Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

A papírhiány és a járvány miatt a Könyvhét és a Könyvfesztivál dátumának tologatása sem könnyíti meg idén a kiadók dolgát a megjelenések tervezésében. Mostanra viszont már körvonalazódik 2022 első félévének kínálata, ezekből válogattunk a teljesség igénye nélkül - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk (pénteken érkezik a második adag). Ajánlatunkban találsz tudománykommunikációs, történelmi, pszichológiai, oknyomozó, politikai témájú köteteket is - több közülük pedig már előrendelhető!

sa | 2022. január 20. |

Jamie Susskind: Politika a jövőben - Életünk a technológia átformálta világban 

Jamie Susskind
Politika a jövőben - Életünk a technológia uralta világban
Ford. Torma Péter, Athenaeum, 2022, 382 oldal
-

Leszármazottaink várhatóan képesek lesznek arra, hogy növeljék erejüket és állóképességüket. Hogy radikális mértékben fejlesszenek tudatot, érzelmet és memóriát. Hogy csökkentsék a fájdalom hatását és az alvásigényüket. Kérdés, hogy ez a "feljavítás" hogyan hat majd a döntéseikre, ezek a döntések pedig hogyan hatnak majd a politikára. A mesterséges intelligencia, a blokklánc, a robotika és a virtuális valóság mögött húzódó hatalmi struktúrák alapvetően alakítják át az emberi közösségek életét. Jamie Susskind arra biztatja az olvasót, gondolja újra, mit jelent szabadnak, illetve egyenlőnek lenni. Mit jelent hatalommal bírni, tulajdonnal rendelkezni? És mit jelent az, hogy egy politikai rendszer igazságos vagy demokratikus? Továbbá: hogyan tudjuk a gyors és megállíthatatlan változások korában visszavenni az irányítást? A könyv elnyerte az Estoril Global Issues díjat. (Athenaeum)

Majtényi László (szerk.) - Bibó István és a 21. század

Majtényi László (szerk.)
Bibó István és a 21. század
Corvina, 2022, 296 oldal
-

Bibó István (1911–1979) a 20. század egyik legjelentősebb magyar gondolkodója volt. Az emberiség és a nemzetek történetének értelmét keresve tanulmányaiban igyekezett eszméiért – az elméletalkotó szerepén túl – bármilyen minőségben (hivatalnokként, politikusként, forradalmárként) is fellépni. Ennek a kötetnek a szerzői – neves jogászok, szociológusok, szociálpszichológusok, eszmetörténészek – Bibó pályájáról, valamint műveinek 21. századi hatásáról és aktualitásáról szólnak. Arról az emberről szólnak, aki a kollektív nárcizmus elemzésében évtizedekkel előzte meg a korát, és a politikai értelmesség és cselekvőképesség perspektívájából elemezte a zsákutcás magatartásokat. Többek között a szerzők azt is megrajzolják, Bibó milyen társadalompolitikát ajánlana nekünk 2022-ben, az eltorzult magyar alkatról szóló tanulmánya mennyire aktuális a tekintetben, hogy megértsük a hazai felsőoktatás mai, önállóságától megfosztott helyzetét, és hogy az autoriter állam miként korlátozza a szabadságot. (Corvina)

Ziemowit Szczerek: Via Carpatia avagy csavargások Magyarországon és a Kárpát-medencében

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének világa egy lengyel újságíró szemével. Szczerek, a lengyel újságírás fenegyereke, 2015 és 2019 között keresztül-kasul bejárta Magyarországot és a vonzáskörzetét, a helyi turistalátványosságok helyett a magyarok (és a tágan értelmezett Közép-Európa) lelke után kutatva. Felcsúton többször is bekukucskált egy bizonyos ház kerítésén, megpróbált utazni a kisvonaton, Trianon történetétől lesújtva részegen bolyongott Budapest mellékutcáin, és nemzeti rockot hallgatott, hogy a szövegekből magyarul tanuljon. Kószált a vidéki Magyarországon, cikcakkban végigjárta a szlovák–magyar határt, végigdöcögött Kárpátalja kátyús útjain, bámészkodott Erdélyben, és örömmel beszélgetett bárkivel, aki csak szóba állt vele. Bárhol is járt, mindenütt a dicső múlt egyre fakuló és az illiberális jelen egyre erősebben kivehető nyomaival találkozott, amiről saját szülőföldje és annak sorsa is időről időre az eszébe jutott. Ugyan a Via Carpatia elsősorban a lengyel közönség számára íródott, mégis, a magyarok története iránt érzett mélységes empátiájával, egyéni látásmódjával, illetve a lövészárkokat madártávlatból szemlélő külső nézőpontjával a magyar olvasók számára is számos érdekességet tartogat. A könyvet itt tudod előjegyezni. (Ampersand)

Tanács Eszter: Férfiak gyermek nélkül - Történetek felelősségről, veszteségről és választásról

Tanács Eszter
Férfiak gyermek nélkül - Történetek felelősségről, veszteségről és választásról
HVG Könyvek, 2022, 320 oldal
-

Amikor a gyermekvállalásról gondolkodunk, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a férfiakról. Az apákról és a gyermektelen férfiakról pedig hasonlóképp sztereotipikusan gondolkodunk, mint az anyákról és a gyermektelen nőkről. A valóságban a gyermektelen és gyerekmentes nőkhöz hasonlóan a férfiak történetei is egyediek, ahány gyermektelen férfi, annyiféle történet. Tanács Eszter, a Nők gyermek nélkül című kötet szerzője ezúttal gyermektelen és gyerekmentes férfiakkal készített interjúkat. Ebben a hiánypótló kötetben 16 bátor férfi mesél arról, hogyan éli meg gyermektelenségét. Emellett andrológus, családszociológus, maszkulinitáskutató, pszichológus és filozófus is megosztja tapasztalatait. Fontos olvasmány férfiaknak, nőknek, gyermekteleneknek és szülőknek egyaránt. (HVG)

Deirdre Mask: Címek könyve - Áruld el, hol laksz, megmondom, ki vagy!

Hogyan találtak el úti céljukhoz az ókori rómaiak? Miért próbálták meg tömegesen eltüntetni a frissen kifestett házszámokat Mária Terézia idején a Habsburg Birodalom polgárai? Hogyan kísértenek a nácik a mai napig Németország közterein, és mi a közös az USA számos Martin Luther King Jr. utcájának sorsában? Hogyan tájékozódnak Japánban, ahol az utcák többségének a mai napig nincs se neve, se száma? A mindennapokban a világ legtermészetesebb dolgának vesszük, hogy van lakcímünk, pedig ez egyáltalán nem volt mindig így. Sőt, rengeteg helyen most sincs így. Mi a címek története, és hogyan szövi át életünket utcáink, tereink elnevezése? Deirdre Mask könyvében mindenre fény derül. (Cser)

Jászberényi Sándor: Tíz év háború (fotók és kétnyelvű esszék)

Jászberényi Sándor író, költő, újságíró 2006-tól kisebb-nagyobb megszakításokkal Egyiptomban élt. Idén lesz épp tíz éve annak, hogy első háborús tudósításait közzé tette. Beszámolt többek között a darfúri konfliktusról, a jemeni szeparatista mozgalmakról, a 2009-es Öntött ólom hadműveletről a Gázai övezetben, a nigériai lepra- és tuberkulózisjárványról, a 2011-es egyiptomi forradalomról és a líbiai polgárháborúról. Tíz év háború című, prózákat is tartalmazó, két nyelvű fotóalbuma tíz év fotóiból válogat, melyeket a szerző haditudósítóként készített. (Kalligram)

Karlo Z. Valois: Az üzleti világról a tradíció fényében

Karlo Z. Valois
Az üzleti világról a tradíció fényében
Helikon, 2022, 312 oldal
-

