Rushdie Hitchcock Madarak című horrorfilmjéhez hasonlította A sátáni versek hatását

A DW Documentary közzétett egy 2018-as dokumentumfilmet Salman Rushdie-ról, a szerzőt ért merényletkísérlet után. A Writing under death threats című portréban a szerző beszél A sátáni versekről, visszaemlékszik mumbai gyerekkorára, és Donald Trumpról is elmondja a véleményét. A Rushdie-t ért életveszélyes támadás után több író is, köztük Paul Auster, Gay Talese és Kiran Desai szolidaritásból felolvasást tartottak az író műveiből.

Simon Eszter | 2022. augusztus 23. |
SALMAN RUSHDIE
A sátáni versek
Ford.: Greskovits Endre, Helikon, 2017
-

A dokumentumfilm a szerzővel készült interjúk és archív felvételek mellett bemutatja hogyan reagált Rushdie A sátáni versek megjelenése utáni erőszakos fogadtatásra. A filmben szerepel Cat Stevens popénekes nyilatkozata is, aki Rushdie kivégzésére szólított fel, és felhívja a figyelmet azokra - például Jimmy Carterra és Károly hercegre -, akiknek a szerző mellé kellett volna állniuk az őt ért támadásokkal szemben, azonban nem tették. Ennek ellenpontjaként a film bemutatja azt is, hogy sokan támogatták az írót. Az Oscar-díjra jelölt Isabelle Adjani például A sátáni versekből olvasott fel egy részletet Franciaország legrangosabb filmművészeti gáláján, a César-díjátadón. A szerző 2018-ban azt mondta, hogy A sátáni versek a megjelenése óta semmit sem veszített jelentőségéből, majd arról is beszélt, hogy Alfred Hitchcock-rajongó, és A sátáni verseket a Madarak című horrorfilmhez hasonlította. A regény hatását Hitchcock filmjében az első vészjósló varjúhoz hasonlította, aki megjelent a mászókán, majd hamarosan több száz varjú csatlakozott hozzá, és ellepték a várost. A dokumentumfilm 2018-as megjelenésekor úgy tűnt, Rushdie már nem szorul a brit kormány védelmére, az idei augusztus 12-i támadása után pedig több író is kiállt mellette.

Olvass bele A sátáni versekbe, ami miatt leszúrták Rushdie-t!
Olvass bele A sátáni versekbe, ami miatt leszúrták Rushdie-t!
Tovább olvasok

A New Yorki-i Közkönyvtár lépcsőjén szólalt fel Paul Auster, Gay Talese és Kiran Desai, akik Rushdie mellé álltak, és felhívták a figyelmet a szabad véleménynyilvánításra, majd részleteket olvastak fel Rushdie műveiből. Suzanne Nossel, az amerikai PEN szerzője és vezérigazgatója azt mondta, hogy "még egy penge sem tudta a lehalkítani Salman Rushdie hangját". Nossel azt is hozzátette, hogy muszáj olyan erélyesen küzdeni, amennyire csak lehet, különösen most, amikor a politika hatással van a könyvtilalomra is. 

Salman Rushdie: „A félelem olyan, mint egy diktátor”
Salman Rushdie: „A félelem olyan, mint egy diktátor”

Friderikusz Sándor közzétette a Youtube-csatornáján azt a 2007-es stúdióbeszélgetést, amelyet az akkor Budapestre látogató Salman Rushdie-val készített. Az alkotók azt írták, a Rushdie elleni támadás után fontosnak érezték, hogy ismét műsorra tűzzék az interjút. Abban az évben jelent meg az író Sálimár bohóc című regénye magyarul, az interjúban pedig a fatváról, Indiáról és a kulturális tisztaságról, illetve tisztátalanságról is beszélgettek. A legérdekesebb megállapításokat pontokba szedtük.

Tovább olvasok

Roya Hakakian iráni amerikai-zsidó költő, újságíró és író menekültként érkezett az Egyesült Államokba, és teljes mellszélességgel kiállt Rushdie mellett. Hakakian a Harún és a mesék tengere első fejezetét olvasta fel. Jeffrey Eugenides, az Öngyilkos szüzek szerzője elmesélte, hogy Rushdie rajongójaként ammak idején megkereste a szerzőt, és londoni otthonába is elment. Aasif Mandvi humorista és író, Rushdie hamarosan megjelenő regényéből, a Victory Cityből olvasott fel, Paul Auster pedig a Joseph Anton című kötetéből idézett, felhívva ezzel a közönség figyelmét arra, hogy Rushdie nagyjából tíz évig álnéven írt, két irodalmi hősének, Joseph Conrad és Anton Csehov keresztnevét egyesítve.

Forrás: Open Culture, NPR, Mylibrarianship

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

M. Nagy Miklós: Rushdie kiismerhetetlenül sokszínű

A Salman Rushdie elleni merényletkísérlet ismét a figyelem középpontjába helyezte az író 1988-as regényét, A sátáni verseket. Magyar kiadója, M. Nagy Miklós a Nyugati tér blogon ugyanakkor nem egyetlen könyvre vagy eseményre, sokkal inkább a komplett életműre hívja fel a figyelmet.

...
Hírek

Salman Rushdie: „A félelem olyan, mint egy diktátor”

Friderikusz Sándor közzétette a Youtube-csatornáján azt a 2007-es stúdióbeszélgetést, amelyet az akkor Budapestre látogató Salman Rushdie-val készített. Abban az évben jelent meg az író Sálimár bohóc című regénye magyarul, az interjúban pedig a fatváról, Indiáról és a kulturális tisztaságról, illetve tisztátalanságról is beszélgettek.

...
Beleolvasó

Olvass bele A sátáni versekbe, ami miatt leszúrták Rushdie-t!

A Salman Rushdie elleni támadás ismét ráirányította a figyelmet A sátáni versek című regényre, amely miatt 1989-ben fatvát adtak ki az író ellen. Olvass bele!

...
Nagy

Nők vs. feminizmus: ki mondja meg, milyen a nők valósága?

Joanna Williams, a Nők vs. feminizmus című könyv szerzője is sztárvendége volt az idei Brain Barnak. Szubjektív beszámoló a feminizmus és a #metoo kritikájáról, az abból levonható tanulságokról és arról, vajon elérhető-e egy bizonyos szint, amikor azt mondhatjuk: nincs már szükség feminizmusra?

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

...
Litkai Gergely

Litkai Gergely: Felelős minimalizmus

...
Laborczi Dóra

Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól

A hét könyve
Kritika
Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól
...
Zöld

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

Mardos - A bűntudatról kilenc fejezetben címmel jelent meg Réz Anna első kötete. Ennek apropóján beszélgettünk a szerzővel arról, hogyan lehet a vallás és a pszichológia mezsgyéjén kívül értelmezni a szégyen és a bűntudat kérdését, miért van elege az anyai bűntudatkeltésből, a klímaszorongásból vagy az állandó önreflexiós kényszerből.

Polc

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...

Stanley Tucci a főzés-ízlelés-evés hármasán szűri át az életet

...

A Szív utca szerzőjének új könyvében a megszállott szenvedélyé a főszerep

...
...

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]