Philippe Sands lerántja a leplet róla, miért bújtattak egy náci tisztet a Vatikán emberei

Philippe Sands lerántja a leplet róla, miért bújtattak egy náci tisztet a Vatikán emberei

Philippe Sands a Kelet-nyugati utca - A népirtás és az emberiesség elleni bűntett fogalmának eredetéről szerzője csütörtökön Budapestre látogatott, hogy bemutassa új könyvét. A Patkányút - Egy szökevény náci szenvedélyes élete és titokzatos halála újabb lebilincselő történet, amely ismét azzal szembesít, hogy csak egészen kis szeletét ismerjük a történelemnek. Sands kötete egyszerre történelmi és szerelmi regény, mert amellett, hogy megismerjük Otto von Wächtert, Lviv egykori náci kormányzóját, aki később három évig az Alpokban bujkált, majd Rómában várta a megfelelő alkalmat, hogy átszökhessen Argentínába, párhuzamosan látjuk a kormányzó feleségét, Charlotte-ot, aki egész életében mintha szemellenzőt viselt volna, halálosan szerelmes volt a férjébe, és, úgy tűnik, az általa képviselt eszmékbe is. 

Simon Eszter | 2022. szeptember 24. |
Philippe Sands
Patkányút - Egy szökevény náci szenvedélyes élete és titokzatos halála
Ford. Orosz Ildikó, Park, 2022, 541 oldal
-

A beszélgetés elején Sands felhívta a figyelmet az eredeti és a magyar alcím közötti különbségre. Az eredeti alcím: Love, Lies and Justice on the Trail of a Nazi Fugitive, a magyar fordításból azonban kimaradt a szerelem. A szerző szerint azonban a kötetben ugyanolyan fontos szerepe van a szerelemnek, mint a tényeknek, és Otto von Wächter tettei sem értelmezhetőek a felesége nélkül. 

A Patkányút nem lenne ennyire hiteles a személyes kapcsolódások nélkül, a szerzőt ugyanis évekkel ezelőtt felkérték, hogy tartson előadást a Lvivi Egyetemen, ahol megismerkedett Niklasszal, Hans Frank, Hitler egyik főtanácsosának a fiával, aki pedig bemutatta Otto von Wächter fiának, Horstnak. A náci politikusok fiai teljesen ellentétes módon viszonyultak az apjukhoz: míg Niklasz elítélte és megvetette Hans Frankot, aki a második világháború alatt a németek által megszállt területek főkormányzója volt, addig Horst a mai napig nem hajlandó elismerni apja háborús bűnösségét. A kötetben a szerző kutatásai mellett Otto von Wächter és Charlotte levelezéseit olvashatjuk. Sands elmesélte, hogy Horst odaadta neki szülei tízezer oldalnyi levelezését, és az anyja 1929-49 közötti naplóbejegyzéseit. 

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén
Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a nagyapja a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth. Jennifer anyja, Monika Göth nevelőotthonba adta a kislányát, ahol addig látogatta, míg egy német család örökbe nem fogadta. Monika Göth soha nem mondta el sem a lányának, sem az örökbefogadó családnak, hogy ki az apja. Jennifer Teege a felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjúnkban beszélgettünk egyéni és társadalmi felelősségvállalásról, és arról is, hogy talált-e kapcsolatot a nagyapjával, vagy mit gondol most a nagymamájáról, aki haláláig rajongott Amon Göthért. 

Tovább olvasok

A beszélgetés során felmerült az a kérdés, hogyan lehetséges, hogy Horst nem tartja bűnösnek az apját. A szerző elmesélte, hogy sok-sok együtt töltött óra után rájött, hogy

Horst valójában az anyján keresztül szereti az apját.

Charlotte egész életében kitartott a férje mellett (aki egyébként egész házasságuk alatt többször is megcsalta az asszonyt), sőt szinte rajongott érte. Horst nem is ismerte igazán az apját, mert Otto von Wächter kevés időt töltött a családjával, így csak az anyja szemüvegén keresztül látta őt, és a szerző szerint gyakorlatilag átvette az anyja rajongását. Horst szerint az apja mindössze utasításokat követett, Sands ezért is gondolja azt, hogy a férfi soha nem lesz képes objektíven látni az apját. A szerző elmesélte, hogy egyszer Horsttal ellátogattak Lvivbe, Otto von Wächter egykori irodájába. Az utazás előtt több pszichológussal és pszichoanalitikussal konzultált arról, hogy mindez milyen hatással lehet majd Horstra, a szakértők pedig azt mondták, Otto von Wächter fia olyan, mint egy százéves vár. Megingathatatlannak tűnik, de bármikor összeomolhat. Sands szerint Horst és a hozzá hasonló transzgenerációs traumákat elszenvedők önkéntelenül is beillesztik a lelkükbe a felmenőik traumáit. “Bezárják az ajtót és eldobják a kulcsot” - mondta. 

A beszélgetést vezető Mesterházy Lili kíváncsi volt rá, hogy Otto von Wächter gyerekei közül miért csak Horst vette fel vele a kapcsolatot. A szerző elmondta, hogy ő az egyetlen, aki nem ítéli el az apját, mert a testvérei semmilyen formában nem akarják magukat a család történetéhez kapcsolni. A beszélgetés során Sands többször is kiemelte, hogy a történelem szálai sokkal szorosabban fűződnek egymásba, mint gondolnánk, és erre azt a példát hozta, hogy tavaly egy bécsi történész levelet küldött neki egy meghökkentő felfedezésről. A történész ükapja igazságügyi miniszter volt, akit zsidó származása miatt elbocsátottak. A család a mai napig őrzi a felmondó levelet, de sosem tudták, hogy ki írta alá a dokumentumot, mert képtelenség volt kibogozni az aláírást. A kötetben szó esik ugyanerről az igazságügyi miniszterről, Sands kutatásai alapján pedig az aláíró nem más volt, mint Otto von Wächter. 

Népirtás, emberiesség elleni büntett és családtörténet  - Összekötve Vonnák Diánával
Népirtás, emberiesség elleni büntett és családtörténet - Összekötve Vonnák Diánával

A non-fiction műfajának kevés olyan izgalmas, olvasmányos, karakter- és történetközpontú példája van, mint Philippe Sands Kelet-nyugati utca című regénye. Jóllehet a kötet tényalapúságát már a történelmi- és városleírások, a térképmelléklet, a szereplők életrajzi bemutatása is demonstrálja, a könyv mégis számos irányból közelíthető meg: felfogható a 20. századi történelem leírásaként, családtörténetként, nyomozásként, jogtörténeti munkaként is. A Park Kiadó gondozásában idén magyarul is megjelent kötet szerkesztőjével, Vonnák Diánával beszélgettünk az Összekötve keddi műsorában.

Tovább olvasok

A könyvet tekinthetjük részletgazdag thrillernek is, ahol a főszereplőket szinte képtelenség megszeretni. Charlotte drága ruhákban járt, kulturális eseményeken vett részt, esténként a náci Németország legbefolyásosabb vezetőivel ment az operába, ezért Mesterházy Lilit az érdekelte, hogy milyen erkölcsi iránytűje lehetett a Wächter házaspárnak. Sands hangsúlyozta, hogy nem menti fel sem Hans Frankot, sem Otto von Wächtert a tetteik alól, de fontosnak tartotta, hogy ne úgy ábrázolja őket, mint két szívtelen szörnyeteget. A szerző azt mondta: “Attól mert valaki szörnyűségeket tesz, még képes szeretni. Ez az élet valósága.

Végig az hajtott, hogy megértsem, hogy akik iskolázottak, kulturáltak, délutánonként sakkoznak, vallásosak, hogyan képesek mégis ilyen tettekre.

Tisztában voltak vele, hogy mit csinálnak, mégis meghozták a döntéseket.” Sands hozzátette, hogy lenyűgözve olvasta Charlotte és Otto von Wächter levelezését, amiből arra próbált rájönni, hogy mi hajtotta őket. Sands Charlotte egyik naplóbejegyzéséből arra jutott, hogy a nő hatalmat akart, és Otto von Wächter feleségének nagy felelőssége van abban, amiket a férje tett. “1938. március 13-án a nagy Mercédesszel behajtottunk a városba, megkerestük a barátainkat és a számunkra fenntartott ülőhelyeket. … Hirtelen hangos kiabálás harsant fel a távolból, amelyből elragadtatott örömujjongás keletkezett: Heil Hitler! Úgy közeledett, mint a felkelő népek tengere, egyre hangosabban és hangosabban. A Heldenplatzra vezető út tömve volt felvonulókkal, szorosan egymás mellett álltak, egészen a Rathausig, körben a Ballhausplatzon. … A Führer feltartott kézzel állt, és üdvözölte a tömeget, amely izgatottan éljenzett…az öröm önkéntelen, mélyről jövő kitörését éltük meg, és mindenki egyformán osztozott ebben a csodálatos érzésben… Alig egy méterre előttem állt, jól láttam és hallottam is.” Charlotte így emlékezett vissza Hitler bevonulására. A férje ekkor megkérdezte tőle, hogy jobban örülne-e, ha az ügyvédi karrierjét folytatná és sok pénzt keresne, vagy maradjon az államigazgatásban. Charlotte azt felelte, tegye, amit a legjobban szeretne. Ez volt a döntő pillanat, amikor Otto von Wächter politikusi karrierje igazából elkezdődött. Sands szerint minden igen vagy nem hatással van a következő generációk életére, ahogy Otto von Wächter igenje is hatással volt az ő családjára, a Patkányút éppen erről szól. Sands azt mondta: “A döntések megszületését vizsgálja a könyv”.

Egy John le Carré-szerű thrillert eredményezett a náci tiszt utáni nyomozás
Egy John le Carré-szerű thrillert eredményezett a náci tiszt utáni nyomozás

Egy szövevényes, történelmi-szerelmi ügy szálait bogozza ki új könyvében Philippe Sands, akinek legelső kötetét a saját nagyapja története ihlette.

Tovább olvasok

A szerző Horst lányával, Magdelenával is felvette a kapcsolatot, többször találkoztak és hosszan beszélgettek. Horst a mai napig szentül meg van győződve róla, hogy az apja csak utasításokat hajtott végre, és hamisan vádolják több, mint százezer lengyel meggyilkolásával. Horst állítása szerint erre bizonyíték sincs, Sands a kutatás során mégis talált egy fotóalbumot, amiben több kép is bizonyítja, hogy Otto von Wächter felügyelte a lengyelek és zsidók kivégzését. Sands megmutatta az albumot Magdalenának, aki másnap kiírta a Facebook oldalára:

“Nagyapám tömeggyilkos volt.”

Horst ezért kitagadta a lányát és továbbra is meggyőződése, hogy apját 1949-ben meggyilkolták. Az egykori SS tiszt halála valóban érdekes, a szerzőnek pedig alkalma volt találkozni Buko Rathmann-nal, aki 1945-ben húszéves SS katonaként felajánlotta Otto von Wächter-nek, hogy elbújtatja egy olyan helyre, ahol senki nem találja meg. Három éven keresztül egy hegyi kunyhóban éltek az Alpokban, és Sands most is csodálkozva mesélte, mennyire megdöbbentő volt számára, amiket Rathmann mesélt. Otto von Wächter mindvégig levelezett a feleségével, és érdekes módon arra vágyott a legjobban, hogy Charlotte  sportújságokat küldjön neki, amivel elfoglalhatja magát.

Az Alpok után Otto von Wächter Rómában rejtőzködött tovább, ahol a Vatikán emberei bújtatták. Alois Hudal, a nácibarát püspök segített neki új személyazonosságot szerezni. A püspök már gyakorlott volt a szöktetés megtervezésében, mert komolyan kivette a részét a nácik titkos menekülő útja, a patkányút kiépítésében. A cél tehát az volt, hogy

Otto von Wächter is rácsatlakozzon az Argentínába vezető útra,

amin egyébként Josef Mengele és Adolf Eichmann is megszökött.

Sands számára a beszélgetés Rathmann-nal örök emlék marad, a szerző pedig azt is elárulta, hogy jelenleg min dolgozik. Sands az írás mellett nemzetközi jogászként is dolgozik, egyszer pedig kapott egy olyan megkeresést, ami kötődött Chile elnökéhez, Augusto Pinochethez. Az ügyet akkor nem vállalta, de a Kelet-nyugati utca és a Patkányút témájához szorosan kötődve most könyvet ír róla. 

A Kelet-nyugati utcáról ITT beszélgettünk Vonnák Diánával, a Patkányútról ITT olvashatsz bővebben.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Philippe Sands: A vírusok nem sokat törődnek a nemzethatárokkal

Philippe Sands szakmai és magánéletét alaposan felforgatta egy tíz évvel ezelőti lvivi út. Akkor kezdte el nagyapja történetét kutatni, és ez inspirálta Kelet-nyugati utca című könyvét, amely pár hete jelent meg magyarul. A kutatásai során viszont újabb és újabb történetek kerültek napvilágra.

...
Nagy

Jennifer Teege: Tanulnunk kell a múltból

A őszi Margó Irodalmi Fesztivál első napján Tompa Andrea beszélgetett Jennifer Teegével a nagyszüleihez való viszonyáról, múltfeldolgozásról és örökbefogadásról.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Lenyűgözte a tengerészeket a kenu, amit Óceánia két kis szigeténél láttak

...
Zöld

Elhunyt Clause Lorius francia kutató, a klímaváltozás egyik első felfedezője

...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Zöld

Megölt újságíróról és őslakos szakértőről neveztek el két élesztőgombafajt

...
Zöld

A szelíd kis faliméhek lettek idén az Év Beporzói 

...
Zöld

Évtizedekre elfeledték a koponyadarabokat, mire egy paleontológus rájött, milyen szenzációsak

...
Zöld

A szenvedélyes szeretet apa és fia között nem segít elmondani az igazat a bolygónkról

...
Zöld

Jövőre ismét embert küld a Holdra a NASA

...
Zöld

Új irodalmi és környezetvédelmi online folyóirat indult a Balatonnál

Polc

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

...

Bevezetés a városi magány mesterségébe

...

A totális diktatúra receptje: a biztonságra hivatkozva építsd le a szabadságot

...

Ukrajnában a költészet ott kezdődik, ahol a szókincs véget ér

...
...

Hidas Judit: Nőként gyakran szapuljuk az apákat, különösen, ha elváltak 

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?