“A jó dolgok megtalálnak” - a szerelemről írt levelet fiának John Steinbeck 

“A jó dolgok megtalálnak” - a szerelemről írt levelet fiának John Steinbeck 

sa | 2022. október 17. |

Az irodalmi Nobel-díjas Steinbeck kétoldalas, kézzel írott levelében tanácsokat adott a 14 éves kamasznak, aki először volt szerelmes, írta annak a bostoni árverésnek a szervezője, ahol a levél több mint 32 ezer dollárért (13,6 millió forintért) kelt el csütörtökön.

"Ha az ember szerelmes, az jó dolog, talán a legjobb, ami valakivel történhet. Ne engedd, hogy bárki kisebbítse vagy elhalványítsa"

- írta, arra biztatva fiát, hogy vállalja az érzelmet, miközben óvatosságra is intette.

"A szerelem tárgya a legjobb és legszebb. Próbálj meg megfelelni neki" - írta. "Ha szeretsz valakit, nem lehet baj, ha kimondod, csak ne feledd, hogy egyesek nagyon szégyenlősek, és mielőtt elárulnád szerelmedet, ezt figyelembe kell venni."

Steinbeck: „Magyarországon eddig csak a könyveimet és az aláírásomat láttam”
Steinbeck: „Magyarországon eddig csak a könyveimet és az aláírásomat láttam”

Százhúsz éve született John Steinbeck, akinek olyan regények fűződnek a nevéhez, mint az Egerek és emberek, az Érik a gyümölcs vagy az Édentől keletre. A Nobel- és Pulitzer-díjas író 1963 decemberében Budapesten járt, születése évfordulóján pedig a korabeli lapok – és az Arcanum – segítségével emlékezünk a látogatásra.

Tovább olvasok

"A lányok vagy tisztában vannak vele, vagy megérzik, hogy mit érzel, de általában szeretik hallani is" - mondta, hozzátéve: azért az is előfordul, hogy az érzelmeket nem viszonozzák, 

"de ettől még a te érzelmeid nem lesznek kevésbé értékesek és jók".

Steinbeck azt tanácsolta fiának, ne siettesse a dolgokat, mert - mint írta - "a jó dolgok úgyis megtalálják". A levelet pedig úgy írta alá: "Szeretettel, apa".

Steinbeck, aki az Érik a gyümölcs című regényéért kapott Pulitzer-díjat 1940-ben, és 1962-ben nyerte el az irodalmi Nobel-díjat, 1968-ban hunyt el. Fia, Thomas Steinbeck 2016-ban halt meg.

A levelet korábban nyomtatásban már publikálták az író levelezését tartalmazó, 1989-ben megjelent kötetben.

A bostoni árverésen 150 ezer dollárért (64 millió forintért) kelt el Edgar Allan Poe egy adományról szóló levele, és 62 500 dollárt (26,7 millió forintot) fizetett egy licitáló Benjamin Franklin egy leveléért.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Steinbeck írt egy vérfarkasos regényt, de nem engedik kiadni

 A Gyilkosság teliholdkor című rejtélyes, teljesen befejezett vérfarkasos történetet 1930-ban visszadobta a kiadó, azóta a 233 gépírásos oldal az austini Texas Egyetem archívumában pihen.

...
Hírek

Íme, Steinbeck furcsa (és talán durva) levele az őt díjazó kritikusoknak

Csak sejtéseink vannak, hogy mit akarhatott vele, mindenesetre nagyon szórakoztató kis történet.

...
Hírek

John Steinbeck kutyája megette az Egerek és emberek első verzióját

Bár a diákok szeretnek arra hivatkozni, hogy a kutya megette a házi feladatot, a valóságban azért ez nem fordul elő olyan gyakran. John Steinbeck amerikai íróval azonban egyszer valóban megtörtént a baj. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Gyerekirodalom

Percy Jackson gyerekbarát tempóban nyomoz Zeusz villáma után

Megnéztük az új adaptációt, ami azt vállalta, hogy sokkal hívebben bemutatja majd Percy Jackson kalandjait, az istenek és a félistenek világát.

Szerzőink

...
Valuska László

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

...
sa

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

...
sa

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal