Amikor a rémálom arcot ölt: Itt a világirodalom 25 legszörnyűbb gonosztevője

Amikor a rémálom arcot ölt: Itt a világirodalom 25 legszörnyűbb gonosztevője

Szaurontól Hannibal Lecteren és Ratched nővéren át egészen George Wickhamig összegyűjtöttük a gonoszok legnagyobbjait.

hhz | 2024. június 29. |

Gonosz nélkül nincsen hős – igazán nem meglepő hát, hogy kedvenc íróink életművét lapozgatva bizony nemegy szörnyeteggel találkozunk. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a világirodalom huszonöt legrosszabb – vagy talán éppen legjobb? – gonosztevőjét. Neked, kedves olvasónk, pedig csak annyit tanácsolunk, hogy amennyiben szeretnéd háborítatlanul átaludni az éjszakát, talán ne lefekvés előtt olvasd el az itt következő listát.

Vigyázat, a cikkben spoilerek vannak!

1. Holden bíró (Cormac McCarthy: Véres délkörök)

A Véres délkörök Holden bírója maga a megtestesül gonoszság: bűnbandája élén rémes gaztetteket visz végbe, a rablótámadástól az erőszakon át a gyilkosságig. Egy kétméteres halottfehér szörnyeteg, aki szinte már emberfeletti képességekkel – és gonoszsággal – rendelkezik. Ezek után csak reménykedni tudunk, hogy nem igaz a legenda, miszerint McCarthy egy valós személyről mintázta főgonoszát.

2. Szauron (J.R.R. Tolkien: A Gyűrűk Ura)

Szauron sokáig nem jelenik meg A Gyűrűk Ura lapjain – csak mindent látó, tüzes szeme izzik a láthatár szélén –, így néha megfeledkezünk arról, hogy az ő ősi és olthatatlan hatalomvágya húzódik meg a trilógiában megírt sok szenvedés mögött. Semmi sem állíthatja meg az Egy Gyűrű eltökélt kutatásában, ami szüntelen hívja magához urát.

3. Moriarty (Arthur Conan Doyle: Az utolsó eset)

Mi félelmetesebb egy főgonosznál, akinek eszessége a főhősével vetekedik? Moriarty a londoni alvilág ura – egy könyörtelen és bosszúszomjas lángelme, aki minden eszközzel Sherlock Holmes elpusztításán dolgozik. Utoljára a Sherlock-sorozatban láthattuk, Andrew Scott hátborzongatóan elbűvölő alakításában:

4. Hannibal Lecter (Thomas Harris: A bárányok hallgatnak)

Nem elég, hogy elmebeteg gyilkos, A bárányok hallgatnak főszereplője egészen a kannibalizmusig megy tébolyult gonoszságában. Mint pszichiáter, Hannibal Lecter segít az FBI-nak egy sorozatgyilkosság felgöngyölítésében, mielőtt feltárná Graham ügynök előtt az igazságot: valójában ő áll a bűntettek mögött. Évekkel később Graham újra felkeresi az intézetbe zárt Lectert, hogy segítsen egy újabb gyilkos nyomára bukkanni – mikor azonban Lecter megtalálja a keresett személyt, Graham otthonához küldi, hogy gyilkolja meg őt és családját.

5. Drakula gróf (Bram Stoker: Drakula)

Bár az utóbbi évek hozzászoktattak minket a csillogó vámpírkedvesek gondolatához, Drakula gróf minden kétséget kizárólag egy vérszívó szörnyeteg. A legtöbb kelet-európai vámpírtól eltérően Drakula kifejezetten vonzó, és ez teszi csak igazán veszélyessé: játszi könnyedén csábítja el áldozatait, majd fogát beléjük vájja.

 

6. Napóleon (George Orwell: Állatfarm)

Nos, kezdjük ott, hogy ezt a bizonyos disznót Orwell Sztálinról mintázta. Miután kitúrta ellenfelét, Hógolyót, Napóleon a lázadás élére áll mint az Állatfarm elnöke. Vezetése alatt a farm diktatúrává alakul: az állatok rettegésben élnek, és Napóleon többüket hamis vallomástételre kényszeríti, majd kivégezteti. 

