Rushdie Hitchcock Madarak című horrorfilmjéhez hasonlította A sátáni versek hatását

A DW Documentary közzétett egy 2018-as dokumentumfilmet Salman Rushdie-ról, a szerzőt ért merényletkísérlet után. A Writing under death threats című portréban a szerző beszél A sátáni versekről, visszaemlékszik mumbai gyerekkorára, és Donald Trumpról is elmondja a véleményét. A Rushdie-t ért életveszélyes támadás után több író is, köztük Paul Auster, Gay Talese és Kiran Desai szolidaritásból felolvasást tartottak az író műveiből.

Simon Eszter | 2022. augusztus 23. |
SALMAN RUSHDIE
A sátáni versek
Ford.: Greskovits Endre, Helikon, 2017
-

A dokumentumfilm a szerzővel készült interjúk és archív felvételek mellett bemutatja hogyan reagált Rushdie A sátáni versek megjelenése utáni erőszakos fogadtatásra. A filmben szerepel Cat Stevens popénekes nyilatkozata is, aki Rushdie kivégzésére szólított fel, és felhívja a figyelmet azokra - például Jimmy Carterra és Károly hercegre -, akiknek a szerző mellé kellett volna állniuk az őt ért támadásokkal szemben, azonban nem tették. Ennek ellenpontjaként a film bemutatja azt is, hogy sokan támogatták az írót. Az Oscar-díjra jelölt Isabelle Adjani például A sátáni versekből olvasott fel egy részletet Franciaország legrangosabb filmművészeti gáláján, a César-díjátadón. A szerző 2018-ban azt mondta, hogy A sátáni versek a megjelenése óta semmit sem veszített jelentőségéből, majd arról is beszélt, hogy Alfred Hitchcock-rajongó, és A sátáni verseket a Madarak című horrorfilmhez hasonlította. A regény hatását Hitchcock filmjében az első vészjósló varjúhoz hasonlította, aki megjelent a mászókán, majd hamarosan több száz varjú csatlakozott hozzá, és ellepték a várost. A dokumentumfilm 2018-as megjelenésekor úgy tűnt, Rushdie már nem szorul a brit kormány védelmére, az idei augusztus 12-i támadása után pedig több író is kiállt mellette.

Olvass bele A sátáni versekbe, ami miatt leszúrták Rushdie-t!
Olvass bele A sátáni versekbe, ami miatt leszúrták Rushdie-t!
Tovább olvasok

A New Yorki-i Közkönyvtár lépcsőjén szólalt fel Paul Auster, Gay Talese és Kiran Desai, akik Rushdie mellé álltak, és felhívták a figyelmet a szabad véleménynyilvánításra, majd részleteket olvastak fel Rushdie műveiből. Suzanne Nossel, az amerikai PEN szerzője és vezérigazgatója azt mondta, hogy "még egy penge sem tudta a lehalkítani Salman Rushdie hangját". Nossel azt is hozzátette, hogy muszáj olyan erélyesen küzdeni, amennyire csak lehet, különösen most, amikor a politika hatással van a könyvtilalomra is. 

Salman Rushdie: „A félelem olyan, mint egy diktátor”
Salman Rushdie: „A félelem olyan, mint egy diktátor”

Friderikusz Sándor közzétette a Youtube-csatornáján azt a 2007-es stúdióbeszélgetést, amelyet az akkor Budapestre látogató Salman Rushdie-val készített. Az alkotók azt írták, a Rushdie elleni támadás után fontosnak érezték, hogy ismét műsorra tűzzék az interjút. Abban az évben jelent meg az író Sálimár bohóc című regénye magyarul, az interjúban pedig a fatváról, Indiáról és a kulturális tisztaságról, illetve tisztátalanságról is beszélgettek. A legérdekesebb megállapításokat pontokba szedtük.

Tovább olvasok

Roya Hakakian iráni amerikai-zsidó költő, újságíró és író menekültként érkezett az Egyesült Államokba, és teljes mellszélességgel kiállt Rushdie mellett. Hakakian a Harún és a mesék tengere első fejezetét olvasta fel. Jeffrey Eugenides, az Öngyilkos szüzek szerzője elmesélte, hogy Rushdie rajongójaként ammak idején megkereste a szerzőt, és londoni otthonába is elment. Aasif Mandvi humorista és író, Rushdie hamarosan megjelenő regényéből, a Victory Cityből olvasott fel, Paul Auster pedig a Joseph Anton című kötetéből idézett, felhívva ezzel a közönség figyelmét arra, hogy Rushdie nagyjából tíz évig álnéven írt, két irodalmi hősének, Joseph Conrad és Anton Csehov keresztnevét egyesítve.

Forrás: Open Culture, NPR, Mylibrarianship

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

M. Nagy Miklós: Rushdie kiismerhetetlenül sokszínű

A Salman Rushdie elleni merényletkísérlet ismét a figyelem középpontjába helyezte az író 1988-as regényét, A sátáni verseket. Magyar kiadója, M. Nagy Miklós a Nyugati tér blogon ugyanakkor nem egyetlen könyvre vagy eseményre, sokkal inkább a komplett életműre hívja fel a figyelmet.

...
Hírek

Salman Rushdie: „A félelem olyan, mint egy diktátor”

Friderikusz Sándor közzétette a Youtube-csatornáján azt a 2007-es stúdióbeszélgetést, amelyet az akkor Budapestre látogató Salman Rushdie-val készített. Abban az évben jelent meg az író Sálimár bohóc című regénye magyarul, az interjúban pedig a fatváról, Indiáról és a kulturális tisztaságról, illetve tisztátalanságról is beszélgettek.

...
Beleolvasó

Olvass bele A sátáni versekbe, ami miatt leszúrták Rushdie-t!

A Salman Rushdie elleni támadás ismét ráirányította a figyelmet A sátáni versek című regényre, amely miatt 1989-ben fatvát adtak ki az író ellen. Olvass bele!

...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

Szerzőink

...
Závada Péter

Závada Péter: A szenvedő művész mítosza

...
Varró Attila

Poe hamar a mozik sztárja lett, és a saját rémtörténeteiben találta magát

...
Sándor Anna

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

Polc

Donatella Di Pietrantonio: Meg akartam érteni a szeretethiány következményeit

...

Veres Attila Magyarországai nem jó helyek az életre

...

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...
...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

...

Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

...

Vajna Ádám: Ha rapper lennék, olyan szeretnék lenni, mint Gege [Alkotótárs]