Vonnák Dianát érdekelte, mit lehet kezdeni a hatalmas hullámzó történeti pillanatokkal

Vonnák Dianát érdekelte, mit lehet kezdeni a hatalmas hullámzó történeti pillanatokkal

Az őszi Margóra időzítve jelent meg Vonnák Diána első novelláskötete (Látlak), a szerzővel Tompa Andrea beszélgetett. Utóbbit most teljes terjedelmében vissza lehet hallgatni, mi pedig pontokba szedtünk néhány érdekes megállapítást. (Korábbi beszámolónkat ITT olvashatjátok).

ro | 2022. január 07. |

Vonnák Diána
Látlak
Jelenkor, 2021, 220 oldal
-
  • A kulturális antropológusként végzett Vonnák Diána egy definíciót idézett a beszélgetés elején, miszerint az antropológia az emberi lehetőségek tudománya, hiszen az antropológusok hagyományosan olyan helyszínekre utaznak és olyan társadalmi jelenségekkel foglalkoznak, melyekkel mások nagyon ritkán.
  • A sokféleség emberileg Vonnáknak nagyon fontos, és azt érezte, hogy az ahhoz hasonló kérdéseket, minthogy hányféle módon lehet élni, hányféle módon lehet hinni valamiben, mit jelent az, hogy család, hierarchia, értékek, mi az, hogy becsületsértés, mindenhol másképp lehet megválaszolni. A világnak ez a tágassága és sokfélesége számára felszabadító volt, ebből szeretett volna behozni valamit a kötetbe.
  • Nagyon érdekelték azok a közösségek, melyek élete radikálisan megváltozott. Azért kezdett szakmailag a volt Szovjetunióval foglalkozni, mert nagyon érdekelte, mi történik, ha visszanyúlunk ahhoz az időszakhoz, melyről az új társadalmi berendezkedés azt állítja, hogy rossz volt.
  • Munkája során dolgozott tibeti buddhista közösségekkel is, ahol az előző generáció tagjai között még sok volt az írástudatlan. Sokat dolgozott Ukrajnában is. „Érdekelt, mit lehet kezdeni a hatalmas hullámzó történeti pillanatokkal” – mondta.
  • Az antropológus szerinte megpróbálja kisebbíteni azt a távolságot, ami aközött van, ahonnan és ahová érkezik. Ez egy nagyon személyes szakma, az ember sosem tudja, mi fog történni, és hogyan fogják megváltoztatni azok az emberek, akikkel időt tölt.
  • A másikra való figyelem számára szerzőként ugyancsak nagyon fontos volt.
  • A benne kirajzolódó térkép kötődik az általa jól ismert helyekhez – ezek között említette Ukrajnát, az észak-skót szigeteket, a magyar vidéket, az indiai Himaláját. „Nem mernék olyasmiről írni, amiről csak látogató szemem van” – mondta.
  • Az idegenség kapcsán elmondta, szerinte az az izgalmas az emberi viszonyokban, hogy a tökéletlenségükkel és a meg nem értésükkel együtt mennyi minden működik. „Az idegenség engem inkább a félig teli pohár felől érdekel, mint a félig üres felől” – tette hozzá.
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Vonnák Diána azt a távolságot kisebbítené, ahonnan és ahová érkezett

A Margó Irodalmi Fesztiválon mutatták be Vonnák Diána kulturális antropológus első novelláskötetét. A Látlak nézőpontjairól, tágasságáról és idegenségélményéről Tompa Andrea faggatta a szerzőt, közreműködött Jéger Zsombor.

...
Összekötve

Népirtás, emberiesség elleni büntett és családtörténet - Összekötve Vonnák Diánával

Philippe Sands Kelet-nyugati utca című kötete egyszerre 20. századi történelem, családtörténet, krimi és jogtörténeti munka. A világhírű regényről Park Kiadó gondozásában idén magyarul is megjelent kötet szerkesztőjével, Vonnák Diánával beszélgettünk.

...
Podcast

Bartók Imre és egy író önboncolása 2021 legjobb magyar regényében

2021 legjobb magyar könyve egészen mélyre visz, a Lovak a folyóban egyszerre egy szürreális nyomozás és egy kreatív önboncolás krónikája. Bartók Imrével beszélgettünk sebezhetőségről, autofikcióról, sikerélményről és gyanakvásról is. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

Hírek
...
Nagy

Ezeket a könyvet olvasd, ha tetszett a Rose Napolitano kilenc élete!

...
Hírek

Nézz körül Benneték otthonában a BBC-s Büszkeség és balítéletből!

...
Zöld

Ezt az 5 könyvet ajánljuk az oroszlánok világnapján

...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

...
Szórakozás

Caitriona Balfe már a próbavideóján bizonyította, mekkorát alakít majd az Outlanderben

...
Szórakozás

Peter Jackson komolyan fontolgatta a hipnózist A Gyűrűk Ura után

...
Hírek

Mutasd meg a fotóiddal Nádas Péter Budapestjét!

...
Hírek

Végre magyarul is megjelenik Paul Auster első sikerkönyve

...
Hírek

Meghalt David McCullough kétszeres Pulitzer-díjas amerikai író

...
Hírek

Musical készül Frida Kahlo életéről

...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága