Dr. Máté Gábor: Gyerekként azt tanultam meg, hogy akkor vagyok értékes ember, ha valami jót nyújtok a világnak

Dr. Máté Gábor, a magyar származású kanadai orvos múlt héten Magyarországra érkezett, hogy bemutassa új könyvét, amiben rávilágít, hogy a test és a lélek elválaszthatatlan, a betegségek kialakulásában pedig sokkal nagyobb szerepet játszik a gyerekkori trauma, mint egy rossz gén. A Normális vagy - Trauma, betegség és gyógyulás mérgező világunkban című könyve az eddigi legátfogóbb kötete, ami arra keresi a választ, hogy miért nézzük tétlenül, ahogy pusztítjuk egymást és legfőképpen önmagunkat. Az amerikai társadalom fele szed napi rendszerességgel valamilyen gyógyszert, Európában a lakosság harminc százalékának magas a vérnyomása, a kamaszok között pedig egyre több a lelkibeteg. Azt gondoljuk, hogy mindez normális? A világhírű orvos ezekre próbál válaszolni a kötetben fiával, Máté Dániellel, a bemutatón pedig azt is elmesélte, hogy miért azonosította magát a könyvvel, és mire tanította az írás.

Simon Eszter | 2022. október 11. |
Dr. Máté Gábor, Máté Dániel
Normális vagy
Open Books, 2022, 590 oldal
Dr. Máté Gábor, Máté Dániel: Normális vagy könyv

Cikkünkben összeszedtük a bemutatón elhangzott legfontosabb gondolatokat: 

  • Mi határozza meg, hogy kik vagyunk, és milyen ember válik belőlünk? Dr. Máté Gábor szerint nem más, mint a körülményeink. “Mindenkinek vannak alapvető szükségletei, amiket ha megkapunk, jól és egészségesen fejlődünk, ha viszont nem, akkor megbetegszünk” - mondta az orvos, és azt is kiemelte, hogy a genetikának ebben sokkal kisebb szerepe van, mint gondolnánk. Valóban vannak olyan betegségek, amiket a génekkel tovább örökítünk, ám a legtöbb betegség ennél sokkal komplexebb, és lelki háttere van.
  • A körülményekről sok esetben nem tehetünk, az viszont már egyéni kérdés, hogy ki hogyan adaptálódik. Dr. Máté Gábor az Egyesült Államok egykori elnökét hozta példának, akinek rendkívül traumatikus gyerekkora volt. Donald Trump erre úgy reagált (gyerekként ez persze még nem tudatos reakció), hogy elnyomta a fájdalmat, vele ellentétben a testvére azonban nem tudta magát megkeményíteni, a gyerekkori traumák miatt alkoholista lett. Trump döntése noha nem tudatos, mégis láthatjuk, hogy milyen nagy különbség van a testvérek között. 

Máté Gábor a traumában rejlő bölcsességről tanít - ezúttal filmen
Máté Gábor a traumában rejlő bölcsességről tanít - ezúttal filmen

A magyar származású, világhírű kanadai orvosról szóló dokumentumfilm valójában inkább mozgóképes ars poetica. Összefoglalója mindannak a tudásnak és tapasztalatnak, amit Máté Gábor az elmúlt évtizedekben összegyűjtött a trauma természetéről. Máté megközelítése radikális, mert megkérdőjelezi, amit normálisnak tartunk, de nemcsak a tévedéseinkre mutat rá, hanem arra is, hogy a jelenlegi állapot miért betegít meg, és hogyan lehet rajta változtatni. A The Wisdom of Trauma szerencsétlenül szerkesztett film, mégis érdemes megnézni - legalább az első felét.

