Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

Végighallgattuk a Tavaszi Margó nyitónapján a Kristály Színpadon zajló beszélgetéseket. Szó esett jó mondatokról, öngyűlöletről és egy, a misztikumot a rögvalósággal mesterien mixelő regényről is. Megismerhettük a mesék erejét, a rajongás természetrajzát és bekukkanthattunk egy személyes neurózis-színház díszletei mögé. Ez történt Benedek Szabolcs, Kemény Lili és a Kovács ikrek könyvbemutatóin.

Fotók: Kováts Zsófia, Valuska Gábor

Vass Norbert | 2024. május 24. |

Kemény Lili a „szabad kutatások terepéről” beszélt, Benedek Szabolcs a négy liverpooliról, a Kovács ikrek pedig a kíváncsiság ajándékáról meséltek nekünk. Így telt a csütörtök a Margó Kristály Színpadán.

Benedek Szabolcsnak nincs se kedvenc Beatles-dala, se kedvenc Beatles-lemeze. Az együttes tán legnagyobb hazai rajongójának ehelyett egy nyolcvan tételes Spotify-listája van, ami elmondása szerint nem tartalmaz egyebet, kizárólag a szívének legkedvesebb Beatles-számokat. Így nem véletlen talán, hogy a Helikon gondozásában megjelent és a Margó nyitónapján bemutatott új Benedek Szabolcs-kötet a rajongás és a szerelem könyve lett.

A dalok könyve

BENEDEK SZABOLCS
Nothing Is Real – 21 Beatles-dal
Helikon, 2024, 392 oldal
-

A Darvasi Ferenc által moderált könyvbemutatón kiderült, hogy Nothing Is Real az emlegetett lejátszási listából nőtt ki valamiképp. Benedek Szabolcs először négy-öt dal köré írt szubjektív történeteket, aztán egyre kíváncsibb lett, vajon ki lehet az, aki meséli és ki az, aki hallgatja ezeket a sztorikat. Előbbihez egy férfi-, utóbbihoz egy női karaktert társított. A Máthé Zsolt által felolvasott részletekből kiderült, hogy a regény fejezeteiben végig a férfi beszél, és bár a liverpooli négyes iránti odaadás összeköti őt a főhőssel, Benedek Szabolcs azt mondta, ez nem a saját története.

Az viszont kétségtelen – ismerte el –, hogy amint a korábbi, a zenekarhoz köthető könyveiben, úgy ezúttal is arra törekedett, hogy Magyarországon eddig ismeretlen húrokat pendítsen meg a Beatles legendáriumával kapcsolatosan. Ezúttal éppen az együttes iránti rajongás kínált számára új szemszöget.

Bár igyekezett elkerülni a hasonló megközelítésű könyveket, úgy véli, amíg a Nothing Is Realen dolgozott, Nick Hornby 31 dala és Egressy Zoltán Lila csík, fehér csík cím című, az Újpest labdarúgójáról, Törőcsik Andrásról szóló regénye biztosan hatott rá tudat alatt.

-

Arra nem emlékszik pontosan, hogy mikor ütött be nála a Beatle-mánia, az viszont tuti, hogy nyolc-tízévesen már több kazettája volt tele a rádióból felvett számos Lennon–McCartney-val, ezt követően pedig, amit lehetett, elolvasott a Fab Four tagjairól.

A beszélgetés végén Darvasi megkérdezte a szerzőt, vajon a Nothing Is Real-e az utolsó Beatles-kötete, mire Benedek Szabolcs egy rajongóhoz illő félmosoly kíséretében azt válaszolta: még ne mondjunk ilyet. A program Petruska András loopokból, élőben összerakott különleges Beatles-értelmezésével ért véget, és ez is arról győzött meg minden teremben ülőt, hogy 

lehet még újat és érvényeset mondani a Beatlesről.

