Németh Róbert: Hagyni kell, hogy beszippantson az alkotómunka

Németh Róbert: Hagyni kell, hogy beszippantson az alkotómunka

Idén nyolcadik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. A hagyományunkhoz híven interjúsorozatban mutatjuk be a rövidlistára került jelölteket. Lichter PéterHaász JánosSzemethy OrsiBorda RékaKonrád JózsefBognár Péter, Vonnák Diána és Nagy Hajnal Csilla után most Németh Róbert mesélt arról, hogy mennyire jó volt átmenni egy másik világba a Nem vagyok itt írásakor, és hogy miként alakította magát a szöveg.

Forgách Kinga | 2022. október 11. |
NÉMETH RÓBERT
Nem vagyok itt
Noran Libro, 2021, 195 oldal
-

Mi volt a legfontosabb tapasztalat az első kötetig vezető alkotói folyamatban?

Ezelőtt jellemzően mást és máshogyan írtam. Persze voltak már korábban is olyan szövegeim, amit esetleg nevezhetünk irodalomnak, de azért regényt írni – közhely – teljesen másik menet. Tapasztalat? Leginkább az, hogy mennyire jó átmenni egy másik világba, abba, ami a szöveg, és nem mindig tudni, hogy mi fog történni a következő sorban, bekezdésen, oldalon. Hagyni, hogy a dolgok magukat alakítsák. 

Hagyni, hogy beszippantson az alkotómunka. Nem lenni itt.

Mi volt az a szikra, ami beindította az alkotói munkát? Mi adta a kötet alapötletét?

Ezek az előző válaszban már már említett rövidebb szövegeim, tárcanovelláim, novelláim már egyébként is mintha gravitáltak volna valami átfogóbb forma, mondjuk egy olyasfajta regény irányába, ami aztán a Nem vagyok itt lett, de végül egy felkérés volt az, ami beindította a munkát. És onnantól, hogy ez a munka elindult, teljesen világos volt, hogy nem fog abbamaradni.

Németh Róbert: Nyolcvan ablak, vasárnap délután
Németh Róbert: Nyolcvan ablak, vasárnap délután

Tavaly jelent meg Németh Róbert Nem vagyok itt című könyve (a bemutatójáról ITT írtunk, a hozzá készült eljátszási listát ITT találjátok). Most a készülő új regényéből olvashattok részletet. 

Tovább olvasok


Mit vártál az első könyvedtől?

Elsősorban örültem, hogy megszületett –

jó, hogy azt, ami bennem volt, ki tudtam tenni magamból.

Egészen hétköznapi vágyaim voltak (és vannak) ez ügyben: leginkább az, hogy aki elolvassa, örömmel vagy szívesen olvassa, vagy ismerjen akár magára, akár ismerjen rá valami olyanra, amit gondolt, de talán megírtam helyette.

Ha tehetnéd, mit változtatnál a könyvön?

Van egy-két sor, bekezdés, amit ma már másképp írnék meg, vagy kihagynék, de alapvetően semmit. Meg már amúgy is megtörtént – úgy történt, ahogy.

Kinek a véleményére adtál a leginkább írás közben, kinek mutattad meg először a kész kötetet?

Szarka Károly szerkesztő volt a legfontosabb támaszom végig, aki pontosan értette, hogy mi akar lenni ez a világ, ez a szöveg, és ilyen értő módon is nyúlt hozzá, és amúgy minden felesleges szót, sort, bekezdést szigorúan kihúzott. Azt hiszem, nem is nagyon volt vitánk közben, annyira jól ment az együttműködésünk.

Németh Róbert és Szarka Károly regényei akár egymás folytatásai is lehetnének 
Németh Róbert és Szarka Károly regényei akár egymás folytatásai is lehetnének 

Németh Róbert Nem vagyok itt és Szarka Károly Az én hibám című regényéről beszélgetett Nemes Anna a szerzőkkel az őszi Margó Fesztiválon. Szó esett a két könyv hőseinek hasonlóságáról, a generációs különbségekről, de a kívülállóság érzését is körüljárták. A teljes podcastot most meghallgathatod, cikkünkben pedig a beszélgetés során elhangzott érdekességekből szemezgettünk. 

Tovább olvasok


Mi volt a legfurcsább, legemlékezetesebb olvasói reakció a kötet kapcsán?

Hirtelen az jut eszembe, hogy egyik volt általános iskolai osztálytársam, akit egyébként is nagyon kedvelek, írt egy hosszú és szívhez szóló, de rohadtul nem nyálas messenger-üzenetet, ami nagyon meghatott.

Mi volt az első regény, amit valaha elolvastál? Milyen emlékeid vannak róla?

Az Egri csillagokat még óvodás koromban. Szoktam is mondani, hogy valószínűleg hatéves koromban voltam a legmagasabb ponton intellektuálisan.

Hány évesen írtad meg az első olyan szöveget, amit már úgy mutattál meg másnak, hogy irodalomnak tartottad?

Pár évvel ezelőtt a Könyves Magazinban megjelent novellám, azt hiszem. Írtam korábban dalszövegeket is, ami nyilván nem per definitionem irodalom, vagy hát a fene tudja mi, de nem vers mindenesetre. Voltak korábbi próbálkozásaim is, amik szerencsére az asztalfiókban, illetve számítógépes merevlemezen maradtak.

Iggy Pop, Thom Yorke, Szájer, Torgyán, Orbán és egy holland sírásó váltják egymást a színen - zenék Németh Róbert könyvéhez

A nyár végén jelent meg Németh Róbert zenész-újságíró regénye, a Nem vagyok itt, amely révén olyan helyekre leshetünk be, mint a Parlament, egy prágai stadion, Amszterdam hátsó utcái, Budapest kültelki futballpályái, egy online lap szerkesztősége, a Tilos az Á vagy egy késő Kádár-kori lakótelep. A könyvnek fontos eleme a zene, éppen ezért egy szuper lejátszási lista is készült hozzá, hallgass bele!

Tovább olvasok


Mi a kedvenc debütáló köteted, és miért?

Szarka Karesszal nyilván elfogult vagyok, szóval Az én hibám legyen az egyik. Aztán itt jöhetne egy iszonyú hosszú felsorolás – ez kábé ugyanúgy megválaszolhatatlan, mint, hogy melyik a kedvenc bemutatkozó nagylemezem. Legyen a Zabhegyező, az nagykamaszként kulcsfontosságú hatással volt rám a saját „felnőtt” ízlését kereső olvasóként.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Németh Róbert: Nyolcvan ablak, vasárnap délután

Tavaly jelent meg Németh Róbert zenész-újságíró Nem vagyok itt című könyve. Most a készülő új regényéből olvashattok el egy részletet, amelyből kiderül, hogy egy költőzés hogyan hívja elő az átmenetiség melankóliáját, és hogy miként rakódnak egymásra az ember titkai. 

...
Podcast

Németh Róbert és Szarka Károly regényei akár egymás folytatásai is lehetnének 

Németh Róbert Nem vagyok itt és Szarka Károly Az én hibám című regényéről beszélgetett Nemes Anna a szerzőkkel az őszi Margó Fesztiválon. Szó esett a két könyv hőseinek hasonlóságáról, a generációs különbségekről, de a kívülállóság érzését is körüljárták. A teljes podcastot most meghallgathatod, cikkünkben pedig a beszélgetés során elhangzott érdekességekből szemezgettünk. 

...
Nagy

Németh Róbert: Elhagyni az inerciarendszert

Este tízkor megengedett a fürdőkádban olvasni. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

Szerzőink

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]