A könyv, ami után úgy fogod érezni, mától csak verseket akarsz olvasni!

A könyv, ami után úgy fogod érezni, mától csak verseket akarsz olvasni!

Fenyő D. György könyve, az Útikalauz a vershez 25 kortárs és klasszikus magyar szerző művén keresztül megmutatja, hogy a költészetről lehet és érdemes beszélgetni, és rávezet, hogy a költészet igenis mindenkihez és mindenkiről szól. A szerzővel pár hete beszélgettünk új kötetéről (ITT), most pedig mutatunk belőle egy részletet is.

Könyves Magazin |

„Ne mondd, hogy nincs időd verset olvasni, egy vers, az két perc, három perc, ennyi ideje mindenkinek kell, hogy legyen, és amúgy semmi a világon úgy meg nem éri a ráfordított időt, mint a vers, mert ez alatt a két perc alatt megváltozhat az életed, ha hagyod, hogy a szöveg megérintsen, ha megfelelő pillanatban és lelkiállapotban talál el, valósággal átprogramozza az agyad, jobban mint bármilyen drog vagy bármilyen gyógyszer, kiránt a valóságból, felráz, magadhoz térít, egy pillanatra átröppent valaki másnak az agyába, egy villanásnyira másként fogsz gondolkozni, olyat látsz és érzel, amit egyébként sose láttál és éreztél volna, és utána ez az élmény is veled marad, úgy fogsz emlékezni a pillanatra, ahogy egyébként nem emlékeztél volna rá. Ne mondd, hogy nem érted, elég ha elolvasod, nem elemezni kell, elég odafigyelni rá, hagyni, hogy működjön, hogy hasson – Fenyő D. György nagyszerű könyve pontosan erre való. Megmutatja, hogy működnek a versek és hogyan lehet használni őket, ezzel segít megőrizni a józan eszünket, és segít élni.” Dragomán György

Fenyő d. györgy
Útikalauz a vershez
Illusztrátor: Gráf Dóra, Pagony Kiadó,  2021,  200 oldal
-

Fenyő D. György mögött hosszú évek tanári tapasztalata áll, éppen ezért pontosan tudja, hogyan lehet jól szólni a fiatalokhoz. Közös gondolkodásra sarkall, és nem életrajzi információkkal tömi az olvasó fejét. Érezni és érteni segít a költészetet, nem feleltet belőle. És ha ez nem lenne elég, Gráf Dóra csodás illusztrációi biztosan felkeltik a fiatalok érdeklődését. Miután pedig kezükbe vették a könyvet, már egyenes út vezet a versek megszeretéséhez.

...

Fenyő D. György: Útikalauz a vershez (részlet)

...

PETRI GYÖRGY

Katonai tiszteletadás

 

A Vereség Napján

kardélre hánytam

 

Gondolatok és magyarázatok Petri György Katonai tiszteletadás című verséről

Olvassuk ezúttal fordított sorrendben a verset: először a második sorát, utána az elsőt, majd a legvégén a címet!

Bizonyára mindannyian ismerjük a szólást: egy vitéz kardélre hányja az ellenséget/a törököket/mindenkit/az összes várvédőt/férfiakat, nőket, gyerekeket. A katonai dicsőség és erő kifejezése, lehet fenyegetés vagy éppen dicsekvés. Csakhogy minden ilyen kifejezésben szerepel a tárgy. Az, hogy kiket hánynak kardélre az ezzel fenyegetőző vagy dicsekvő katonák. Mindenkit. Aki ellenáll. A fasisztákat. A mondat végén pontnak kellene állnia, a mondat nagy kezdőbetűvel kezdődött. Ám itt nincs semmiféle írásjel, nem fejeződik be a mondat. Nincs tárgy, ha pedig tárgyatlan módon használják az igét, akkor már egészen mást jelent. Hányást, okádást, átvitt értelemben pedig undorodást, megvetést, ellenséges dühöt és lenézést. Rosszul vagyok, mondja a záró mondat, a katonai dicsőségtől, attól, hogy valaki mások legyőzésével, felkoncolásával dicsekszik.

