Burgenlandi gyerekkönyvíró és kanadai illusztrátor kapja idén az Andersen-díjat
vn

Burgenlandi gyerekkönyvíró és kanadai illusztrátor kapja idén az Andersen-díjat

Heinz Janisch osztrák gyerekkönyvíró és Sydney Smith kanadai illusztrátor kapja idén a gyermek- és ifjúsági irodalom legelismertebb kitüntetését, a Hans Christian Andersen-díjat.

A kitüntetettek nevét az IBBY (International Board of Books for Young People) nemzetközi gyermekirodalmi szervezet jelentette be a Bolognai Gyerekkönyvvásáron.

A zsűri méltatása szerint a burgenlandi születésű Heinz Janisch az olyan rövid történetek mestere, amelyekben a szerző helyet hagy az olvasó képzeletének. Számos művét áthatja a humor, sőt azok olykor abszurd megközelítésűek. Rövid szövegei tartalmasak. Akárcsak a másik díjazott, Sydney Smith rajzai, amelyek látszólag egyszerű technikával készülnek,

és úgy fejeznek ki érzelmeket, hogy mellőzik a túlzó és felesleges részleteket.

A Bécsben és Burgenlandban élő Janisch Németújváron (Güssing) született 1960-ban, és az osztrák közrádió újságírójaként is ismert. Számos könyvet publikált felnőtteknek is, de a legszívesebben gyermek- és ifjúsági könyveket ír, amelyeket tucatnyi nyelvre lefordítottak. 2017-ben magyarul is megjelent Biblia című kötete, amelyben 12 ószövetségi és 20 újszövetségi történetet fogalmaz át „irodalmi nyelven és irodalmi igényességgel”. Többször is elnyerte Bécs város Gyermek- és Ifjúságikönyvdíját, valamint az Osztrák Gyermek- és Ifjúságikönydíjat.

heinz janisch
Biblia ‒ A legszebb történetek gyerekeknek
Ford. Abrudán Katalin, Ill., Lisbeth Zwerger, Naphegy, 2017, 126 oldal
-

Mi az az Andersen-díj?

A Hans Christian Andersen-díjat minden páros évben kapja egy szerző és egy illusztrátor, életművük elismeréseként. A győztesek kiválasztásakor az irodalmi minőséget és az innovatív szemléletet veszik figyelembe, illetve azt, hogy az alkotók mennyire képesek belehelyezkedni a gyerekek nézőpontjába, és hogyan tudják felkelteni a kíváncsiságukat. Írókat 1956, illusztrátorokat pedig 1966 óta tüntetnek ki. Az Andersen-díj pénzjutalommal nem jár,

a díjazottak aranymedált kapnak.

Forrás: IBBY, MTI

Nyitókép: Sydney Smith