És te szereted magad ott lent? - 25 éves A vagina monológok

És te szereted magad ott lent? - 25 éves A vagina monológok

Eve Ensler több száz nővel készített interjúi alapján állította színpadra A vagina monológokat, amit a kilencvenes évek végén botrányosnak és forradalminak könyveltek el. A bemutató 25. évfordulója alkalmából körbejártuk, mit érdemes tudni a darabról, milyen értékei érvényesek máig, és milyen kritikák érték. És hogy ne csak mi beszéljünk, a monológokból is idézünk.

Kép: Eve Ensler előadás közben.

Sándor Anna | 2021. október 03. |
Eve Ensler
A vagina monológok - A botránykönyv vágatlan változata
Ford. Bozai Ágota, Debreczeni Júlia, Pordán Ferenc, Szurdi András, Tandori Dezső, Nyitott Könyvműhely, 2010, 228 oldal
-

Izgultok? Izgultok, ugye? Én is izgultam. Ezért vágtam bele ebbe az egészbe. A vagina miatt. A vaginám miatt. Féltem attól, amit a vagináról gondolunk, és még jobban féltem attól, amit nem gondolunk róla. Izgultam a vaginámért, ahogy ő is szokott izgulni értem. Megértő társakra volt szüksége… vaginákra. A vaginák sötétségben és titokzatosságban élnek; olyanok, mint egy Bermuda-háromszög, ahonnan még senki nem tért vissza, soha.

Így kezdte Eve Ensler a New York-i HERE Arts Center-ben A vagina monológok című darabját 1996-ban. Eleinte ő egyedül adta elő, később a monológokat egy-egy színésznő mondta el, köztük olyan hírességek mint Whoopi Goldberg, Alanis Morissette, Glenn Close, Melanie Griffith, Winona Ryder, Dannii Minogue, Julianna Margulies, Cate Blanchett, Calista Flockhart. A darabról még Ensler előadásában film is készült, ez nálunk az HBO GO-n megnézhető.

Nem szeretheted igazán a vaginát, ha nem szereted a szőrt körülötte.

 Sokan nem szeretik a szőrt. Első és egyetlen férjem például utálta. Azt mondta, lompos és ápolatlan. Rábeszélt arra, hogy borotváljam le. Ettől meztelen és védtelen lett a vaginám, mint egy gyereklányé. A férjemet pedig pont ez izgatta fel.

A darabban sokféle szexuális tapasztalat vagy annak hiánya szerepel. Beszél a testképről, a nemiszerv csonkításáról, reprodukciós kérdésekről, higiéniáról, menstruációról, szerelemről, prostitúcióról, párkapcsolatról, orgazmusról, szülésről, beleegyezésen alapuló aktusokról és nemi erőszakról. A monológok 200 interjú alapján készültek, amiket Ensler a legkülönbözőbb életkorú, etnikumú, foglalkozású nővel készített különböző társadalmi osztályokból. Az interjúk eleinte csupán baráti beszélgetések voltak, ebből nőtte ki magát a projekt, aminek eredménye A vagina monológok című darab. Ezt több mint 40 nyelvre fordították le, Magyarországon 2002-ben állította színpadra Bozsik Yvette a Tháliában. Hangoskönyv is készült belőle, amiben a monológokat Fullajtár Andrea, Pálmai Anna és Udvaros Dorottya olvasta fel, és kötetben is kiadták.

Ott lent? Nem jártam ott lent 1953 óta.

Persze ennek semmi köze Eisenhowerhez. Nem, nem, az, ott lent, egy sötét pince. Nyirkos és dohos. Az ember nem akar oda lemenni, nekem elhiheted. (...) Nem, nem történt semmi katasztrófa odalent. Nem robbant fel, nem fogott tüzet, semmi ilyesmi. Nem volt ennyire drámai. Úgy értem…, mindegy, hagyjuk. Inkább hagyjuk. Nem tudok én erről beszélni.

Az, hogy miről tudunk beszélni és miről nem, nemcsak nagyon árulkodó ránk nézve, hanem a gyógyulásunk vagy az elfojtásaink forrása is lehet. Igaz ez egyéni szinten, de kulturálisan és társadalmilag is. Van semleges szavunk a nemi szervünkre? Magyarul is változatos szavakkal illetjük: ezek egy része gyerekes (punci, nuni), mások trágárak vagy legalább is gyakran használjuk ugyanezeket degradáló szitokszóként (picsa, pina), megint mások költői szóvirágokkal szeretgetik, esetleg ugyanezekkel is távolítanak (tulipán, barack), és persze van a tabu (ott lent) - a sor szabadon folytatható. És vannak az orvosi szakszavak, amik a használó személyiségétől és a szövegkörnyezettől függően tűnhetnek hidegnek, távolítónak, trágárnak, szokatlannak vagy semlegesnek.

-

A vagina monológok Mianmarban, 2019-ben.

Esler a vaginát használja, bevallottan egy olyan szót, ami az amerikai közegben borzolja a kedélyeket. A darabban több mint 100 alkalommal hangzik el a vagina, ennek egy jelentős részében anatómiailag tévesen, mert a külső női nemi szervek (szeméremdomb, kis- és nagyajkak, szeméremrés, csikló, hüvelytornác, szűzhártya (míg megvan)) orvosi neve vulva, a vagina a hüvelyt jelenti. Ez a hiba ugyanakkor túlmutat önmagán. 1996-ban 21 évvel vagyunk a MeToo előtt, és olyan 30 évvel a hatvanas évek szexuális forradalma után, és (még mindig) nagy dolognak számít a női szexualitást ennyire direkten behozni a köztudatba, sőt, a közbeszédbe. Az előadás gyakori jelzője a “botrányos”.

Saját szememmel még sohasem láttam. Eszembe se jutott, hogy megnézzem.

A vaginám egészen eddig csak valami elvont dolog volt a számomra. Megalázóan ostoba és kínos dolognak éreztem a fényes, kék matracon görnyedve kézitükörrel keresgélni, mi van odalenn. (...) Aztán amikor először megláttam a vaginámat, megrémültem. Mint amikor először látsz felnyitott halat, bonyolult és véres belsőségeivel a bőr alatt. Olyan nyers volt, olyan vörös, olyan friss! (...) Lenyűgözött a látvány.

A darab visszatérő motívuma, hogy a vagina a női erő és tudatosság szimbólumaként és eszközeként jelenik meg. Ensler egy Women.com-nak adott interjúban le is szögezte, hogy szerinte a nők öntudatos ereje mélyen kötődik a szexualitásukhoz. Ensler a darabot így eleinte a “vagina ünneplésének” szánta, majd 1998-tól az eszmei cél megváltozott, ünneplésből a nők elleni erőszak megállításáért dolgozó mozgalom része lett. A V-Day movement azóta nemzetközileg is sikeres non-profit szervezetté növekedett, amiben az előadás bevételeit nőket segítő, jótékonysági célokra fordítják.

-

A kanadai Mount Allison Egyetem előadása, 2019.

A vagina monológokban megszólal olyan boszniai lány, aki háborús csoportos nemi erőszak áldozata lett, és beszél lakota nő is, akit a Pine Ridge Indián Rezervátumban erőszakolt meg és vert össze rendszeresen a férje. Ensler az évekkel további monológokat is illesztett a darabba, 2003-ban például A burka alatt című (A magyar könykiadásban A burkája alatt címmel szerepel) szöveget, ami a tálib uralom alatt élő afgán nők helyzetéről szólt. 

TIZENHAT ÉVES KORI EMLÉK

A szomszédban lakik egy gyönyörű, huszonnégy éves nő, és én egész nap csak őt bámulom. Egyik nap elvisz magával kocsikázni. Megkérdezi, hogy szeretek-e fiúkkal csókolózni, mire én azt mondom, hogy nem szeretek. Aztán azt mondja, hogy mutat nekem valamit, áthajol hozzám, puhán szájon csókol, aztán a számba dugja a nyelvét. Hú! 

Megkérdezi, nincs-e kedvem felmenni hozzá, és újra megcsókol.

Ensler darabját számos kritika is érte mindjárt a bemutatótól fogva, és egy kis utánajárással egyértelmű, hogy máig ellentmondásos a megítélése. Nagy felháborodást váltott ki például az a monológ, amiből a fenti részlet való. Ebben eredetileg 13 éves lány szerepelt, akinek a felnőtt nő a lakásán alkoholt ad, majd többszörösen kielégíti. A beszélő életkorát Ensler később 16 évesre módosította, és a szövegben eredetileg szereplő "If it was rape, it was a good rape" (Ha ez nemi erőszak volt, akkor jó nemi erőszak volt) mondatot kihúzta.

És érkezett kritika feministáktól is. Betty Dodson, számos, a női szexualitással foglalkozó könyv szerzője szerint a darab nagyon korlátozottan kezelte a szexualitást, és kifogásolta, hogy a darab egészéből mennyire hiányzik a klitorisz/csikló kifejezés. Mások, például Susan E. Bell szociológus és Susan M. Reverby történész azzal érveltek, hogy feministák generációi küzdöttek azért, hogy a nők többek pusztán a testüknél, többek, mint egy vagina - amihez képest a darab a vaginájukkal azonosítja a nőket.

Vádolták a darabot férfiellenességgel, és tény, hogy erőszaktevőkön, hűtleneken, önzőkön, perverzeken kívül nem nagyon találunk benne olyan férfit, aki az egyenrangú, megbízható, támogató partner pozíciójában lenne.

-

Az Észak-Texasi Egyetem diákjainak előadása, 2016.

Kim Hall filozófus szerint a darabban a kolonialista nézőpont érvényesül azzal, hogy a nemi erőszak a nem-fehér (őslakos) vagy távoli, elmaradottabb tájakon (Bosznia) szerepeltetve tűnik fel.

Visszatérve a testfókuszra, a darabot kritizáltak azért is, hogy a nőket azokként határozza meg, akiknek vaginája van. Ezt sértőnek találták világszerte egyfelől a Mayer Rokitansky Küster Hauser Szindrómával élő nők, akiknél magzati korban nem fejlődik ki a méh ürege, illetve a hüvely felső kétharmada. A MRKH szindróma statisztikailag 4-5 ezer lányból egyet érint, viszont jellemzően kamaszkorban derül ki, ami eleve nagyon érzékeny időszak a test- és önkép kialakulásában.

Másfelől vita alakult ki arról, hogy vajon Ensler transzellenes-e. 2004-ben így Ensler hozzáadott még egy monológot a darabhoz They Beat the Girl Out of My Boy. . .Or So They Tried (a magyar kiadásban: Kiverték a lányt a fiúból… legalább is megpróbálták), amit olyan nőkkel készített interjúk alapján állított össze, akiknek a nemi identitása különbözött a születési nemüktől. A darab címét a 2010-es években az American University's Women's Initiative tagjai Úttörő monológokra változtatta. Ezzel a gesztussal elismerték, hogy szerintük a darab forradalmi volt az 1990-es években, ám napjaink fogalma a nőről meghaladta, hogy egyenlőségjelet tegyünk a nő és a vagina között.

Persze továbbra is találunk olyanokat is, akik szerint A vagina monológok nagyon is aktuális. Ezt leginkább akkor dönthetjük el, ha beleolvasunk, megnézzük vagy meghallgatjuk, és figyeljük magunkat, hogyan reagálunk például erre: 

Milyen szaga van a vaginának?

Földszaga.
Nedves hulladékszaga.
Istenszaga.
Vízszaga.
Vadonatúj reggelszaga.
Mélységszaga.
Édes gyömbérszaga.
Izzadságszaga.
Attól függ.
Pézsmaillata.
Énszaga.
Nincs szaga.
Ananászszaga.
Virágillata.
Mint a Paloma Picasso parfümnek.
Földszaga és pézsmaillata.
Fahéj- és szegfűszegillata.
Rózsaillata.
Fűszeres, pézsmaillatú jázminerdő, mély, mély erdő.
Nyirkos mohaszaga.
Fincsi cukorkaillata.
Mint a Csendes-óceánnak, délen.
Orgonaillata.
Őszibarackszaga.
Erdőillata.
Érett gyümölcs-illata.
Mint az eper-kivi teának.
Halszaga.
Mennyországszaga.
Ecet és vízszaga.
Mint a könnyű, édes likőrnek.
Sajtszaga.
Óceánszaga.
Szexi szaga.
Mint egy szivacsnak.
Mint a Kezdetnek.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Ezt az öt könyvet olvassák a Szexoktatás harmadik évadában

Regények, versek és egy hasznos ismeretterjesztő könyv is felbukkan a harmadik évadban.

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett a Sex Education!

Mutatjuk, mik a kedvenc könyvei a sorozat vadóc, feminista, megközelíthetetlen, könyvmániás főhősánek, Maeve Wiley-nak.

...
Kritika

Menő képregény mondja el a kamaszoknak, hogy mit kell tudni a feminizmus történetéről

Hírek
...
Zöld

A jövő városa az a hely, ahol minden 15 percre van tőled

...
Könyves Advent

Három ember sorsa kereszteződik egy pennsylvaniai Madonna-ikon alatt a jezsuita James Martin első regényében

...
Hírek

Nyílt nap van az Arcanumnál: ma bármit előtúrhatsz a régi újságokból!

...
Szórakozás

A Dűne előzménysorozatát kezdték el forgatni Budapesten 

...
Gyerekirodalom

Így néz ki Szegedi Katalin íróasztala

...
Hírek

Nádas könyveit ajánlják az év végi hajrában egy német lap munkatársai

...
Panodyssey

A Panodyssey bárkinek teret ad a saját szövege publikálására

...
Hírek

Az olvasás nemcsak kikapcsolódás, szemléletformáló hatással is bír

...
Promóció

Stílusos terepszínű nadrágok nem csak munkához

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

...
Promóció

Hogyan válasszunk asztalt?

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?

...
Szórakozás

“Minek kéne bármin is izgulni?” - MMAMT: Okos, hülye

Az Okos, hülye, ez az egyszerre identikus és etikai kérdéseken alapuló dal igazán képes megmutatni, hogy ez az út éppen hol tart. 

Szerzőink

...
sa

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

...
Litkai Gergely

Litkai Gergely: Hogyan kerüljünk ki egy fekete lyukat?

...
Forgách Kinga

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

...
Nagy

Max Porter: Szeretem, amikor a semmiből előpattannak a múlt buborékjai

Max Porter angol író, A bánat egy tollas állattal szerzője. A gyászról és annak feldolgozásáról szóló nagy sikerű könyve után itthon is megjelent második regénye, a Lanny, amiben egy városi család, egy fal és az angol mitológia viszonyai szövődnek össze. A könyvei mellett a partraszálló rómaiakról, Daniel Craigről és a leereszkedő kritikusokkal is beszélgettünk vele.

...
Nagy

A Duna egy metafora, amely összeköti a régió irodalmát

Hogyan határozza meg és köti össze a Duna az általa érintett országok kultúráját, irodalmát? Egyáltalán miért vált ilyen jelentős hatásúvá a folyó ebben a régióban? Hogyan jelenik meg az egyes alkotásokban? Többek közt ezekről a kérdésekről esett szó tegnap délután a Panodyssey Café első alkalmán.

A hét könyve
Kritika
A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel
...
Panodyssey

Moskát Anita: Az igazi történet az utolsó pont után kezdődik

"A fikció eszköz, amellyel a jövőt írjuk" - fogalmazza meg Moskát Anita,  a Panodyssey projekt egyik nagykövete. Műhelynaplójának második részében a fikció és a valóság viszonyáról olvashatunk, és arról, hogyan tud az ember történetek hatására cselekvőbbé válni. 

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

Polc

Donatella Di Pietrantonio: Meg akartam érteni a szeretethiány következményeit

...

Veres Attila Magyarországai nem jó helyek az életre

...

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...