"Ezt a háborút senki nem nyerheti meg"

"Ezt a háborút senki nem nyerheti meg"

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban elrendelte Ukrajna megtámadását, több városból is légicsapásokról, tüzérségi támadásokról érkeztek hírek. Az orosz hadsereg szerint a katonai repülőtereket és a légvédelmi létesítményeket támadták, de Kijevben több lakóépület is megsérült. Kora délutáni hírek szerint az orosz támadás kezdete óta 40 ukrán katona és 10 civil halt meg. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hadiállapotot vezetett be - derül ki a Telex folyamatosan frissülő összefoglalójából.

ro | 2022. február 24. |

A Deutsche Welle közben több ukrajnai vagy ukrán származású művészt is megszólaltatott: Katya Petrovszkaja kijevi születésű német író (akinek Talán Eszter című regénye 2015-ben magyarul is megjelent a Magvetőnél) úgy fogalmazott, hogy ezt a háborút senki nem nyerheti meg. A tárgyalásokkal már elkéstek, és szerinte teljes körű, hatékony szankciók elrendelésére lenne szükség. "A Nyugatnak meg kell húznia a nadrágszíjat, és le kell mondania az orosz olajról és gázról. Egy zsarnokkal van dolgunk, akinek pénzt fial a háború – ez az ő pénzforrása, ez az ő 'üzleti modellje'".

Andrej Kurkov (A halál és a pingvin című regénye 2004-ben jelent meg az Athenaeumnál) kulcsfontosságúnak nevezte az Európai Unió és a többi vezető nyugati ország reakcióját. Szerinte egy egyértelmű nyugati válaszlépés arra kényszerítené Putyin orosz elnököt, hogy leállítsa a hadműveleteket, vagy legalább "hosszabb szünetet" rendeljen el, mielőtt folytatná azokat. A művész- és írótársadalom szerinte kevésbé tudja befolyásolni a helyzetet, mint az történt az első vagy a második világháború alatt, mivel az írott és kimondott szó mára veszített súlyából.

"Ez viszont nem jelenti azt, hogy csendben kellene maradni"

- tette hozzá, és éppen emiatt tartotta fontosnak azt a nyílt levelet, amelyben orosz művészek tiltakoznak a háború ellen, vagy épp az Orosz PEN Központ nyilatkozatát. (Utóbbiban a PEN moszkvai szervezete úgy fogalmazott, hogy az orosz hatóságok döntéseinek túszának érzik magukat, és rendkívüli aggodalmukat fejezték ki "az ukrán területek egyes részeit elszakító politikával", valamint a szakadár régiók független államként való orosz elismerésével kapcsolatban.) Andrej Kurkov ugyanakkor hiányolta a világ többi vezető művészének kiállását: "Hol vannak a francia, német, amerikai művészek?" Szerinte a művészeknek kell felrázniuk a kormányzatokat, mert a politikusok nyilvánvalóan nem értik, mennyire veszélyes játszmákat űznek.

A külföldi írók közül már tegnap Ukrajna támogatására szólított fel a kelet-európai régió történéseire mindig érzékeny Sofi Oksanen. Ő egyebek között azt írta ki, hogy a beszámolókban olyan szavakat kellene használni, melyek

fedik a valóságot,

így ne hívjuk az oroszok Ukrajna elleni háborúját konfliktusnak vagy krízisnek. Az ukrajnai Donbasz régiót így orosz vezetésű erők vagy orosz megszálló erők tartják ellenőrzésük alatt, és szerinte helytelen a lázadó vagy szeparatista szó használata. Az eufemizmusok szerinte ugyanis csak az agresszor érdekeit szolgálják.

Vonnák Diána (Látlak című novelláskötete tavaly jelent meg a Jelenkornál), aki élt is Ukrajnában, mai Facebook-posztjában azt írta, hogy hónapok óta tart az ukrán helyzet eszkalálódása, és persze természetes, hogy a barátokban, ismerősökben ilyenkor sok kérdés megfogalmazódik, viszont aki nem tudja, milyen az idegőrlő bizonytalanságban élni, és milyen, amikor a helyzet eszkalálódik, gyakran érzéketlenül kérdez. Épp emiatt van néhány javaslata arra, hogyan ne kérdezzük a helyieket arról, hogy mi van Ukrajnában - érdemes például elkerülni a "mi lesz, mi várható?" vagy az "elmenekül a családod?" típusú kérdéseket. A teljes posztot itt lehet elolvasni.

A Nobel-díjas Olga Tokarczuk szintén szolidaritását fejezte ki az ukránokkal. Facebook-oldalán támogatásáról biztosította őket és azt írta, a szabad Ukrajna elleni támadás számára Európa elleni támadás. 

Putyinland és Oroszország nem egy és ugyanaz – ezt Borisz Akunyin orosz író mondta. A 444 cikke szerint Akunyin azt nyilatkozta, félti az ukránokat és azokat a „lecserélhető” oroszokat is, akik fölött egy mániákus rendelkezik, meg azokat is, akik most ünnepelnek, mert nem tudják, hogy becsapták őket. 2022. február 24-én félelmetes új korszak kezdődött, írta Akunyin, és nem tudni, hogy mennyi ideig fog tartani, és milyen áldozatokat követel.

A háború hatásaihoz hozzátartozik az is, hogy ma elmarad a Nemzeti Színház Tóték-előadása, hiszen azt a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház társulata adta volna elő. Erről Vidnyánszky Attila beszélt az Indexnek, aki elmondta, hogy a társulat minden férfi tagja megkapta a behívót. Később kiderült, hogy a beregszászi társulat végül átjutott a határon, így a Nemzeti Színházban március 1-jén előadják a Tótékat, február 26-án pedig az Egyfelvonásos komédiákkal vendégszerepelnek.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Al Ghaoui Hesnának a háborús tudósítói évei alatt soha nem a halál gondolata volt a legrémisztőbb

Al Ghaoui Hesna a Túl a plafonon podcast következő vendége. Olvass bele a Félj bátran című könyvébe!

...
Hírek

Putyinnak ajánlaná az új könyvét Ken Follett

Milyen tanulságokkal szolgálhat az első világháború napjaink politikusainak? A novemberben megjelenő Neverről árult el részleteket Ken Follett egy online sajtótájékoztatón.

...
Beleolvasó

Így lettek a lázadó orosz hekkerekből Putyin katonái

Az orosz hekkerek története az egykori Szovjetunió kamaszainak története - így kezdődik Danyiil Turovszkij könyve, amely visszamegy egészen kezdetekig, miközben részletesen bemutatja azt is, kik feszülnek egymásnak az orosz kibertérben.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.

Hírek
...
Nagy

Kiss Edina: Az írás számomra életismeret

...
Zöld

COP28: Teljesen le kell mondani a fosszilis üzemanyagok használatáról

...
Hírek

Kontra Ferenc Prima Primissima Díjat kapott

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...
Hírek

Demeter Szilárd újabb öt évig a Petőfi Irodalmi múzeum főigazgatója lesz

...
Hírek

Déry-díjat kapott Ilma Rakusa, Ladik Katalin, Nagy Gabriella és a Mohácsi-testvérek