Ronja, a rabló vadóc lánya eredetileg Astrid Lindgren tollán kelt életre
ko

Ronja, a rabló vadóc lánya eredetileg Astrid Lindgren tollán kelt életre

A legendás svéd gyerekkönyvíró, Astrid Lindgren Ronja, a rabló lánya című könyvéből sorozat készült, melynek első hat epizódját néhány napja a Netflix tűzte műsorra. 

Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya
Ill. Ilon Wikland, ford. Tótfalusi István, Móra, 2022, 204 oldal 
Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya könyv

Miről szól a könyv?

A Ronja, a rabló lánya eredetileg 1981-ben jelent meg, ez volt Astrid Lindgren utolsó regénye. A történet a messzi északon játszódik, ahol az erdőt lidércek és szürke törpék lakják: „lomha trollok kúsztak a sziklák mögött, szürke törpék rajzottak elő rejtekeikből, és a sziszegésükkel ijesztgettek mindenkit, aki a közelükbe tévedt. A hegyekből vérlidércek szálltak alá…” Ebben a varázslatos, egyszerre mesebeli és félelmetes erdőben fosztogat és zsiványkodik Mattis, a rablóvezér. Kislánya, a bátor, vad és zabolátlan Ronja mit sem sejt apja mesterségéről, csak kószál az erdőben, úszkál a tóban, élvezi a szabadságot.

Aztán egy nap minden megváltozik: Ronja megmenti egy fiú életét, aki nem más, mint a híres rabló, Borka fia.

Márpedig a Borka-rablók és a Mattis-rablók esküdt ellenségek. A gyerekek persze egyre jobban megszeretik egymást - de vajon ez a szeretet bármit kibír? Még a két apa gyűlölködését, a számkivetettséget, az éhséget is? Mindez kiderül az egyszerre humoros, szeretetteli és fordulatos cselekményű meseregényből.

A Ronja-sorozat

A fantasy széria rendezője Lisa James Larsson, a főbb szerepekben Kerstin Linden, Jack Bergenholtz Henriksson és Christopher Wagelin láthatóak. A gyerekmese adaptációja a könyvnél kicsit sötétebb és félelmetesebb, a streamingszolgáltató 13 éven felülieknek ajánlja. 

A szerző, Astrid Lindgren

Astrid Anna Emilia Ericsson Svédországban, a Vimmerby nevű kistelepülésen született 1907. november 14-én. Hosszú és gazdag élete pedig Stockholmban ért véget 2002. január 28-án.

Majdnem száz nyelvre lefordították műveit, és közel százötvenmillió példányt adtak el könyveiből.

Ő hívta életre többek között a felejthetetlen Harisnyás Pippit, Juharfalvi Emilt, az égetnivalóan rossz, mégis imádnivaló s a felnőtteknek folyamatosan görbe tükröt tartó gyerekfigurákat. De még ennél is fontosabb, hogy mindvégig, minden művében komolyan vette, hogy a gyerekek nevelésében minden másnál fontosabb a szeretet: „Adj a gyerekeknek szeretetet, szeretetet és még több szeretetet, a józan ész majd jön magától”.

Nyitókép: Netflix