Ezt az öt könyvet olvassák a Szexoktatás harmadik évadában

Ezt az öt könyvet olvassák a Szexoktatás harmadik évadában

Elindult a nagy sikerű, brit Szexoktatás harmadik évada, aminek fókuszában ezúttal többek között az áll, hogyan nem érdemes az iskolákban szexuális nevelést folytatni, például elrettentéssel vagy az információ visszatartásával. A sorozatban eddig is szerepet kaptak a könyvek, az első évad olvasmányait ebben a cikkben gyűjtöttük össze. A Vogue segítségével most frissítettük a listát.

sa | 2021. szeptember 23. |

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy - Az önfeledt szexualitás pszichológiája

Emily Nagoski
Úgy, ahogy vagy - Az önfeledt szexualitás pszichológiája
Ford. Getto Katalin, Libri, 2021, 472 oldal
-

A történelem folyamán túl hosszú ideig a nők szexuális öröme homályba burkolózott, sokkal kevesebbet foglalkoztak vele és kutatták, mint a férfiakét. Emily Nagoski 2015-ös könyve arra helyezi a hangsúlyt, hogy a nők hogyan éreznek a testük egészével kapcsolatban ahelyett, hogy csak a “kívánatos” részeikkel foglalkozna. A tapasztalt és elismert szexuálterapeutaként dolgozó Nagoski kifejti, hogy az intimitás, a bizalom, a testkép és a hangulat hogyan és miért játszik központi szerepet a nők szexuális tapasztalataiban. Így aztán nem meglepő, hogy Maeve ezt a könyvet ajánlja Aimee-nek, aki a szexuális zaklatás után nehezen találja a kapcsolatot a saját szexualitásával. Nagoski könyve informatív kalauz a szexuális jólét felé, amikor a modern nő életében helyet kap a magabiztosság, az öröm és a gyönyör is.

Mindezzel kapcsolatban persze szomorúan sokatmondó összevetni az amerikai kiadást a magyar borítóval. Utóbbin egy mezítelen, de szemérmesen zárt pozícióban ülő, félig hátat fordító nőt látunk. Az amerikai kiadás így néz ki:

-

Pablo Neruda szerelmes versei

Pablo Neruda
Pablo Neruda versei
Európa Könyvkiadó, 1986, 295 oldal
-

A Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda gyönyörű szerelmes verseit a sorozatban Rahim, majd Adam olvassa. Itt az angolul Twenty Love Poems and a Song of Despair című, 1924-ben kiadott kötet kerül elő, amiben a 19 éves költő két szerelmi kalandját írta meg. A gyűjtemény intenzív érzéki képekkel indít, majd egyre keserűbb, melankolikusabb versek következnek. Neruda költészetét magyarul a Lyra Mundi-sorozatban érdemes keresni, de antikváriumokban vagy használt könyves standokon előkerülhet - én például így találtam rá egy nyári délután a Margit híd lábánál - a Száz szerelmes szonett is, amiben Nerudának a feleségéhez írt szenvedélyes verseit olvashatod Würtz Ádám vagy Szász Endre illusztrációival.

George Eliot: Middlemarch

George Eliot
Middlemarch
Ford. Bartos Tibor, Esély Mozaik, 1998, 816 oldal
-

A Szexoktatásban minden humoros túlzás ellenére vannak dolgok, amikben a sorozat következetesen őszinte. Ilyenek a jól elhelyezett, tényleges és építő szexuálisan nevelő mondatok - de az is, hogy például mennyi időbe telik elolvasni egy-egy könyvet. George Eliot klasszikusa pedig tipikusan sokáig tart, így teljesen hiteles, hogy Maeve eddig mindhárom évadban olvasta. A Middlemarch hatalmas társadalmi tabló egy 19. századi kisvárosról, két főhőse (Dorothea Brooke és Tertius Lydgate) pedig azzal a fajta végzetes idealizmussal él, ami végül jellemzően szörnyű házasságokhoz vezet, mint esetükben is. Ez az idelizmus a sorozat szereplői között is felbukkan, például Otis vagy Maeve karakterében.

Ocean Vuong: Röpke pillanat csak földi ragyogásunk 

Ocean Vuong
Röpke pillanat csak földi ragyogásunk
Ford. Varga Zsuzsanna, Európa, 2020, 360 oldal
-

A 2020-as év egyik legérzékenyebb, legköltőibb, legkülönösebb regényét egy vietnámi származású amerikai szerzőnek, Ocean Vuongnak köszönhettük, aki első könyvében egyszerre mesélte el egy migránscsalád történetét, beszélt a szerelemről és a bonyolult szeretetkapcsolatról egy egyedülálló anya és a fia között (mint amit Otis és Jean esetében is láthatunk). A kötet nálunk a hét könyve lett, felkerült az év végi toplistánkra, készült hozzá lejátszási lista, és hírül adtuk, hogy film készül belőle.

Carmen Maria Machado: In the Dream House

Machado A női test és más összetevők című novelláskötetével robbant be a köztudatba - nálunk a hét könyve lett, emellett interjúztunk is a szerzővel, sőt, a könyv az év végi toplistánkra is felkerült. Machado második könyve egy kritikus hangvételű memoár, ami nemcsak egy elromló párkapcsolatot elemez, hanem azt is, hogy milyen kulturális manifesztációi vannak a pszichológiai bántalmazásnak. A szerző emellett visszaemlékezik a saját vallásos neveltetésére, lerombolja a biztonságos leszbikus kapcsolat sztereotípiáját, és foglalkozik azzal a ritkán tárgyalt témával, hogy hogyan jelenik meg az abúzus a queer párkapcsolatokban.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett a Sex Education!

Mutatjuk, mik a kedvenc könyvei a sorozat vadóc, feminista, megközelíthetetlen, könyvmániás főhősánek, Maeve Wiley-nak.

...
Hírek

10 dolog, amit eddig tudunk az új Szex és New York-sorozatról

Ha minden jól megy, idén tavasszal kezdődik a Szex és New York folytatásaként emlegetett And Just Like That... forgatása. Rengeteg pletyka és érdekesség kering már róla, kiválogattuk a legizgalmasabbakat.

...
Hírek

A heteroszexuális férfit egy fülszöveg is elbizonytalanítja

Nádasdy Ádám A szakállas Neptun című novelláskötetéről közölt kritikát a Revizor. Az irodalom a miénk, a mi tapasztalatunk vált univerzálissá, azt tanítják nőknek, romáknak, zsidóknak, melegeknek, feketéknek, vagyis mindenkinek, aki nem mi vagyunk.  

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

Hírek
...
Hírek

Margócsy: Petőfi nem különleges, hanem normál jelenség a nagy magyar költők sorában

...
Hírek

Rangos elismerésben részesült Tolnai Ottó

...
Hírek

Amerikai költészeti díjat kapott Pál Dániel Levente

...
Szórakozás

Könyvhét, Wes Anderson, Hamlet és Édes Anna [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Spanyolul is megjelenik Gurubi Ágnes Szív utcája

...
Gyerekirodalom

Különös alakok jönnek-mennek Dániel András meg persze az olvasók fejében

...
Hírek

Melyik lesz 2023 legjobb első könyve? Már lehet nevezni a Margó-díjra

...
Hírek

Napi 20 perc olvasásért indít 30 napos programot a Libri

...
Könyvtavasz

Miri olyan óvodás kislány, akinek hétköznapjaiban mindig ott a varázslat

Olvass!
...
Könyvtavasz

Miri olyan óvodás kislány, akinek hétköznapjaiban mindig ott a varázslat

Fenyvesi Orsolya legújabb, Miri című mesekönyvének főhőse egy ovis kislány, kinek kalandjait Miklya Emese illusztrációi keltik életre. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

A Fő utcában Sinclair Lewis szatirikus tükröt mutat a kisvárosi Amerikának

Az 1910-es években játszódó történet középpontjában Carol Milford, a fiatal, tanult, haladó szellemű nő áll, aki nagy terveket dédelgetve, világjobbító szándékkal vág bele az életbe. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

A családi pokolból Petőfi verse mutatja meg a kiutat

A Petőfi bicentenáriumi évhez kapcsolódva jelent meg a Költővel nem járnék, melynek novellái nem a megszokott módon beszélnek Petőfi Sándorról, a minket körülvevő világról és rólunk, emberekről.

...
Nagy

Krusovszky új regénye egy látomásszerű jelenetből bomlott ki

Öt évvel az Akik már nem leszünk sosem megjelenése után új regénnyel jelentkezett Krusovszky Dénes. A szerda esti bemutatón szó esett krimiszerű olvasatról, domináns regényötletről meg persze a regényt leuraló kisvárosi, szelíd katasztrófáról.

Szerzőink

...
Sándor Anna

A Felemelkedés rejtélyes hegyén a haragot valaki más plántálja belénk

...
Kolozsi Orsolya

Petri György rögeszmésen különbözni akart, radikálisan autonóm személyiség volt

...
Vass Norbert

A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Picasso átka nem fogott: Francoise Gilot a kortárs festészet nagyasszonyaként halt meg

Százegy évesen elhunyt Francoise Gilot francia művész, akit egy magyartól tanult festeni, túlélte Picassót és a saját jogán emelkedett a 20. századi festők legnagyobbjai közé.

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...

Lugosi Viktória: A trauma felelősséget ró arra is, akivel történt

...

Hetényi Zsuzsa: Harcolok azért, hogy ne szokjak hozzá a háború gondolatához

...

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben