Az évtized legnépszerűbb könyvei 40-31.

Az évtized legnépszerűbb könyvei 40-31.

Az évtizedet sokféle szempontból vizsgálhatjuk, fogjuk is, de az eladási listákkal kezdjük. Azért ezzel, mert ez az, ami megmutatja, mit olvastunk nagy tömegekben. Ez a lista nem tartalmaz szubjektív nézőpontokat, valós eladási adatok alapján állította össze a Bookline a kérésünkre. A listán lesz gyerekkönyv, nemzetközi bestseller, krimi, szakácskönyv és egy óriási meglepetés is. A kultúra elég sokféle, a könyvekre, az irodalomra is sokféle szempontból tekinthetünk rá, de az biztos, hogy tömegek olvasmányélményét határozta meg ez a lista. A héten bemutatjuk az évtized 50 legnépszerűbb könyvét, az 50-41. után itt vannak a 40-31. helyezettek. Az évtized alatt mi a 2010-es éveket értjük.

Könyves Magazin | 2021. február 02. |
JÁTÉK

Örülnénk, ha megosztanátok velünk kedvenc könyveiteket az évtizedből, ha megírnátok, milyen könyv vagy szerző volt rátok a legnagyobb hatással, mi az, amit a következő évtizedbe is magatokkal vinnétek. Ha megírjátok, akkor ide címezzétek:

szerk[kukac]konyvesmagazin[pont]hu

A beküldők között minden héten értékes könyvcsomagot sorsolunk ki.

40. Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Ransom Riggs
Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Ford.: Gálvölgyi Judit, Kossuth, 2012
-

A legizgalmasabb gyerekkönyv a Harry Potter óta – írtuk tíz éve a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei megjelenése előtt (!). Már akkor tudni lehetett, hogy a filmes végzettségű és vintagefotó-gyűjtő Ransom Riggs valami egészen különleges könyvet ad ki a kezéből: a történet szempontjából ehhez nem kellett más csak egy sziget, egy képzeletbeli árvaház, meg egy csomó különös és különleges bentlakó. A hatást fokozták a képek, a hájpot pedig a folytatások, valamint a film, amelyben Eva Green alakította a címszereplőt.

39. Elaine Mazlish; Adele Faber: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

Elaine Mazlish és Adele Faber
Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje
Reneszánsz Könyvkiadó, 2013, 301 oldal
-

Ha a szakkönyvek terén van örökzöld téma, akkor az a gyereknevelés: egy fiatal szülő ma már valószínűleg hamarabb fordul az internetes keresők vagy a segítőkönyvek felé, minthogy a szomszéd nénitől vagy épp a saját anyjától kérjen nevelési tanácsokat. Hogy ez jó-e vagy sem, azt nem most fogjuk eldönteni, de az tény, hogy a gyakorlati tanácsokat ígérő Mazlish-Faber-könyv az elmúlt tíz évben volt annyira népszerű Magyarországon, hogy azzal felverekedje magát a Bookline ötvenes listájára. A leírása alapján a kötet egy érzelmi-kommunikációs bédekker, ami segíthet a családi viták elsimításában, ezenkívül tippeket ad arra az esetre is, szülőként hogyan birkózhatunk meg a gyerekek csalódásaival és frusztrációival.

38. J.K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

J.K. Rowling
Harry Potter és a bölcsek köve
Ford.: Tóth Tamás Boldizsár, Animus, 2019, 287 oldal
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Tavalyelőtt ünnepeltük a 20. évfordulóját annak, hogy megjelent Magyarországon a Harry Potter. Akkor mi egy egész Könyves Magazint szántunk a témának, hiszen J.K. Rowling könyvsorozata egy egész generációnak változtatta meg az olvasáshoz való hozzáállását, arról nem is beszélve, hogy teljesen átformálta az ifjúsági könyvek piacát is. Hogy az elmúlt évtizedben is ennyire sokan vették meg az első részt, és hogy a könyvtárakból is még mindig ezt a könyvet veszik ki a gyerekek a legtöbbet, az jól mutatja, hogy a Harry Potter-láz még közel sem múlt el.

„A könyvsorozat mainstream jelenséggé vált, amely kultúráktól függetlenül hatással tud lenni gyerekekre és fiatal felnőttekre, a New York Times például a Harry Potter miatt változtatta meg mértékadó bestsellerlistáját, és készített külön gyereklistát. (..) Hetvenöt nyelvre fordították le, számos nem hivatalos fordítás is készült, mert a Harry Potter megjelenése közösségi üggyé vált.” – írtuk az évfordulón. 

A Harry Potter-könyvek hazai kiadójának alapítóival ITT, Tóth Tamás Boldizsárral ITT interjúztunk, J.K. Rowling varázslatos életéről pedig ITT írtunk.