Tovább olvasok

  • Dr. Máté Gábor ezután arra hívta fel a figyelmet, hogy a társadalom gyakorlatilag ünnepli a traumát. “Elmesélek egy rövid történetet  - kezdte az orvos -, ami egy négyéves kislányról szól. A kislány kint játszik a kertben a szomszéd gyerekekkel. A fiúk csúfolják, mire ő beszalad a házba az anyukájához, aki azt mondja neki, hogy ebben a házban nincs helye gyáváknak, menjen vissza és védje meg magát. Ez a kislány nem más, mint Hillary Clinton.” A politikus büszkén mesélte a gyermekkori emlékét a 2016-os elnökválasztáson, mire az amerikai hallgatóság elsöprő tapsviharban tört ki. Dr. Máté Gábor szerint Hillary Clinton ezzel azt tanulta meg gyerekkorában, ha fájdalom éri, nem számíthat senkire. Ezzel magyarázható, hogy amikor a politikus a választások idejént egy betegség miatt összeesett az utcán, nem fogadta el mások segítségét, mert kislányként megtanulta, hogy csak magára számíthat. Így határozza meg az egész életünket és a személyiségünket a trauma.
  • De mi a trauma? Nem más, mint egy lelki seb, amit általában gyermekkorban kapunk. Ez a seb lehet nyílt és gyógyulatlan vagy zárt és heges. Ha egy szituáció tudat alatt a korábban szerzett nyílt sebre emlékeztet, akkor úgy fogunk viselkedni, mint egy kisgyerek, aki nem tud uralkodni a fájdalmán. Ha a seb bevarasodik, feszes lesz, kemény és rugalmatlan. A heg sajátossága, hogy nincsenek benne idegszálak, ezért érzéketlen. “Ez nem egy hiba a szervezet részéről, ez védelem” - mondta Dr. Máté Gábor, és kiemelte, hogy az emberi szervezet és a tudatalatti fantasztikusan képes adaptálódni, ám ez a pozitív tulajdonság akár egy egész életre megkeserítheti a kapcsolatainkat másokkal, de ami ennél is fontosabb, elsősorban önmagunkkal. Az adaptáció segít túlélni a gyerekkori nehézségeket, de később káros hatással van ránk. Dr. Máté Gábor szerint a gyógyulás abból áll, hogy megértjük, miért kellett elnyomni a fájdalmat. “A trauma hatása, hogy elveszítjük a kapcsolatot önmagunkkal. Az okozza a legtöbb frusztrációt, ha olyasvalakit kell eljátszani, akik valójában nem vagyunk”. 
  • Az önazonosság mellett a kötődés a másik legnagyobb szükségletünk, de mit tehet egy kisgyerek, ha azt tanulja meg, hogy ha kifejezi az érzéseit, akkor fenyegetve érzi magát? Dr. Máté Gábor szerint ebben az esetben a gyerekeknek két lehetősége van: kiáll magért, de ezzel kockáztatja, hogy elfogadják-e, vagy a biztonságos kötődést választja. A gyerekek 99%-a az utóbbi mellett dönt, ennek pedig az a következménye, hogy felnőttként nem találja önmagát, bizonytalan, és mindent megkérdőjelez.

Dr. Máté Gábor: Ne a tüneteket kezeljük, hanem az okokat
Tovább olvasok

  • Különbséget kell tenni a stressz és a trauma között, illetve a szomorúság és a depresszió között. A traumára olykor úgy tekintünk, mintha normális lenne, pedig a legkevésbé sem az. A depresszió szó szerint elnyomást jelent, a legtöbb esetben akkor alakul ki, ha gyerekként megtanultuk elfojtani a fájdalmat és a haragot. Ennek felnőttként súlyos, fizikai következménye van, mert károsodik az idegrendszer, hormonális és autoimmun betegségek alakulnak ki. 
  • Szó esett arról is, hogy nemcsak a szüleink és a gyerekkori körülményeink határozzák meg a személyiségünket és vele együtt a fizikai jólétünket, hanem egymásra is hatással vagyunk. A rasszizmus például bizonyítottan gyengíti az immunrendszert. 
  • Dr. Máté Gábor szerint a függőség erősen stigmatizált, arról nem is beszélve, hogy az addikció társadalmilag - legyen szó alkoholról, drogról, evésről, munkáról, szexualitásról, szerencsejátékról, sőt a bulimia és az anorexia is ide tartozik - bizonyos szinten kizárja és megbélyegzi a függőket. “Ez egy olyan viselkedés, amikor az ember pillanatnyi enyhülést vagy örömet talál valamiben, sóvárog utána, de hosszú távon káros. A függőség nem betegség vagy erkölcsi hiba, nem lehet örökölni. Ez egy megoldás a lelki problémára. Nem az a kérdés, hogy miért vagyunk függők, hanem az, hogy milyen fájdalom bújik meg mögötte. A függés is egy adaptáció”.
  • Az előadást dr. Máté Gábor egy személyes történettel zárta, és elmesélte, hogy a kötet megjelenése előtt két héttel hirtelen nagyon magas lett a vérnyomása. Tíz éven keresztül írta a könyvet, mégis ahogy közeledett a kötet megjelenésének a napja, egyre rosszabbul lett. Ekkor rájött, hogy segítségre van szüksége, és elment egy terapeutához, végül pedig rájött, hogy azonosította magát a könyvvel. “Gyerekként azt tanultam meg, hogy akkor vagyok értékes ember, ha valami jót nyújtok a világnak. Nincs független értékem, csak azért mert létezem. Aztán rájöttem, ha a könyv sikeres, akkor nagyon örülök, de ha nem, az is rendben van, mert ez nem mond el rólam semmit.”
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Máté Gábor a traumában rejlő bölcsességről tanít - ezúttal filmen

A világhírű orvos, Máté Gábor megközelítésében a traumát lehetőséggé fordíthatjuk, de ahhoz előbb meg kell értenünk - főleg egy olyan korban, ami egyre több vészjelzést küld, hogy valamit fundamentálisan rosszul csinálunk. A The Wisdom of Trauma messze nem tökéletes film, viszont logikusan és érzékletesen fejti ki a trauma természetét, működését az életünkben és a társadalomban.

...
Nagy

Dr. Máté Gábor: Ne a tüneteket kezeljük, hanem az okokat

...
Nagy

Máté Gábor: Droghoz az nyúl, akinek fájdalma van

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

A páciens című sorozathoz kapcsolódva most öt olyan könyvet mutatunk, amelyekben a pszichológus szemszögén keresztül beleshetünk a terápia zárt ajtaja mögé, és amelyekből kiderül, hogy a szakember is ugyanolyan esendő, mint a páciens.  

...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

...

Hidas Judit: Nőként gyakran szapuljuk az apákat, különösen, ha elváltak 

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik.