Vida Vera: Ne csak főzni tanuljunk meg, legyen közvetlen kapcsolatunk a természettel!

Vida Vera: Ne csak főzni tanuljunk meg, legyen közvetlen kapcsolatunk a természettel!

Milyen kapcsolat van a gasztronómia és a természet között? Hogyan távolodtunk el az alapanyagok természetes formájától? És miért van minden főzés mögött egy történet? Vida Vera, a Yo8vágyat alapítója volt a Margó Könyvek Podcast legújabb vendége.

sza | 2025. december 16. |

Margó Könyvek podcastsorozatban a Helikon Kiadóval közösen és a Kreatív Európa program támogatásával megjelentetett 18 Margó Könyv apropóján beszélget a két házigazda, Szeder Kata vagy Valuska László a vendégeikkel. A legújabb epizódban Vida Vera, a Yo8vágyat alapítója mesélt főzés és történetmesélés kapcsolatáról, a válságok játékos túléléséről és a természetes alapanyagok szeretetéről (a korábbi adásokat itt tudjátok meghallgatni: Rainer-Micsinyei NóraSzél DávidNyáry LucaOtt AnnaMarton KrisztiánReisz GáborPető PéterSzékely KrisztaMérő VeraSzentesi ÉvaValuska LászlóSára Gergely – GegeHajdú Balázs, Lakner Zoltán).

A beszélgetés kiindulópontját Roderik Six Özönvíz című regénye adta, amelyben egy ökológiai katasztrófa és az emberi jellem kerül a középpontba négy fiatal egyetemista szemén keresztül, akik a menekülés helyett inkább a nihilt választják (olvass bele!). A kötet a Margó Könyek sorozatban jelent meg, korábban kritikát is írtunk róla, illetve interjút is készítettünk a szerzővel, a kötet utószavát Szöllősi Mátyás írta.

Roderik Six
Özönvíz
Ford.: Bérczes Tibor, Helikon, 2023, 292 oldal

Minden munkában van egy történet

Vida Vera egy igen sokoldalú személyiség, a Yo8vágyat gasztroprojekt elindítása előtt szervezett fesztiválokat, klipszemléket, volt turkálója, de városi projektekkel is dolgozott korábban. Az adásban felmerült, hogy minden munkájához egy erős személyes kötődés vezérli, ugyanis mindent szeret egyfajta történetként látni:

Alapvetően minden történet szerzői, mert magamból dolgozom, meg a világból és a közösségből is. Ez kicsit olyan, mint a zene: ha nincs, akkor értelmét vesztik a dolgok”.

De a munkától eltekintve szeret a világra, magára és akár az egyes tárgyakra is úgy tekinteni, mint aminek múltja, saját sztorija van, hiszen ezen keresztül tud kötődni hozzájuk, sőt a saját története is ezeknek az összességből jön létre. Meglátásában mindent az tesz emberivé, hogy képesek vagyunk elmesélni annak történetét.

Már nem tudjuk, milyen is valójában egy alapanyag

A beszélgetés egyik kiemelt témája, főleg a Yo8vágyat projekt kapcsán az étkezés és a főzés volt. Vida Vera szerint már alapvetően van egy kimondatlan határ az alapanyagok származása és boltba kerülése között, ugyanis a legtöbb ember már csak a szépen becsomagolt, felhasználáshoz előkészített termékekkel találkozik. Például a tojásokat nem a csirkék alól, hanem a polcról vesszük le, de abba sem gondolunk bele, hogy a sonkához le kell vágni egy disznót. Ez pedig azzal is összefüggésben lehet, hogy mennyire eltávolodtunk magától a természettől.

Átállt arra az elménk, hogy ha éhesek vagyunk, akkor elmegyünk a boltba vagy az étterembe. Ezek pedig olyan ételek, amik nagyipari termeléssel készülnek”

– mondta Vida.

Ezért is döntött úgy, hogy inkább természetes alapanyagokat fog használni, egyenesen az eredőtől. Ilyen példa a kecskefejés, mesélte. Legalább 13 kecskét meg kell fejni, hogy a tejet fel tudja használni, és ez nem könnyű fizikai munka. 

A podcastben továbbá szó esik arról, hogy:

  • Miért azok a legfontosabb dolgok, amiket nem fogyasztással tudunk megtapasztalni?
  • Hogyan függ össze a történetmesélés és a főzés?
  • Milyen magyar alapanyagokat érdemes használni, és miért jobb, mint a külföldi?
  • Miért lesz egyre drágább az avokádó?
  • Hogyan lehet válságban is nyitottan gondolkozni?

Olvass minket e-mailben is!

  • Könyves hetilap a postaládádban
  • Kézzel válogatott tartalmak
  • A legérdekesebb, legfontosabb könyves anyagok egy helyen
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...

Lakner Zoltán: Fontos elfogadni, hogy van másféle álláspont is

A politológus szerint minden kapcsolatnak és közösségnek az az alapja, hogy elfogadjuk, mindenki más nézőpontból szemléli a világot. 

...

Hajdú Balázs humorista: Annyira megfoghatatlan számomra az élet, hogy emiatt minden vicces tud lenni

Milyen a jó humor? És miért a '90-es évek volt a legjobb? Az új Margó Könyvek Podcast adásból kiderül.

...

Gege: Nem tudom elképzelni, hogy a rap nélkül érdekes legyek

Sára Gergely, azaz Gege volt a Margó Könyvek podcast legújabb vendége. 

...

Kollár Betti: Nincs olyan könyv, ami mindenkinek tetszik

...

Hajdú Balázs humorista: Annyira megfoghatatlan számomra az élet, hogy emiatt minden vicces tud lenni

...

Dr. Bőgel György: A mesterséges intelligencia olyan, mint a klinikai kísérletek nélkül bevezetett gyógyszer // Futurotheca 02.

2025 LEGJOBB KÖNYVEI
...

2025 legjobb könyvei 10-1.

...

2025 legjobb könyvei 20-11.

...

2025 legjobb könyvei 30-21.

Olvass!
...

Mi történik, ha egy űrlényinvázió szinte mindenkit elpusztít? Olvass bele Matt Dinniman regényébe!

Egy intergalaktikus vetélkedő, ahol a túlélés nem kötelező, a szórakoztatás viszont igen.

...

„Az élet még mindig szép, ha nem is tökéletes, de legalább élhető” – olvass bele Finy Petra novelláiba!

Ahogy a szerelemnek, úgy a szeretetnek is megvannak a saját démonai az életben. 

...

Egy férfi válás helyett sósavat önt felesége arcába – Olvass bele Jorge Barón Biza igaz történeten alapuló regényébe!

Jorge Barón Biza egy életen át ápolta édesanyját, végül pedig csak úgy tudott megszabadulni a tehertől, hogy regényben is megírta.