Hodorkovszkij: Navalnijnak az volt a bűne, hogy rámutatott a putyini korrupcióra

Hodorkovszkij: Navalnijnak az volt a bűne, hogy rámutatott a putyini korrupcióra

A Sunday Times népszerű szerzőjével, Martin Sixsmithszel közösen jegyzett könyvében Mihail Hodorkovszkij páratlan éleslátással leplezi le a putyini maffia-klán vágyait és erkölcstelenségeit, ugyanakkor igyekszik bemutatni a nyugati közönség számára azt, hogy miért muszáj szembeszállni a Kremllel ahhoz, hogy megalapozhassanak egy jobb jövőbe vezető utat.

A véleményéért bebörtönzött, majd emigrációba kényszerített Hodorkovszkij könyvében méltatta Alekszej Navalnij ellenzéki tevékenységét is. Navalnij néhány napja halt meg egy szigorúan őrzött orosz börtönben, és ahogy róla szóló portrénkban írtuk, az utolsó lélegzetéig Putyin legnagyobb kritikusa maradt. Ebben a könyvajánlóban pedig további köteteket találsz, melyek segítenek megérteni, hogyan is működik Putyin maffiaállama.

Olvasd el, mit írt Hodorkovszkij Navalnij harcáról!

Könyves Magazin | 2024. február 16. |
Mihail Hodorkovszkij
Az Oroszország-feladvány
Ford. Kende Tamás, Jaffa, 2023, 340 oldal
-

Mihail Hodorkovszkij Putyin álarca mögé látott. Olajmágnásként, Oroszország egyik leggazdagabb embereként felszólalt Putyin korrupt rendszere ellen, s ezért a Kreml megbüntette. Megfosztották vagyonától, és több mint tíz évig börtönbe zárták. Az immár szabad, de emigrációba kényszerített Hodorkovszij új könyvében bepillantást enged nekünk a harcba, amelyet hazája megmentéséért vív. Az Oroszország-feladványban gyorselemzést ad arról, hogy miként ment félre a putyini Oroszország, bemutatja országa felemelkedését és bukását, saját útját a jellegzetes szovjet ifjúkortól az olajmágnási létig, majd hatásos belső képet fest a politikai ellenállásról. A szerző erőteljes hangon áll ki a Kelet és a Nyugat közti megbékélés mellett.

Mihail Hodorkovszkij: Az Oroszország-feladvány (részlet)

Fordította: Kende Tamás

A 2020-as évek magukban hordozzák a fordulópont lehetőségét Oroszország számára. Az Ukrajna elleni invázió végképp elvetette a Putyin-vezette rendszer jövőjének bizonyosságát, ugyanakkor muníciót adott Oroszország demokratikus ellenzékének. Putyin 2021-es döntése, hogy a neves Alekszej Navalnijt börtönbe veti, a népszerű korrupcióellenes aktivistából olyan politikai foglyot csinált, amilyen én voltam két évtizeddel korábban. Navalnij bűne ugyanaz volt, mint az enyém: rámutatott az elnök korrupciójára, meggazdagodására. Ugyanúgy döntött, mint korábban én: folytatta a harcát, még ha az a börtönhöz vezetett is. Ez mindkettőnek a szabadságharcos, a demokrácia harcosának a státuszát kölcsönözte. A modern technológia ugyanakkor ezt a harcot ma már sokkal publikusabbá teszi. Navalnij leleplező anyagát Putyin nyilvános alapítványoktól lopott pénzből épített, fényűző fekete-tengeri palotájáról több mint százmillióan látták az interneten. A közösségi média segített koordinálni a Navalnij kiszabadításáért szervezett tüntetéseket, és nem csak Moszkvában és Szentpéterváron: százezrével vettek részt ezeken a tüntetéseken országszerte olyanok is, akik korábban sosem tiltakoztak a Kreml ellen. Többségükben fiatal emberek, és tiltakozásuk nem kizárólag Navalnijról szól, hanem Putyin rendszerének igazságtalanságairól is.

*

Putyin és cimborái rákaptak arra, hogy luxusrezidenciákat – egyes jelentések szerint kész palotákat – építsenek maguknak; a trendre az Alekszej Navalnij vezette Korrupcióellenes Alapítvány (FBK, Fond Borbi s Korrupciej – A ford.) hívta fel a figyelmet. 2021 januárjában Navalnij közzétett az interneten egy videót Putyin palotája: a világ legnagyobb megvesztegetése címmel. A videó nézettsége minden rekordot megdöntött az orosz közösségi portálokon. A film felvételeket mutatott be a népszerű fekete-tengeri üdülőhely, Gelendzsik tőszomszédságában egy pazar ingatlanról, amelyet állami megrendelésekkkel kitömött hálás vállalkozók építtettek Putyinnak. Navalnij szerint 1,35 milliárd illegális dollárt fordítottak a több mint 17 ezer négyzetméteres palota építésére, amely így Oroszország legnagyobb magáningatlanja. Putyin magánkikötő, szőlészet és borászat, kaszinó, kápolna, fedett hokicsarnok szolgáltatásait élvezheti, és csak a vécékefék egyenként 850 dollárba kerültek. Az elnöki ajándék finanszírozói között találhatjuk azt a Nyikolaj Samalovot, akivel Putyin még a szentpétervári városházán dolgozott együtt, és aki komoly profitra tett szert a Kremllel kötött jövedelmező szerződésekből a Krím 2014-es megszállását követően. Nyikolaj mellesleg annak a Kirillnek az apja, aki Putyin lányát vette feleségül.

Amikor napvilágra került, hogy Putyin legbelső körének más tagjai, így Dmitrij Medvegyev, Nyikolaj Patrusev, a Biztonsági Tanács volt vezetője, Vlagyimir Jakunyin, az Orosz Államvasutak volt főnöke, de még Putyin sajtótitkára, Dmitrij Peszkov is sokmillió dolláros házakban laknak, a gyors és jelzésértékű válasz nem váratott magára: Putyin hozott egy rendeletet, amely szerint az ingatlantulajdonosok nyilvántartása ezentúl minősített információnak számít, így többé nem elérhető a nagyközönség számára.

„El akarják rejteni a jachtjaikra és az otthonaikra vonatkozó információkat, ám mi mégis folytatjuk a kutatást, hisz fényképezni még tudunk” – jelentette ki Alekszej Navalnij.

*

A 2018-es események és az azokra adott kremli válaszok számtalan hasonló művelet összetéveszthetetlen jegyeit viselték magukon. Tudom, hogy a Kreml különleges szolgálatai tovább folytatták a nemzetközi szerződések által tiltott vegyi fegyverek előállítását. Ezt csinálták a szovjet időkben, és ezt csinálják ma is. Titkos laboratóriumokban állítják elő a mérgeket, amelyek a Navalnij elleni támadáson kívül számos, máig megoldatlan haláleset mögött állnak. Mióta Putyin hatalomra került, e méreglaboratóriumok kapacitása láthatóan megnövekedett, összhangba hozták a biokémia új fejleményeivel, hogy speciális mérgeket a Kreml speciális műveleteikhez. A legfőbb követelmény láthatóan az volt, hogy a mérgek által kiváltott tünetek félrevezessék a külföldi országok nyomozóit és orvosait, hogy ne ismerjék fel a Kreml keze munkáját.

Alekszandr Litvinyenko 2006-os meggyilkolásához például szándékosan használtak polóniumot. A polónium vízben oldódó, színtelen, szagtalan anyag, így az áldozat nem is tudhatja, hogy támadás érte. Ráadásul – más mérgekkel szemben – nincs ellenszere. Az FSZB azt is tudta, hogy a polónium okozta sugárfertőzés olyan ritka, hogy az orvosok nem is fogják tesztelni,

így nem jönnek rá, hogy az volt a halál oka.

Ám Litvinyenko esetében az FSZB-nek nem volt szerencséje. Arra a tényre alapozva kalkuláltak, hogy a polóniummérgezés áldozatai pár nap alatt meghalnak. De Litvinyenko erős szervezetének köszönhetően még három hétig életben maradt, és ez az idő elegendőnek bizonyult a Londoni Egyetemi Kórház orvosainak arra, hogy betegségének minden lehetséges okát megvizsgálják. A halála előtti utolsó napon jutottak el a polóniumvizsgálathoz; ha Litvinyenko egy nappal korábban hal meg, gyilkosai észrevétlenül megúszhatták volna. És ha az orvosok nem jönnek rá a halál okára, a Scotland Yard képtelen lett volna nyomon követni az alfa-sugárzás jellegzetes nyomait Londonon át Moszkváig.

Vlagyimir Putyin uralma alatt drámai mértékben megnövekedett a politikai mérgezések száma. A Putyin csecsenföldi tevékenységéről beszámoló oknyomozó újságírót, Anna Politkovszkaját is megmérgezték egyszer, mielőtt 2006-ban végül agyonlőtték. Viktor Juscsenko Kreml-ellenes ukrán elnököt dioxinnal etették meg Moszkvához hűséges biztonsági tisztek. Juscsenko túlélte a merényletet, de az arcát örökre elcsúfították a mérgezés nyomai. 2003-ban Jurij Scsekocsihin, a parlamenti ellenzék egyik hangos tagja megmagyarázatlan sugárfertőzésbehalt bele. 2004-ben Roman Cepov – aki Anatolij Szobcsak szentpétervári polgármester testőre volt, sőt egy rövid ideig Putyint is védte – ismeretlen méreg áldozata lett. A hatósági vizsgálat nem tudta megállapítani a halála okát, de a nyomozóktól származó információk szerint sugármérgezéshez hasonló tüneteket fedeztek fel rajta. 2020 augusztusában pedig az ismert ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij két és fél hétig volt kómában, miután a Szibériából Moszkvába tartó visszaútján megmérgezték egy új típusú Novicsokkal. Vizsgálatok révén fény derült azoknak az FSZB-s ügynököknek a kilétére, akik Navalnij ruhájára kenték a halálos mérget, ám az orosz hatóságok megtagadták ellenük a nyomozást az ügyben, mondván,

nem bizonyított, hogy bűncselekmény történt.

Ezekben az esetekben az volt a közös, hogy az áldozatok mind iszonyatos kínokat álltak ki a mérgezést követően. A polónium például belülről rohasztja szét és teszi tönkre az emberi szervezetet, felemésztve a belső szerveket, és a szörnyű fájdalmakat semmivel sem lehet enyhíteni. A jelek szerint a Kreml célja nem kizárólag a gyilkolás, hanem hogy olyan embertelen kegyetlenséggel tegyék, amely megrémíti és elrettenti minden létező és jövőbeli potenciális ellenségét világszerte; hogy példát statuáljanak, amelyet senki nem felejt el, és amely senkinek nem engedi, hogy biztonságban érezze magát, bárhol is legyen.

*

Alekszej Navalnij megmérgezése után Putyin csak nevetett, amikor azt követelték tőle, hogy indítson nyomzást. „Ugyan kinek kell [Navalnij]? – vigyorgott. – Ha valaki meg akarta volna mérgezni, az végzett volna vele.”

Amikor 2021 márciusában Joe Bidentől megkérdezték, hogy szerinte Putyin gyilkos-e, az USA elnöke habozás nélkül igennel válaszolt. Számos állami vezető hoz döntést az erőszak legitim alkalmazásáról, de ettől önmagában még nem válnak gyilkossá. Az erőszak lehet indokolt, ha közérdekből alkalmazzák, megfelelő jogi eljárást követően amikor más eszköz nem áll rendelkezésre. A kulcsszavak itt a megfelelő eljárás és a közérdek. Putyin önkényes és indokolatlan döntései nem felelnek meg ezen kritériumoknak. Azok köztörvényes bűncselekmények, emberölések, amelyek korrupt emberek érdekeit szolgálják.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Meghalt Alekszej Navalnij

Oroszországi börtönében elhunyt az ellenzéki politikus, számolt be a Reuters nyomán a Telex. 2024. február 16-án a 3. számú büntetőtelepen egy séta után rosszul érezte magát, és szinte azonnal elvesztette az eszméletét. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Hírek

A Navalnij elleni merénylet utáni időszakot mutatja be a díjnyertes dokumentumfilm

Vasárnap este mutatta be a CNN a Sundance-díjas Navalnij című dokumentumfilmet, amely az orosz ellenzéki vezető életét követi nyomon, és a novicsok-mérgezés utáni időszakra fókuszál.

...
Hírek

Oroszország körözést adott ki Navalnij szóvivője ellen, aki a napokban érkezett Budapestre

Jarmis éppen a napokban érkezett Budapestre, tegnap mutatták be Zárka című regényét. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

A hét könyve
Kritika
Anyává válni egy korábbi világ darabokra törését is jelenti
...
Podcast

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

A Könyves Magazin podcastjában Kemény Lili először beszél a Nem című önéletrajzi regényéről. Hallgassátok!

Még több olvasnivaló
...
Podcast

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk ötödik vendége Dr. Benkovics Júlia nőgyógyász volt, a beszélgetéshez könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Gyerekirodalom

Roma mesék a gyerekirodalomban – Mi történt az elmúlt években?

Hogyan jelennek meg a roma mesék, karakterek, hagyományok a gyerekeknek szóló kötetekben? Veszprémi Szilveszter költő, irodalmár négy, a közelmúltban megjelent könyvet vizsgált meg.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [2. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Kerber Balázs, Láng Orsolya és Takács Nándor válaszai és szövege.

...
Nagy

Eredics Lilla: Balogh Attila versei kitágították az önértelmezés dimenzióját [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Eredics Lilla Balogh Attilától ajánlja kedvenc versét.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Lapis József, Rékai Anett és Simon Bettina válaszai és szövege.

...
Nagy

10 videó, amiben cigány írók, költők beszélnek [ROMA IRODALOM]

Szeretet, fájdalom, vér, béklyók, család, idegenség. A Roma Hetek alkalmából összegyűjtöttünk tíz videót, amelyek a roma irodalom kiemelkedő íróit és költőit mutatják be az elmúlt évtizedekből.

Természetesen olvasok
...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Zöld

Tudod már, mit csinálsz 10 év múlva? Olvass bele a jövőkutató könyvébe, amiről Litkai Gergely beszélget!

...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

...
Zöld

4 kérdés az AI használatáról, amit minden írónak meg kéne válaszolnia

...
Zöld

Hogyan befolyásolják a titkok az egészségünket és a kapcsolatainkat? Olvass bele!

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

...
Zöld

4 hasznos kötet, ha te is kidobnád a szemetest [Litkai Gergely könyvajánlója]