Éjfél óta nyitva tartó könyvesboltok, kígyózó sorok Nagy-Britanniában – megjelent Harry herceg memoárja

Nagy-Britanniában kedden jelent meg Harry herceg botrányosnak ígérkező könyve, mely minden bizonnyal az idei év egyik legolvasottabb és legfelkapottabb kötete lesz. A Spare (magyarul Tartalék) című, tizenhat nyelvre lefordított, vaskos memoár már régóta első helyen áll az Amazon bestseller listáján az előrendelhető kiadványok között, kedden pedig az érdeklődők már éjfélkor megrohamozták érte a könyvesboltokat, amelyek egy része rendkívüli nyitvatartással készült a megjelenésre. A kötet magyarul márciusban fog megjelenni, már előrendelhető.

ko | 2023. január 10. |
Harry herceg
Tartalék
Corvina, 2023, 416 oldal
-

A hihetetlen figyelem egyrészt a királyi család iránti általános érdeklődésből fakad, de ezt tovább fokozza az a várakozás, hogy a könyvben az előzetes kiszivárogtatások szerint több olyan dologról is szó esik majd, melyről a royal family tagjai eddig hallgattak. Már Harry és Meghan korábbi közös könyvéből (A szabadság nyomában címen magyarul is olvasható) is sok kellemetlen részlet kiderül, még akkor is, ha ez a kötet eredetileg a pár királyi háztól való elszakadását meséli el. A most megjelent könyv azonban várhatóan még ennél is nagyobbat robban, mert sok olyan témát érint, melyet eddig nagyon komoly tabuk öveztek. Többek között olvashatunk benne arról, hogyan verekedett össze Harry és Vilmos, illetve arról is, hogyan kérték a testvérek édesapjukat, Károlyt, hogy ne vegye feleségül Kamilla hercegnőt, aki azóta már brit királyné. A kötetben várhatón Harry drogproblémái, illetve az afgán háborúban megélt borzalmas élményei is megjelennek majd, és még olyan intim téma is szóba kerül, mint a szüzességének az elvesztése. Nemcsak botrányosnak tűnő, hanem megrendítő részletek is várhatóak a könyvben, ilyenek lehetnek az édesanyja 1997-es halálával kapcsolatos részek (erről A korona című sorozatban is szó esett, nyilvánvalóan egészen más perspektívából), melyekből a herceg hosszas gyászáról, a veszteség feldolgozásának fájdalmáról kaphatunk képet. Beszélni fog például arról is, hogyan hajtott keresztül azon az alagúton, ahol Diana az életét vesztette, remélve, hogy ez a gesztus lezárja majd benne a gyászfolyamatot, ehelyett újabb sebeket tépett fel.

Mindezek mellett Katalin és Meghan konfliktusos kapcsolatának részletei vagy a herceg mostohaanyjához fűződő viszonya is láthatóvá válnak az évtized legjobban várt könyvében. Már a kiszivárogtatásokból látható, hogy a sussexi herceg arisztokrata származása ellenére sem kerülhette el a komolyabb traumákat. Ezeket most - a kiadói szándék szerin - rendkívüli őszinteséggel tárja fel bulváros alaphangú könyvében, melyet óriási érdeklődés övez, hiszen a királyi család élete az egyik legizgalmasabb szappanopera a világon.

Vilmos herceg sem makulátlan, és a traumáin keresztül érett felnőtté
Vilmos herceg sem makulátlan, és a traumáin keresztül érett felnőtté

Pierrick Geais a Paris Match királyokra és politikusokra specializálódott újságírója mesél Vilmos hercegről és a brit királyi családról új könyve kapcsán. Interjú.

Tovább olvasok

A kötet magyarul március közepén jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában; a fülszöveg szerint a könyvben a herceg így jellemezte magát és a királyi családban betöltött szerepét:

„Az Örökös és a Tartalék – nem értékítélet, mégsem lehet félreérteni. Én voltam az árnyék, a támasz, a B terv… Akkor hívtak, ha helyettesítésre vagy figyelemelterelésre volt szükség. Ezt életem kezdetén tudatták velem, majd rendszeresen meg is erősítették.”

Forrás: The Guardian  / The Independent

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

II. Erzsébet a corvinákat is megnézte 1993-ban Budapesten

A csütörtökön elhunyt II. Erzsébet és férje, Fülöp herceg 1993 májusában látogattak el Magyarországra, ahol Göncz Árpád akkori köztársasági elnök fogadta őket.

...
Szórakozás

Károly és Diana házasságának felbomlását mutatja be A korona ötödik évada

Az ötödik évad a királyi család 1990-es éveit idézi fel.

...
Beleolvasó

"Mindketten a királyi család szégyenfoltjai" - Bevezetés Harry és Meghan meneküléstörténetébe

Exkluzív részletet mutatunk A szabadság nyomában - Harry és Meghan - egy modern királyi család című könyvből, ami azt meséli el, hogyan lépett le a királyi családból a pár. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

Az író a Guardiannek írt véleménycikkben hívta fel a figyelmet az AI szélsebes fejlődésének következményeire.

...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

A hét könyve
Kritika
Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe
...
Podcast

Karrierista nők: divathóbort vagy gazdasági kényszer? [Budapesti nők]

A századforduló környékén Budapesten is egy új nőtípus felbukkanása borzolta a kedélyeket: ő volt a New Woman, aki már nem elégedett meg azzal a térrel, amit a férfiak által húzott korlátok hagytak neki. Podcast.

Kiemeltek
...
Kritika

Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe

A karcsú krimi a humor és melankolikus nosztalgia elegye a legagyafúrtabb elméket is próbára tévő kódokról és a múló időről. A végső megoldás a hét könyve.

...
Nagy

Hogyan képzelték el a sárkányokat a különböző mítoszok?

Istenség vagy démon, a víz őrzője vagy lángoló szörnyeteg – a sárkány visszatérő motívum szerte a világon, feladatköre és temperamentuma azonban kultúráról kultúrára változik.

...
Nagy

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Először járt Budapesten az ünnepelt olasz író, Alessandro Baricco. A beszélgetésen sok minden szóba került a zenétől a mesterséges intelligencián és Nemecsek Ernőn át odáig, hogy régebben jobb volt-e gyereknek lenni, mint ma.

Hírek
...
Hírek

Dezső András a foglyokat mentő magyar James Bond nyomába eredt

...
Hírek

Trump hagyná meghalni a fogyatékkal élőket, állítja könyvében a volt elnök unokaöccse

...
Hírek

Szabó T. Anna új kötete a gyász és az elengedés könyve

...
Beleolvasó

A narcisztikus szülők fogságából segít kiszabadulni ez a könyv – Olvass bele!

...
Szórakozás

Sárkányok háza: ezek az ikonikus gengszterek ihlették Aemond Targaryent

...
Beleolvasó

Olvass bele a szerelem természetét kutató verses lélektani regénybe!