Egy John le Carré-szerű thrillert eredményezett a náci tiszt utáni nyomozás

Egy John le Carré-szerű thrillert eredményezett a náci tiszt utáni nyomozás

Egy szövevényes, történelmi-szerelmi ügy szálait bogozza ki új könyvében Philippe Sands, akinek legelső kötetét a saját nagyapja története ihlette.

Könyves Magazin | 2020. május 04. |

Azt gondolná az ember, hogy a második világháborúról már szinte mindent elmondtak, időről időre viszont még ma is olyan összetett emberi sorsok és történetek kerülnek napvilágra, amelyekből elkerülhetetlenül könyv lesz. Philippe Sands először a nagypapája múltját kezdte kutatni - ez insipirálta a Kelet-nyugati utca című kötetét, amely a Park Kiadó gondozásában jelent meg -, aztán egyik történet hozta a másikat, és így született meg végül a The Ratline című könyve. Korábban ezt írtuk erről a kötetről:

"Philip Sands a kutatásai alatt megismerkedett és összebarátkozott Hans Frank fiával, Niklasszal - ő mutatta be aztán Otto von Wächter fiának, Horstnak. Otto von Wächter 1942 és 1944 között Lviv náci kormányzója és Hans Frank helyettese volt. (...) Sands elmondta, hogy bár kedveli Horstot, egyúttal őt magát fel is zaklatja, amikor a férfi az apját védelmezi. Otto von Wächter történetének ráadásul van egy másik főszereplője is, a felesége, Charlotte, akivel szemben szintén kettős érzései vannak a szerzőnek. Hiszen igaz, hogy egy náci asszonyról van szó, egyúttal viszont egy olyan feleségről, aki mindent megtett a férje védelmében: míg 1945 májusáig Otto von Wächter mozgatta a szálakat, akkor felborult az erőegyensúly, és a férfinak hatalmas szüksége lett Charlotte-ra, teljesen a nőre volt utalva."

Az Otto von Wächterről szóló kötetet most a Guardian ismertette, és a lap megjegyezte, hogy egy olyan feszes és aprólékosan kidolgozott, tényeken alapuló thrillerről van szó, amely

sűrűségét és tempóját tekintve John le Carréra emlékeztet

(aki nem mellesleg a valóságban Sands szomszédja). Új könyve tehát Otto von Wächter megmenekülésének történetét mutatja be: a náci tiszt 1945-ben sikeresen elkerülte a szövetségeseket, majd három éven keresztül az osztrák Alpokban rejtőzött, végül egy vatikáni püspök, Alois Hudal nyújtott neki segítő kezet.

Később Rómában bujdokolt egy kolostorban, és arra várt, hogy megnyíljon az út Argentínába. Erre utal a kötet címe is: a ratline elsődleges jelentése kötélhágcsó (amelyen például a tengerészek is közlekednek a hajón), de ezzel a szóval illették azokat a menekülő útvonalakat is, amelyeken a nácik elhagyták Európát a második világháború után.

A várakozás hónapjai alatt viszont egyszer csak rejtélyes betegség döntötte le a lábáról Von Wächtert, akit két szerzetes hamis személyazonossággal végül egy római kórházba szállított, ám a férfi négy nap múlva meghalt. Fiának, Horstnak mai napig meggyőződése, hogy az apját 1949-ben meggyilkolták. A fiú meggyőződéssel védi és mentegeti az apját, aki szerinte ellenezte a faji nézeteket, nem tekintette a németeket übermenschnek, és pusztán jó dolgokat akart cselekedni.

Philippe Sands a találkozásaik során azon kapta magát, hogy megkedvelte Horstot, és egy valószínűtlen barátság kezdődött kettejük között. A férfi minden dokumentumot megosztott az íróval (leveleket, naplóbejegyzéseket, fotókat), és nagyon szerete volna, ha Sands végére jár az apja halálának. A történelmi nyomozás során egy rendkívüli szerelem elevenedik meg, amely még akkor is kitartott, amikor a világuk romokba dőlt körülöttük. Sands ugyanakkor megingathatatlan marad akkor is, amikor Horst von Wächter erre már nem képes, és egy olyan férfi portréját vázolja fel, aki valóban odaadó apa és szerelmes férj volt, ám vitathatatlanul egy háborús bűnös is, akinek vér tapadt a kezéhez.

Kapcsolódó cikkek
...
Promóció

A 70 éves Móra ezekkel a könyvekkel készült a virtuális könyvfesztiválra

Hetvenéves idén a Móra Kiadó, amely rengeteg kiadvánnyal és programmal készült az évfordulóra és a könyvfesztiválra, a járvány és a karantén miatt viszont újra kellett tervezniük mindent. Az olvasók viszont így sem maradnak könyvek nélkül, a kiadó most pedig elárulja, mire számíthatunk.

...
Hírek

Philippe Sands: A vírusok nem sokat törődnek a nemzethatárokkal

Philippe Sands szakmai és magánéletét alaposan felforgatta egy tíz évvel ezelőti lvivi út. Akkor kezdte el nagyapja történetét kutatni, és ez inspirálta Kelet-nyugati utca című könyvét, amely pár hete jelent meg magyarul. A kutatásai során viszont újabb és újabb történetek kerültek napvilágra.

...
Beleolvasó

A nürnbergi per történetét kutató jogász családi titkok nyomába ered

Philippe Sands könyve egyszerre személyes, kollektív és szakmai: elmeséli saját, titkokkal terhes családjának történetét, egyben a 20. század legsötétebb időszakának eseményeit, valamint a nürnbergi perről szólva ízelítőt kapunk a nemzetközi jog fejlődéséről is.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

Polc

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

...

Otthonosság és idegenség Görcsi Péter debütáló regényében – Olvass bele!

...

Jesmyn Ward rabszolgalányról szóló története a test nyelvén mesél pokoljárásról és felemelkedésről

...

Stephen King 50 éves horrorja egy menstruáló kamaszlány miatt vált klasszikussá

...