A Vereség Napján? Nagy paradoxon, hiszen soha nem szoktuk megünnepelni a vereségeket. Március 15-e nemzeti ünnepünk, október 6-a csak csöndes gyásznap.

Mi ez a Vereség Napja?

Volt a szocializmus korszakában egy ünnep, jelentős ünnep volt, A Győzelem Napja. Május 8-án azt ünnepelték/ünnepeltük, hogy a Szovjetunió legyőzte a náci Németországot. Nem volt indokolatlan ennek megünneplése, a fasizmus olyan népirtást vitt végbe Európában, amilyen soha máskor a történelemben nem volt. Ám a moszkvai ünneplés nem erről, és főleg nem csak erről szólt. Hanem felvonultatták a Szovjetunió hadseregét, olyan erődemonstrációt tartottak, amelynek az volt a célja, hogy az egész világnak megmutassák: kardélre tudnak hányni bárkit.

A Katonai tiszteletadás cím pontos szakkifejezés: tisztelgéssel fejezik ki a katonák tiszteletüket a feljebbvalójuknak, egy vezetőnek, egy zászlónak, egy dicsőséges esemény emlékének. De ez előtt a szöveg előtt ez a szakkifejezés ironikus. Hiszen milyen tiszteletet fejez ki az, hogy a vereség napját megünneplik, és hogy a katonai dicsőségtől hánynia kell valakinek?

Mondhatjuk ma már, hogy elmúlt az a korszak, amelyben Petri György kíméletlen szókimondással kifejezte, hogy nem kér a szovjet tankok által biztosított békéből, elutasítja a hazugságok és elhallgatások nyelvét, hogy hánynia kell attól az egész rendszertől. De mégsem múlt el minden. Diktátorok azóta is uralkodnak szerte a Föld sok országában; a katonai fenyegetés és a katonai dicsőség hirdetése továbbra is sok politikai rezsim elsődleges eszköze és mondanivalója. Márpedig attól, hogy az számít győzelemnek, ha embereket kardélre hánynak, attól bizony hányni kell. Így válik egy aktuálpolitikai vers minden katonai erő és fenyegetés elleni, azóta is érvényes tiltakozássá.

 -

Szilágyi Lenke felvétele Petri Györgyről

...

...

RADNÓTI MIKLÓS

Gyerekkor

 

Már mozdulatlanul lapult az indián,

de izgalom szaladt még sziszegve fönt a fán

s a szél forgatta még a puskaporszagot.

Egy megrémült levélen két vércsöpp csillogott,

s a törzsön szédelegve tornázott egy bogár.

Rézbőrü volt az alkony. És hősi a halál.

 

Gondolatok és magyarázatok Radnóti Miklós Gyerekkor című verséről

Hogy lehet megragadni, kinek mit jelentett a gyerekkor? Egyáltalán: mit jelent gyereknek lenni?

Az indiánok világa a hősiesség világa. Még ma is sokszor emlegetjük az indiánokat, de az indiánregényeket már nagyon kevesen olvassák. A huszadik század végéig azonban az indiánregények a gyerekek, kiváltképp a fiúk fontos olvasmányai voltak. Karl May és Cooper, a Winnetou, Az Ezüst-tó kincse, az Old Shatterhand, A Medveölő fia, aztán a Nagy indiánkönyv, Vadölő, Az utolsó mohikán, a Nyomkereső, a Bőrharisnya, A préri. Mindenki tudta, kik harcolnak a jó, és kik a rossz oldalon. Mit jelent indiánnak lenni és mit sápadtarcúnak. Mit jelent a tomahawk, a skalpolás, az adott szó, a békepipa és a hősi halál. Voltak apacsok, navahók, sziúk és irokézek, meg persze mohikánok. Indiánosdit játszani a legizgalmasabb játékok egyike volt, megvédeni a földünket, a hazánkat, a családunkat, az őseink földjét.

