Tudósok, ügynökök, fekete és fehér lemezek – Margózik a Könyves IV.

Tudósok, ügynökök, fekete és fehér lemezek – Margózik a Könyves IV.

A Kristály Színtérben rendezik a 2024-es Tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált május 23. és 25. között. Ez szokás szerint azt is jelenti, hogy a szerkesztőségünk szinte kiköltözik a Margitszigetre. A következő napokban egyenként eláruljuk, kinek milyen programok keltették fel az érdeklődését. Negyedikként Vass Norbert válogatása következik.

vn | 2024. május 19. |

A tavalyi év a Margó-látogatásaim történetében cezúrát hozott. Bizalmat kaptam ugyanis, hogy színpadfelelősként a szervezők, vagyis, ahogy Horányi Kollegina fogalmazott, a „Hős Személyzet” soraiból követhessem a fesztiválokat.

Izgalmas élményt jelent egyetlen helyszín programjára fókuszálva követni a hosszú hétvége beszélgetéseit, ezúttal azonban végiggondoltam, hogy hol lennék, ha nem a Kristály Színpad fellépőit szólítanám pódiumra a Tavaszi Margó három napja alatt. Vallomásokban és táncdalokban bővelkedő programajánló következik.

Tematikus ajánlóinkat a Tavaszi Margóhoz itt találod: zeneiköltészeti, próza csütörtökön és pénteken, illetve szombatonnon-fiction programok és élő podcastfelvételek. Szerkesztőségünk ajánlói pedig itt: Sándor Anna, Kiss Imola, Kolozsi Orsolya.

Benedek Szabolcs: Nothing Is Real – 21 Beatles-dal

-

Stones-os vagyok. A Revolver az egyetlen Beatles-lemez, amit elejétől a legvégéig szívesen hallgatok és olykor a falra tudnék mászni John Lennon dolgaitól. Azt viszont tudom, mit jelent rajongani és imponál nekem, ahogy Benedek Szabolcs a Fab Fourért rajong.

Rokonszenves, hogy nem ritkán sárga tengeralattjárós nyakkendőt visel, hogy megírta a négy liverpooli szent kevésbé ismert ügyeit (Beatles-apokrif), hogy elmesélte a popkultúrát radikálisan más vágányra állító, St. Pauliban még bőrdzsekit viselő pasasok életének és pályájának minden fontosabb jelenetét (Beatles vágatlanul), most pedig, ha jól sejtem, a Nick Hornby után szabadon (31 dal),

szépirodalomba mártva mesél ifjú- és felnőttkora kedvenc számairól.

A Kádár hét napja a kedvenc Benedek Szabolcs-kötetem, úgyhogy kíváncsian várom, mi történik, ha a Yellow Submarine vörös felségterületű vizekbe merül alá. Aztán ki tudja, felbukkan talán még a láthatáron egy Ringo Starr-kötet! Addig is: Nothing is Real! Nem igaz?

Benedek Szabolcs Nothing is Real című kötetéről Darvasi Ferenc beszélget a szerzővel a Tavaszi Margón, május 23-én 17.15-től, a Kristály Színpadon. Közreműködik: Petruska András és Máthé Zsolt. További részletek ITT.

Tudósok

-

Amikor 2016 novemberében interjút készítettem Máriás Bélával, és arról érdeklődtem, kik azok az előadók, akik formálták a gyerekkorát, két falat gyros között kihúzta magát, és a lehető legtermészetesebben azt felelte: „Johnny Rotten volt ifjúkorom legkedvesebb énekese”. Mivel én sem sorolom magam a Halász Jutkás kölykök közé, megerősítve éreztem, amit sejtettem addig is:

ő az emberem.

A Tudósok persze Máriás Béla művészetének csak egy szelete, ám azt hiszem, ebben a lélekmentő káoszpunkban az alt szaxofonos-trombitás-énekes egész élettörténete benne van. Esszenciálisan. A Nem élhetek Milošević nélkülben Máriás azt írja, kezdettől azzal az ambícióval szólalt meg a zenekar, hogy ha csak pár percre is, megpróbálják lerugdosni az égből az isteneket, hogy aztán egy-egy szóló erejéig a helyükre üljenek.

Az említett kötetből kiderül, hogy a harsona szakról való eltanácsolását követően etnomuzikológiai tanulmányokba fogó Máriásnak svejki módon Ulysses-olvasással sikerült ugyan a sorkatonaság alatt legyőznie a Jugoszláv Néphadsereget,

de a háború démona azóta is a megállás nélkül a fülébe ugat.

Ezt az Negro-sötét, szuvasító-édes őrületet viszi színre koncertről koncertre a Tudósok zenekar, vagyis az „őrültek önképzőköre”. Aki ott lesz péntek este a Tudósokon, jobban teszi, ha otthon hagyja a zeneelméletet.

A Tudósok május 24-én, 20.30-tól lesz hallható a Tavaszi Margó Nagyszínpadán. Részletek ITT.

Cserna-Szabó András: Az utolsó magyarok

-

Legutóbbi találkozásunk alkalmával vettem egy nagy levegőt, és beismertem Cserna-Szabó Andrásnak, hogy végighallgattam a Metallica cím nélküli fekete lemezét, és engem is meglepett ugyan a tapasztalat, de a 62 perces játékidőt nem találtam hosszúnak. Bandi azóta nem keresett.

Úgy tett tehát, ahogy egy tisztességes thrash-rajongónak kell tennie.

Azonban a helyzet az, hogy Cserna-Szabó nem hibázott jó ideje. Amikor megláttam Az utolsó magyarok című novellagyűjteményének turult ölelő Lugosi Bélás borítóját, biztos voltam benne, hogy ezúttal se fog. Amikor pedig a nemrég a Könyvesen közzétett részletből kiderült, hogy a Helikon gondozásában érkező új kötetben Aczél-szív címmel nem írja meg (vagy megírja?) a nyolcvanas évek hazai metálszínterének fájó hiányát, megdobbant a szívem.

Remélem, a Metallica-malőr dacára Bandi egyszer szóba áll még velem. Addig is üzenem, hogy sose a dementor, csakis a Tormentor!

Cserna-Szabó András Az utolsó magyarok című kötetét május 25-én, 17:30-tól mutatják be a Tavaszi Margó Nagyszínpadán. A szerzővel Jánossy Lajos beszélget. Részletek ITT.

Takács Tibor: Ügynökök, informátorok, jelentések

-

Volt itt már szó tudományról meg háborúról, és valljuk be, a labdarúgás egyszerre háború és tudomány. Takács Tibor Szoros emberfogás – futball és állambiztonság a Kádár-korszakban című kötete amiatt fontos olvasmányélmény nekem, mert a hidegháborúnak arról a periódusáról beszél, amikor a Magyar Népköztársaság címerét viselő tizenegy adta a játék legnagyobb tudású tanárait.

Takács érzékletesen mutatja be a sztárságot élből visszautasító éra sztárjai által élvezett kiváltságokat, a sportágat övező csencselést, illetve a lelátói szokások változásait.

Továbbá felsejlik a szövegből a szerző Esterházy-rajongása is.

Azt mondanom sem kell, mennyire közel áll hozzám Takács Botrányt akarunk című CPg-kötete (Hogy miért? Ehhez ld. a Tudósokról szóló passzus Johnny Rottenre vonatkozó kitételét), most pedig, hogy nemrég végigértem a legfrissebb, Ügynökök, informátorok, jelentések című friss könyvének A besúgó című sikerszériát hűvös eleganciával élveboncoló nyitótraktátusán, alig várom, hogy befejezzem ezt az ajánlót, és tovább olvashassam az Esterházy-allúziókban ezúttal is gazdag, remek stílusú kötetet. Aminek most tulajdonképpen el is jött az ideje.

Takács Tibor Ügynökök, informátorok, jelentések című könyvét a Tavaszi Margó Könyves Magazin Színpadán mutatják be május 25-én 19:15-kor. A szerzővel Müller Rolf történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa beszélget. Részletek ITT.
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Cserna-Szabó András egy átkozott grafomán – Olvass bele az új kötetébe!

Tisza-menti kézműves guillotine és Csaba királyfi meglelt kardja. Irodalmi túltermelés és nemalkotói támogatás. Cserna-Szabó András új novelláskötetében az utolsó magyarok csetlenek-botlanak a történelem színpadának véres és göcsörtös deszkáin.

...
Nagy

drMáriás: A drámai idiotizmus kellős közepén élünk

...
Beleolvasó

Hogyan zajlott az ügynökök beszervezése a Kádár-korszakban? Olvass bele Takács Tibor könyvébe!

Hogyan működött az állambiztonsági hálózat Rákosi és Kádár alatt? Most elolvashatsz egy részletet az Ügynökök, informátorok, jelentések című könyvből.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Nagy

Egy gyilkosságról szóló könyvben helyet kell kapnia az életnek is

A Cervantes Intézetben mutatták be a Pulitzer-díjas Cristina Rivera Garza kötetét. A Liliana legyőzhetetlen nyara a szerző 30 éve megölt testvérének történetét meséli el. Szó esett gyászról, utazásról és arról is, hogy teremthet egy gyilkosság közösséget és nyelvet.

Szerzőink

...
hhz

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

...
Sándor Anna

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...
vl

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Egy új kutatás alapján úgy tűnik, a nők alkalmasabbak űrhajósnak

...
Zöld

Apa és lánya együtt írtak képregényt a depresszióval küzdő tiniknek

...
Zöld

A menstruáció egészen máshogy hat a sportteljesítményre, mint eddig hittük

...
Zöld

Miért olvassák a klímakutatók a bálnavadászok 200 éves naplóit?

...
Zöld

Az Indiát sújtó extrém hőség A Jövő Minisztériumát idézi

...
Zöld

Emlékszel a Búvár Zsebkönyvekre? Emlékművet kapott a botanikusnő, aki illusztrálta

...
Zöld

Parkolási őrület és ókori római receptek – 3 könyv Jordán Ferenc ökológus ajánlásával

...
Zöld

Tényleg jobb, ha későbbre halasztjuk a reggeli kávénkat?

...
Zöld

Szakítottatok? 6 tipp és 6 könyv, ami segít feldolgozni a szerelem fájdalmát