37. Walter Isaacson: Steve Jobs

Walter Isaacson
Steve Jobs
HVGK Könyvek, 2011, 642 oldal
-

Korszakunk egyik legmeghatározóbb alakja minden bizonnyal Steve Jobs. Nemcsak a technológia területén változtatta meg szokásainkat, de gondolkodása beépült a kreatív iparba is. Walter Isaacson újságíróként kezdte, de addig ugrált felfelé a ranglétrán, hogy a Time szerkesztője lett, később a CNN elnöke. Több non-fictiont írt: Einsteinről, Benjamin Franklinről, Kissingerről és Steve Jobsról, az Apple gurujáról is. Ez utóbbi a vállalatvezető halála után pár héttel jelent meg, óriási bestseller lett, ami nem csoda, ilyen alaposan nem mutatta be senki, hiszen Isaacson két év alatt negyven interjút készített vele. 

36. Frei Tamás: Bábel

Frei Tamás
Bábel
Alexandra, 2019, 533 oldal
Frei Tamás: Bábel

Frei Tamásnak szinte az összes könyve kiemelkedően jól fogyott az elmúlt évtizedben, sőt, fogalmazhatunk úgy is, hogy ő volt az évtizedünk egyik sikerszerzője. Nemcsak a 2015 - A káosz éve és a magyar elit háborúja volt a 2010-es évek egyik legnépszerűbb könyve, hanem a Bábel is. Utóbbi egy filmszerű, akciódús kalandregény, amelynek főhőse, Marco Boretti Magyarországon keveredik bele az európai menekültválság zavaros politikai eseményeibe.

35. Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2.

Nyáry Krisztián
Így szerettek ők 2. 
Corvina, 2019, 168 oldal
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2.

Nyáry Krisztián az elmúlt évtized egyik legnépszerűbb szerzője volt itthon, amit jól mutat, hogy a Bookline sikerlistáján több könyvét is megtaláljuk (az Igazi hősök az 50. helyet szerezte meg). Az évtized elején, 2012-ben robbant be Nyáry Krisztián egy Facebook-poszttal, majd érkezett az Így szerettek ők, ami óriási siker lett. Csakúgy, mint a kötet második része egy évvel később, amelyben újabb 40 magyar író és költő izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati története szerepel, Csokonaitól Vas Istvánig, Dérynétől Déry Tiborig.

Nyáry Krisztián a Kávészünetben mesélt arról legutóbb, hogyan szokott írni. 

34. Deákné B. Katalin: Anya, taníts engem!

Deákné B. Katalin
Anya, taníts engem!
Tudatos Szülő, 2019, 248 oldal
-

Aki nem akarja a véletlenre (vagy épp a kiválasztott intézményre) bízni a kisgyereke fejlesztését, az biztosan találkozott már Deákné B. Katalin könyvével. Utóbbi nem kevesebbet ígér, minthogy foglalkoztatási ötleteket, beszédfejlődést előmozdító mondókákat és nevelési tanácsokat kapnak mindazok, akik belelapoznak. A szerző fontosnak tartja, hogy a gyerekek már életük első éveiben sokféle ingerrel találkozzanak, ezáltal nyitottá váljanak az új dolgok befogadására, a fülszöveg szerint pedig a kötetben javasolt tevékenységek „a kicsi érzékelésének finomítását, kognitív és értelmi képességeinek fejlődését, viselkedésének formálását, érzelmi életének gazdagítását segítik”.

33. Rosta Katalin: Színezd ki... és rajzolj te is

Rosta Katalin (Szerk.)
Színezd ki... és rajzolj te is
Göncöl, 2012
Rosta Katalin (Szerk.): Színezd ki... és rajzolj te is

Az 50-es lista egyik meglepetése a Rosta Katalin által szerkesztett fejlesztő kötet, a Színezd ki.. és rajzolj te is, amely a 4-7 éves korosztály számára készült. A rendkívül népszerű kiadvány kifestőkönyvnek álcázza magát, de valójában egy feladatgyűjtemény, amely játékosan segít elsajátítani a gyerekeknek az íráshoz és az olvasáshoz szükséges alapvető készségeket. Hogy az évtized legnépszerűbb könyvei közé került, az jól mutatja, hogy a szülők itthon szívesen fektetnek energiát abba, hogy felkészítsék az iskolára a gyerekeket.

32. Kepes András: Tövispuszta

Kepes András
Tövispuszta
Libri könyvkiadó, 2020, 391 oldal
-


2011-ben jelent meg Kepes András regénye, amelyet 2016-os újranyomásakor részben átdolgozott. A Tövispuszta nem Kepes családjának regénye, hanem családok történetei, amelyek végigvonulnak a 20. századon. Kepes az interjúban úgy fogalmazott, hogy "Ha úgy tetszik, a Tövispusztában családokat ültettem egy asztalhoz, és megkerestem azokat a pontokat, ahol talán egymásra csodálkoznak, és megpróbálják megérteni egymást". A regény huszonéves narrátora a történet során azzal szembesül, hogy nincs előtte követhető családi minta. Kepes többféle megközelítésből követi végig a huszadik századot, egy paraszti, egy zsidó, egy arisztokrata és egy polgárcsalád perspektívájából, vagyis szinte mindenki felismerheti a szereplők sorsában a saját családtörténetének elemeit.

31. Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak

Bödőcs Tibor
Meg se kínáltak
Helikon Kiadó, 2019, 198 oldal
-

A standuposként függetlenséget és óriási ismertséget elérő Bödőcs Tibor előbb volt vicces, mint bölcsész, de az nemcsak műsoraiból, hanem interjúiból is kiderült: imád olvasni. Az első kötete, az Addig se iszik irodalmi paródiákat rejtett, második műve viszont valódi fikció volt, amiről a következőket írtuk: “A Meg se kínáltak olyan lett, mintha Háy János és Parti Nagy Lajos monológalapú, a nyelvet a hétköznapiságán keresztül kiforgató prózáinak szerelemgyereke lenne. Sokszorosan rétegzett, nagyon szórakoztató könyvet írt Bödőcs, amiben azt is elmeséli, mi történt a magyar vidékkel, és hogyan alakult ki a lehetőségek és jövőkép nélküli élet a felfokozott, optimista rendszerváltás utáni hangulatból egy irigység- és gyűlöletalapú országgá, ahol a teljesítményt már csak a kocsmában mondják el egymásnak az emberek a fröccsök között”. A Meg se kínáltak (itt olvashatsz bele) 2019 őszén jelent meg, ami azt jelenti, hogy irtózatosan gyorsan, alig pár hónap alatt felkerült a listára. Mi 2019 legjobb könyvei közé választottuk a szobafestőként képzőművészetről álmodozó Magyar Oszkárról szóló regényt, amire Bödőcs interjúnkban azt mondta, "Önportré is ez a regény, persze. Az első generációs humorista, festő vagy író portréja is benne van." A regényből Thuróczy Szabolcs főszereplésével színpadi adaptáció készül.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Milyen volt az évtized irodalma? Bevezetés 2010-2019 legjobb könyvei elé

Februárban megnézzük, mik voltak a legnépszerűbb és legfontosabb könyvek 2010-19 között. Gyerekkönyvek, világirodalom, magyar irodalom és a Bookline eladási listája is érkezik rengeteg háttércikk kíséretében.

...
Nagy

Az évtized legnépszerűbb könyvei 50-41.

Mutatjuk, mik voltak az elmúlt évtizedben a legnagyobb példányszámban eladott könyvek itthon. Ez a lista nem tartalmaz szubjektív nézőpontokat, valós eladási adatok alapján állította össze a Bookline a kérésünkre. Ezeket olvastuk 2010-19 között.

...
Hírek

Amerikában A szürke ötven árnyalata letarolta az egész évtizedet

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Simon Balázs valódi fenomén volt

...
Hírek

Bereményi Géza:Grecsó Krisztiánnal más irányból indultunk az emlékek felé

...
Hírek

Szolláth Dávid irodalomtörténész kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

...
Hírek

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

...
Hírek

Ezeket a gyerekprogramokat ne hagyjátok ki a Margón!

...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

...
Alkotótárs

André Ferenc és Czakó Zsófia a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

...
Nagy

Harag Anita: Nem kell utazni ahhoz, hogy megtaláljuk a helyünket az életben

...
Nagy

Hegyi Ede: A foghúzás (3.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez a harmadik része.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

...
Sándor Anna

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

...
Ruff Orsolya

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

Polc

A katalán hegyekben teljesen hétköznapi a varázslat

...

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

...

Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára

...

A banalitások és az apokalipszis közé sodort minket a koronavírus-járvány

...
Gyerekirodalom
...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

Már hetedik éve szervezi és osztja ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve Díj elismerést. Idén hét kategóriában osztottak díjat, a különdíjat pedig ezúttal egy kiadó kapta.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy igazi barátságkönyv lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Erna Sassen Egy indián, mint te meg én című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Agresszív irodalmi műnek gondolta, teljesen beszippantotta a János vitéz

Szabó Borbála ifjúsági regényének matekzseni hőse nem bír megküzdeni a János vitéz elolvasásával, majd rejtélyes módon átlépi a valóság és a fikció határát, és váratlanul Petőfi Sándor klasszikusában találja magát.