Előkerült egy elveszettnek hitt filmfelvétel Ady Endre temetéséről

.konyvesblog. | 2019. január 29. |

ady_temetes.jpg

Egy korábban soha nem látott filmfelvétel került elő Ady Endre temetéséről, amelyen jól kivehető, hogy mekkora volt a tömeg a ravatalánál a Nemzeti Múzeumban. A filmhíradó néhány részletét ugyan korábban is ismertük, de a most közreadott felvétel sokkal jobb minőségű és hosszabb is, mint amit eddig láthattunk a gyászszertartásról. (Az Ady halálának évfordulójával foglalkozó cikkeinket az ady100 címke alatt olvashatjátok.)

Az Est híradójának eredeti példányát a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívumának munkatársai találták meg raktárrendezés közben. A felvételt több korabeli filmhíradóval együtt tették elérhetővé.

„A vágatlanul fennmaradt filmanyagokat egyszerre két operatőr készítette, egyikük a lépcsősor tetején állt, a másikuk lejjebb, a tömeget távol tartó öntöttvas kerítésnél. A filmanyagban fennmaradtak olyan apró részletek is, amelyeket véletlenül rögzített az operatőr. Ilyen például a lépcső északi párkányán álló fényképész alakja, akit a kurblis kamera egy téves mozdulattal mindössze egy filmkockán örökített meg, így róla csak ez az egy állókép maradt fenn.” 

Nézz bele: 

Forrás: MNF