“A jó dolgok megtalálnak” - a szerelemről írt levelet fiának John Steinbeck 

“A jó dolgok megtalálnak” - a szerelemről írt levelet fiának John Steinbeck 

sa | 2022. október 17. |

Az irodalmi Nobel-díjas Steinbeck kétoldalas, kézzel írott levelében tanácsokat adott a 14 éves kamasznak, aki először volt szerelmes, írta annak a bostoni árverésnek a szervezője, ahol a levél több mint 32 ezer dollárért (13,6 millió forintért) kelt el csütörtökön.

"Ha az ember szerelmes, az jó dolog, talán a legjobb, ami valakivel történhet. Ne engedd, hogy bárki kisebbítse vagy elhalványítsa"

- írta, arra biztatva fiát, hogy vállalja az érzelmet, miközben óvatosságra is intette.

"A szerelem tárgya a legjobb és legszebb. Próbálj meg megfelelni neki" - írta. "Ha szeretsz valakit, nem lehet baj, ha kimondod, csak ne feledd, hogy egyesek nagyon szégyenlősek, és mielőtt elárulnád szerelmedet, ezt figyelembe kell venni."

Steinbeck: „Magyarországon eddig csak a könyveimet és az aláírásomat láttam”
Steinbeck: „Magyarországon eddig csak a könyveimet és az aláírásomat láttam”

Százhúsz éve született John Steinbeck, akinek olyan regények fűződnek a nevéhez, mint az Egerek és emberek, az Érik a gyümölcs vagy az Édentől keletre. A Nobel- és Pulitzer-díjas író 1963 decemberében Budapesten járt, születése évfordulóján pedig a korabeli lapok – és az Arcanum – segítségével emlékezünk a látogatásra.

Tovább olvasok

"A lányok vagy tisztában vannak vele, vagy megérzik, hogy mit érzel, de általában szeretik hallani is" - mondta, hozzátéve: azért az is előfordul, hogy az érzelmeket nem viszonozzák, 

"de ettől még a te érzelmeid nem lesznek kevésbé értékesek és jók".

Steinbeck azt tanácsolta fiának, ne siettesse a dolgokat, mert - mint írta - "a jó dolgok úgyis megtalálják". A levelet pedig úgy írta alá: "Szeretettel, apa".

Steinbeck, aki az Érik a gyümölcs című regényéért kapott Pulitzer-díjat 1940-ben, és 1962-ben nyerte el az irodalmi Nobel-díjat, 1968-ban hunyt el. Fia, Thomas Steinbeck 2016-ban halt meg.

A levelet korábban nyomtatásban már publikálták az író levelezését tartalmazó, 1989-ben megjelent kötetben.

A bostoni árverésen 150 ezer dollárért (64 millió forintért) kelt el Edgar Allan Poe egy adományról szóló levele, és 62 500 dollárt (26,7 millió forintot) fizetett egy licitáló Benjamin Franklin egy leveléért.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Steinbeck írt egy vérfarkasos regényt, de nem engedik kiadni

 A Gyilkosság teliholdkor című rejtélyes, teljesen befejezett vérfarkasos történetet 1930-ban visszadobta a kiadó, azóta a 233 gépírásos oldal az austini Texas Egyetem archívumában pihen.

...
Hírek

Íme, Steinbeck furcsa (és talán durva) levele az őt díjazó kritikusoknak

Csak sejtéseink vannak, hogy mit akarhatott vele, mindenesetre nagyon szórakoztató kis történet.

...
Hírek

John Steinbeck kutyája megette az Egerek és emberek első verzióját

Bár a diákok szeretnek arra hivatkozni, hogy a kutya megette a házi feladatot, a valóságban azért ez nem fordul elő olyan gyakran. John Steinbeck amerikai íróval azonban egyszer valóban megtörtént a baj. 

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

...
Nagy

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

A Nádas Péterről készült dokumentumfilm, a Saját erdő egyszerre portré- és természetfilm, meditatív alkotás, mely a világról és önmagunkról alkotott tudásunk átgondolására késztet. Kárpáti György Mór alkotása megállásra késztet, kiléptet a mindennapok zajából és felületességéből, és bevezeti a nézőt az író gondolatainak terébe. 

Szerzőink

...
Valuska László

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Sándor Anna

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad