Navalnij az utolsó lélegzetéig Putyin legelszántabb kritikusa maradt

Navalnij az utolsó lélegzetéig Putyin legelszántabb kritikusa maradt

47 éves korában meghalt Alekszej Navalnij, orosz ellenzéki politikus, korrupcióellenes aktivista. Vlagyimir Putyin orosz elnök talán legnagyobb és legkitartóbb kritikusaként az tette világszerte ismertté, amikor 2020-ban a novicsok nevű idegméreggel megpróbálták megölni – feltehetően az orosz titkosszolgálat állt a merénylet mögött, de Navalnij túlélte a mérgezést. Az Amnesty International kritériumai szerint Navalnij lelkiismereti fogoly volt, a Human Rights Center szerint egyértelműen politikai fogoly. Emberi jogi tevékenységéért Szaharov-díjat kapott, 2022-ben pedig Nobel-békedíjra is jelölték.

Kiss Imola | 2024. február 16. |

Az első számú orosz ellenzéki politikus halálhírét 2024. február 16-án közölte az orosz büntetés-végrehajtás, ugyanis Navalnij börtönbüntetését töltötte az északi sarkkörtől 65 kilométerre fekvő, a Nyenyec Autonóm Körzetben található börtönkomplexumban. Utoljára januárban adott hírt magáról a börtönből, azon a videón elég soványnak tűnt, de jókedvű volt, és azzal viccelődött, hogy a karácsonyi képeslapokat még nem kapta meg, mert olyan messze van mindentől. 

Korábbi bejelentkezéseiben viszont utalt már arra, hogy nem érzi jól magát, illetve attól tart, hogy mérgezik. A halál okát nem közölték a hatóságok, csupán annyit, hogy Navalnij egy séta után rosszul lett, elvesztette az eszméletét és nem tudták újjáéleszteni. Leonyid Szolovjov, Navalnij ügyvédje a Novaja Gazeta című lapnak azt nyilatkozta, egyelőre nem tudja kommentálni a halálhírt, ám azt elmondta, hogy

legutóbb szerdán járt Navalnijnál, és „akkor még minden rendben volt”.

Navalnij halála természetesen felveti annak gyanúját, hogy Putyin parancsára ölték meg valamilyen ki nem mutatható módon, de ha így is történt, szinte lehetetlen lesz bizonyítani, hiszen az orosz állami szervek nem az együttműködési hajlandóságukról híresek.

Oleg Navalnij kalandjai az Orosz Postával - avagy amikor Brezsnyev még mozgatta a szemöldökét
Oleg Navalnij kalandjai az Orosz Postával - avagy amikor Brezsnyev még mozgatta a szemöldökét

Oleg és Alekszej Navalnijt a bíróság 2014 decemberében ítélte el sikkasztás vádjával.  Az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítéletet megalapozatlannak találta, ám Oleg leülte a teljes büntetést - 1278 napot. Könyvének nagy részét a munkatáborban írta, részletes illusztrációkkal látva el fanyar humorú beszámolóját. Olvass bele!

Tovább olvasok

Navalnij 1976-ban született, a Moszkvától délnyugatra fekvő Obnyinszkben nőtt fel. Először jogi diplomát szerzett, majd gazdasági tanulmányokat folytatott Oroszországban, később pedig a Yale-en volt ösztöndíjas. 1998-ban kezdett ügyvédként praktizálni, a politikába pedig 2000-ben szállt be, amikor belépett a Jablokóba, azaz az Orosz Egyesült Demokratikus Pártba. 2003-ban a parlamenti választási kampányban már a párt moszkvai alosztályát vezette. Elkezdett fiataloknak szóló mozgalmakat szervezni, hogy bevonja őket a közéletbe, televíziós vitaműsort indított. Miután részt vett 2006-ban egy szélsőjobboldali szervezetek által támogatott tüntetés szervezésében, 2007-ben lemondott a Jablokóban betöltött tisztségéről, a pártból pedig kizárták. Ezután indította a NAROD nevű mozgalmat, mely két nacionalista csoporttal állt kapcsolatban.

2011 szeptemberében megalapította a Korrupcióellenes Alapítványt, mellyel magasrangú orosz politikusok korrupciógyanús ügyeit igyekeztek feltárni.

Már egészen korán felismerte, hogyha bármit el szeretne érni, akkor blogján angolul is meg kell osztania a véleményét. Miután 2011-ben a decemberi parlamenti választások eredménye választási csalás gyanúját vetette fel, mintegy 6000 ember vonult az utcákra Moszkvában. Körülbelül 300 embert letartóztattak, köztük Navalnijt és más ellenzéki aktivistákat is. Kilenc nap után kiengedték, Navalnij ekkor arra szólította fel az orosz népet, hogy fogjanak össze Vlagyimir Putyin ellen, aki valószínűleg a 2012 márciusában esedékes elnöki választást megpróbálja majd elcsalni. December 24-én már egy 50 ezer fős tüntetés egyik vezéralakjaként lépett fel. Putyin elnökké választása után ismét több mint 14 ezer fős tömeggel vonult az utcákra.

Kira Jarmis: Putyin két hét alatt évtizedekkel vetette vissza Oroszországot
Kira Jarmis: Putyin két hét alatt évtizedekkel vetette vissza Oroszországot

Kira Jarmist a legismertebb orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij sajtótitkáraként ismeri a világ, Budapestre viszont a Zárka című regénye miatt jött, melyet saját börtöntapasztalatai ihlettek. Interjú.

Tovább olvasok

Navalnij ellen 2012-ben sikkasztás miatt emeltek vádat, amelyet állítólag Kirov megye kormányzójának tanácsadójaként követett el. Bár egy korábbi hivatalos vizsgálat nem talált bizonyítékot erre, illetve nemzetközi jogi vizsgálat is megállapította, hogy a per politikai indíttatásból, a vádlott megfélemlítésére irányult, 2013-ban mégis öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Még folyt a tárgyalás, amikor bejelentette, hogy elindul az önkormányzati választáson Moszkva főpolgármesteri címéért, melyen végül a szavazatok 27 százalékát kapta a Putyin-párti Szergej Szobjanin 51 százalékával szemben. Eközben viszont már megalakult a Nép Szövetsége nevű centrista párt, 2013 novemberében pedig megválasztották Navalnijt pártelnöknek.

2014-ben egy másik sikkasztási pert is indítottak ellene, ismét felfüggesztettre ítélték.

A hágai emberi jogi bíróság később megállapította, hogy mindkét ügy megsértette Navalnij tisztességes eljáráshoz való jogát,

ám a büntetéseit ennek ellenére sem változtatták meg. 2015-ben pártja indulni akart a 2016-os országgyűlési választáson, de a regisztrációjukat az Igazságügyi Minisztérium elutasította. 2016-ban Navalnij bejelentette, hogy elindul a 2018-as elnökválasztáson Putyin ellen, ám az ő regisztrációját az orosz Központi Választási Bizottság korábbi büntetéseire hivatkozva utasította el, és később az orosz Alkotmánybíróság is így döntött az ügyben. Ennek ellenére folytatta kampányát, és újabb korrupcióellenes tüntetéseket szervezett országszerte.

2017 márciusában megjelent Navalnij dokumentumfilmje Dmitrij Medvegyev miniszterelnök, korábbi elnök korrupciós ügyeiről. A Korrupcióellenes Alapítvány nyomozása szerint Putyin egyik fő embereként Medvegyev több mint 1,2 milliárd dollárt sikkasztott el. A film a világsajtót is bejárta és ismét tömegek vonultak az utcákra, hogy felháborodásukat kifejezzék. Bár a hatalom igyekezett nem reagálni a filmre, és legfeljebb álhírnek beállítani, Navalnijt tavasszal két vegyi támadás is érte. Áprilisban, a második alkalommal a politikust ismeretlenek támadták meg az irodája előtt, és ún. zeljonkát fújtak rá, egy olyan vegyi anyagokat tartalmazó zöld festéket, ami vakságot okozhat, emellett pedig rendkívül nehéz eltávolítani a bőrről.

Navalnij a Kremlt gyanúsította a támadással, aminek következtében a jobb szemére 80 százalékban elvesztette látását. 

Még abban az évben a Human Rights Watch azzal vádolta meg az orosz kormányt, hogy szisztematikusan akadályozza Navalnij elnöki kampányát, és az Európai Tanács miniszteri bizottsága is Navalnij büntetésének megsemmisítésére kérte az orosz hatóságokat. Amikor decemberben a Központi Választási Bizottság eltiltotta Navalnijt az indulástól, az Európai Unió azt közölte, hogy ez a lépés „komoly kétségeket” vet fel a választás tisztaságát illetően. Fellebbezését az Alkotmánybíróság elutasította, ezért Navalnij újra tüntetéseket szervezett és a komplett választás bojkottjára szólított fel. Miután 2018 májusában Putyint újra beiktatták elnökként, a Navalnij és szimpatizánsai által vezetett tüntetéseken már 1600 embert vettek őrizetbe. 

