Éjfél óta nyitva tartó könyvesboltok, kígyózó sorok Nagy-Britanniában – megjelent Harry herceg memoárja

Nagy-Britanniában kedden jelent meg Harry herceg botrányosnak ígérkező könyve, mely minden bizonnyal az idei év egyik legolvasottabb és legfelkapottabb kötete lesz. A Spare (magyarul Tartalék) című, tizenhat nyelvre lefordított, vaskos memoár már régóta első helyen áll az Amazon bestseller listáján az előrendelhető kiadványok között, kedden pedig az érdeklődők már éjfélkor megrohamozták érte a könyvesboltokat, amelyek egy része rendkívüli nyitvatartással készült a megjelenésre. A kötet magyarul márciusban fog megjelenni, már előrendelhető.

ko | 2023. január 10. |
Harry herceg
Tartalék
Corvina, 2023, 416 oldal
-

A hihetetlen figyelem egyrészt a királyi család iránti általános érdeklődésből fakad, de ezt tovább fokozza az a várakozás, hogy a könyvben az előzetes kiszivárogtatások szerint több olyan dologról is szó esik majd, melyről a royal family tagjai eddig hallgattak. Már Harry és Meghan korábbi közös könyvéből (A szabadság nyomában címen magyarul is olvasható) is sok kellemetlen részlet kiderül, még akkor is, ha ez a kötet eredetileg a pár királyi háztól való elszakadását meséli el. A most megjelent könyv azonban várhatóan még ennél is nagyobbat robban, mert sok olyan témát érint, melyet eddig nagyon komoly tabuk öveztek. Többek között olvashatunk benne arról, hogyan verekedett össze Harry és Vilmos, illetve arról is, hogyan kérték a testvérek édesapjukat, Károlyt, hogy ne vegye feleségül Kamilla hercegnőt, aki azóta már brit királyné. A kötetben várhatón Harry drogproblémái, illetve az afgán háborúban megélt borzalmas élményei is megjelennek majd, és még olyan intim téma is szóba kerül, mint a szüzességének az elvesztése. Nemcsak botrányosnak tűnő, hanem megrendítő részletek is várhatóak a könyvben, ilyenek lehetnek az édesanyja 1997-es halálával kapcsolatos részek (erről A korona című sorozatban is szó esett, nyilvánvalóan egészen más perspektívából), melyekből a herceg hosszas gyászáról, a veszteség feldolgozásának fájdalmáról kaphatunk képet. Beszélni fog például arról is, hogyan hajtott keresztül azon az alagúton, ahol Diana az életét vesztette, remélve, hogy ez a gesztus lezárja majd benne a gyászfolyamatot, ehelyett újabb sebeket tépett fel.

Mindezek mellett Katalin és Meghan konfliktusos kapcsolatának részletei vagy a herceg mostohaanyjához fűződő viszonya is láthatóvá válnak az évtized legjobban várt könyvében. Már a kiszivárogtatásokból látható, hogy a sussexi herceg arisztokrata származása ellenére sem kerülhette el a komolyabb traumákat. Ezeket most - a kiadói szándék szerin - rendkívüli őszinteséggel tárja fel bulváros alaphangú könyvében, melyet óriási érdeklődés övez, hiszen a királyi család élete az egyik legizgalmasabb szappanopera a világon.

Vilmos herceg sem makulátlan, és a traumáin keresztül érett felnőtté
Vilmos herceg sem makulátlan, és a traumáin keresztül érett felnőtté

Pierrick Geais a Paris Match királyokra és politikusokra specializálódott újságírója. Nemrégiben jelent meg magyarul a Vilmos herceg – A trónörökös című könyve, mely biztos források segítségével mutatja be a brit trón várományosának és családjának az életét. Vilmos sok nehézségen és traumán keresztül érett felnőtté, akire fontos szerep vár a jövőben. De vajon mitől olyan népszerű a trónörökös és tulajdonképpen az egész királyi ház? Pierrick Geais elmeséli. A könyvbe itt beleolvashatsz.

Az interjút az Athenaeum Kiadó készítette.

Tovább olvasok

A kötet magyarul március közepén jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában; a fülszöveg szerint a könyvben a herceg így jellemezte magát és a királyi családban betöltött szerepét:

„Az Örökös és a Tartalék – nem értékítélet, mégsem lehet félreérteni. Én voltam az árnyék, a támasz, a B terv… Akkor hívtak, ha helyettesítésre vagy figyelemelterelésre volt szükség. Ezt életem kezdetén tudatták velem, majd rendszeresen meg is erősítették.”

Forrás: The Guardian  / The Independent

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

II. Erzsébet a corvinákat is megnézte 1993-ban Budapesten

A csütörtökön elhunyt II. Erzsébet és férje, Fülöp herceg 1993 májusában látogattak el Magyarországra, ahol Göncz Árpád akkori köztársasági elnök fogadta őket.

...
Szórakozás

Károly és Diana házasságának felbomlását mutatja be A korona ötödik évada

Az ötödik évad a királyi család 1990-es éveit idézi fel.

...
Beleolvasó

"Mindketten a királyi család szégyenfoltjai" - Bevezetés Harry és Meghan meneküléstörténetébe

Exkluzív részletet mutatunk A szabadság nyomában - Harry és Meghan - egy modern királyi család című könyvből, ami azt meséli el, hogyan lépett le a királyi családból a pár. 

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

Hírek
...
Nagy

Az okos csajok meg a Kádár-kor „márciusi ifjai” – kilenc történelmi non-fiction a Könyvhéten 

...
Hírek

Tom Hanks szerint regényt írni nem nehéz

...
Hírek

Betiltották a Bibliát erőszak és vulgaritás miatt utahi iskolákban

...
Könyvtavasz

A rejtélyes amulett szabad utat nyit egy párhuzamos valóságba

...
Hírek

Bill Gates a siker emberformáló erejéről és Afrikáról ajánl nyárra olvasnivalót

...
Könyvtavasz

Kairó iránt nem maradsz közömbös: vagy megszereted, vagy megutálod

...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

...
Nagy

Diktátorok, Paul Lendvai, dinamikus Föld és zártkerti Magyarország - Non-fiction a Könyvhéten

...
Zöld

Egy csapat újságíró befejezi a meggyilkolt riporter könyvét Amazónia megmentéséről