Tigrisliliomot végre őslakos színésznő alakítja az új Pán Péter-filmben

Tigrisliliomot végre őslakos színésznő alakítja az új Pán Péter-filmben

sa | 2023. március 01. |

Megérkezett a Disney Pán Péter-filmjének előzetese: a Peter Pan&Wendy abban az eredetiséget hanyagoló produkciós sorozatban érkezik, amiben élő szereplőkkel forgatják újra a stúdió nagy animációs klasszikusait, így A dzsungel könyvét, az Aladdint, a Herkulest, a Pinocchiót, és ebben érkezik majd a színészválasztások miatt nagy port kavart A kis hableány és a Hófehérke is.

A filmet az a David Lowery készíti, akitől A Zöld Lovagot nagyon-nagyon szerettük, ám az 1953-as Pán Péter-rajzfilm remake-je nem ezért érdekes.

A Zöld Lovag leszámol azzal, amit a hősiességről gondolunk
A Zöld Lovag leszámol azzal, amit a hősiességről gondolunk

Magányos alak lovagol a kietlen tájban, hogy beteljesítse ígéretét, és bárd alá hajtsa a fejét – így volt ez az eredeti középkori költeményben és így történik az új feldolgozásban is, ami szerencsére sokkal több, mint egy újabb Artúr királyos film. David Lowery A Zöld Lovagban a vászonra varázsolta azt, ami az elmúlt évtizedekben hiányzott a fantasyből, és felszínes szórakoztatás helyett eredeti és erős szimbolikájú szerzői filmet forgatott. A nagyszerű alakítások sora és a hipnotikus látvány ezúttal nem az akciódús kaland kiszolgálója, hanem egy gondolatgazdag belső utazást tesz még emlékezetesebbé, amiben Artúr király unokaöccse, Gawain számunkra is aktuális választások elé kerül.

Tovább olvasok

A Native News Online hívta fel a figyelmet arra a nem elhanyagolandó apróságra, miszerint Tigrisliliomot, az indián törzsfőnök lányának szerepét ez alkalommal őslakos színésznő, a cree nemzethez tartozó Alyssa Wapanatâhk kapta.

Hogy ez mennyire nem magától értetődő, arra példa, hogy a szintén J. M. Barrie regényéből készült, 2015-ös Pan című filmben Tigrisliliomot Rooney Mara alakította, amiből kisebb botrány lett Észak-Amerikában. Az angolul “whitewashing”-nak nevezett jelenségre (amikor fehér színészeket választanak színes bőrű karakterekre) hivatkozva azzal vádolták a film készítőit, hogy úgy játszatják el a szerepet az ír származású amerikai színésznővel, hogy 

bőven tudnának tehetséges őslakos színésznők között válogatni.

(Mindezt azután, hogy a 2003-as Pán Péter-feldolgozásban már sikerült a haida származású Carsen Grayt szerződtetni.)

A Peter Pan&Wendy készítői a filmben szereplő törzs ábrázolásához a csipéva Dawn Jacksonnal és a cree Dr. Kevin Lewisszal is egyeztettek. Tűnhetnek ezek kicsi vagy a kor divatjainak felülő lépéseknek, de valójában arról a gesztusról és folyamatról van szó, amiről a Winnetou kapcsán ebben a cikkben is írtunk: azaz, ha érdekelnek az amerikai őslakosok, akkor odafigyelünk a kéréseikre, például, hogy ők játszhassák el azt a nem túl sok őslakos szereplőt, aki feltűnik az amerikai filmekben.

Az előzetest itt tudod megnézni:Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Pán Péter tehet róla, hogy imádunk színezni

...
Szórakozás

A Disney új feldolgozást készít a Különleges Úriemberek Szövetségéből

Alan Moore képregénye azt képzeli el, mi lenne, ha Nemo kapitány, Dr. Jekyll és még pár viktoriánus alak összeállna.

...
Nagy

Winnetou-t nem tudják eltörölni, de érdekelnek téged igazából az indiánok?

Le kell-e venni a könyvesboltok polcairól a Winnetou-könyveket? Milyen értékes és káros tartalmak olvashatók Karl May könyveiben? Mit szólnak az indiánok Winnetou-hoz? Miért söpörjük félre az amerikai őslakos szempontokat a jelenben? És hogyan tarthatjuk tiszteletben azokat - már ha számítanak, persze. Vélemény.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

...
Gyerekirodalom

Rébecca Dautremer: A jó képeskönyv olyan, mint egy színházi előadás

A francia Rébecca Dautremer gyerekeknek szóló könyveket és olyan klasszikusokat is illusztrál, mint az Egerek és emberek vagy a Cyrano. A Pestext Fesztivál vendégeként járt Budapesten, mi pedig családi indíttatásról, egy elrontott gyerekkori rajzról, a vizuális utalások elrejtéséről, és az illusztráció meg a szöveg kapcsolatáról beszélgettünk vele.

Jó szívvel ajánljuk
Gyerekirodalom
Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai
...
Gyerekirodalom

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics” - Idén tízévesek a kuflik

A kuflik jöttek, láttak - és immáron tíz éve, hogy velünk vannak. A kis kukacszerű lények népszerűsége töretlen, amit jól mutat, hogy a szülinapra megjelent a 20. könyv, és még egy új tematikus játszótér is nyílt Budapesten.

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

A villamos minden gyerek kedvence, egy új kötet meg is mutatja, hogy miért

...

A csíkos pizsamás fiú egy különös, kegyetlen világban él a kerítés túloldalán

...

Mihez kezd két gyerek egy játékban, ahol a virtuális hirtelen valóságos lesz?

...

Egy írói válságnak köszönhető, hogy megszületett a mesebeli furcsa pár

...