig itt olvashatod el.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Visky András nyerte a 2023-as Margó-díjat

Kitelepítés című regényével Visky András nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat, amelyet a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár megnyitóján adtak át. Az első Margó x Erste #higgymagadban különdíjat Szűcs Ádám vihette haza.

...
Nagy

Ebből a tíz könyvből kerül ki 2023 Margó-díjasa!

Idén már kilencedik alkalommal kapja meg a legjobb első prózakötetes a Margó-díjat. A nevezettek köre mostanra tízre szűkült; a lista további sorsának alakulása a szakmai zsűri kezében van, a díjazott nevét az októberi Margón hirdetik ki. Mutatjuk a kiválasztott tízet!

...
Nagy

„Mind nomádok vagyunk ebben a szövegvilágban” – Laudáció Vonnák Diána Margó-díjához

Látlak című kötetéért Vonnák Diána kapta 2022-ben a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Most a zsűri egyik tagja, Gaborják Ádám laudációját olvashatjátok.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

Hírek
...
Hírek

Kétmilliós áron kelt el az Arany Biblia

...
Könyves Advent

A Holdezüst és éjsötét 21. századi történetként gondol újra egy népmesét

...
Nagy

Háy János: Vidékre mennek a művészek

...
Hírek

Elhunyt Ladányi János szociológus, városkutató

...
Hírek

A Megfojtott virágok fontos lépést tett az Oscar felé

...
Hírek

Pál Sándor Attila kapta 2023-ban a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.

KERÜLJ KÉPBE ÉS OLVASS!
...
Gyerekirodalom

Kiss Ottó versei betegségről, Istenről és szerelemről beszélnek gyermeki bölcsességgel

...
Gyerekirodalom

Barcs Kriszta könyve nyelvet ad a gyerekek érzéseinek

...
Gyerekirodalom

Kütyüzés helyett barátokat szerez és saját fantáziájában merül el egy képregény hőse

...
Gyerekirodalom

Hatvanéves a svédek kedvenc csínytevője, Juharfalvi Emil

...
Gyerekirodalom

Magyarországon lehet ketchupot tenni a pizzára! - Külföldön élő magyar gyerekek történetei

...
Gyerekirodalom

Egy éjjelente megelevenedő játékmackó titkos világba kalauzolja kis gazdáját

Természetesen olvasok
...
Zöld

Karikó Katalin megtartotta Nobel-előadását Stockholmban

...
Zöld

Karikó és Krausz adományai is bekerültek a Nobel-díj Múzeumba

...
Zöld

Japán ismét megkapta a környezetvédelmi fricska-díjat

...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

...
Zöld

COP28: Teljesen le kell mondani a fosszilis üzemanyagok használatáról

...
Zöld

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

...
Zöld

Mesebeli olvasókabint építettek a Bakonyban a MOME diákjai

...
Zöld

Egy teljes falu elfér Japán legújabb és legmagasabb felhőkarcolójában