Vonnák Dianát érdekelte, mit lehet kezdeni a hatalmas hullámzó történeti pillanatokkal

Vonnák Dianát érdekelte, mit lehet kezdeni a hatalmas hullámzó történeti pillanatokkal

Az őszi Margóra időzítve jelent meg Vonnák Diána első novelláskötete (Látlak), a szerzővel Tompa Andrea beszélgetett. Utóbbit most teljes terjedelmében vissza lehet hallgatni, mi pedig pontokba szedtünk néhány érdekes megállapítást. (Korábbi beszámolónkat ITT olvashatjátok).

ro | 2022. január 07. |

Vonnák Diána
Látlak
Jelenkor, 2021, 220 oldal
-
  • A kulturális antropológusként végzett Vonnák Diána egy definíciót idézett a beszélgetés elején, miszerint az antropológia az emberi lehetőségek tudománya, hiszen az antropológusok hagyományosan olyan helyszínekre utaznak és olyan társadalmi jelenségekkel foglalkoznak, melyekkel mások nagyon ritkán.
  • A sokféleség emberileg Vonnáknak nagyon fontos, és azt érezte, hogy az ahhoz hasonló kérdéseket, minthogy hányféle módon lehet élni, hányféle módon lehet hinni valamiben, mit jelent az, hogy család, hierarchia, értékek, mi az, hogy becsületsértés, mindenhol másképp lehet megválaszolni. A világnak ez a tágassága és sokfélesége számára felszabadító volt, ebből szeretett volna behozni valamit a kötetbe.
  • Nagyon érdekelték azok a közösségek, melyek élete radikálisan megváltozott. Azért kezdett szakmailag a volt Szovjetunióval foglalkozni, mert nagyon érdekelte, mi történik, ha visszanyúlunk ahhoz az időszakhoz, melyről az új társadalmi berendezkedés azt állítja, hogy rossz volt.
  • Munkája során dolgozott tibeti buddhista közösségekkel is, ahol az előző generáció tagjai között még sok volt az írástudatlan. Sokat dolgozott Ukrajnában is. „Érdekelt, mit lehet kezdeni a hatalmas hullámzó történeti pillanatokkal” – mondta.
  • Az antropológus szerinte megpróbálja kisebbíteni azt a távolságot, ami aközött van, ahonnan és ahová érkezik. Ez egy nagyon személyes szakma, az ember sosem tudja, mi fog történni, és hogyan fogják megváltoztatni azok az emberek, akikkel időt tölt.
  • A másikra való figyelem számára szerzőként ugyancsak nagyon fontos volt.
  • A benne kirajzolódó térkép kötődik az általa jól ismert helyekhez – ezek között említette Ukrajnát, az észak-skót szigeteket, a magyar vidéket, az indiai Himaláját. „Nem mernék olyasmiről írni, amiről csak látogató szemem van” – mondta.
  • Az idegenség kapcsán elmondta, szerinte az az izgalmas az emberi viszonyokban, hogy a tökéletlenségükkel és a meg nem értésükkel együtt mennyi minden működik. „Az idegenség engem inkább a félig teli pohár felől érdekel, mint a félig üres felől” – tette hozzá.
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Vonnák Diána azt a távolságot kisebbítené, ahonnan és ahová érkezett

A Margó Irodalmi Fesztiválon mutatták be Vonnák Diána kulturális antropológus első novelláskötetét. A Látlak nézőpontjairól, tágasságáról és idegenségélményéről Tompa Andrea faggatta a szerzőt, közreműködött Jéger Zsombor.

...
Összekötve

Népirtás, emberiesség elleni büntett és családtörténet - Összekötve Vonnák Diánával

Philippe Sands Kelet-nyugati utca című kötete egyszerre 20. századi történelem, családtörténet, krimi és jogtörténeti munka. A világhírű regényről Park Kiadó gondozásában idén magyarul is megjelent kötet szerkesztőjével, Vonnák Diánával beszélgettünk.

...
Podcast

Bartók Imre és egy író önboncolása 2021 legjobb magyar regényében

2021 legjobb magyar könyve egészen mélyre visz, a Lovak a folyóban egyszerre egy szürreális nyomozás és egy kreatív önboncolás krónikája. Bartók Imrével beszélgettünk sebezhetőségről, autofikcióról, sikerélményről és gyanakvásról is. 

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller

A Tudor-trilógia harmadik részében Hilary Mantel egészen mélyre visz a kicsinyes intrikák és nagyhatalmi alkuk világába, így aztán testközelből szemlélhetjük végig egy komplett történelmi korszakot meghatározó férfi felemelkedését és bukását.

...
Nagy

10 érdekesség, amit talán nem tudtál Virginia Woolf életéről

140 éve született Virginia Woolf, a 20. századi modern irodalom egyik legfontosabb írója, a Mrs. Dalloway, az OrlandoA világítótorony és a Felvonások között szerzője. Születésének évfordulója alkalmából tíz érdekességet gyűjtöttünk össze az életéről.

...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!

A hét könyve
Kritika
Gerlóczynál a család elhallgatásokkal teli fikció
...
Kritika

Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller

A Tudor-trilógia harmadik részében Hilary Mantel egészen mélyre visz a kicsinyes intrikák és nagyhatalmi alkuk világába, így aztán testközelből szemlélhetjük végig egy komplett történelmi korszakot meghatározó férfi felemelkedését és bukását.

Hírek
...
Podcast

Minél kevésbé kompetens valaki egy témában, annál hajlamosabb túlbecsülni a saját tudását

...
Beleolvasó

A München a világháború előtti utolsó pillanatba vezet, amikor még hittek a békében

...
Hírek

Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva

...
Hírek

Frida Kahlo naplója végre magyarul is megjelenik

...
Hírek

100 éves lenne Göncz Árpád, egykori otthonából emlékhely lesz

...
Hírek

Ferenc pápa Bruck Edithet fogadta a Vatikánban

...
Szórakozás

Anne Frankra és a holokauszt gyerekáldozataira emlékezik a Párhuzamos történetek

...
Szórakozás

Queen-koncertfilm, Kertész, hősnők [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Szórakozás

Nézz bele a Briliáns barátnőm harmadik évadába!