Bookline: ez volt a 100 legnépszerűbb könyv 2021-ben

A Bookline közzétette, hogy 2021-ben mi volt a 100 legnépszerűbb könyv a vásárlók körében. A dobogóra Orvos-Tóth Noémi, Edith Eva Eger és Delia Owens könyvei jutottak fel.

fk | 2022. január 14. |

Mindig izgalmas látni, hogy a sikerlistákra milyen könyvek kerülnek fel, hiszen a legfontosabb mindig az, hogy az olvasók mit szeretnek. A Bookline most a havi sikerlisták mellett megosztotta azt a 100 címet is, amelyek a tavalyi évben a legnépszerűbbek voltak a vásárlóik körében. Orvos-Tóth Noéminek két könyve is az élen végzett, emellett Edith Eva Eger és Delia Owens könyveit is sokan vásárolták meg 2021-ben, bár egyik sem friss megjelenés volt. A listán Bödőcs Tibor Mulat a Manézs című könyve is jól szerepelt, ahogy Matthew McConaughey memoárja is.

Orvos-Tóth Noémi: A trauma a lélek földrengése [Összekötve podcast]
Orvos-Tóth Noémi: A trauma a lélek földrengése [Összekötve podcast]

Az elmúlt időszak sokunknak a kényszerű lelassulásról szólt. Orvos-Tóth Noémivel majd egy évvel ezelőtt, a Slow Art Day kapcsán a slow life mozgalomról, a jelenlegi helyzettel való együttélésről, a járvány okozta közösségi trauma feldolgozásáról, a szülői felelősségről és a kulturális tartalmak jelentőségéről beszélgettünk.

Tovább olvasok

Az első tíz könyv a következő lett:

  1. Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
  2. Edith Eva Eger: A döntés
  3. Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
  4. Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat
  5. Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs
  6. Mathhew McConaughey: Zöld lámpa
  7. Náray Tamás: Volt egyszer egy varrodám
  8. Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós
  9. Almási Kitti: Ki vagy Te?
  10. Yuval Noah Harari: Sapiens

Érdemes végigböngészni a teljes listát, mik voltak az olvasók kedvencei. Ha tanulságokat akarunk levonni, akkor azt mondhatjuk, hogy az önismereti, pszichológiai témák voltak a legnépszerűbbek. Jól fogytak Almási Kitti, Vekerdy Tamás, Popper Péter és Dr. Máté Gábor könyvei is. De nem panaszkodhat Náray Tamás, Fábián Janka vagy Borsa Brown sem.

Fábián Janka: A történelmi regény nálunk sokáig macsó műfaj volt
Fábián Janka: A történelmi regény nálunk sokáig macsó műfaj volt

A kortárs romantikus történelmi regények egyik legnépszerűbb hazai írója Fábián Janka. Az eredetileg történész végzettségű, és angol-francia nyelvtanárként dolgozó író az első, Emma szerelme című regényét - a kiadók sorozatos visszautasítását követően - még saját finanszírozásban adta ki bő tíz éve, és az egyből közönségsiker lett. Azóta évente jelennek meg egymáshoz hol szorosabban, hol csak egy-egy szállal kapcsolódó történetei, melyekben az erős női karakterek mellett a történelem játssza a főszerepet. Fábián Jankával legújabb történetének, A könyvárus lány, illetve a második rész, a Julie Könyvkuckója megjelenését követően beszélgettünk online.

Tovább olvasok

Szépirodalom alapvetően nem sok van a listán, de Lackfi János #jóéjtpuszi című kötete, Orwell Állatfarmja, A Szolgálólány meséje és Bereményi Géza önéletrajzi regénye, a Magyar Copperfield azért ráfért a listára, ahogy a tavalyi év egyik nagy sikerkönyve, Sally Rooney Hová lettél, szép világ című regénye is.

Sally Rooney hősei nem találják a szépséget a műanyag világban
Sally Rooney hősei nem találják a szépséget a műanyag világban

Valami elveszett az élet lényegéből és szépségéből, közeleg az összeomlás, nincsen többé jövő, csak folyamatos jelen – ez az alapvető érzése a Hová lettél, szép világ (olvass bele ITT) milleniál szereplőinek, akik nem találják sem a céljaikat, sem a boldogságukat a felnőtt életükben. Sally Rooney (interjúnk ITT) új regényében megdöbbentően pontos lenyomatát adja a korhangulatnak. Főhősei élik a mostani harmincasok mindennapi életét, dolgoznak, a barátaikkal chatelnek, keresik a szerelmet, és közben próbálják megfejteni, hogyan siklott félre minden, és mi lett a gyerekkori vágyaikból. A könyvet uralja a nosztalgia érzése egy olyan kor után, amelyben a szereplők még nem is éltek, vagy amely talán soha nem is létezett. A Hová lettél, szép világ a hét könyve.