A vers első öt sora részletezi azt az élményt, amikor egy gyerek játszik.

Elrejtőzik, lapul, izgalomban várakozik. Egyszerre érzékeli azt, amit lát maga körül, a fát, a szelet, a faleveleket, a bogarakat, de mindez egyúttal az indián világ része: a fán elrejtőzni izgalmat és kalandokat jelent, a szélből a támadó fegyverek puskaporszagát lehet kiérezni, a levélen guruló vízcsepp az ellenség vére. A játékban a gyerekek úgy tudnak azonosulni azzal a helyzettel, amibe belehelyezkednek, hogy minden átlényegül, és a képzeletbeli világ része lesz.

Az utolsó sor két kijelentő módú, rövid mondatból áll. A rézbőrű alkony gyönyörű kép: az alkonyi nap befesti sárgára, aranyra a fákat és a tájat, de ez itt, az indián játékról szóló versben mint rézbőrű alkony jelenik meg (metaforának hívjuk ezt a képet).

A világ, a táj részt vesz abban a játékban, amelyben a gyerek, s az alkony is a hősies és tisztességes indiánok színeiben pompázik.

A hősi halál pedig arról szól, hogy a gyerek világában létezik abszolút jó és abszolút rossz. A gyerekek világa morális világ, ahol nem szurkolhatunk másnak, mint annak, akinek igaza van. De ez a Gyerekkor című versben szereplő kijelentés nemcsak önmagáról szól, hanem arról is, hogy a felnőttek világában ez nem így van. Ezt talán a szórend sugallja: nem azt mondja, hogy a halál hősi volt, hanem, fordított szórenddel, azt, hogy akkor (még) hősi volt a halál. Szembeállítva azzal, hogy a felnőttek világában (most) a halált egyáltalán nem találjuk hősiesnek.

Ha ehhez gyorsan hozzáolvassuk a vers alatt feltüntetett dátumot, 1944. január 25., és azt a tudást hozzátesszük, amit nem a vers szövege mond, de amivel kiegészítjük a vers olvasását, akkor azt kell mondani, hogy a világtörténelem legkegyetlenebb, emberhez nem méltó célokért indított háborújának hatodik évében rendkívül keserű ez a kijelentés. Nemtelen, értelmetlen és nyomorúságos halált halnak emberek milliói. Mennyivel tisztább ennél a gyerekkor világa, a tiszta és nemes célok, a hősies küzdelmek és a gazdag képzelet világa.

-

Beck Judit felvétele Radnóti Miklósról (1941) - forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum, HUNGART

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

A Tojáséjtől indul az utazás a versek világába

Legújabb könyvében huszonöt magyar költő versét hívta segítségül Fenyő D. György, és útikalauzba rendezve őket a líra birodalmába invitálja az olvasót. A válogatás nehézségeiről, a versolvasás ciklikusságáról, és a versek egymás közötti viszonyáról is beszélgettünk a szerzővel.

...
Könyves Advent

Archetipikus szereplők, modern családi dinamikák és identitáskeresés Tasnádi István Héraklész regényében

Tasnádi István  Helló, Héraklész! című kötete egy képes regény az ógörög szuperhősről: friss, olvasmányos gyerekkönyv, ami nem csak szemelvényeket mutat be a görög mitológiából, hanem teljes történetet mond el. Mutatunk belőle egy részletet!

...
Gyerekirodalom

Könyvesblokk: Balázsy, Marék, Zágoni

Legfrissebb Könyvesblokkunkba a frissen megjelent gyerekkönyvek közül válogattunk

KÖNYVES ADVENT
...
Könyves Advent

Ezeket a fantasy és sci-fi könyveket tedd a fa alá karácsonykor 

...
Könyves Advent

A randizás új tudománya, avagy miért a nőkön múlik

...
Könyves Advent

Archetipikus szereplők, modern családi dinamikák és identitáskeresés Tasnádi István Héraklész regényében

Hírek
...
Írd meg Európát!

Írd meg Európát, és nyerj egy Kindle-t tele könyvekkel!

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

...
Hírek

Csányi Vilmos: A vírus jó példa arra, milyenek a hiedelmek

...
Hírek

Pilinszky-verset dolgozott fel a Meg Egy Cukorka

...
Hírek

Az izlandiak még mindig sokat olvasnak, de a statisztikát a nők húzzák fel

...
Nagy

Austen hősnőjének pusztán szórakozás, ami másnak az élet maga [Az Austen-projekt]

...
Hírek

Lomb Kató játéknak, megfejtendő keresztrejtvénynek tekintette a nyelvet

...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

...
Hírek

A Tandori Dezső és Ágnes hagyaték az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára került

...
Szórakozás

Frank, az óriásnyúl 20 éve szólította meg Donnie Darkót

Nyulak, könyvek, harcos kertvárosi anyukák, időutazás és Kiwi! - ez volt a Donnie Darko, ami egyszerre lett generációs kultfilm és szürreális kertvárosi pszichothriller.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

„Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Egy hűtőberendezés (150.000 Ft)

...
Ruff Orsolya

„Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

...
Nagy

Karen Dionne: Sokaknak lehetett már dolga pszichopatával anélkül, hogy tudtak volna róla

A lápkirály leányának írója, Karen Dionne az új regényében, A bűnös nővérben a gyermekkori pszichopátiát a családtagok nézőpontjából vizsgálja. A szerzőt inspirációkról, motivációkról, váltott nézőpontokról és a pszichopátiáról kérdeztük.

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek negyedik darabját olvashatjátók most, mégpedig André Ferenctől.

...
Kritika

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

„Eltűnik majd az összes kép” – ezzel a mondattal nyit Annie Ernaux Évek című könyve, amely akár egy régi fényképalbum, úgy tárja elénk egy élet szakaszainak változásait és az elmúlt évtizedek nagy korszakváltó pillanatait. A kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb írójának rendhagyó önéletírása a hét könyve. 

...
Kritika

A Termőtestek gombái a horror valódi természetét leplezik le

Sepsi László új regényében a drogpiacért folytatott küzdelem mögött olyan erők mozdulnak meg, amik túlmutatnak ez embercentrikus valóságunkon. Sepsi nyomasztó víziójában a horror nagyon is aktuális kérdéseket feszeget. A Termőtestek a hét könyve.

A hét könyve
Kritika
Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát
...
Szórakozás

Lady Gaga golyóval tesz pontot a Gucci család botrányos történetének a végére

„Amit meg kell értenie a Guccikkal kapcsolatban, hogy teljesen őrültek, hihetetlenül manipulatívak és nem túl okosak. Muszáj, hogy ők irányítsanak, de amint megszerzik, amit akarnak, tönkre is teszik! Pusztító fajták, ez ilyen egyszerű!”, sommázza a véleményét Paolo Gucci neje, Jenny Garwood a Sara Gay Forden által írt A Gucci-ház című könyvben, amely Ridley Scott filmjét ihlette. Jenny ebben a három mondatban tulajdonképpen nagyszerűen össze is foglalja Scott produkciójának lényegét.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A harlemi reneszánsz szívében két nő önáltatással küzd a diszkrimináció ellen

Nella Larsen hősnőinek szereptévesztésében egy korszak kiútkeresése tükröződik. Mozgóképes feldolgozása A látszat ára magyar címmel a Netflix műsorán látható. 

...
Szórakozás

Az éden is veszedelmes, ha fojtogató önzésre épült

Philip Glass egy trilógiával tisztelgett a francia művészzseni és polihisztor Jean Cocteau előtt, ennek záró darabja a Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden), ami november 13-tól látható az Operához tartozó Eiffel Műhelyházban.

...
Szórakozás

Rockzenére hangolt káosz és minimalizmus a Magyar Nemzeti Balett legújabb előadásában

Először látható Magyarországon a kortárs tánc igazi klasszikusának számító Chroma című előadás. Wayne McGregor koreográfus  darabja egy több síkon futtatott kommunikációs kísérlet: szélsőséges gondolatok, érzések megfogalmazása és párbeszéde a test határainak feszegetésével.

...
Szórakozás

25 éves a Romeo+Juliet: az MTV-esztétika, amely érdekessé tette a klasszikusokat

Az MTV-esztétika találkozása a reneszánsszal, a vizuális nyelv ütközése a tradícióval, gengszterek, tetoválások és drag queen a grandiózus adaptációban. 

...
Szórakozás

Wes Anderson új filmjében leborul a New Yorker előtt

A Francia Kiadás egyszerre vizuális tombolda, fergeteges gegparádé, valamint főhajtás a francia film és az amerikai újságírás előtt. Wes Andersont bevallottan nagy kedvence, a New Yorker ihlette meg, a magazin legendás újságírói közül pedig néhányuk karakterét be is építette a filmbe.

...
Szórakozás

Megint dráma van a Szépművészetiben- Textúra 2021

Tavaly ősszel a második hullám elsodorta a kortárs irodalom, a színház és a képzőművészet egyik legizgalmasabb összművészeti találkozóját, a 2020-as Textúrát. Bár vígaszdíjul megnézhettük a streamelt verziót online, de lássuk be, ennek a programnak épp a felfedezős, múzeumban bolyongós, kincskeresős hangulatát szeretjük igazán, úgyhogy most itt a lehetőség, hogy bepótoljuk. 

...

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

...

Öreg banda, kiégés és Rómeó + Júlia [10 perc Könyves]

...

Tompa Andrea hóhérokról, Kolozsvárról, az íróvá válásról és az első regényéről

...

A hospice a halál előtti életről szól

Olvass!
...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kísérjük el Horthy Miklóst Szellő nevű lován a Gellért Szállóhoz!

A Hosszúlépés Budapesten című könyv négy, fotelből és valóságban is lesétálható séta segítségével mutatja be a Fővárost. 

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard a tetűről, a magányról és Van Gogh-ról is ír új könyvében

A magyar olvasók idén vehették kezükbe Karl Ove Knausgard nagyszabású Harcom című sorozatának záró darabját, most pedig egy újabb KOK-széria indul, ez az Évszakok. Olvassatok bele az Őszbe!

...
Beleolvasó

Marianne Fillenzt barátja, Karl Popper is arra biztatta, hogy válassza a kutatást

A Tények és tanúk-sorozat új kötetében Marianne Fillenznek, az idegrendszer híres kutatójának memoárját olvashatjuk, valamint baráti levelezését Karl R. Popper filozófussal. Olvass bele!

Polc

Bartók Imre szürreális szövegtripre viszi a gyanútlan olvasót

...

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

...

A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre

...

Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom

...
Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

Zalán Tibor személyében november 27-én új kulcsőrt avatnak a Mesemúzeumban.

...
Szívünk rajta

Mourlevat a fekete humort franciás könnyedséggel elegyíti

Jean-Claude Mourlevat könyveiben nem riad vissza a szokatlan vagy épp meghökkentő témaválasztástól, a Szívünk rajtában a hónap könyvének választott Putifár tanár úr visszavág is egy nyugdíjba vonult tanár bosszújáról szól. A kötet László Kinga fordításában és Rofusz Kinga illusztrációival jelent meg magyarul – a fordítót a könyvről és az íróról, az illusztrátort pedig a Putifár képi világáról faggattuk.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: a díjnyertes Mourlevat gyerekregénye lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: novemberben Jean-Claude Mourlevat Putifár tanár úr visszavág című kötete lett a hónap könyve.