Miért érzik sokan úgy, hogy a nagyvállalatok valójában gépek, és a dolgozók jól mérhető és könnyen cserélhető fogaskerekek benne? Mi adja a vállalati hierarchia alapját: a mennyiségi mutatók, a korlátlan növekedés vagy az emberi kvalitások? Miért számítanak a világosan gondolkodó, szabad emberek az eltömegesedéshez vezető biznisz ellenségeinek? Karlo Z. Valois ezeknek a problémáknak a gyökerét tárja fel, miközben megoldásukra az organikus közösségek formálódásához és fenntartásához elengedhetetlen személyes gyakorlatokat is javasol. (Helikon)

Vass Norbert (szerk.): Mindenki! - Koncertek, történetek a beat és a rock aranykorából

Milyen volt a Kádár-korban koncertre járni? Az NKA Hangfoglaló Program, a Hangőr Egyesület és a Volt egyszer egy beatkorszak blog pályázatot felhívására bárki küldhetett sztorikat arról, milyen hatást gyakoroltak rá a dalok, mit jelentett a rajongott sztárral, a tanárok, a szülők, a rendőrök vagy az állam szigorával találkozni. A beérkezett szövegekből kirajzolódnak a hatvanas, a hetvenes és részben a nyolcvanas évek hazai koncertkultúrájának árnyalatai. A könyv szerzői igyekeztek minél több zenészt is megszólaltatni azok közül, akik a színpadon álltak a megidézett bulikon, és hajmeresztő történeteket hallottak tőlük is. A kötet így olyan, mint egy évtizedeken át tartó popfesztiválról szóló szubjektív riport, vagy mint egy nemzedéki életérzést taglaló sodró beszámoló. (Cser)

Sigrid Bratlie, Hallvard Kvale: A jövő embere - A biotechnológiai forradalom és annak hozadéka az emberiség számára

Az ember hosszú ideje használja a technológiát és a tudományt az élet feltételeinek befolyásolására. A saját biológiánk felett is átvettük az irányítást: a modern orvostudomány lehetővé teszi, hogy egészségesebben és hosszabb ideig éljünk, a modern biotechnológia pedig hamarosan a feje tetejére állítja a jól ismert biológiai igazságokat. A kötetben két norvég kutató az emberi szervezet működését és a jelenleg elérhető módszereket, kezeléseket bemutatva elmagyarázza, hogyan teszi a biotechnológia lehetővé, hogy az élet minden egyes szakaszában felülírjuk biológiai adottságainkat és korlátainkat. Kérdéseikkel pedig annak végiggondolására buzdítanak, hogyan állítanak szembe minket ezek az új lehetőségek a fogantatás, az élet és a halál főbb etikai kérdéseivel és társadalmi hatásaival. (Typotex)

Carl Zimmer: Vírusok világa 

Carl Zimmer
Vírusok világa
Ford. Alföldy Bendegúz, Scolar, 2022, 160 oldal
-

A vírusok oly régóta részét képezik életünknek, hogy már mi magunk is részben vírusok vagyunk: az emberi DNS nagyobb részét teszik ki a víruseredetű szakaszok, mint saját génjeink. A kutatók napjainkban sorra fedeznek fel új vírusokat, akármerre fordulnak: a talajban, az óceánban, több mérfölddel a talajszint alatt, barlangok mélyén. Carl Zimmer kötete lerántja a leplet e rejtett világról, így többek közt a koronavírusokról is. Ismerteti a legújabb kutatási eredményeket, bemutatva, milyen szerepet játszottak a vírusok az élet kialakulásában, hogyan okoznak újabb és újabb betegségeket, mi mindenre tudnánk mi magunk is felhasználni őket, és hogyan irányíthatják a vírusok a sorsunkat, míg világ a világ. (Scolar)

Jaci Byrne: Az Auschwitz IV zenésze

Jaci Byrne
Az Auschwitz IV zenésze
Ford. Szűr-Szabó Katalin, 21. Század, 2022
-

Jackson tamburmajor, a szövetséges hatalmak katonája, mielőtt nekivágna, hogy újabb világháborúban harcoljon, megígéri feleségének, Mabelnek, hogy visszajön, hogy még egyszer szerenádot adjon neki. Német fogságba esik, Lengyelországba viszik, az Auschwitz IV. számú táborba. Ezzel szertefoszlik a remény, hogy beválthatja ígéretét – egészen addig, amíg náci fogvatartói meg nem teszik karnagynak. Jackson él a lehetőséggel. És titokban mindent lejegyez naplójába. Az Auschwitz IV zenésze Jackson naplóján alapul, szerzője, Jaci Byrne a tamburmajor dédunokája. (21. Század)

Dr. Francisco Carmona: Endometriózis - Minden, amit a tünetekről, a diagnózisról és a gyógyításról tudni érdemes

Dr. Francisco Carmona
Endometriózis - Minden, amit a tünetekről, a diagnózisról és a gyógyításról tudni érdemes
Kossuth, 2022, 192 oldal
-

Az endometriózis krónikus nőgyógyászati betegség, amely minden tizedik termékeny korú nőt érint, és amely drámaian kihat az érintettek mindennapi életére. Ennek ellenére nagyon keveset tudunk róla, és ritkán beszélünk nyíltan a témáról. A szerző dr. Francisco Carmona nőgyógyász, egyetemi professzor, a téma elismert szakértője. Ebben a hiánypótló kötetben részletesen és közérthetően kifejti a legfontosabb kérdéseket. Mi is az endometriózis? Miért alakul ki? Melyek a betegség rizikófaktorai? Milyen tünetei vannak? Milyen kezelési módokat alkalmaznak jelenleg? Milyen érzelmi hatással van a betegség a nőkre, és milyen mértékben hat társadalmi és párkapcsolatukra, illetve a munkahelyi környezetben elfoglalt helyükre? A kézikönyv tartalmaz táplálkozási tanácsokat, tornagyakorlatokat, bemutatja a kiegészítő terápiákat, és segít abban is, hogy panaszok esetén hova érdemes fordulni. (Kossuth)

Antonio Talia: A 106-os főút. Utazás a ’ndrangheta titkos útjain 

Az Olasz Államvasutak nagyhatalmú vezetőjének meggyilkolásától indulunk, majd következik a hongkongi nagyüzemi pénzmosás, a kolumbiai drogkartellek kapcsolatrendszere, a szlovák Ján Kuciak és kedvese kegyetlen meggyilkolása, minden idők legnagyobb ecstasy-szállítmánya a melbourne-i kikötőben, mígnem élérünk az utolsó állomásunkig, a Toronto és Montréal elővárosaiban dúló véres háborúig. A 106-os főutat bejárva a világméretű ’ndrangheta-jelenség forrásához jutunk, és egy olyan bűnszervezetet pillantunk meg, amely egyszerre képes ősi rítusokkal ünnepelni egy Szűzanyaszobor előtt és több millió euró értékben veszélyes nemzetközi pénzügyi műveleteket lebonyolítani. Antonio Talia oknyomozó újságíró könyvének célja a bűnözők elméjének mélyebb megismerése. (Cser)

Michaeleen Doucleff: Hogyan neveljünk önálló és kedves felnőtteket? - A gyereknevelés elfeledett ősi módszerei

Michaeleen Doucleff
Hogyan neveljünk önálló és kedves felnőtteket? - A gyereknevelés elfeledett ősi módszerei
Ford. Szabó Olimpia, 21. Század, 2021
-

Azokban a közösségekben, amelyek ma is őrzik ősi életformájukat, a gyerekekből kiegyensúlyozott felnőttek lesznek. Dr. Michaeleen Doucleff ki akarta deríteni, mi az, amiben a nyugati szülők rossz nyomon járnak. Elment Mexikóba, a majákhoz, a sarkvidékre, az inuitokhoz, és Tanzániába, a hadzabékhoz. Ezek a szülők egészen más jellegű kapcsolatot alakítanak ki a gyerekeikkel, mint a nyugati szülők többsége: nem kontrollálni akarják őket, hanem együttműködni velük, nem a félelemre építenek, hanem a bizalomra, és az egyéni igényekre összpontosítanak, nem arra, hogy életkorának megfelelően hol kellene tartania a gyereknek. Doucleff pszichológusokkal, neurológusokkal, antropológusokkal és szociológusokkal interjúzott, és levezette, hogy az itt tárgyalt módszerek hogyan hatnak a gyerekek szellemi egészségére és fejlődésére. Ez a praktikus tanácsokkal teli könyv segít újragondolni a gyerekekhez fűződő kapcsolatunkat, és elmondja, hogyan lehet az ősi, működőképes gyereknevelési módszert jelenlegi körülményeink között alkalmazni. (21. század)

Charles Seife: Hawking Hawking

Stephen Hawkingot mindenki úgy ismerte, mint a világ legkiemelkedőbb fizikusát és a legragyogóbb embert (születésének 80. évfordulóján ezzel a cikkel emlékeztünk meg róla). De mi történne akkor, ha kiderülne, hogy a személyét körülvevő mítosz csak illúzió?  A Hawking Hawkingban Charles Seife, tudományos újságíró bemutatja, miért gondolták Stephen Hawkingról, hogy a világ legnagyobb zsenije, és hol hibázott a közgondolkodás. Hawking pályafutását a fizika tudományának legnehezebb kérdéseivel töltötte, de a hírneve nem csupán ezen alapult. Mestere volt az önpromóciónak, partikat rendezett az időutazóknak, és tökéletesen használta fel a körülötte lévő embereket saját céljainak eléréséhez. A Hawking Hawking feltárja a tudatosan felépített mítosz mögött megbúvó, valódi Hawkingot. (HVG)

Andrew Morton: Erzsébet és Margit - A Windsor nővérek intim világa

Andrew Morton
Erzsébet és Margit - A Windsor nővérek intim világa
Kossuth, 2022, 408 oldal
-

I. Erzsébet királynő és húga, Margit mindig közel álltak egymáshoz, és jó barátok voltak. Azonban amikor a nagybátyjuk, VIII. Eduárd úgy döntött, hogy lemond a brit trónról, kettejük kapcsolata hirtelen megváltozott. Margitnak attól kezdve kötelessége volt teljesíteni Erzsébet kívánságait, és pukedliznie kellett a nővére előtt, akit addig csak Lilibetnek hívott. Erzsébet mindig sztoikus nyugalommal, derűsen fogadta húga különcségeit, de Margitnak küzdenie kellett azért, hogy megtalálja helyét és pozícióját a rendszerben. Andrew Morton betekintést nyújt a két alapvetően eltérő természetű testvér életébe: egyikük mindent a kötelességnek és a felelősségteljes viselkedésnek rendelt alá, a másik mindennek ellenszegült. A könyv egyedülálló részletességgel mutatja be, milyen hatással voltak a testvérek a monarchiára és a királyi családra, valamint azt is megtudhatjuk, hogyan tudtak alkalmazkodni a huszadik század társadalmi normáinak változásaihoz. (Kossuth)

Abram de Swaan: Nőellenesség - Jobboldaliak és dzsihádisták világméretű harca az emancipáció ellen

A holland szociológus legújabb könyvében a női emancipációt az elmúlt másfél száz év emancipációs törekvéseinek tágabb történetébe ágyazva vizsgálja. A női emancipációs mozgalommal szembeni ellenállás jegyeit feltárva rámutat a vallási fundamentalisták, így különösen a dzsihádisták és a különféle jobboldali csoportosulások nőképének közös vonásaira, a központi szerepet betöltő „tiszta”, tehát az „idegen” – más kultúrából érkező, más életszemléletet valló – emberektől mentes társadalom eszméjére. Ezek az elképzelések megtalálhatók a nyugati világ (pl. az amerikai, a skandináv) jobboldali szélsőséges mozgalmakban – csakúgy, mint az iszlámot a hitetlenné válástól védő dzsihádistáknál. A külső ellenségtől való félelem végeredményben a nők feletti uralom elvesztésének félelme, amely elnyomásához vezet. De Swaan könyve a tudós személyes élményekkel is fűszerezett állásfoglalása a női egyenrangúság mellett. (Typotex)

Natalie Fee: Hogyan mentsük meg a világot ingyen? 

A bolygó megmentésének nem kell feltétlenül az életünkbe kerülnie, rengeteg mindent tehetünk anélkül, hogy ennek pénztárcánk látná a kárát. „Lehet, hogy elsőre hihetetlennek tűnik, ha azt mondom, hogy azért, mert szembenézünk a fenyegető klímakatasztrófával, a tengerszint emelkedésének kérdésével, a fajok pusztulásával és a környezetszennyezés következményeivel, még nem feltétlenül kell teljes kétségbeesésbe zuhannunk” – írja a bevezetőben Natalie Fee díjnyertes környezetvédő, író, a műanyagszennyezés ellen küzdő City to Sea szervezet alapítója, aki életünk összes fontos területét érinti kötetében a táplálkozástól a ruházkodásig, az utazástól a szexig, miközben arra ösztönöz minket, hogy végre változtassunk gondolkodásunkon és életmódunkon. (Scolar)

Kin Benadette Eleonóra: A munkafüggőség lélektana 

Ez a könyv azokról szól, akiknek mindene a munka. Akik folyton csak dolgoznak, s minden egyéb csak a munka után jöhet. Akik már munkafüggőségben szenvednek. De vajon honnantól mondhatjuk valakire, hogy ő munkafüggő? Mik a jelei, a tünetei? Ez ugyanolyan betegség, mint más függőségek, mint például az alkoholizmus vagy a drogfüggőség? Vagy pont ellenkezőleg: ez egy kívánatos és hasznos szenvedély, ami támogatja a családot, a munkahelyet és a társadalmat? Mi minden vezethet oda, hogy valaki a munka rabjává válik? Vannak olyan munkahelyek, amelyek kitermelik a munkafüggőket? Boldogok-e a munkafüggők és hogy viszonyulnak ehhez az életmódhoz a családtagok? Mit tehetünk a munkafüggőség ellen? Ez a könyv ezekre és még számos más, a munkafüggőséggel kapcsolatos kérdésre kíván választ adni. Dr. Gyurkó Szilvia ajánlásával. (Athenaeum)

Sheera Frenkel, Cecilia Kang: Manipulátorok - A Facebook diktatúra

2018-ban a New York Times robbantotta a Facebook-botrányt, amikor közzétette egy mélyreható vizsgálat eredményeit arról, hogy a Facebook-vezetők döntései hogyan tették lehetővé, majd utána próbálták eltussolni a súlyos adatsértéseket és a 2016-os amerikai választások orosz befolyásolását. A nyomozás vezető újságírói, Sheera Frenkel és Cecilia Kang tizennyolc hónapot töltött azzal, hogy utána járjon, hogy a világ egyik legerősebb vállalata hogyan próbálta eltemetni az igazságot – azt, hogy a Facebook a dezinformáció, a gyűlöletbeszéd és a politikai propaganda csatornájává vált. A nyomok a tech ipar két legismertebb nevéhez vezettek, Mark Zuckerberghez és Sheryl Sandberghez. A könyv a Facebook története 2011-től, mikor a hatalmas és a befolyása még vitathatatlan volt, 2020-ig, mikor az elnökválasztás a legnagyobb teszt elé állította. Mi a következménye, ha néhány személy irányítja a technológiát, amit a világ népességének a fele használ? Képesek irányítani a technológiát, amit a világra szabadítottak? És ha nem, tudjuk-e mi, mint egyének és mint társadalom ellenőrizni és szabályozni őket? (Open Books)

Munkácsi Ernő: Hogyan történt? Adatok és okmányok a magyar zsidóság tragédiájához

Munkácsi Ernő munkájának újrakiadása hiánypótló, hiszen a kötet első kézből való részletes beszámoló a Holokauszt “utolsó fejezetéről” a Pesti Izraelita Hitközség titkárától és a budapesti zsidó elit tagjától. Az események leírása mellett Munkácsi számtalan dokumentumot idéz részben vagy egészben, ilyen például a híres Auschwitz-jegyzőkönyv egyik szövegváltozata. „Ez a könyv nem abból a célból készűlt, hogy az 1944. évi tragédiának rendszeres történetét írjam meg. Hosszú idő fog még eltelni, míg a források lehetővé teszik ilyen könyv megjelenését. Főcélom az volt, hogy az Izraelita Országos Iroda irattárában megtalált okmányokat közzétegyem és azokat kiegészítsem, helyesebben összekössem a közvetlen szemlélő hű tanúbizonyságával” - írta Munkácsi a könyv előszavában. (Park)

Anna Politkovszkaja: Csakis a tiszta igazat

Mire 2006-ban meggyilkolták, Anna Politkovszkaja már nemzetközi hírnevet szerzett magának tudósításaival. A kötet válogatás a legjobb írásaiból. A gyűjtemény áttekintést nyújt magas színvonalú riporteri munkásságáról, egyben bátorságának is emléket állít, mivel olyan információkat is felfed a munkája során rá leselkedő veszélyekről, amelyekről maga Anna csak homályosan vagy egyáltalán nem számolt be. A könyv emellett érdekes beszámolókat tartalmaz a találkozásokról és interjúkról olyan nyugati vezetőkkel, mint Lionel Jospin, Tony Blair vagy George W. Bush, és száműzöttekkel, mint Borisz Berezovszkij, Ahmed Zakajey vagy Vlagyimir Bukovszkij. Helyet kaptak ezenkívül a kötetben nem politikai jellegű írások is, amelyek a szerző csodálatos személyiségét fedik fel, vagy épp a meggyilkolására érkezett nemzetközi reakciókról számolnak be részletesen. (Athenaeum)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bookline: ez volt a 100 legnépszerűbb könyv 2021-ben

A Bookline közzétette, hogy 2021-ben mi volt a 100 legnépszerűbb könyv a vásárlók körében. A dobogóra Orvos-Tóth Noémi, Edith Eva Eger és Delia Owens könyvei jutottak fel.

...
Podcast

Kibeszéljük 2021 legjobb könyveit

A szerkesztőség összeült, hogy személyesebben mutassa be, hogyan olvastunk idén. Ha csak egy órátok van képbe kerülni az idei legjobb olvasmányokról, akkor hallgassátok!

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 10-1.

Itt a nagy pillanat, kiderül, hogy kik kerültek év végi listánk élére, és hogy szerintünk mi az év könyve. Az első tíz helyezett közé is került két, szerintünk meghatározó non-fiction, valamint a világ- és magyar irodalom legjobbjai. Íme, az év könyvei!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!

...
Nagy

7 történelmi könyv a Tudor-korról, ha tetszett a Shardlake

...
Könyvtavasz

Hogy nyomozol ki egy kettős gyilkosságot a háború poklában? - Olvass bele az ex-nyomozó krimijébe!

...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs és Puskás Panni a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíj győztesei

...
Hírek

Egy nő gyerekkönyvet írt a gyászról, miután a gyanú szerint megmérgezte a férjét

...
Hírek

Stephen Kingnek 45 évébe telt megírni a legújabb történetét

...
Hírek

Robert Fico támadója saját könyvét is magával vitte ajándékba a merénylet napján

...
Gyerekirodalom

Szabó T. Anna új gyerekversei segítenek megpihenni a nagy pörgésben

...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

...
Vass Norbert

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

...
Vass Norbert

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó második napján Erdős Virág és Láng Zsolt legújabb kötetei mellett Puzsér Róbert Metafizika című könyvét is bemutatták, melyben a szerző nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megfejtse a világ misztériumát.

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

...
Kritika

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Félkilós pink tégla, pokolbéli fantasy és görög mítoszba oltott feminista románc: ez mind Bea Fitzgerald új regénye, a Girl, goddess, queen.