A legizgalmasabb gyermekkönyv a Harry Potter óta

Valuska László | 2011. szeptember 12. |

Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

A Kossuth Kiadónál jelenik meg 2011. november 8-án az egyik legizgalmasabb gyermekbestseller a Harry Potter és a Twilight óta. A könyvet júliusban adta ki a Quirk Books és alig egy hónap alatt begyűjtötte a legnevesebb lapok és kritikusok hódolatát (Entertainment Weekly, The Los Angeles Times, cnn.com,stb.), az amazon.com főszerkesztője 2011 legjobb ifjúsági könyvének nevezte (júliusban!), a jogokra pedig még melegében lecsapott a 20th Century Fox.

A filmes végzettségű és vintage fotó-gyűjtő Ransom első könyvének különlegessége a régi képek használata, az erős atmoszférateremtés. A varázslatosan elborult és furcsa történet egy szigeten, egy ódon árvaházban játszódik, ahol különleges gyerekek élnek, vagy rejtőzködnek, netán éppen rejtegetik őket. Az író saját maga készített trailert a könyvhöz, ami állítólag sokkal ijesztőbb lett, mint maga a regény. Akár igaz ez, akár nem, ha írni is így tud, szeretni fogjuk.

Érdemes megnézni a szerző blogját, lehet találni érdekességeket, aranyos és szerény bejegyzést arról, hogy mennyire nem számított a sikerre, fotókat, fotókról szóló tanulmányokat, fel lehet venni az íróval a kapcsolatot, és még számos érdekes dolgot. Facebook-oldala is van, amit elborítanak a rajongói bejegyzések.
 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.