"Ezt a háborút senki nem nyerheti meg"

"Ezt a háborút senki nem nyerheti meg"

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban elrendelte Ukrajna megtámadását, több városból is légicsapásokról, tüzérségi támadásokról érkeztek hírek. Az orosz hadsereg szerint a katonai repülőtereket és a légvédelmi létesítményeket támadták, de Kijevben több lakóépület is megsérült. Kora délutáni hírek szerint az orosz támadás kezdete óta 40 ukrán katona és 10 civil halt meg. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hadiállapotot vezetett be - derül ki a Telex folyamatosan frissülő összefoglalójából.

ro | 2022. február 24. |

A Deutsche Welle közben több ukrajnai vagy ukrán származású művészt is megszólaltatott: Katya Petrovszkaja kijevi születésű német író (akinek Talán Eszter című regénye 2015-ben magyarul is megjelent a Magvetőnél) úgy fogalmazott, hogy ezt a háborút senki nem nyerheti meg. A tárgyalásokkal már elkéstek, és szerinte teljes körű, hatékony szankciók elrendelésére lenne szükség. "A Nyugatnak meg kell húznia a nadrágszíjat, és le kell mondania az orosz olajról és gázról. Egy zsarnokkal van dolgunk, akinek pénzt fial a háború – ez az ő pénzforrása, ez az ő 'üzleti modellje'".

Andrej Kurkov (A halál és a pingvin című regénye 2004-ben jelent meg az Athenaeumnál) kulcsfontosságúnak nevezte az Európai Unió és a többi vezető nyugati ország reakcióját. Szerinte egy egyértelmű nyugati válaszlépés arra kényszerítené Putyin orosz elnököt, hogy leállítsa a hadműveleteket, vagy legalább "hosszabb szünetet" rendeljen el, mielőtt folytatná azokat. A művész- és írótársadalom szerinte kevésbé tudja befolyásolni a helyzetet, mint az történt az első vagy a második világháború alatt, mivel az írott és kimondott szó mára veszített súlyából.

"Ez viszont nem jelenti azt, hogy csendben kellene maradni"

- tette hozzá, és éppen emiatt tartotta fontosnak azt a nyílt levelet, amelyben orosz művészek tiltakoznak a háború ellen, vagy épp az Orosz PEN Központ nyilatkozatát. (Utóbbiban a PEN moszkvai szervezete úgy fogalmazott, hogy az orosz hatóságok döntéseinek túszának érzik magukat, és rendkívüli aggodalmukat fejezték ki "az ukrán területek egyes részeit elszakító politikával", valamint a szakadár régiók független államként való orosz elismerésével kapcsolatban.) Andrej Kurkov ugyanakkor hiányolta a világ többi vezető művészének kiállását: "Hol vannak a francia, német, amerikai művészek?" Szerinte a művészeknek kell felrázniuk a kormányzatokat, mert a politikusok nyilvánvalóan nem értik, mennyire veszélyes játszmákat űznek.

A külföldi írók közül már tegnap Ukrajna támogatására szólított fel a kelet-európai régió történéseire mindig érzékeny Sofi Oksanen. Ő egyebek között azt írta ki, hogy a beszámolókban olyan szavakat kellene használni, melyek

fedik a valóságot,

így ne hívjuk az oroszok Ukrajna elleni háborúját konfliktusnak vagy krízisnek. Az ukrajnai Donbasz régiót így orosz vezetésű erők vagy orosz megszálló erők tartják ellenőrzésük alatt, és szerinte helytelen a lázadó vagy szeparatista szó használata. Az eufemizmusok szerinte ugyanis csak az agresszor érdekeit szolgálják.

Vonnák Diána (Látlak című novelláskötete tavaly jelent meg a Jelenkornál), aki élt is Ukrajnában, mai Facebook-posztjában azt írta, hogy hónapok óta tart az ukrán helyzet eszkalálódása, és persze természetes, hogy a barátokban, ismerősökben ilyenkor sok kérdés megfogalmazódik, viszont aki nem tudja, milyen az idegőrlő bizonytalanságban élni, és milyen, amikor a helyzet eszkalálódik, gyakran érzéketlenül kérdez. Épp emiatt van néhány javaslata arra, hogyan ne kérdezzük a helyieket arról, hogy mi van Ukrajnában - érdemes például elkerülni a "mi lesz, mi várható?" vagy az "elmenekül a családod?" típusú kérdéseket. A teljes posztot itt lehet elolvasni.

A Nobel-díjas Olga Tokarczuk szintén szolidaritását fejezte ki az ukránokkal. Facebook-oldalán támogatásáról biztosította őket és azt írta, a szabad Ukrajna elleni támadás számára Európa elleni támadás. 

Putyinland és Oroszország nem egy és ugyanaz – ezt Borisz Akunyin orosz író mondta. A 444 cikke szerint Akunyin azt nyilatkozta, félti az ukránokat és azokat a „lecserélhető” oroszokat is, akik fölött egy mániákus rendelkezik, meg azokat is, akik most ünnepelnek, mert nem tudják, hogy becsapták őket. 2022. február 24-én félelmetes új korszak kezdődött, írta Akunyin, és nem tudni, hogy mennyi ideig fog tartani, és milyen áldozatokat követel.

A háború hatásaihoz hozzátartozik az is, hogy ma elmarad a Nemzeti Színház Tóték-előadása, hiszen azt a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház társulata adta volna elő. Erről Vidnyánszky Attila beszélt az Indexnek, aki elmondta, hogy a társulat minden férfi tagja megkapta a behívót. Később kiderült, hogy a beregszászi társulat végül átjutott a határon, így a Nemzeti Színházban március 1-jén előadják a Tótékat, február 26-án pedig az Egyfelvonásos komédiákkal vendégszerepelnek.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Al Ghaoui Hesnának a háborús tudósítói évei alatt soha nem a halál gondolata volt a legrémisztőbb

Al Ghaoui Hesna a Túl a plafonon podcast következő vendége. Olvass bele a Félj bátran című könyvébe!

...
Hírek

Putyinnak ajánlaná az új könyvét Ken Follett

Milyen tanulságokkal szolgálhat az első világháború napjaink politikusainak? A novemberben megjelenő Neverről árult el részleteket Ken Follett egy online sajtótájékoztatón.

...
Beleolvasó

Így lettek a lázadó orosz hekkerekből Putyin katonái

Az orosz hekkerek története az egykori Szovjetunió kamaszainak története - így kezdődik Danyiil Turovszkij könyve, amely visszamegy egészen kezdetekig, miközben részletesen bemutatja azt is, kik feszülnek egymásnak az orosz kibertérben.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

Hírek
...
Gyerekirodalom

Az emberi test sokféleségét illusztrálva támogatja egy gyerekkönyv az önelfogadást

...
Kritika

Mi történt valójában 20 éve egy elit suliban? Rebecca Makkai új krimije a csillogó felszín mögé pillant

...
Könyvtavasz

Kertész Erzsi új mesekönyve kedves mitológiai alakokkal űzi el a búbánatot – Olvass bele!

...
Zöld

Tényleg különbözik egymástól a nők és a férfiak agya?

...
Hírek

A kabuli könyvárus szerzője visszatért Afganisztánba

...
Hírek

Megújul a Libri-díj, más elv alapján osztják ki a Könyvhéten