Szabó T. Anna: Ady tanított meg arra, mennyire változhatatlan a halál

Adyról, Kosztolányiról, Petőfiről, Szendrey Júliáról és Wohl Jankáról is mesélt Szabó T. Anna az Írókkal kötetlenül a Fiumeiben című sorozat első részében. A Nemzeti Örökség Intézete és a Magvető közös irodalmi sétáján híres írók sírhelyeit járta körbe Szegő Jánossal. A járvány miatt a sétát online formában tartották meg, így visszanézhető.

Forgách Kinga | 2021. április 13. |

Szabó T. Anna a séta elején elmondta, neki nagyon fontosak a temetők, főként a Kerepesi, ahova gyakran járt a férjével sírokat böngészni, sétálni. A költők szerinte minden kornak az irodalmi hálózatát alkotják, és ebben a temetőben is hasonlóképpen helyezkednek el a költők, „mint egy finom pókháló”. Így fel lehet fedezni, mennyi apró, titkos kapcsolat van köztük.

Ady Endre

Azt mesélte, Adyhoz ő a halálán át kötődik, mert a nagyapja dolgozószobájában ott volt Ady halotti maszkja, amit gyerekként mindig borzadva nézett. „Ady tanított meg arra, mennyire változhatatlan a halál.” A temetőben Ady egy nárcisz mezőben ül, amiről eszébe jutott, mennyire nárcisztikus ember volt, közben pedig nagyon finom és robosztus. A szobrot a síremlékére Csorba Géza készítette, aki személyesen is ismerte Adyt. Szabó T. Anna azt mondta, őt nagyon foglalkoztatja ez a szobor, amiben benne van a görög harmóniaigény, de a lázadás és a dac is.

A Petőfi-család sírja

Petőfi sírjánál Szendrey Júliát említette meg, akit ma már nem csak Petőfi feleségeként, özvegyeként ismerünk. A közelmúltban nagyon izgalmas dolgok derültek ki róla Szabó T. Anna szerint, Gyimesi Emesének köszönhetően ugyanis megjelentek a versei, és kiderült, hogy nagyon jó versei voltak.

Ahogy Szegő János arra rámutatott, ezt a sírt a hiány tartja össze, Petőfi Sándor eleven hiánya. Szülei, gyereke, felesége is ott nyugszik, ő azonban nem. Szabó T. Anna mesélt Petőfi édesapjáról, aki nem értette meg őt, aki vissza akarta tartani attól, hogy színész legyen; édesanyjáról, aki meghallgatta, megadta neki az anyai figyelmet; és fiáról, Zoltánról is, akinek tragikus sors jutott.  

Az élet és a halál a temetőkben szerinte szépen találkozik, mert az élő emberre emlékezünk ott. Petőfit nem tudták a halálos ágyán felmagasztalni, ezért lettek szobrai.  Azonban szerinte nem emlékszünk jól Petőfire, patetikus emlékezetünk van róla, ezért érdemes mindig újra és újra olvasni a verseit.

Szabó Lőrinc és családja

Szabó Lőrinc a legkitárulkozóbb költőnk volt Szabó T. Anna szerint, aki a sétán egy napozó gyíkcsaládot fedezett fel a költő sírján. Ezt azért tartotta varázslatosnak, mert Szabó Lőrincet megkérdezték egyszer, mi lenne legszívesebben, ha nem költő lenne, ő pedig azt válaszolta: gyík egy napsütötte kövön.

Szabó T. Anna szerint nagyon nőies a síremlék, erotikus felhangja van, ami Szabó Lőrinc költészetétben is fontos volt. Szerinte szerelmes típus volt, a költészete pedig fegyelmezett és izzó. Elmondta azt is, hogy az egész gyerekkora a Lóci-versek gyönyörűségében telt és ezekben a versekben talált rá Kisklárára, akivel lányként végre tudott azonosulni.

A mai költők közül szerinte Rakovszky Zsuzsára és rá hatott a leginkább Szabó Lőrinc. „Úgy érzem Szabó Lőrinc és Szabó Magda lánya vagyok irodalmilag” – mondta.

Karinthy Frigyes és családja

Ez egy olyan síremlék, ahol Karinthy mellett Böhm Arankára is emlékezünk, akit megöltek. Szabó T. Anna szerint Karinthyt mindenki szereti, a legkíváncsibb, legjátékosabb és legszomorúbb költő volt. Ez a síremlék Judik Etelnek is emléket állít, aki a spanyolnáthában vesztette életét. És Karinthy Mártonnak is, aki a család legfrissebb halottja. Szabó T. Anna felhívta a figyelmet Karinthy Gáborra is, aki Judik Etel fia és nagyszerű költő volt.

