80 éves lenne Stephen Hawking, aki szerint a túlnépesedés és az energiafogyasztás véget vet a földi létnek

80 éves lenne Stephen Hawking, aki szerint a túlnépesedés és az energiafogyasztás véget vet a földi létnek

Nyolcvan éve, 1942. január 8-án született Stephen Hawking angol elméleti fizikus, matematikus, korunk egyik legnagyobb elméje. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja segítségével emlékezünk rá, ráadásként pedig a könyveiből is ajánlunk.

sa | 2022. január 08. |

Stephen William Hawking Oxfordban jött a világra értelmiségi szülők első gyermekeként. Apja orvosnak szánta, azonban őt inkább a matematika, a fizika és a csillagászat érdekelte, de csak szabadidejében, középiskolai éveiben nem igazán szeretett tanulni. Tizenhét évesen került az Oxfordi Egyetemre, ahol fizikából szerzett diplomát kiváló eredménnyel. Kozmológiai-asztrofizikai tanulmányait Cambridge-ben folytatta, ahol 1966-ban szerzett doktori fokozatot. Az egyetemi évek alatt gyógyíthatatlan betegséget (amiotrófiás laterálszklerózist) diagnosztizáltak nála, amely a mozgató idegpályák elsorvadásához vezetett. Kezdetben bottal járt, de 1969-ben végleg kerekesszékbe kényszerült.

-

Betegsége egyre súlyosbodott, önállóan enni sem tudott, végül teljes ellátásra szorult. 1985-ben egy súlyos tüdőgyulladás következtében szervezete összeomlott. Életmentő műtétet, gégemetszést hajtottak végre rajta, teljes némaságra lett ítélve, a kommunikáció szinte lehetetlenné vált számára. Egyik tanítványa segítségével azonban sikerült újra kapcsolatot teremtenie a külvilággal: a kerekesszékére erősített, ujjakkal, majd a bénulás elhatalmasodása után fej- és szemmozdulatokkal vezérelhetővé tett beszédszintetizátoron keresztül osztotta meg gondolatait másokkal.

Tíz történet a mindenség ura, Stephen Hawking életéből
Tíz történet a mindenség ura, Stephen Hawking életéből
Tovább olvasok

A "világegyetem urának" is becézett tudós fő kutatási területe volt a relativitáselmélet összehangolása a kvantummechanikával (a mindenség elmélete). Elsősorban a világegyetem keletkezése, a Big Bang teória, valamint a fekete lyukak problémája foglalkoztatta. Véleménye szerint ezek mégsem olyan feketék, vagyis hőmérsékleti sugárzásuk, párolgásuk van (a jelenséget róla nevezték el a fizikában), emiatt energiájuk és tömegük csökken, végül összeomlanak. A világegyetem létrejöttével kapcsolatban arra a megállapításra jutott, hogy valójában nincs is kezdete, vagyis úgy kell elképzelni, mint ahol "a tér és idő határtalan, zárt felületet alkot". 

Kutatásai során azt a sokak számára kiábrándító tételt is felállította, hogy az időutazás csak filmekben és regényekben lehetséges.

2015-ben bejelentette, hogy megoldást talált a fekete lyukakkal kapcsolatos információs paradoxon feloldására.

Saját bevallása szerint élete során a nők jelentették számára a legnagyobb rejtélyt. Kétszer nősült, első feleségétől három felnőtt gyermeke van, és már unokái is születtek. Másodszor 1995-ben egyik ápolónőjét vette el, akitől szintén elvált 2006-ban.

A fizikusnak a popkultúrára is óriási hatása volt, Stephen Hawking: Riddles of Time & Space címmel képregény jelent meg róla, szerepelt a Simpson családban, a Futuramában, saját magát alakította az Agymenők és a Star Trek: Az új nemzedék című sorozatban.

Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el, harminckét évesen lett a brit Királyi Akadémia tagja, harminchét évesen megkapta Cambridge-ben a matematika tanszék Lucas-professzor (tanszékvezetői) posztját, amelyet Newton is betöltött. 2009-ben nyugdíjba vonult, de professor emeritusként folytatta munkáját. 2016-ban díjat alapított a tudomány népszerűsítéséért legtöbbet tevő ismeretterjesztőknek, az első díjazottakat személyesen választotta ki.

