Amerikában A szürke ötven árnyalata letarolta az egész évtizedet

Amerikában A szürke ötven árnyalata letarolta az egész évtizedet

.konyvesblog. | 2020. január 10. |

Vajon mi lehetett az a könyv, ami a leginkább megmozgatta a 2010-es években az amerikai olvasók fantáziáját? Melyik volt az a fikciós mű, amiből a legtöbbet adtak el, és még a folytatása is tarolt? Nem nagy titok, a címben már elszpojlereztük, de azért a tényszerűség kedvéért rögzítsük: a magunk mögött hagyott évtizedben E.L. James szado-mazo fantáziavilága, A szürke ötven árnyalata letarolta az amerikai könyvpiacot. Olyannyira, hogy a lista második és harmadik helyén ugyanennek a könyvnek a második és a harmadik kötete áll.

Az adatokat a The NPD Group nevű piackutató cég hozta nyilvánosságra, és ezek szerint 2010-2019 között a trilógiából Amerikában közel 35 millió példányt adtak el. A listára felkerült még disztópia (Az éhezők viadala, A beavatott), domestic noir (A lány a vonaton, Holtodiglan), skandináv krimi (A tetovált lány) és tabutémákat feszegető ifjúsági regény (Csillagainkban a hiba). Jellemző amúgy, hogy a listán szereplő könyvek nagy részét idővel meg is filmesítették, ami igazolja, amit eddig is sejtettünk, miszerint Hollywood erőteljesen befolyásolni tudja a bestseller-listák alakulását.

Az elmúlt évtizedben Amerikában összesen 6,5 milliárd könyvet értékesítettek, az e-könyvek eladása ezzel szemben mindössze 1,8 milliárd körül mozgott, holott az évtized elején sokan még arra számítottak, hogy az e-könyvek nagyobb teret fognak szerezni.

De most lássuk a listát és a számokat:

1. E. L. James : A szürke ötven árnyalata (megjelenés éve: 2011) – 15,2 millió példány

2. E. L. James : A sötét ötven árnyalata (2011) – 10,4 millió példány

3. E. L. James : A szabadság ötven árnyalata (2012) –  9,3 millió példány

4. Suzanne Collins: Az éhezők viadala (2008) – 8,7 millió példány

5. Kathryn Stockett: A Segítség (2009) – 8,7 millió példány

6. Paula Hawkins: A lány a vonaton  (2015) – 8,2 millió példány

7. Gillian Flynn: Holtodiglan (2012) – 8,1 millió példány

8. John Green: Csillagainkban a hiba (2012) – 8 millió példány

9. Stieg Larsson: A tetovált lány (2008) – 7,9 millió példány

10. Veronica Roth: A beavatott (2011) – 6,6 millió példány

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.