Éjfél óta nyitva tartó könyvesboltok, kígyózó sorok Nagy-Britanniában – megjelent Harry herceg memoárja

Nagy-Britanniában kedden jelent meg Harry herceg botrányosnak ígérkező könyve, mely minden bizonnyal az idei év egyik legolvasottabb és legfelkapottabb kötete lesz. A Spare (magyarul Tartalék) című, tizenhat nyelvre lefordított, vaskos memoár már régóta első helyen áll az Amazon bestseller listáján az előrendelhető kiadványok között, kedden pedig az érdeklődők már éjfélkor megrohamozták érte a könyvesboltokat, amelyek egy része rendkívüli nyitvatartással készült a megjelenésre. A kötet magyarul márciusban fog megjelenni, már előrendelhető.

ko | 2023. január 10. |
Harry herceg
Tartalék
Corvina, 2023, 416 oldal
-

A hihetetlen figyelem egyrészt a királyi család iránti általános érdeklődésből fakad, de ezt tovább fokozza az a várakozás, hogy a könyvben az előzetes kiszivárogtatások szerint több olyan dologról is szó esik majd, melyről a royal family tagjai eddig hallgattak. Már Harry és Meghan korábbi közös könyvéből (A szabadság nyomában címen magyarul is olvasható) is sok kellemetlen részlet kiderül, még akkor is, ha ez a kötet eredetileg a pár királyi háztól való elszakadását meséli el. A most megjelent könyv azonban várhatóan még ennél is nagyobbat robban, mert sok olyan témát érint, melyet eddig nagyon komoly tabuk öveztek. Többek között olvashatunk benne arról, hogyan verekedett össze Harry és Vilmos, illetve arról is, hogyan kérték a testvérek édesapjukat, Károlyt, hogy ne vegye feleségül Kamilla hercegnőt, aki azóta már brit királyné. A kötetben várhatón Harry drogproblémái, illetve az afgán háborúban megélt borzalmas élményei is megjelennek majd, és még olyan intim téma is szóba kerül, mint a szüzességének az elvesztése. Nemcsak botrányosnak tűnő, hanem megrendítő részletek is várhatóak a könyvben, ilyenek lehetnek az édesanyja 1997-es halálával kapcsolatos részek (erről A korona című sorozatban is szó esett, nyilvánvalóan egészen más perspektívából), melyekből a herceg hosszas gyászáról, a veszteség feldolgozásának fájdalmáról kaphatunk képet. Beszélni fog például arról is, hogyan hajtott keresztül azon az alagúton, ahol Diana az életét vesztette, remélve, hogy ez a gesztus lezárja majd benne a gyászfolyamatot, ehelyett újabb sebeket tépett fel.

Mindezek mellett Katalin és Meghan konfliktusos kapcsolatának részletei vagy a herceg mostohaanyjához fűződő viszonya is láthatóvá válnak az évtized legjobban várt könyvében. Már a kiszivárogtatásokból látható, hogy a sussexi herceg arisztokrata származása ellenére sem kerülhette el a komolyabb traumákat. Ezeket most - a kiadói szándék szerin - rendkívüli őszinteséggel tárja fel bulváros alaphangú könyvében, melyet óriási érdeklődés övez, hiszen a királyi család élete az egyik legizgalmasabb szappanopera a világon.

Vilmos herceg sem makulátlan, és a traumáin keresztül érett felnőtté
Vilmos herceg sem makulátlan, és a traumáin keresztül érett felnőtté

Pierrick Geais a Paris Match királyokra és politikusokra specializálódott újságírója. Nemrégiben jelent meg magyarul a Vilmos herceg – A trónörökös című könyve, mely biztos források segítségével mutatja be a brit trón várományosának és családjának az életét. Vilmos sok nehézségen és traumán keresztül érett felnőtté, akire fontos szerep vár a jövőben. De vajon mitől olyan népszerű a trónörökös és tulajdonképpen az egész királyi ház? Pierrick Geais elmeséli. A könyvbe itt beleolvashatsz.

Az interjút az Athenaeum Kiadó készítette.

Tovább olvasok

A kötet magyarul március közepén jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában; a fülszöveg szerint a könyvben a herceg így jellemezte magát és a királyi családban betöltött szerepét:

„Az Örökös és a Tartalék – nem értékítélet, mégsem lehet félreérteni. Én voltam az árnyék, a támasz, a B terv… Akkor hívtak, ha helyettesítésre vagy figyelemelterelésre volt szükség. Ezt életem kezdetén tudatták velem, majd rendszeresen meg is erősítették.”

Forrás: The Guardian  / The Independent

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

II. Erzsébet a corvinákat is megnézte 1993-ban Budapesten

A csütörtökön elhunyt II. Erzsébet és férje, Fülöp herceg 1993 májusában látogattak el Magyarországra, ahol Göncz Árpád akkori köztársasági elnök fogadta őket.

...
Szórakozás

Károly és Diana házasságának felbomlását mutatja be A korona ötödik évada

Az ötödik évad a királyi család 1990-es éveit idézi fel.

...
Beleolvasó

"Mindketten a királyi család szégyenfoltjai" - Bevezetés Harry és Meghan meneküléstörténetébe

Exkluzív részletet mutatunk A szabadság nyomában - Harry és Meghan - egy modern királyi család című könyvből, ami azt meséli el, hogyan lépett le a királyi családból a pár. 

A hét könyve
Kritika
Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Kritika

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Az Égből hullott három alma szerzője novelláskötetében gyerekkora helyszínére vezet, ahol a háborút követő mindennapok a halál és a holtak emlékével terhesek, mégis tele vannak az élet szépségeivel. Ez a hét könyve.

...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

Hírek
...
Zöld

A magunkra kapott pólónk gyakran többet látott a világból, mint mi

...
Hírek

Závada Péter kapta idén a Cogito-díjat

...
Hírek

Lezárult a jelentkezés: több mint 150 művet neveztek a Panodyssey pályázatára

...
Podcast

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...
Hírek

Írj novellát egy sosemvolt Magyarországról vagy négylábú kedvencekről!

...
Zöld

Magyar kutatók bizonyították: a gyerek és a felnőtt máshogy észleli az időt

...
Hírek

Titkolózva jelentették be, hogy új Murakami-könyv jelenik meg áprilisban

...
Hírek

Két évtizeden át a polcon porosodó Harry Potter-könyvek kerülnek kalapács alá

...
Beleolvasó

Új Jeruzsálemet akartak építeni, terror lett belőle