A sírnál felidézett egy anekdotát is, ami szerint Kosztolányi és Karinthy gyakran szétröhögték a temetéseket. Mint mondta, különös, hogy a nevetés és a sírás milyen közel van egymáshoz.

Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni

Szegő János elmondta, ez a harmadik sírja Radnótinak. A tömegsír után rövid ideig a győri zsidótemetőben volt, 1946-ban temették ide. Szabó T. Anna ehhez hozzátette, Gyarmati Fanni nem is volt biztos benne, hogy Radnóti volt az, akit ide helyeztek.

Szerinte az egyik legméltóbb folytatója a belső ellenállás hagyományának Radnóti volt. Az iskolában tanultak mellett sokkal sötétebb tények voltak az életében. Hogy az utolsó pillanatban is verset tudott írni az fegyelmének, szakmai alázatának és emberi tisztaságának köszönhető.

Gyarmati Fanni szerinte nem csak múzsa és hitves volt mellette. Az ő házasságuk őszinteségre, nyíltságra épült, egymást segítő kapcsolat volt. Gyarmati Fanni maga is író volt, kiváló, okos ember, tanár. Szabó T. Anna Ferencz Győző Radnóti-életrajzát ajánlotta. „Be szoktam lázasodni, amikor ezt olvasom.”

Tandori Dezső és Tandori Ágnes

Ezt az emlékművet nemrég állították fel, az egyik legfrissebb a sírkertben. Szabó T. Anna hangsúlyozta, Tandori Ágnes nélkül nem létezett volna a Tandori-életmű, ők együtt éltek, együtt gondolkodtak.

Tandori gondolkodása szerinte egészen rendkívüli volt. Nagyon szerethető ember volt, az egész világhoz való hozzáállását a szeretet csöndessége, a megértés figyelme vezérelte.

Kosztolányi Dezső, Harmos Ilona és fiuk, Ádám

Kosztolányit egészen kicsi korától megszállottan érdekelte a halál. Szabó T. Anna szerint ideges, riadozó, túlérzékeny gyermek volt. Ebből született A szegény kisgyermek panaszai, amelynek sorait a síremléken is láthatjuk. Ő volt az örök gyerek költő, aki egész életében makacsul ragaszkodott ahhoz, hogy nincsen túlvilág, bár a Hajnali részegségben egy nagy ismeretlen úr létezését kívánta.

„Kosztolányi egy ideálkép“ – mondta Szabó T. Anna.  A semmi volt a legfontosabb szava, közben az élet apróságai nagyon érdekeltek, ezért is volt jó prózaíró. Szabó T. Anna azt mondta, az ő legkedvesebb regénye a klasszikusok közül a Pacsirta.

Harmos Ilona nemcsak a felesége, életének tanúja és védelmezője volt, hanem író is, és ötleteket adott a férjének, például az Édes Anna alapötletét. Kosztolányi Ádámról is egyre többet tudunk, ahogy sok költő gyerekének, neki is tragikus sorsa volt.

József Attila sírja

Szabó T. Anna szerint József Attila mindenki költője és senkié mégis, olyan idegen köztünk, nem evilági minőség. „József Attila egy kő a szívünkön, amit soha nem tudunk megbocsátani magunknak.” József Attila szerinte azért fáj, mert mindannyiunk magányának ősképe, a kétségbeesett gyermek megtestesítője. „Amikor beleszerettem József Attilába, úgy ért, mint a villámcsapás.” 

Mint mondta, a kortársai nem ismerték fel a jelentőségét. Ez a sír a tágas terével és a rozsdás verssel azt üzeni, becsüljük meg a költőinket.

Wohl Janka és Stefánia

Szabó T. Anna szerint az irodalmi életben a költők, írók, kritikusok, szerkesztők, fordítók mellett fontos az irodalomszervezők világa is. A magyar irodalom létrejötte körül olyan asszonyok, nők bábáskodtak, akik irodalmi szalonokat tartottak fent. Ilyen volt Wohl Janka és Stefánia is, aki irodalomszervezők voltak, a szalonjukba rengetegen jártak.

Nagyon műveltek voltak mind a ketten, az édesapjuk nagyon jó nevelést adott nekik és nagyon korán kezdtek írni. Wohl Jankának tizenöt éves korában jelent meg a verseskötete és jó verseket írt, amik tele voltak rajongással. Arany János ettől nagyon meg is ijedt, megpróbálta lebeszélni a hazafias versekről, mondván, imádkozni kell a nőnek.

A Wohl-testvérek szerinte megelőzték korukat. Abban a korban, amikor Arany Juliskának félbe kellett hagyni a színészetet és Arany Jánosnak kellett ingeket varrnia, ők megteremtették az egzisztenciájukat, szabad nők voltak. Fordításból, irodalomból, lapszerkesztésből éltek, női újságokat szerkesztettek, illemtankönyvet írtak, rengeteget dolgoztak. Együtt éltek, nem mentek férjhez és nem szültek gyereket, az irodalomnak éltek.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szabó T. Anna: A női erőről a fiúknak és lányoknak is olvasniuk kellene

Edith Eva Eger könyvét olvasva Szabó T. Anna fontos megállapításokat tett, és leírta, hogy szerinte miért fontos a női hang és a női történetek jelenléte az iskolai könyvekben.

...
Hírek

Szabó T. Anna a költészet varázsáról mesélt TED-előadásában

A kötél és a kő, avagy mire jó a vers? címmel izgalmas TED-előadást tartott a költészet varázsáról Szabó T. Anna. Mutatjuk a videót, és azt is, mik voltak a legfontosabb gondolatok, amik elhangzottak.

...
Kritika

Szabó T. Anna hősei megtörik a nők évszázados hallgatását

Szenvedély, önátadás, szégyen, szerelmi megsemmisülés, sóvárgás, eksztázis, öregedés, boszorkányság – ezek a kulcsszavai Szabó T. Anna új novelláskötetének, amelynek hősei legféltettebb titkaikat, legmélyebbre temetett vágyaikat és sérelmeiket mesélik el. A Szabadulógyakorlat a hét könyve.

...

Az odüsszeuszi férfiideál mára komikusnak hathat [Kötelező]

...

Janikovszky Éva, Dekameron-projekt és A nomádok földje [10 perc Könyves]

...

Ki nyeri a Libri Irodalmi Díjat? Megvitattuk! [podcast]

...

Esterházy megtanít máshogy olvasni [Összekötve podcast]

Olvass!
...
Beleolvasó

Mit szólna gyerekkori önmagunk, ha látná, milyen felnőttek lettünk?

Székely Szabolcs verseskötete, A beszélgetés története a felnőttkor dilemmáiról, meghasonlásairól mesél, és közben leszámol jó néhány illúzióval is. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nyolcvanéves nyomozók fejtik meg a nyugdíjasotthon gyilkossági ügyét

Az utóbbi idők egyik legnagyobb krimi szenzációja Richard Osman könyve, A csütörtöki nyomozóklub. A regény csak Angliában több mint egymillió példányban kelt el, Steven Spielberg pedig már le is csapott a filmjogokra. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Agatha Christie előtt tiszteleg debütáló krimijében Pavesi

Minden bűnügyi rejtély ugyanazon az egyszerű szabályrendszeren alapul: kell, hogy legyen egy áldozat. Egy tettes. Egy gyanúsított. Egy nyomozó. A többi csak játék ezekkel az összetevőkkel és lehetséges permutációikkal. Olvassatok bele Alex Pavesi új regényébe!

...
Beleolvasó

A partizánnők története gyökerestől megváltoztatja a holokausztról alkotott képet

Lengyel női ellenállók történetét meséli el Judy Batalion elképesztő könyve, amely teljesen új szemszögből mutatja be a holokauszt történetének egyik kevésbé ismert részét. Kik voltak a partizánnők? Miért felejtettük el őket? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ki írja majd meg a nagy járványverset?

Vida Kamilla első kötete, a Konstruktív bizalmatlansági indítvány friss és izgalmas, ráadásul a versektől nem idegen az önirónia. Olvassátok el a Nagy járványverset a közetből!

...
Beleolvasó

Yasmina Reza felfedi a hajszálrepedéseket az unalmasnak tűnő hétköznapokon

Yasmina Reza Renaudot-díjas regénye, a Babilon arról szól, mi történik, ha valaki a következményekkel nem számolva ki meri mondani a véleményét. Mutatunk egy részt belőle!

Polc

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

...

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

...

Gyönyörű regény a lányról, akinek két anyja volt

...

A banalitások és az apokalipszis közé sodort minket a koronavírus-járvány

...
Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

Zavarba ejtő és megkapó személyesség az online színházi térben

...
Nagy

Mások bőrébe bújt a Kígyó: egy sorozatgyilkos felemelkedése és bukása

...
Nagy

A Babilon Berlin még úgyis izgalmas, ha kivonjuk belőle Berlint