Megnéznéd a felújított Beatles-dokut? 4 könyvet ajánlunk mellé, amit minden rajongónak olvasni kell

A streamingszolgáltató május 8-tól tűzi műsorára az 1970-ben, Michael Lindsay-Hogg rendezésében elkészült Let It Be című Beatles-dokumentumfilmet, amit nemrég Peter Jackson újított fel digitálisan.

Ez az a produkció, aminek a végén a zenekar a vendégbillentyűs Billy Prestonnal az Apple székház tetején ad be nem jelentett koncertet. A negyvenperces előadásnak végül a fele került be a dokumentumfilmbe.

A Let It Be eredeti zenéjét 1971-ben Oscar-díjjal jutalmazta az Akadémia, az együttes tagjai pedig a Grammy-díjat is bezsebelték abban az évben. Összegyűjtöttük azokat a könyveket,

amiket minden Beatles-rajongónak olvasni kell.

Peter Brown–Steven Gaines: All You Need Is Love

Peter Brown–Steven Gaines
All You Need Is Love
Octopus, 2024
-

Angolul a napokban jelent meg az All You Need Is Love című kötet, amelyben megszólal Paul McCartney, Yoko Ono, George Harrison és Ringo Starr is. A több mint 300 oldalas könyvet Peter Brown, az együttes egykori üzleti menedzsere és Steven Gaines amerikai újságíró jegyzi, akik 1980-ban és 1981-ben készítették az All You Need Is Love-ban olvasható interjúkat.

A beszélgetések felidézik az együttes megalakulását, pályafutásuk legfontosabb mozzanatait, de szó esik az üzleti partnereikről, párkapcsolataikról,

illetve a banda feloszlásának okairól is.

Benedek Szabolcs: Nothing Is Real – 21 Beatles-dal

benedek szabolcs
Nothing Is Real – 21 Beatles-dal
Helikon, 2024, 392 oldal
-

Benedek Szabolcs a legnagyobb Beatles-rajongó a magyar írók közül. Az életművét át- meg átszövik az együttes dalai. Írt már róluk non-fictiont is, a legújabb kötete pedig egy regénykeretbe ágyazott dalsoroló.

Egressy Zoltán így ajánlja a Nothing Is Realt: „»McCartney számol: egy, két, há... Mondom, ekkor kezdődtek a hatvanas évek« ‒ jelenti ki Benedek Szabolcs több síkon játszódó új regényének elbeszélő-főszereplője, ironikusan meghatározva a pillanatot, amely beindította az emberiség »sokadik megkésett reneszánszát«, a fenyegető légkörű ötvenes és az unalomba fulladó, szürkésbarna hetvenes évek közti évtizedet. Amikor egy önmagát nagynak tartó (és nevező) generáció abban a meggyőződésben élt,

hogy mindent másként fog csinálni, mint az elődei.

A Beatles persze nemcsak múlt, valamelyest jelen is, az említett muzsikus koncertjeire például »percek alatt elkapkodják a tiketteket«, igaz, »állóhely évtizedek óta nincs«. A regény keretét egy meglepő befejezéssel záruló szerelmi történet adja, amelynek kapcsán huszonegy fejezeten keresztül sorjázik néhány ismert és sok-sok ismeretlen sztori a liverpooli fiúkról, egyik legnagyobb magyar rajongójuk interpretálásában.”

The Beatles: Get Back

The beatles
Get Back
Ford. Ipacs Tibor, Helikon, 2021, 238 oldal
-

1969 januárjában a Beatles azzal a nagyszabású tervvel vágott neki az új esztendőnek, hogy egy különleges show keretében filmre veszik, ahogy dalokat írnak és próbálnak, majd előadják őket közönség előtt. A később Get Back néven ismertté vált projekt kétszeresen is visszatérést jelentett, hiszen az együttes ekkor már két és fél éve nem koncertezett, a kísérletező korszakukat követően pedig vissza akartak kanyarodni az eredeti rockos gyökerekhez. Egy hónapon keresztül kamerák és mikrofonok rögzítették minden szavukat, ám hogy végül mi valósult meg az elképzelésekből, azt meséli el az akkor rögzített dialógusok alapján ez a fotókkal gazdagon illusztrált kötet,

amely szorosan kapcsolódik a Peter Jackson rendezte, azonos című új Beatles-filmhez.

Az eredeti angol kiadással egy időben jelent meg magyarul is a 2021-es Beatles-filmhez kapcsolódó exkluzív kötet.

Ungvári Tamás: Új Beatles Biblia

ungvári tamás
Új Beatles Biblia
Scolar, 2011, 364 oldal
-

Az Új Beatles Biblia az 1969-ben megjelent sikerkönyv áthangolása, folytatása, megőrzése. A popkultúra profán bibliájaként elhíresült mű számos nemzedéket avatott be a négy apostol, John, Paul, George és Ringo mítoszába.

Ungvári Tamás az elsők között ismerte fel a hatvanas évek kultúrájának átrendeződését, a beatzene nemzetközi eszperantójának jelentőségét. Műfajt teremtett a hétköznapi és fenséges új arányaira figyelő alkotásában, mely egyszerre kultkönyv és korszakváltozásokra figyelő história. Ungvári Tamás enciklopédikus tudása javát adja az ironikus életrajz és a politikai-történelmi háttér megrajzolásában, London és New York színeinek megidézésében.

Az Új Beatles Biblia a liverpooli banda iránti rajongás anatómiáját tárja fel a négy gombafejű titkainak megfejtésével. Legendák könyve metafizikai horizonttal, pletykakönyv kritikával, szociológia unalom nélkül. Aki a régi Beatles Bibliát olvasta, most a meghosszabbított történet birtokába juthat, aki az Új Beatles-bibliával kezdi, a régit is megismerheti.

Nyitókép: Flickr / Roger

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Paul McCartney mesterséges intelligenciával készítette az "utolsó Beatles-felvételt"

A technológiai segítségére azért volt szükség, hogy John Lennon hangját egy régi demófelvételről fel tudja használni egy szám befejezéséhez, írja a BBC nyomán az MTI. Könyvek hírek mellé.

...
Hírek

Kondor Vilmos új regényében a Beatles első budapesti koncertje előtt gyilkolnak

Kondor Vilmos egy sosemvolt Magyarországot épít fel a regényben.

...
Hírek

Paul McCartney a Beatles-dalokon keresztül mesél az életéről

The Lyrics címmel új könyvet jelentet meg Paul McCartney, aki azt ígéri, hogy az abba bekerülő 154 dal – köztük a sosem rögzített Tell Me Who He Is – szövegén keresztül egyfajta önarcképet vázol majd fel.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Szórakozás

„Ez már hosszabb, mint egy házasság” – Megnéztük az 55 éves Kalákáról szóló filmet

Kaláka: a Kárpátoktól a Karib-tengerig nem egyszerűen a zenekar történetét meséli el, hanem egy kontinenseken átívelő út krónikája is.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

...
Horányi Hanna Zelma

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...
sa

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

A megosztó pszichiáter, Dr. Csernus Imre bemutatta hamarosan megjelenő új kötetét, melyben azt próbálja megfejteni, mit jelent ma magyarnak lenni.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.