Ausztrál őslakos gyerekekkel foglalkozó szervezet nyerte a gyerekirodalmi Nobelt
ko

Ausztrál őslakos gyerekekkel foglalkozó szervezet nyerte a gyerekirodalmi Nobelt

Nem író vagy illusztrátor lett 2024 Astrid Lindgren-emlékdíjasa, hanem egy ausztrál szervezet kapta a gyerekirodalom Nobel-díjának is nevezett elismerést. 

Az ausztrál The Indigenous Literacy Foundation (ILF) nevű szervezet kapta 2024-ben az Astrid Lindgren-emlékdíjat ‒ a hírt kedd délután jelentették be Stockholmban. Az idei gyerekirodalmi Nobel nyertese, az ILF egy 2011-ben alapított non-profit szervezet, amely az őslakos ausztrál gyerekek és fiatalok oktatási hátrányait próbálja enyhíteni azáltal, hogy hozzáférést biztosít könyvekhez és műveltségi programokhoz. 

Mi az a gyerekirodalmi Nobel?

Az elismerést 2002-ben alapította a svéd kormány, és a díjnak azóta is jelmondata, hogy

minden gyereknek joga van a nagyszerű történetekhez. 

Az Astrid Lindgren-emlékdíjra világszerte jelölnek olyan írókat, illusztrátorokat vagy szervezeteket, akik a névadó szellemében alkotnak, és műveikkel a gyerek- és ifjúsági irodalmat gazdagítják. Az elismerést gyerekirodalmi Nobelként is szokás emlegetni, és olyan szerzők munkásságát ismerték el vele korábban, mint Maurice Sendak vagy Philip Pullman. A díjjal ötmillió svéd korona is jár, így ez az egyik legnagyobb pénzjutalommal járó irodalmi elismerés is egyben. 2023-ban az amerikai Laurie Halse Anderson kapta a díjat, az az előtti évben a svéd Eva Lindström, még korábban a hazánkban is jól ismert francia író, Jean-Claude Mourlevat.

Amerikai szerző nyerte idén a legjelentősebb gyerekirodalmi díjat
Amerikai szerző nyerte idén a legjelentősebb gyerekirodalmi díjat

Az amerikai Laurie Halse Anderson kapta 2023-ban az Astrid Lindgren-emlékdíjat - a hírt kedd délután jelentették be Stockholmban.

Tovább olvasok

Magyar kiadók a Bolognai Gyermekkönyvvásáron

A díj bejelentése minden évben egybeesik az idén már hatvanegy éve megrendezett a Bolognai Gyermekkönyvvárral, amelynek legfőbb célkitűzése, hogy évről évre új szintre emelje a gyerekirodalmat és az illusztrációt, valamint párbeszédet teremtsen, és helyet adjon a szakemberek tapasztalatcseréjének.

A könyvvásáron a hazai kiadók is képviseltetik magukat, a magyar stand minden évben lehetőséget teremt arra, hogy a hazai kiadók 5-5 könyvet mutassanak be, amelyeket Kiadóink ajánlják címmel prezentálnak korosztályos bontásokban (0-6 év, 7-12 év, 12+).  Mindezek mellett az IBBY (International Board on Books for Young People) magyarországi szervezeteként működő, 2016-ban alakult Magyar Gyerekkönyv Fórum (HUBBY) keretében díjazott műveket is megismerhetik a nemzetközi kiadók.

Berg Judit a Hubby új elnöke
Berg Judit a Hubby új elnöke

Az új elnökség hamarosan részletes tervvel áll elő az ötletekről és célokról.

Tovább olvasok


Forrás: MTI, Astrid Lindgren Memorial Award