7. Ratched nővér (Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére)

Ratched nővér, az elmegyógyintézet teljhatalmú vezére, a félelem, a megaláztatás és a kegyetlenség eszközeivel uralkodik kiszolgáltatott páciensein. Egy valódi szörnyeteg, aki legrosszabb kórházas rémálmainkat testesíti meg.

8. Sir Kán (Rudyard Kipling: A dzsungel könyve)

Mint oly sok gonosznak, Sir Kánnak is megvan a sanyarú gyerekkorról szóló története: béna lábbal született és saját anyjától ragasztott rá gúnynevet. Ez azonban nem mentség mindarra a szörnyűségre, amit felnőve Sir Kán véghez visz; a Farkasfalka feloszlatásáról és Maugli megöléséről szőtt tervei megbocsáthatatlanok.

9. Annie Wilkes (Stephen King: Tortúra)

Stephen King, a horror királya minden író rémálmát keltette életre Anni Wilkes karakterében. Miután kedvenc írója, Paul Sheldon egy balesetben eltöri mindkét lábát, Annie befogadja a férfit. A vendégszeretetről azonban nemsokára kiderül, hogy tébolyult rajongást takar. Az író Annie foglya lesz, aki testi és lelki kínzásnak veti alá, és arra kényszeríti, hogy saját elképzelései szerint fejezze be új könyvét. Ezek után már igazán nem meglepő fordulat, mikor kiderül, hogy Annie Wilkes valójában nem más, mint egy hírhedt sorozatgyilkos. 

10. Voldemort (J.K. Rowling: Harry Potter)

„Hosszú-hosszú évszázadok óta a leggonoszabb varázsló” – írta Voldemortról J. K. Rowling, és ugyan mi mást lehetne mondani arról, aki a történet kezdetén megpróbál megölni egy egyéves gyereket? Harry Potter halálos ellensége, a Sötét Nagyúr koponyafejű zsarnok vöröslő szemekkel és kígyószerű orral – egy gyilkos szörnyeteg kívül-belül.

11. Patrick Bateman (Bret Easton Ellis: Amerikai psycho)

A dúsgazdag bankár, Patrick Bateman makulátlan öltözéke erőszakos pszichopatát takar: súlyos drogfüggősége mellett szórakozásai közé tartozik a gyilkosság, az erőszak, a csonkolás, a kannibalizmus és a nekrofília. Persze sosem tudjuk meg biztosan, hogy mindezeket a rémségeseket tényleg elkövette-e vagy csak mocskos fantáziájának szüleményei voltak – de Bret Easton Ellis Amerikai psychója Patrick Bateman története, és ebben a történetben Bateman egy párját ritkító gonosztevő.

12. Long John Silver (Robert Louis Stevenson: A kincses sziget)

Az egylábú Long John Silver egy manipulatív és veszélyes férfi. Miután sikeresen a Jim Hawkins bizalmába férkőzik, felfedi előtte a szörnyű valóságot: lázadást szervez a hajó tisztjei ellen, és a kincs megtalálása után egytől egyik le fogja mészárolni őket. Mit mondjunk, megérdemli a kalóz nevet.

13. A Fehér Boszorkány (C.S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény)

Nos, ez a gonosztevő konkrétan véget vetett a gyerekkorunknak. Kezdjük ott, hogy szó szerint eltüntette a karácsonyt az örökké hófödte Narniából. Utána zsarnokságával kiirtotta a boldogság és remény magját is. Végül pedig kővé változtatta ellenségeit. Mit mondhatnánk? A C.S. Lewis Fehér Boszorkánya egy kőszívű szörnyeteg, a gyerekirodalom egyik legfélelmetesebb alakja.

14. Hook kapitány (James M. Barrie: Pán Péter)

Listánkhoz egy újabb rettenetes kalózt adhatunk – mert ugyan mi más mint egy gonosztevő utálhatja Pán Pétert, a fiút, aki sosem nő fel? Hook kapitány egy ármánykodó gazember, akinek gonoszsága oly határtalan, hogy még Long John Silver is félt tőle.