Tovább olvasok

A teljes lista ITT található.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bookline top50: Ken Folletté, Fábián Jankáé és Marék Veronikáé a november

Karácsony közeledtével az egész évben népszerű műfajok mellett megjelentek a szakácskönyvek, egyre többen érdeklődnek a gyerekkönyvek iránt, és számos népszerű szerző műve is bekerült a hónap legkeresettebb alkotásai közé.

...
Hírek

Bookline top50: Bödőcs Tibor nyerte az októbert

Októberben több mint 20 magyar szerző könyvére volt kíváncsi az olvasóközönség, Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve pedig több mint 1000 napja szerepel a Bookline havonta megújuló sikerlistáján. A múlt hónapban Bödőcs Tibor, a @nemakarokbeleszólni-lányok, valamint Náray Tamás könyvei iránt érdeklődtek a legtöbben – ez a Bookline októberi sikerlistája.

...
Hírek

Bookline top50: Náray Tamás, Kőhalmi Zoltán és Paula Hawkins vitte a szeptembert

A Bookline szeptemberi sikerlistáján az ötven legkeresettebb könyv jelentős része újonnan megjelent alkotás. Náray Tamás legújabb regénye már a megjelenés hetén a legkeresettebb mű lett, Kőhalmi Zoltán új könyvét továbbra is szívesen forgatják az olvasók, és a Lány a vonaton szerzőjének új alkotása is sokakat érdekelt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Jon Fosse a banalitáson át talál utat a természetfelettihez
...
Nagy

Markovics Botond: A technológia elhozhatja a kort, amikor a diktátorok nem halnak meg

Markovics Botond húsz éve erősíti regényeivel a magyar science fiction irodalmat. A Felfalt kozmosz című legutóbbi regényében örökéletű diktátorok és egy napjainkban is ismerős kataklizma állítja kihívás elé az emberiséget. Nagyinterjú.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Bánhidi Lilla: Kétezer-négyszáznyolcvan nap

„A hét első felében késő estig dolgozott, hogy el tudjon jönni, holnaptól ki akarja kapcsolni a telefont” ‒ Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez az első rész.

...
Nagy

Petőfi Sándorról, a tojásspekulánsokról és Vorosilov marsallról szóltak a hírek 1948. március 15-én

Kik, mit és hogyan írtak az újságokba a szabadságharc százéves évfordulóján?

...
Nagy

Szilágyi István a 20. század egyik legnagyobb regényét írta meg

Március 13-án elhunyt Szilágyi István, aki az elmúlt fél évszázad egyik legfontosabb prózaírója, Kő hull apadó kútba című regénye a magyar irodalom klasszikusa. 

...
Kritika

Denene Millner két anya és egy lány sorsán keresztül számol le a tökéletes nő mítoszával

Egy vér című regényében Denene Millner azt vizsgálja, hogyan kötötték és kötik gúzsba még ma is a nőket a velük szemben támasztott elvárások. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Mintha bezárnának egy dobozba – beszélgetés a kortárs roma irodalomról

A Romakép Műhely a kortárs roma irodalomról tartott kerekasztal-beszélgetést. A Balogh Attiláról és Rafi Lajosról szóló filmek vetítése után Galyas Éva, Kele Fodor Ákos és Fehér Renátó beszélgettek. 

...
Nagy

Ferencvárosi születés és halál – Bősze, Fullajtár és Vágvölgyi B. Sántakutya-sztorijai

Egy zenetörténész, egy színésznő, egy főszerkesztő meg egy kerület. 117 vágány, két ceruzacsonk és pár korty Traubi. Bősze Ádám, Fullajtár Andrea és Vágvölgyi B. András voltak a Sántakutya – ferencvárosi sztorikoktél márciusi vendégei.

...
Kritika

Jon Fosse a banalitáson át talál utat a természetfelettihez

A Nobel-díjas norvég szerző egymásba írja a hófödte tájat és a koromsötét éjszakát, egymásba játszatja hősét és annak környezetét. A Fehérség az egzakttól a transzcendens felé vezet, így egyszerre szolgál a kivonulás és a bevezetés könyveként.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Markovics Botond: A technológia elhozhatja a kort, amikor a diktátorok nem halnak meg

...
Ott Anna

Ezt senki nem mondta – Ott Anna könyvajánlója a második részhez

...
Kiss Imola

Petőfi Sándorról, a tojásspekulánsokról és Vorosilov marsallról szóltak a hírek 1948. március 15-én