Hodorkovszkij: Navalnijnak az volt a bűne, hogy rámutatott a putyini korrupcióra
Hodorkovszkij: Navalnijnak az volt a bűne, hogy rámutatott a putyini korrupcióra

Hodorkovszkij páratlan éleslátással leplezi le a putyini maffia-klán vágyait és erkölcstelenségeit, és bemutatja a nyugati közönség számára, hogy miért muszáj szembeszállni a Kremllel. Olvass bele!

Tovább olvasok

Az ellenzéki vezetőt egyébként a korábbi és későbbi tüntetéseken rendszeresen bevitték a rendőrök és általában rövidebb, 15-30 napos elzárásra ítélték. A moszkvai Duma választásakor 2019-ben független jelölteket támogatott, akiket végül szintén nem engedtek indulni, Navalnijt az emiatti demonstráció után is fogdába zárták, ahonnan néhány nappal később súlyos szemsérüléssel vitték kórházba. Hivatalosan allergia miatt, ám ezt orvosa, aki korábbi sérülését is kezelte, vitatta, és azt mondta, ki nem mutatható vegyi anyagok okozhatták a sérülést.

Nem sokkal ezután indította el a taktikai szavazási stratégiát propagáló kampányát,

amellyel regionális és szövetségi szinten remélték leváltani az uralkodó Egységes Oroszország párt embereit. A következő évben pedig az alkotmánymódosítást célzó népszavazás ellen szólalt fel: puccsnak és alkotmánysértésnek nevezte, amely által élete végéig elnök maradhat Putyin. Ebben az évben a Korrupcióellenes Alapítványt „idegen ügynöknek” kiáltotta ki az orosz Igazságügyi Minisztérium, 2021-ben pedig a szélsőséges szervezetek közé sorolták és a moszkvai városi bíróság elrendelte a megszüntetését.

2020 augusztusában Navalnij rosszul lett egy repülőúton, súlyos tünetekkel vitték az omszki kórházba, ahonnan kérésére végül Berlinbe szállították. Novicsokkal mérgezték meg, ami az egyik leghalálosabb idegméreg, és amely korábban több üzletember halálát okozta, majd Szergej Szkripal Londonba emigrált korábbi titkosszolgálati tisztet és lányát is ezzel ölték meg.

Navalnij túlélte a mérgezést, Putyint vádolta az akció megrendelésével, és követelte, hogy vizsgálják ki az ügyet.

A mérgezést követő időszakról egyébként Daniel Roher dokumentumfilmet is forgatott. Decemberben az Insider, a Bellingcat, a CNN és a Spiegel közös oknyomozása kiderítette, hogy valóban az FSZB, vagyis az orosz titkosszolgálat ügynökei követhették el a támadást. 

Lábadozása után Navalnij úgy döntött, visszatér Oroszországba, bár tudta, hogy azonnali letartóztatás vár rá. 2021. január 17-én őrizetbe is vették, arra hivatkozva, hogy felfüggesztett fegyházbüntetése miatt nem hagyhatta volna el az országot. Onnan kezdve már nem engedték szabadon, egy sietős tárgyalást tartottak a rendőrségen. A letartóztatás és a jogi szabályokat teljesen áthágó ügymenet miatt tüntetések voltak Moszkvában, de tiltakozott miatta az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és számos EU-ország kormánya is. De letartóztatása után két nappal alapítványa ledobott azért egy hatalmas bombát: egy újabb dokumentumfilmet, ezúttal Vlagyimir Putyin a Fekete-tenger mellett található, minden képzeletet felülmúló luxuspalotájáról és birtokáról.

Az Európai Emberi Jogi Bíróság hiába döntött úgy februárban, hogy Oroszországnak azonnali hatállyal szabadon kell engednie Navalnijt, ez nem történt meg, sőt 

az igazságügyminiszter „egy szuverén állam igazságszolgáltatásába való külső beavatkozásnak” nevezte a hágai határozatot. 