Bár az orvosok rövid időt jósoltak neki, csodával határos módon több mint öt évtizedet élt együtt betegségével, amely testi állapotát lerontotta, de elméjét nem.

76 éves korában, 2018. március 14-én hunyt el cambridge-i otthonában, hamvai a londoni Westminster Apátságban nyugszanak, a kimagasló tudósoknak fenntartott temetkezési helyen, Newton és Darwin között. Tudományos írásait és személyes tárgyait a Cambridge-i Egyetem és a londoni Tudományos Múzeum nemzeti értékként őrzi az örökkévalóság számára, tízezer oldalas archívumát a tervek szerint közkinccsé, kutathatóvá teszik az interneten.

Rendkívüli életéről 2014-ben mutattak be filmet, a forgatókönyv első felesége önéletrajzi műve alapján készült. A mindenség elmélete 2015-ben több nemzetközi díjat nyert, a Hawkingot megszemélyesítő Eddie Redmayne brit színész Oscar-díjat is kapott alakításáért.


Ha Stephen Hawkingtól olvasnál, a következő könyveket ajánljuk magyarul:

Az idő rövid története

Stephen Hawking
Az idő rövid története
Ford. Molnár István, Egri Győző, Akkord, 2019, 256 oldal
-

Nevét az 1988-ban megjelent, Az idő rövid története című, a tudományokban járatlan laikusok számára is élvezhető könyv tette széles körben ismertté. A kötetet negyven nyelvre fordították le, harmincmillió példány kelt el belőle, és tudományos mű esetén rekordot jelentő 237 hetet töltött a Sunday Times sikerlistáján. A könyv a kutatások frontvonalából számolt be arról, amit akkor tudni lehetett a világegyetem természetéről. Azóta egyedülálló fejlődés ment végbe a mikro- és a makrokozmikus világ megfigyelését lehetővé tevő technológiák terén, ám ezek a megfigyelések Hawkingnak a könyv első kiadásában közzétett számos elméleti jóslatát alátámasztották, köztük a kozmikus háttérsugárzást vizsgáló műhold (COBE) friss eredményei, mely a kezdet kezdetét követő 300 000 éven belülre visszanyúlva tapogatta le a világegyetemet, feltárva a téridő szövetének Hawking által megjósolt kis ráncait. Hawking a bővített kiadást új előszóval látta el, a féreglyukak és az időutazás témájáról teljesen új fejezetet írt, az eredeti fejezeteket pedig naprakész állapotba hozta.

A világegyetem dióhéjban

Stephen Hawking
A világegyetem dióhéjban - Az idő rövid történetének folytatása
Ford. Both Előd, Akkord, 2016, 216 oldal
-

2001-ben jelent meg A világegyetem dióhéjban című munkája, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberi fajnak nincs jövője, ha nem terjeszkedik a világűrben. A könyvben úgy tárta fel a Világegyetem titkait, hogy végigvezetett saját kutatási területein - a szupergravitációtól a szuperszimmetriáig, a kvantumelmélettől az M-elméletig és a holográfiától a dualitásig. Legizgalmasabb szellemi kalandjában megpróbálta egyetlen, teljes körű, a Világegyetem minden eseményét leíró elméletté egyesíteni Einstein általános relativitáselméletét és Richard Feynman sokszoros történelmekre vonatkozó elgondolását. Segítségével elevezhetünk a természettudománynak azokra a legvadabb vizeire, ahol a szuperhúr-elmélet és a pébránok jelenthetik a rejtély megoldásának a kulcsát.

Az idő még rövidebb története

Stephen Hawking, Leonard Mlodinow
Az idő még rövidebb története - A klasszikus ismeretterjesztő mű még közérthetőbb változata
Ford. Both Előd, Akkord, 2015, 152 oldal
-

2005-ben adta ki első könyvének átdolgozott, kibővített változatát Az idő még rövidebb története címmel. Az eredeti kötet megjelenése után ugyanis sok olvasó jelezte Hawkingnak, hogy nehezükre esik a legfontosabb fogalmak megértése. Itt érdemes megjegyezni, hogy egy akkora koponya, mint Hawking, nem tartotta derogálónak nem-tudós olvasóknak közérthetően elmagyarázni, hogy mit kutat, és amikor az túl bonyolultnak bizonyult, vette a fáradságot, hogy megpróbálja még közérthetőbbé tenni - és egyúttal kiegészítette a könyvet a legújabb tudományos megfigyelések és felfedezések ismertetésével.

A nagy terv

Stephen Hawking, Leonard Mlodinow
A nagy terv - Új válaszok az élet nagy kérdéseire
Ford. Both Előd, Akkord, 2011, 228 oldal
-

A nagy terv című, 2010-ben megjelent könyve azért kavart vitát, mert azt fejtette ki, hogy a világegyetem keletkezése a fizika törvényeivel megmagyarázható, így nincs szükség a Teremtőre.

George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz

Stephen Hawking, Lucy Hawking
George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz
Ford. Mezei Gábor, Könyvmolyképző, 2013, 266 oldal
-

A gyerekeknek szóló tudományos kalandregény, a George titkos kulcsa az univerzumhoz valójában Hawking 19 évvel ezelőtt írt világsikerének, Az idő rövid történetének mesés gyerekváltozata. A könyvben könnyen felfedezhetőek önéletrajzi vonatkozások is, hiszen Annie-ról egy kíváncsi kislányról szól, aki Eric nevű különc, tudós apjával él, és van egy szuperintelligens számítógépük, ami képes elröpíteni az embereket az univerzum egyik helyéről a másikba. Hawking felelt a tudományos tartalomért, Lucy pedig az irodalmi részért. Lucynak nem ez volt az első könyve, viszont az apja szigorú szerzőtárs volt, mert Hawking gyakran megvétózta egy-egy ötletét: "ezt nem írhatod Lucy, ez teljesen ellentmond a fizika alaptörvényeinek". A kötetnek két folytatása készült, a George ​kozmikus kincsvadászata, valamint a George ​és az ősrobbanás.

Az én rövid történetem

Stephen Hawking
Az én rövid történetem
Ford. Both Előd, Akkord, 2014, 152 oldal
-

2014-ben magyarul is megjelent memoárjában bölcsen és humorral foglalja össze nem mindennapi sorsának alakulását.

Rövid válaszok a nagy kérdésekre

Stephen Hawking
Rövid válaszok a nagy kérdésekre
Ford. Both Előd, Akkord, 2019, 231 oldal
-

2017-ben adták ki magyar nyelven a fekete lyukakról, a csillagászok által régóta kutatott különleges, titokzatos jelenségekről szóló előadásait Fekete lyukak címmel. Az emberiség nagy kérdéseire fogalmazta meg válaszait utolsó könyvében - ez a Rövid válaszok a nagy kérdésekre -, amely halála után, 2018 októberében jelent meg. A könyv bemutatóján lejátszott, halála előtt felvett utolsó üzenetében arra figyelmeztetett, hogy a tudomány és az oktatás világszerte "nagyobb veszélyben van, mint valaha".

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Stephen Hawking egy lányiskolában kezdte pályafutását

...
Nagy

Tíz történet a mindenség ura, Stephen Hawking életéből

...
Hírek

Képregény készült Stephen Hawking életéről

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...
Kritika

Loki visszaadja egy boszorkány szívét és ezzel elkezdődik a világvége

A skandináv mitológia történeteit meséli újra női szemszögből Genevieve Gornichec regénye, A boszorkány szíve, amely a Ragnarököt övező északi mondák izgalmas újragondolása. A világvége-vízió mesél szerelemről, sorsról, árulásról, hatalomról, bűnhődésről és az önmagunkhoz való visszatalálás erejéről is.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...
Szórakozás

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Vágy, bűntudat, sebzettség, kommunikációs elakadások – ezekről mesél Sally Rooney első regénye, a Baráti beszélgetések, amelyet most már sorozatként is viszontláthatunk. A történet négy ember elképesztően komplikálttá és fájdalmassá fajuló viszonyrendszeréről szól, a nagy sikerű Normális emberekhez hasonlóan pedig itt is végig a szenvedély és a szenvedés határán billegünk.

...
Gyerekirodalom

„Van a kezemben olyasmi, amivel meg tudom nevettetni az embereket” - 95 éves lenne Dargay Attila

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről