Szabó T. Anna a költészet varázsáról mesélt TED-előadásában

A kötél és a kő, avagy mire jó a vers? címmel izgalmas TED-előadást tartott a költészet varázsáról Szabó T. Anna. Mutatjuk a videót, és azt is, mik voltak a legfontosabb gondolatok, amik elhangzottak. (Legutóbbi kötetéről a Szabadulógyakorlatról ITT írtunk, ITT bele is lehet olvasni, az írásról pedig ebben a videóban mesélt az író. )

fk | 2021. február 08. |

„Költő vagyok, a vers az életem. Hiszem, hogy nem luxustermék, hanem segítség az élethez, olyan alapvető, mint a kényelmes cipő vagy a jó szemüveg. A vers három legfontosabb funkciója, hogy megtanít figyelni, megállítja az időt, és erőt ad: nehéz pillanatainkban megmentheti az életünket – ahogy például egy Mawson nevű sarkkutatóval történt, mikor halálveszedelemben lógott egy jégszakadékban, vagy velem, mikor válságban voltam kamaszkoromban. Aki verseket hord a fejében s a szívében: szabad ember” – olvashatjuk Szabó T. Anna TED-előadásának ajánlójában. A videót meg lehet nézni itt, de mi pár pontban összefoglaljuk, miről is van szó benne.

 • „Én azt hittem, a szerelem bárgyú és illetlen dolog,/ A fiú mindig hazudik, a leány mindig mosolyog./ De mostmár tudom, hogy a szó magában semmit nem jelent,/ De ha érzed, egy pillanatra, meglesheted a végtelent” – írta Szabó T. Anna, amikor 16 éves volt és nagyon szerelmes. Nem tudta, hogy értse meg az érzéseit, ezért kezdett verset írni. Valami kézzel foghatót szeretett volna, valamit biztosra akart tudni.
 • Akkoriban egy dolgot tudott magáról, hogy ír. „Írok, tehát vagyok, írok, értek, értelmezek.”
 • Kiskorától kezdve a vers volt a menedéke. Egyéves korában kapta meg Weöres Sándor Ha a világ rigó lenne című kötetét, amit már akkor gyönyörködve hallgatott. Ebbe írta első versét is, ami egy nagy firka volt.
 • Az élménye hasonló volt ahhoz, mint amikor Szabó Magda kislányként találkozott Arany János balladáival. Még alig tudott olvasni, amikor levett egy bőrkötéses könyvet a polcról, amitől az egész élete megváltozott.
 • A vers, felzaklat, borzongat, az ember idegzetét, mint egy húrt rezgeti. A vers szép, kellemes, de sokszor fájdalmas borzongás: „szent borzadály”.
 • Hogy milyen ereje van annak, amikor valaki beleszeret egy versbe, arra jó példa egy pásztorfiú töténete, aki hallott egyszer egy Petőfi-verset, eladta a kis báránykáját és vett belőle egy Petőfi-kötetet. Aztán híres költő lett, úgy hívják, hogy Sinka István.
 • Akik a kisgyerekeknek az anyanyelv örömét adták, azok a nők voltak. A gyerekmondókákat, a népi imákat, a népdalokat is gyakran nők írták, névtelen nők.
 • Weöres Sándort is a falubeli parasztasszonyok éneke, és az édesanyja elszántsága tette költővé. És mivel a nőknek köszönhetően lett költő, ezért annyira emlékezetesek a gyerekversei.
 • Az időhöz nagyon sok köze lehet a versnek. Meg tudja állítani az időt, le tudja lassítani, és fel tudja gyorsítani, szívdobogást okoz, valamit tenni akarunk a vers hatására. Időnként ez a vers megfordíthatja az életünket, sőt, akár életmentő is lehet.
 • Utóbbira példa Douglas Mawson Antarktisz-kutató története, aki a sarkvidéken beesett egy jégszakadékba, és hiába próbált, nem tudott kimászni. Már majdnem feladta, amikor eszébe jutott egy vers: „Meghalni könnyű. / A haláltól ne félj. / Ragaszkodj, markolj, /próbáld újra, élj!” Csodával határos módon megmenekült.
 • Minél több vers van bennünk, annál több erőforrásunk van. A vers rendezett szöveg, olyan, mintha az ember imádkozna.
 • Faludy György a kihallgatások közt, a falnak állítva is verseket mondott magában
 • Nemes Nagy Ágnesen a hatvanas években pszichológiai kísérletet végeztek LSD-vel. Le kellett írnia, mit tapasztal a szer hatására. Később azt vallotta, semmi sem olyan intenzív, mint a versírás. Ő ennél sokkal magasabb szintre jut versírás közben.
 • A vers olyan, mint egy kő, mint egy belső erő, belső sugárzás.
 • A költők varázslók, sámánok, mágusok, akik rábízzák magukat a nyelvre. A költőknek nincs semmijük, csak az anyanyelvük varázslata.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Gyönyörű kisfilmet készítettek Szabó T. Anna egyik verséhez

Videóköltészet lett Szabó T. Anna Cím nélkül, 2017 című verséből: Szolomájer Tímea és csapata kísérletezős, szuggesztív kisfilmet készített a szöveghez.

...
Kritika

Szabó T. Anna hősei megtörik a nők évszázados hallgatását

Szenvedély, önátadás, szégyen, szerelmi megsemmisülés, sóvárgás, eksztázis, öregedés, boszorkányság – ezek a kulcsszavai Szabó T. Anna új novelláskötetének, amelynek hősei legféltettebb titkaikat, legmélyebbre temetett vágyaikat és sérelmeiket mesélik el. A Szabadulógyakorlat a hét könyve.

...
Nagy

Szabó T. Anna: Írás közben befigyel az őrület

A Könyves Magazin sorozatot indított a Delonghi támogatásával, melynek keretében egy csésze kávéra invitáltuk az írókat. Ezúttal Szabó T. Anna mesélt az írás kulisszatitkairól. 

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A természet mindig beszél hozzánk, Peter Wohlleben segít megfejteni

...
Zöld

A fenntartható fesztiválozás a konyhádban kezdődik

...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

Hírek
...
Hírek

Egy texasi iskolában betiltották a Bibliát

...
Hírek

Irodalmi pályázatot hirdet a FISZ és a Starbucks

...
Zöld

A természet mindig beszél hozzánk, Peter Wohlleben segít megfejteni

...
Hírek

Elhunyt Nicholas Evans, A suttogó szerzője

...
Hírek

George R.R. Martint eléggé zavarják a halálával kapcsolatos találgatások

...
Szórakozás

Itt az első fotó Az éhezők viadala előzményfilmjéből

...
Hírek

Atwood a Rusdie-t ért merényletről: ha nem állunk ki a szólásszabadság mellett, zsarnokság lesz

...
Zöld

A lelkem veletek van! - Jane Goodall videóüzenetben állt ki a magyar erdők mellett

...
Zöld

A fenntartható fesztiválozás a konyhádban kezdődik

...
Hírek

A Rushdie elleni támadás után első lett A sátáni versek az Amazonon

...
Promóció

Így válasszuk ki az online kaszinót

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága