És te szereted magad ott lent? - 25 éves A vagina monológok

És te szereted magad ott lent? - 25 éves A vagina monológok

Eve Ensler több száz nővel készített interjúi alapján állította színpadra A vagina monológokat, amit a kilencvenes évek végén botrányosnak és forradalminak könyveltek el. A bemutató 25. évfordulója alkalmából körbejártuk, mit érdemes tudni a darabról, milyen értékei érvényesek máig, és milyen kritikák érték. És hogy ne csak mi beszéljünk, a monológokból is idézünk.

Kép: Eve Ensler előadás közben.

Sándor Anna | 2021. október 03. |
Eve Ensler
A vagina monológok - A botránykönyv vágatlan változata
Ford. Bozai Ágota, Debreczeni Júlia, Pordán Ferenc, Szurdi András, Tandori Dezső, Nyitott Könyvműhely, 2010, 228 oldal
-

Izgultok? Izgultok, ugye? Én is izgultam. Ezért vágtam bele ebbe az egészbe. A vagina miatt. A vaginám miatt. Féltem attól, amit a vagináról gondolunk, és még jobban féltem attól, amit nem gondolunk róla. Izgultam a vaginámért, ahogy ő is szokott izgulni értem. Megértő társakra volt szüksége… vaginákra. A vaginák sötétségben és titokzatosságban élnek; olyanok, mint egy Bermuda-háromszög, ahonnan még senki nem tért vissza, soha.

Így kezdte Eve Ensler a New York-i HERE Arts Center-ben A vagina monológok című darabját 1996-ban. Eleinte ő egyedül adta elő, később a monológokat egy-egy színésznő mondta el, köztük olyan hírességek mint Whoopi Goldberg, Alanis Morissette, Glenn Close, Melanie Griffith, Winona Ryder, Dannii Minogue, Julianna Margulies, Cate Blanchett, Calista Flockhart. A darabról még Ensler előadásában film is készült, ez nálunk az HBO GO-n megnézhető.

Nem szeretheted igazán a vaginát, ha nem szereted a szőrt körülötte.

 Sokan nem szeretik a szőrt. Első és egyetlen férjem például utálta. Azt mondta, lompos és ápolatlan. Rábeszélt arra, hogy borotváljam le. Ettől meztelen és védtelen lett a vaginám, mint egy gyereklányé. A férjemet pedig pont ez izgatta fel.

A darabban sokféle szexuális tapasztalat vagy annak hiánya szerepel. Beszél a testképről, a nemiszerv csonkításáról, reprodukciós kérdésekről, higiéniáról, menstruációról, szerelemről, prostitúcióról, párkapcsolatról, orgazmusról, szülésről, beleegyezésen alapuló aktusokról és nemi erőszakról. A monológok 200 interjú alapján készültek, amiket Ensler a legkülönbözőbb életkorú, etnikumú, foglalkozású nővel készített különböző társadalmi osztályokból. Az interjúk eleinte csupán baráti beszélgetések voltak, ebből nőtte ki magát a projekt, aminek eredménye A vagina monológok című darab. Ezt több mint 40 nyelvre fordították le, Magyarországon 2002-ben állította színpadra Bozsik Yvette a Tháliában. Hangoskönyv is készült belőle, amiben a monológokat Fullajtár Andrea, Pálmai Anna és Udvaros Dorottya olvasta fel, és kötetben is kiadták.

Ott lent? Nem jártam ott lent 1953 óta.

Persze ennek semmi köze Eisenhowerhez. Nem, nem, az, ott lent, egy sötét pince. Nyirkos és dohos. Az ember nem akar oda lemenni, nekem elhiheted. (...) Nem, nem történt semmi katasztrófa odalent. Nem robbant fel, nem fogott tüzet, semmi ilyesmi. Nem volt ennyire drámai. Úgy értem…, mindegy, hagyjuk. Inkább hagyjuk. Nem tudok én erről beszélni.

Az, hogy miről tudunk beszélni és miről nem, nemcsak nagyon árulkodó ránk nézve, hanem a gyógyulásunk vagy az elfojtásaink forrása is lehet. Igaz ez egyéni szinten, de kulturálisan és társadalmilag is. Van semleges szavunk a nemi szervünkre? Magyarul is változatos szavakkal illetjük: ezek egy része gyerekes (punci, nuni), mások trágárak vagy legalább is gyakran használjuk ugyanezeket degradáló szitokszóként (picsa, pina), megint mások költői szóvirágokkal szeretgetik, esetleg ugyanezekkel is távolítanak (tulipán, barack), és persze van a tabu (ott lent) - a sor szabadon folytatható. És vannak az orvosi szakszavak, amik a használó személyiségétől és a szövegkörnyezettől függően tűnhetnek hidegnek, távolítónak, trágárnak, szokatlannak vagy semlegesnek.

-

A vagina monológok Mianmarban, 2019-ben.

Esler a vaginát használja, bevallottan egy olyan szót, ami az amerikai közegben borzolja a kedélyeket. A darabban több mint 100 alkalommal hangzik el a vagina, ennek egy jelentős részében anatómiailag tévesen, mert a külső női nemi szervek (szeméremdomb, kis- és nagyajkak, szeméremrés, csikló, hüvelytornác, szűzhártya (míg megvan)) orvosi neve vulva, a vagina a hüvelyt jelenti. Ez a hiba ugyanakkor túlmutat önmagán. 1996-ban 21 évvel vagyunk a MeToo előtt, és olyan 30 évvel a hatvanas évek szexuális forradalma után, és (még mindig) nagy dolognak számít a női szexualitást ennyire direkten behozni a köztudatba, sőt, a közbeszédbe. Az előadást gyakori jelzője a “botrányos”.

Saját szememmel még sohasem láttam. Eszembe se jutott, hogy megnézzem.

A vaginám egészen eddig csak valami elvont dolog volt a számomra. Megalázóan ostoba és kínos dolognak éreztem a fényes, kék matracon görnyedve kézitükörrel keresgélni, mi van odalenn. (...) Aztán amikor először megláttam a vaginámat, megrémültem. Mint amikor először látsz felnyitott halat, bonyolult és véres belsőségeivel a bőr alatt. Olyan nyers volt, olyan vörös, olyan friss! (...) Lenyűgözött a látvány.

A darab visszatérő motívuma, hogy a vagina a női erő és tudatosság szimbólumaként és eszközeként jelenik meg. Ensler egy Women.com-nak adott interjúban le is szögezte, hogy szerinte a nők öntudatos ereje mélyen kötődik a szexualitásukhoz. Ensler a darabot így eleinte a “vagina ünneplésének” szánta, majd 1998-tól az eszmei cél megváltozott, ünneplésből a nők elleni erőszak megállításáért dolgozó mozgalom része lett. A V-Day movement azóta nemzetközileg is sikeres non-profit szervezetté növekedett, amiben az előadás bevételeit nőket segítő, jótékonysági célokra fordítják.

-

A kanadai Mount Allison Egyetem előadása, 2019.

A vagina monológokban megszólal olyan boszniai lány, aki háborús csoportos nemi erőszak áldozata lett, és beszél lakota nő is, akit a Pine Ridge Indián Rezervátumban erőszakolt meg és vert össze rendszeresen a férje. Ensler az évekkel további monológokat is illesztett a darabba, 2003-ban például A burka alatt című (A magyar könykiadásban A burkája alatt címmel szerepel) szöveget, ami a tálib uralom alatt élő afgán nők helyzetéről szólt. 

TIZENHAT ÉVES KORI EMLÉK

A szomszédban lakik egy gyönyörű, huszonnégy éves nő, és én egész nap csak őt bámulom. Egyik nap elvisz magával kocsikázni. Megkérdezi, hogy szeretek-e fiúkkal csókolózni, mire én azt mondom, hogy nem szeretek. Aztán azt mondja, hogy mutat nekem valamit, áthajol hozzám, puhán szájon csókol, aztán a számba dugja a nyelvét. Hú! 

Megkérdezi, nincs-e kedvem felmenni hozzá, és újra megcsókol.

Ensler darabját számos kritika is érte mindjárt a bemutatótól fogva, és egy kis utánajárással egyértelmű, hogy máig ellentmondásos a megítélése. Nagy felháborodást váltott ki például az a monológ, amiből a fenti részlet való. Ebben eredetileg 13 éves lány szerepelt, akinek a felnőtt nő a lakásán alkoholt ad, majd többszörösen kielégíti. A beszélő életkorát Ensler később 16 évesre módosította, és a szövegben eredetileg szereplő "If it was rape, it was a good rape" (Ha ez nemi erőszak volt, akkor jó nemi erőszak volt) mondatot kihúzta.

És érkezett kritika feministáktól is. Betty Dodson, számos, a női szexualitással foglalkozó könyv szerzője szerint a darab nagyon korlátozottan kezelte a szexualitást, és kifogásolta, hogy a darab egészéből mennyire hiányzik a klitorisz/csikló kifejezés. Mások, például Susan E. Bell szociológus és Susan M. Reverby történész azzal érveltek, hogy feministák generációi küzdöttek azért, hogy a nők többek pusztán a testüknél, többek, mint egy vagina - amihez képest a darab a vaginájukkal azonosítja a nőket.

Vádolták a darabot férfiellenességgel, és tény, hogy erőszaktevőkön, hűtleneken, önzőkön, perverzeken kívül nem nagyon találunk benne olyan férfit, aki az egyenrangú, megbízható, támogató partner pozíciójában lenne.

-

Az Észak-Texasi Egyetem diákjainak előadása, 2016.

Kim Hall filozófus szerint a darabban a kolonialista nézőpont érvényesül azzal, hogy a nemi erőszak a nem-fehér (őslakos) vagy távoli, elmaradottabb tájakon (Bosznia) szerepeltetve tűnik fel.

Visszatérve a testfókuszra, a darabot kritizáltak azért is, hogy a nőket azokként határozza meg, akiknek vaginája van. Ezt sértőnek találták világszerte egyfelől a Mayer Rokitansky Küster Hauser Szindrómával élő nők, akiknél magzati korban nem fejlődik ki a méh ürege, illetve a hüvely felső kétharmada. A MRKH szindróma statisztikailag 4-5 ezer lányból egyet érint, viszont jellemzően kamaszkorban derül ki, ami eleve nagyon érzékeny időszak a test- és önkép kialakulásában.

Másfelől vita alakult ki arról, hogy vajon Ensler transzellenes-e. 2004-ben így Ensler hozzáadott még egy monológot a darabhoz They Beat the Girl Out of My Boy. . .Or So They Tried (a magyar kiadásban: Kiverték a lányt a fiúból… legalább is megpróbálták), amit olyan nőkkel készített interjúk alapján állított össze, akiknek a nemi identitása különbözött a születési nemüktől. A darab címét a 2010-es években az American University's Women's Initiative tagjai Úttörő monológokra változtatta. Ezzel a gesztussal elismerték, hogy szerintük a darab forradalmi volt az 1990-es években, ám napjaink fogalma a nőről meghaladta, hogy egyenlőségjelet tegyünk a nő és a vagina között.

Persze továbbra is találunk olyanokat is, akik szerint A vagina monológok nagyon is aktuális. Ezt leginkább akkor dönthetjük el, ha beleolvasunk, megnézzük vagy meghallgatjuk, és figyeljük magunkat, hogyan reagálunk például erre: 

Milyen szaga van a vaginának?

Földszaga.
Nedves hulladékszaga.
Istenszaga.
Vízszaga.
Vadonatúj reggelszaga.
Mélységszaga.
Édes gyömbérszaga.
Izzadságszaga.
Attól függ.
Pézsmaillata.
Énszaga.
Nincs szaga.
Ananászszaga.
Virágillata.
Mint a Paloma Picasso parfümnek.
Földszaga és pézsmaillata.
Fahéj- és szegfűszegillata.
Rózsaillata.
Fűszeres, pézsmaillatú jázminerdő, mély, mély erdő.
Nyirkos mohaszaga.
Fincsi cukorkaillata.
Mint a Csendes-óceánnak, délen.
Orgonaillata.
Őszibarackszaga.
Erdőillata.
Érett gyümölcs-illata.
Mint az eper-kivi teának.
Halszaga.
Mennyországszaga.
Ecet és vízszaga.
Mint a könnyű, édes likőrnek.
Sajtszaga.
Óceánszaga.
Szexi szaga.
Mint egy szivacsnak.
Mint a Kezdetnek.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Ezt az öt könyvet olvassák a Szexoktatás harmadik évadában

Regények, versek és egy hasznos ismeretterjesztő könyv is felbukkan a harmadik évadban.

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett a Sex Education!

Mutatjuk, mik a kedvenc könyvei a sorozat vadóc, feminista, megközelíthetetlen, könyvmániás főhősánek, Maeve Wiley-nak.

...
Kritika

Menő képregény mondja el a kamaszoknak, hogy mit kell tudni a feminizmus történetéről

Hírek
...
Nagy

Az emberen túli idegenség is közös Bartók Imre és Sepsi László új regényében

...
Nagy

Dezső András: A rendszerváltás után a titkosszolgálatok maradtak

...
Nagy

Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

...
Nagy

Vonnák Diána azt a távolságot kisebbítené, ahonnan és ahová érkezett

...
Nagy

Bodor Ádám: A szöveg szabad préda

...
Nagy

Pataki Ági útravalói az életre: józanul gondolkozz, állj ki magadért és hallgass az okosabbra!

...
Nagy

A halál előtti élet méltóságáért fogott össze 30 magyar író

...
Nagy

Szilasi László könyve szemérmetlen módon nyúl a történelemhez

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

...
Kritika

Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom

Dílerek, gyilkosok, stricik, rablók, maffiózók és mindent átitató korrupció – Colson Whitehead új regénye a 60-as évek Amerikájának legsötétebb bugyraiba viszi az olvasót, közben pedig árnyalt képet ad arról, milyen alapokra épült az a csillogó New York, amelyet ma ismerünk. A Harlemi kavarás a hét könyve. 

Szerzőink

...
Bányász Attila

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

...
Rezek Bori

Művészet, anyaság és patriarchátus: beleshettünk Elena Ferrante és Marina Abramović privát levelezésébe 

...
Sándor Anna

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

Olvass!
...
Beleolvasó

Jonathan Franzen új családregényében mindenki szabadulni próbál valamitől

Jonathan Franzen nagyszabású regénytrilógiájának első részében a chicagói Hildebrandt család keresztúthoz érkezett, tagjai pedig olyan döntések előtt állnak, amelyek hatása alól senki nem tud kibújni. Olvass bele a Keresztutakba!

, a Keres

...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

Az Egymás könyve felkavaró hullámvasút, amely az elmúlásról, a barátságról és a bátorságról szól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Milyen okok állhatnak a háttérben, ha egy fiatal nő eltűnik az otthonából?

Az izlandi Sigrídur Hagalín Björnsdóttir könyvében egy fiatal nő, Edda eltűnik az otthonából, újszülött gyermeke mellől. A rendőrség tanácstalan, és a család a nő öccsét kéri meg, hogy keresse meg Eddát. Olvass bele a Szent Szóba!

...
Beleolvasó

Bödőcs új könyvében harmincéves jubileumot ünnepel a Cirkuszhaza

Bödőcs Tibor új könyvének Luigi King a főszereplője, aki fura keveréke Berlusconinak, Trumpnak, Orbánnak, Castrónak. A Mulat a Manézs megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben a családi legendáriumban nem a portyázó farkasok a legveszélyesebbek

Sepsi László új regényében Höksring városát emberöltők óta az alapító Ergot család tartja kézben, a rendőrség hallgatólagos beleegyezésével irányítja a kizárólag itt honos hallucinogén gomba termesztését és terjesztését. Miután egy robbanás elpusztítja a békésen vacsorázó Ergot családot és otthonukat, felbolydul a helyi alvilág. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nem maradt azokból, akik a boszorkánybélyeget keresték rajtunk

A fiatal katalán irodalom legfontosabb szerzője gyönyörű, de nagyon zárt világot mutat be első magyarul megjelenő regényében: a Pireneusok világát, ahol az emberek elszórt hegyi tanyákon élnek, és nemcsak a távolság, de a saját feloldhatatlan magányuk is elválasztja őket egymástól. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.

A hét könyve
Kritika
Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom
...
Nagy

Irene Solá: Mindig az van fölényben, aki elmondhatja a történetét

Az Énekelek, s táncot jár a hegy líraisága, a nézőpontokkal való izgalmas játék, a történetmondás lehetőségei és a női elbeszélők is szóba kerültek a hatalmas érdeklődésre számot tartó beszélgetésen a Margó Fesztivál harmadik napján. A teltházas Világirodalmi Színpadon a katalán írót Ruff Orsolya kérdezte.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

Polc

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

...

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

...

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...

Háy megmutatja, milyen mélyszegénységben élő, falusi cigánylányként felnőni

...