15. Cathy Ames (John Steinbeck: Édentől keletre)

Cathy Ames nevének említésére megfagy az olvasóban a vér. A regényben romlott lelkű szörnyetegként leírt Cathy gyerekkorától csak bántást és átkot hozott a körülötte állókra: két ártatlan fiút erőszakkal vádol meg, latintanárát pedig öngyilkosságba kergeti. A szívtelen szörnyeteg személyében Steinback tényleg egy rendkívüli gonoszt hozott létre.

16. Humbert Humbert (Vladimir Nabokov: Lolita)

Bár a Lolita elbeszélője több ponton megbánását fejezi ki, szörnyű tetteit semmi sem teheti jóvá. A Humbert Humbert álnéven író professzor Lolita iránti vágyától fűtve elveszi, majd megöli a tizenkétéves kislány anyját, őt magát pedig elrabolja, és hosszas utazásra kényszeríti, amelynek során többször megerőszakolja. Rémes belegondolni is, hogy egy pár éve megjelent könyv tanúsága szerint Nabokovot valós események inspirálták a Lolita megírására.

17. III. Richárd (William Shakespeare: III. Richárd)

„…mivel mulatni nem tudok, mint / Szerelmes e sok szép szavú napokban, / Elvégezém, hogy gazember leszek, / S utálom léha kéjit e napoknak” – szól Richárd rögtön a dráma nyitányában. Nos, azt mindenképpen elmondhatjuk, hogy sikerrel jár: párját ritkító gazember lesz belőle. A nagy bárd egyik legikonikusabb karaktere akár saját bátyját is megöli, csak hogy hatalomra jusson. A II. szín legendás – és vérfagyasztó – monológjában pedig bebizonyítja, hogy képes egy olyan nő kezét is elnyerni, aki tudja, hogy Richárd keze által halt meg apja és fivére is.

18. Norman Bates (Robert Bloch: Psycho)

Egy furcsa moteltulajdonos. Egy mocsárban elsüllyedő kocsi. Egy titokzatos árnyék, ami egymás után két embert is leszúr. Hitchcock horrorfilmjének köszönhetően mind ismerjük a a Psycho történetét. Norman Bates egy féltékenységtől hajtott, őrült gyilkos, aki a saját halott anyjának képzeli magát – mit mondjunk, vérfagyasztó.

19. Keleti gonosz boszorkány (L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló)

L. Frank Baum szinte semmit sem árul el a boszorkány hátteréről, és bűntetteseit – a Déli és Északi gonosz boszorkányt – is homály fedi. Megtörténhet, hogy véletlenül keveredtek gonosz utakra, és megtörténhet, hogy évszázados hagyományokkal rendelkező klánok tagjai. Annyi bizonyos, hogy az aszott boszorkány megérdemli a „gonosz” jelzőt: farkasok, varjak, méhek és katonák seregével próbál a hőseink útjába állni. Sőt, Totó kutyát is megüti az esernyőjével. Ez pedig már tényleg megbocsáthatatlan.

20. Szvidrigajlov (Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés)

Minek szépítsük? Szvidrigajlov maga megtestesült önzőség, egy velejéig gonosz férfi. Bűneinek lajstromán a gyerekek molesztálása mellett ott áll Dunya megerőszakolására tett kísérlete, valamint két öngyilkosságban játszott szerepe is. Ráadásul az a hír járja, hogy megmérgezte a feleségét. Dosztojevszkij tényleg egy szörnyeteget hozott létre.

21. Mefisztó (Johann Wolfgang von Goether: Faust)

A sátáni Mefisztó Madách Luciferjéhez hasonlóan játékszerének tekinti az embert: fogadást köt Istennel, hogy képes lesz kedvenc teremtményét, Faustot, letéríteni a helyes útról. A földre érve Mefisztónak valóban sikerül rávenni az idős tudóst, hogy adja el neki a lelkét, és a páros baljós kalandra indul. Még szerencse, hogy Goethe hitt a küzdő ember lelki üdvében, különben Mefisztó fondorlatai nyomán Faust bizony elkárhozott volna.

22. Ő (Felix Salten: Bambi)

Úgy bizony, nem felejtettük el! Gyerekkorunk legszörnyűbb, legsötétebb pillanatát éltük át, amikor Bambi elvesztette az édesanyját. Nem kérdés tehát, hogy „Ő” – az a szörnyű ember –, e megbocsáthatatlan bűntett elkövetője a világirodalom legszörnyűbb gazemberei közé tartozik.

23. George Wickham (Jane Austen: Büszkeség és balítélet)

A lista nem lenne teljes egy veszedelmes nőcsábásznál, és ugyan létezik-e erre a címre George Wickhamnél méltóbb jelölt? A Büszkeség és balítéletben Jane Austen megteremtette a megteremtette a sármos és gerinctelen férfiak mintapéldányát: Wickham hazugságaival ujja köré csavarja Meryton egész népét, hamisan megvádolja Mr Darcyt, és gátlástalanul csábít el fiatal lányokat egy olyan korban, amikor a jó nevüktől megfosztott lányokra szörnyű sors várt.

24. Milady (Alexandre Dumas: A három testőr)

A francia kémben Dumas egy klasszikus femme fatalet hozott létre: Milady egy okos és gyönyörű, ravasz és kegyetlen nő. A hírhedt Richelieu bíboros embereként kész lopni, csalni, hazudni és ölni, és csak d’Artagnan ügyességének köszönhető, hogy nem koronázza siker még több gonosz tervét.

25. Alden Pyle (Graham Greene: A csendes amerikai)

Halkszavú, figyelmes, idealista: nem épp egy gonosztevőre jellemző személyiségjegyek. Graham Greene csendes amerikaija, Alden Pyle, beépített CIA-ügynökként érkezik a háború sújtotta Vietnámba. A fiatal férfi megingathatatlanul hisz az Egyesült Államokban, és őszinte idealizmus vezérli – ez azonban semmit sem változtat azon a tényen, hogy döntései megannyi ártatlan ember számára tragikus következményekkel járnak.

(Shortlist, Wikipédia)

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Bret Easton Ellis horrorfilmet rendez a Stranger Things egyik sztárjával a főszerepben

Az amerikai Bret Easton Ellis íróként már bizonyított, most új útra lép, filmet rendez Relapse címen.. 

...
Hírek

Rushdie Hitchcock Madarak című horrorfilmjéhez hasonlította A sátáni versek hatását

Most érvényesebb a Rushdie-ról készült 2018-as dokumentumfilm, mint valaha. 

...
Kritika

Stephen King 50 éves horrorja egy menstruáló kamaszlány miatt vált klasszikussá

1974-ben, 26 évesen jelent meg Stephen King első regénye, a Carrie, amelyben egy középiskolás lány első menstruációjának a következménye több száz halott és egy kisváros elpusztítása. Ez a hét könyve.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Kiemeltek
...
Hírek

Ez a 21. század 10 legjobb könyve a New York Times szerint

A dobogó mindhárom fokán nők állnak, ráadásul európai szerző az első. Mutatjuk az első tízet a legjobb könyvek közül.

...
Nagy

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

Mennyit tudott a kanadai irodalmi élet Alice Munro és lánya szakításának valódi okáról? Hogyan olvassuk ezek után Munro írásait a nők elfojtott érzéseiről és a családi drámákról?

...
Kritika

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

A Tom Lake, Ann Patchett csodálatos érzékenységgel megírt regénye egy nyári színházba és egy cseresznyéskertbe repíti olvasóit, hogy feltárja a főszereplő Lara fordulatokban gazdag, reményteli életét.

Hírek
...
Beleolvasó

Cecelia Ahern főhőse belelát mások lelkébe, de magát nem találja – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Budapest polgármestere vagy Horthy rúgott először focilabdába hazánkban?

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Nagy

Márquez boncolt, most 600 oldalon mutatják be rajongását az orvoslás iránt

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson lesz a Könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Letartóztatták az amerikai bestsellerírót, miután gyerekpornót talált nála a rendőrség

...
Szórakozás

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

„Megtalálónak” vallja magát, mert a feltaláló kifejezést nem szereti. A világon több mint 350 millió példányt adtak el a kockájából. A sikerhez elengedhetetlennek tartja a kudarcot. Nyolcvanéves Rubik Ernő.

Szerzőink

...
sa

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

...
sa

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

...
Horányi Hanna Zelma

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről