Tigrisliliomot végre őslakos színésznő alakítja az új Pán Péter-filmben

Tigrisliliomot végre őslakos színésznő alakítja az új Pán Péter-filmben

sa | 2023. március 01. |

Megérkezett a Disney Pán Péter-filmjének előzetese: a Peter Pan&Wendy abban az eredetiséget hanyagoló produkciós sorozatban érkezik, amiben élő szereplőkkel forgatják újra a stúdió nagy animációs klasszikusait, így A dzsungel könyvét, az Aladdint, a Herkulest, a Pinocchiót, és ebben érkezik majd a színészválasztások miatt nagy port kavart A kis hableány és a Hófehérke is.

A filmet az a David Lowery készíti, akitől A Zöld Lovagot nagyon-nagyon szerettük, ám az 1953-as Pán Péter-rajzfilm remake-je nem ezért érdekes.

A Zöld Lovag leszámol azzal, amit a hősiességről gondolunk
A Zöld Lovag leszámol azzal, amit a hősiességről gondolunk

Magányos alak lovagol a kietlen tájban, hogy beteljesítse ígéretét, és bárd alá hajtsa a fejét – így volt ez az eredeti középkori költeményben és így történik az új feldolgozásban is, ami szerencsére sokkal több, mint egy újabb Artúr királyos film. David Lowery A Zöld Lovagban a vászonra varázsolta azt, ami az elmúlt évtizedekben hiányzott a fantasyből, és felszínes szórakoztatás helyett eredeti és erős szimbolikájú szerzői filmet forgatott. A nagyszerű alakítások sora és a hipnotikus látvány ezúttal nem az akciódús kaland kiszolgálója, hanem egy gondolatgazdag belső utazást tesz még emlékezetesebbé, amiben Artúr király unokaöccse, Gawain számunkra is aktuális választások elé kerül.

Tovább olvasok

A Native News Online hívta fel a figyelmet arra a nem elhanyagolandó apróságra, miszerint Tigrisliliomot, az indián törzsfőnök lányának szerepét ez alkalommal őslakos színésznő, a cree nemzethez tartozó Alyssa Wapanatâhk kapta.

Hogy ez mennyire nem magától értetődő, arra példa, hogy a szintén J. M. Barrie regényéből készült, 2015-ös Pan című filmben Tigrisliliomot Rooney Mara alakította, amiből kisebb botrány lett Észak-Amerikában. Az angolul “whitewashing”-nak nevezett jelenségre (amikor fehér színészeket választanak színes bőrű karakterekre) hivatkozva azzal vádolták a film készítőit, hogy úgy játszatják el a szerepet az ír származású amerikai színésznővel, hogy 

bőven tudnának tehetséges őslakos színésznők között válogatni.

(Mindezt azután, hogy a 2003-as Pán Péter-feldolgozásban már sikerült a haida származású Carsen Grayt szerződtetni.)

A Peter Pan&Wendy készítői a filmben szereplő törzs ábrázolásához a csipéva Dawn Jacksonnal és a cree Dr. Kevin Lewisszal is egyeztettek. Tűnhetnek ezek kicsi vagy a kor divatjainak felülő lépéseknek, de valójában arról a gesztusról és folyamatról van szó, amiről a Winnetou kapcsán ebben a cikkben is írtunk: azaz, ha érdekelnek az amerikai őslakosok, akkor odafigyelünk a kéréseikre, például, hogy ők játszhassák el azt a nem túl sok őslakos szereplőt, aki feltűnik az amerikai filmekben.

Az előzetest itt tudod megnézni:Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Pán Péter tehet róla, hogy imádunk színezni

...
Szórakozás

A Disney új feldolgozást készít a Különleges Úriemberek Szövetségéből

Alan Moore képregénye azt képzeli el, mi lenne, ha Nemo kapitány, Dr. Jekyll és még pár viktoriánus alak összeállna.

...
Nagy

Winnetou-t nem tudják eltörölni, de érdekelnek téged igazából az indiánok?

Le kell-e venni a könyvesboltok polcairól a Winnetou-könyveket? Milyen értékes és káros tartalmak olvashatók Karl May könyveiben? Mit szólnak az indiánok Winnetou-hoz? Miért söpörjük félre az amerikai őslakos szempontokat a jelenben? És hogyan tarthatjuk tiszteletben azokat - már ha számítanak, persze. Vélemény.

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

...
Gyerekirodalom

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

Petőfi sokszor egyfajta absztrakcióként jelenik meg a közbeszédben vagy épp az oktatásban. Inkább idol, mint hús-vér ember – szándéka szerint a Költővel nem járnék című antológia ezen is próbál árnyalni.

Jó szívvel ajánljuk
Gyerekirodalom
Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve
...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

Egy varázslatos, boszorkányos helyről mesél az író, aki mindig az árral szemben úszik

...

A gyógyítás szókimondó története gyerekeknek

...

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

...

Nagy Ervin és Péterfy Gergely könyve segíthet a kiskamaszoknak eligazodni a digitális mocsárban

...