Navalnijt első körben két és fél év börtönre és kényszermunkára ítélték, 2022-ben egy másik tárgyaláson további kilenc évre, 2023-ban pedig átlátszó politikai vádak miatt – szélsőséges közösség alapítása, szélsőséges tevékenységek finanszírozása és így tovább – még 19 évre. Két különböző, szigorúan őrzött, és rendkívül rossz állapotokról hírhedt börtönben tartották fogva, mielőtt az ügyvédje tudta nélkül 2023 decemberében az ország legtávolabbi pontján lévő intézménybe szállították volna.

Navalnij már 2021-ben panaszkodott arra, hogy azzal kínozzák az őrök, hogy nem hagyják aludni, hogy nem kap megfelelő kezelést a gerincproblémáira, nem engedik be hozzá saját orvosát, illetve olyan gyógyszereket kell bevennie, amelyekről nem tudja, milyen hatásuk van. Egy időre éhségsztrájkba is kezdett, hogy rendes ellátáshoz jusson.

Navalnij sajtótitkára regényben írta meg, hogyan lehet Moszkvában ártatlanul rács mögé kerülni

Kira Jarmis Alekszej Navalnij sajtótitkára. A Zárka című első regényének főszereplője Ánya, akit Moszkvában, egy korrupcióellenes tüntetésen a rendőrség őrizetbe vesz, majd egy alig negyedórás tárgyalás után börtönbe viszik. Olvass bele!

Tovább olvasok

Amikor 2022-ben interjút készítettünk egykori sajtótitkárával, Kira Jarmissal (aki a mérgezéskor is mellette volt), akkor éppen jobb állapotban volt. Később viszont arról panaszkodott, hogy alig kap enni és akkor is rossz minőségű ételt. Bebörtönzése óta számos nemzetközi szervezet, ismert közéleti személyiség, tudós, sőt 400 orosz orvos is tiltakozott a bánásmód ellen és követelték Navalnij szabadon engedését, de ezeknek sem volt hatása.

Az ellenzéki vezető a börtönben romló egészségi állapota ellenére is időről időre jelentkezett, ügyvédein keresztül üzent a nagyvilágnak és a sajtónak. A Time magazin 2022 legbefolyásosabb embereit felsoroló listáján ő írta a Putyinról szóló bejegyzést:

„ha valaki tönkreteszi a független médiát, politikai merényleteket szervez, és ragaszkodik birodalmi téveszméihez, akkor az egy őrült,

aki képes vérfürdőt rendezni Európa közepén a 21. században. És tényleg nem kellene őt nemzetközi fórumokon felkarolni.” Mindvégig kiállt Putyin és rezsimje ellen, az Ukrajna ellen indított orosz háborút is elítélte. Bár az egészsége romlott, jó kedélyét mindvégig igyekezett megőrizni a börtönben is. Arra biztatta a híveit, hogy ne adják fel a harcot, mert az orosz elnök hatalma nem tarthat örökké – a végsőkig hitt abban, hogy lehet egyszer szabad a sajtó, a gazdaság, az igazszágszolgáltatás és a közélet Oroszországban. 

(Forrás: HVG, Guardian, BBC)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Meghalt Alekszej Navalnij

Oroszországi börtönében elhunyt az ellenzéki politikus, számolt be a Reuters nyomán a Telex. 2024. február 16-án a 3. számú büntetőtelepen egy séta után rosszul érezte magát, és szinte azonnal elvesztette az eszméletét. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Hírek

A Navalnij elleni merénylet utáni időszakot mutatja be a díjnyertes dokumentumfilm

Vasárnap este mutatta be a CNN a Sundance-díjas Navalnij című dokumentumfilmet, amely az orosz ellenzéki vezető életét követi nyomon, és a novicsok-mérgezés utáni időszakra fókuszál.

...
Beleolvasó

Oleg Navalnij kalandjai az Orosz Postával - avagy amikor Brezsnyev még mozgatta a szemöldökét

Oleg és Alekszej Navalnijt a bíróság 2014 decemberében ítélte el sikkasztás vádjával.  Az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítéletet megalapozatlannak találta, ám Oleg leülte a teljes büntetést - 1278 napot. Könyvének nagy részét a munkatáborban írta, részletes illusztrációkkal látva el fanyar humorú beszámolóját. Olvass bele!

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Vérfertőző, wannabe-sátán és kölyökmedve-tulajdonos – 10 érdekesség a 200 éve elhunyt Byronról

George Byron mindent megvalósított, amit egy romantikus költő ismérvének gondolunk. Halálának 200. évfordulóján tíz érdekességet gyűjtöttünk össze a lírájáról és a botrányairól.

...
Nagy

Borbély András: Rafi Lajos verse lyukat üt a világon [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Borbély András költő, szerkesztő Rafi Lajos egyik versét választotta.

...
Nagy

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

A pszichológiát és a sötét rejtélyt kiválóan ötvöző krimi, A doboz után a héten került a boltokba A szekta, Läckberg és Fexeus közös regénytrilógiájának második része. Ez alkalomból beszélgettünk a szerzőpárossal.

...
Nagy

Miért hasonlítanak a roma mesék a kortárs versekre?

Hogyan mozgatnak meg egy kortárs költőt a roma mesék? Miben fedez fel hasonlóságot az archaikus történetek és generációja meghatározó irodalmi témái között? És miképpen válik a mesékből költészet? Veszprémi Szilveszter cikkében a Vijjogók munkacímű verseskötetéről mesél.

...
Nagy

Mit szeretnek az emberek a kihalt Balatonban? Ebből az albumból megtudod

Bartha Dorka kötete a Balaton-part eltűnőben lévő épített örökségét és múlhatatlanságát mutatja meg. A történész-újságíró szerzővel egy nyikorgós Csepel bringáról, fotózásról, történetek utáni kutatásról, illetve a déli part felfedezetlen értékeiről beszélgettünk.

...
Nagy

Milyen apa volt Hemingway?

A Nobel-díjas Ernest Hemingwaynek Papa volt a beceneve. De vajon hogy osztotta be az idejét, ha az írás és az apai teendők között kellett választania?

Természetesen olvasok
...
Zöld

5 könyv, amit olvass el, ha mindig ugyanúgy végződnek a párkapcsolataid

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

...
Zöld

Karikó Katalin eldöntötte, mihez kezd a Nobel-díj mellé kapott pénzzel

...
Zöld

Megrendezik az első szépségversenyt az AI-modelleknek, vajon Bíró Ada indul?

...
Zöld

Diétázol? Ebben a 3 ételben rejtőzhet cukor, pedig nem is számítasz rá

...
Zöld

Hogyan segíthet a nőknek egy endometriózisról szóló képregény?

...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Zöld

Bíró Ada a köztévé új bemondója, csak épp nem ember

...
Zöld

Tudod már, mit csinálsz 10 év múlva? Olvass bele a jövőkutató könyvébe, amiről Litkai Gergely beszélget!

Olvass!
...
Beleolvasó

Knausgard új regényének szereplői megszállottan kutatják a múltat és a jövőt – Olvass bele!

A Hajnalcsillag-sorozat második kötetében, Az öröklét farkasai című nagyregényben Karl Ove Knausgård az emberi élet határait és a természet rejtélyeit vizsgálja. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

Gazsi Zoltán első könyve életrajzba bújtatott vállalati-impresszionista tankönyv cégvezetésről, fenntarthatóságról, a hétköznapok vidámságáról és a nehéz élethelyzetek túléléséről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

Kocsis Gergely A varjúszellem című regényében közélet és történelem, krimi és horror szálai fonódnak lidérces, felkavaró történetté, melynek legfőbb kérdése, hogy a holtak mentik meg az élőket, vagy fordítva. Olvass bele!

Hírek
...
Nagy

Pócsik Andrea: Az én cigány irodalmam nem tankönyvízű [ROMA IRODALOM]

...
Beleolvasó

Knausgard új regényének szereplői megszállottan kutatják a múltat és a jövőt – Olvass bele!

...
Hírek

Marjane Satrapi nem akart több képregényt írni, de aztán Iránban meggyilkoltak egy nőt

...
Zöld

Ebből a sűrű, sötét erdőből csak hetekkel később bukkan fel a hajód - Olvass bele a Mitágó-erdőbe!

...
Hírek

Bereményi Vadnai Bébijének látszólag egy nő a főszereplője, valójában a város [Budapesti nők]

...
Így döntöttek ők

Nyáry Krisztián: Eszeveszett szerelem változtatta meg az életét

...
Hírek

Salman Rushdie ezt az álmot látta két nappal a merénylete előtt

...
Szórakozás

Így énekel Timothée Chalamet az új Dylan-életrajzi filmben (videó)

...
Zöld

5 könyv, amit olvass el, ha mindig ugyanúgy végződnek a párkapcsolataid