A terápia és a szabadság könyve

KEMÉNY LILI
Nem
Su\curesale Kiadó, 2024, 420 oldal
-

Bakonyi Alexa a és Kemény Lili a Margitszigeten haverkodtak össze évekkel ezelőtt, és az író úgy gondolta, ha már az ugyancsak ott található Kristály Színtér a Tavaszi Margó otthona, folytassák a pódiumon a megszokott szigeti beszélgetéseiket. Kemény Lili Nem című könyvének bemutatójára színültig megtelt a terem, és aki ott volt, igazán különleges beszélgetésnek lehetett részese.

„Három és fél évig be voltam zárva, és ezt a könyvet írtam” – tudtuk meg Kemény Lilitől. Aki így folytatta bevezető gondolatait: „És most is be vagyok zárva, ugyanott, a szobámban ülök, ugyanazok között a keretek között teljesen más csinálok. A saját titkárom vagyok.” Ez utóbbit a kötet iránti érdeklődés miatt említi. És hozzáteszi, hogy ekkora publicitás életében nem volt még körülötte emlékei szerint.

Madaram című verseskötete 2011-ben került a könyvesboltok polcaira, azóta hallgatott. És, mint mondja, a Nem részben épp ezt a hallgatást magyarázza meg. Megtudjuk, hogy naplóként indult a kötet, ám egy ponton a szerző olyan impulzust kapott, hogy nyilvánosságra kell hoznia „saját neurózis-színházának” fejezeteit.

-

Kemény Lili arról is beszélt, hogy a fejében elválik a nyilvánosság és az általa „szabad kutatások terepe”-ként meghatározott irodalom. Ettől persze még tisztában van vele, hogy a kötete hullámokat vet a nyilvánosság különböző fórumain. Úgy érzi, ez teljesen rendben van, és ezzel kapcsolatban eddig nem történt semmi olyan, ami készületlenül érte volna.

Kitért rá, hogy nem szokása megszépíteni a dolgokat és szerinte „az a baj, hogy öngyűlöletből sokkal jobb mondatokat lehet írni”. Úgy érzi, női szerzőként felelőssége van, és bátorításként szánja a könyvét a mai kiskamasz lányoknak: lássák, hogy igenis, lehetnek ellenszenvesek.

Kemény Lili elárulta, hogy a Nemmel kapcsolatos eddigi legjobban eső visszajelzés, amit kapott, az volt, hogy a könyv teljesen más, mint a közeg, amiben született. Az irodalom feladatát pedig úgy határozta meg, hogy 

olyan szövegeket kell előállítania, amikről nem gondoltuk volna soha, hogy irodalomnak nevezhető.

A közösség könyve

KOVÁCS DOMINIK, KOVÁCS VIKTOR
Lesz majd minden
Európa, 2024, 469 oldal
-Kovács Dominik, Kovács Viktor: Lesz majd minden

A drámaíróként már nevet szerzett Kovács Dominik és Viktor Lesz majd minden című debütkötetének már az ötlete eldöntötte, hogy ennek a szövegnek regénynek kell lennie. A szerzők szerettek volna ugyanis a drámánál is mélyebbre ásni szereplőik motivációiban, azonban az bennük sem volt tiszta teljesen, hogy ez meddig is fog tartani pontosan.

-

Az viszont a beszélgetés első pillanatától fogva teljesen világos, hogy a Kovács ikrek nemcsak kiváló színpadi szerzők, de kétségkívül színpadra termett emberek is. Egymástól, nem ritkán mondat közben veszik át a szót, és nyomdakészen, választékosan, ízesen fejezik be a másik gondolatait.

Megtudjuk tőlük, hogy a mesélőkedvet és a családi történeteket a felmenőik ajándékozták nekik, és ezek lettek az első regényük kiindulópontjai. Voltaképpen az alkotás is olyan náluk, mintha egymásnak mesélnék el egy kisközösség történetét. És arról számoltak be, hogy kísérteties módon a szüzsét illetően alig volt köztük véleménykülönbség, bár

időnként heves vitákba bonyolódtak azért egy-egy mondat megformálása körül.

Amikor írnak – mesélik Ott Annának – megszűnik körülöttük a külvilág, és a szájukban érzik a gyerekkori paprikás kalács ízét, és magukénak érzik hőseik dilemmáit is. Szinte egyszerre mondják, hogy a családjuk a kíváncsiság ajándékát adta nekik. Példaként említik azokat az őseiket, akik bármilyen nehéz munkán voltak is túl hajdanán, hazatérve, alvás előtt kíváncsian falták Dumas regényeit.

A beszélgetés végére megbizonyosodom a felől, hogy amint a könyvek által kinyílt a felmenőik számára a világ, úgy leszünk többek mi is, ha kinyitjuk a Kovács ikrek misztikumot a rögvalósággal mesterien mixelő kötetét.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

„A nyilas korszak kimerevített jelen” - Zoltán, Krusovszky és Kukorelly a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó első napján Kukorelly Endre és Krusovszky Dénes kötetei mellett Zoltán Gábor új könyvét is bemutatták, ami az Orgia ikerregényeként a 12. kerület nyilas múltját kutatja. 

...
Szórakozás

Tudósok, ügynökök, fekete és fehér lemezek – Margózik a Könyves IV.

A Kristály Színtérben rendezik a 2024-es Tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált május 23. és 25. között. Ez szokás szerint azt is jelenti, hogy a szerkesztőségünk szinte kiköltözik a Margitszigetre. A következő napokban egyenként eláruljuk, kinek milyen programok keltették fel az érdeklődését. Negyedikként Vass Norbert válogatása következik.

...
Nagy

10 embertípus, akivel minden Margón találkozol

A Tavaszi Margóra készülve listába szedtük az irodalmi fesztiválok látogatóinak tíz archetípusát.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Kiemeltek
...
Zöld

A dohányzás veszélyeit komolyan vettük, a közösségi média veszélyeit miért nem?

A fiatalok mentális egészsége érdekében figyelmeztető feliratokkal kéne ellátni a közösségi média platformokat – írja az amerikai tiszti főorvos. A hírhez négy könyvet is ajánlunk.

...
Kritika

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

Daniel Kehlmann a német rendezőóriásról, G. W. Pabstról mesél, aki a Harmadik Birodalomban rekedve próbált jó művész maradni. A Mozgóképben a német expresszionista film szivárog be az irodalomba. Ez a hét könyve.

...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex

...
Nagy

Egy gyilkosságról szóló könyvben helyet kell kapnia az életnek is

A Cervantes Intézetben mutatták be a Pulitzer-díjas Cristina Rivera Garza kötetét. A Liliana legyőzhetetlen nyara a szerző 30 éve megölt testvérének történetét meséli el. Szó esett gyászról, utazásról és arról is, hogy teremthet egy gyilkosság közösséget és nyelvet.

Szerzőink

...
hhz

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

...
Sándor Anna

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...
vl

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Természetesen olvasok
...
Zöld

Egy új kutatás alapján úgy tűnik, a nők alkalmasabbak űrhajósnak

...
Zöld

Apa és lánya együtt írtak képregényt a depresszióval küzdő tiniknek

...
Zöld

A menstruáció egészen máshogy hat a sportteljesítményre, mint eddig hittük

...
Zöld

Miért olvassák a klímakutatók a bálnavadászok 200 éves naplóit?

...
Zöld

Az Indiát sújtó extrém hőség A Jövő Minisztériumát idézi

...
Zöld

Emlékszel a Búvár Zsebkönyvekre? Emlékművet kapott a botanikusnő, aki illusztrálta

...
Zöld

Parkolási őrület és ókori római receptek – 3 könyv Jordán Ferenc ökológus ajánlásával

...
Zöld

Tényleg jobb, ha későbbre halasztjuk a reggeli kávénkat?

...
Zöld

Szakítottatok? 6 tipp és 6 könyv, ami segít feldolgozni a szerelem fájdalmát

...

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza