Dr. Máté Gábor: Gyerekként azt tanultam meg, hogy akkor vagyok értékes ember, ha valami jót nyújtok a világnak

Dr. Máté Gábor, a magyar származású kanadai orvos múlt héten Magyarországra érkezett, hogy bemutassa új könyvét, amiben rávilágít, hogy a test és a lélek elválaszthatatlan, a betegségek kialakulásában pedig sokkal nagyobb szerepet játszik a gyerekkori trauma, mint egy rossz gén. A Normális vagy - Trauma, betegség és gyógyulás mérgező világunkban című könyve az eddigi legátfogóbb kötete, ami arra keresi a választ, hogy miért nézzük tétlenül, ahogy pusztítjuk egymást és legfőképpen önmagunkat. Az amerikai társadalom fele szed napi rendszerességgel valamilyen gyógyszert, Európában a lakosság harminc százalékának magas a vérnyomása, a kamaszok között pedig egyre több a lelkibeteg. Azt gondoljuk, hogy mindez normális? A világhírű orvos ezekre próbál válaszolni a kötetben fiával, Máté Dániellel, a bemutatón pedig azt is elmesélte, hogy miért azonosította magát a könyvvel, és mire tanította az írás.

Simon Eszter | 2022. október 11. |
Dr. Máté Gábor, Máté Dániel
Normális vagy
Open Books, 2022, 590 oldal
Dr. Máté Gábor, Máté Dániel: Normális vagy könyv

Cikkünkben összeszedtük a bemutatón elhangzott legfontosabb gondolatokat: 

  • Mi határozza meg, hogy kik vagyunk, és milyen ember válik belőlünk? Dr. Máté Gábor szerint nem más, mint a körülményeink. “Mindenkinek vannak alapvető szükségletei, amiket ha megkapunk, jól és egészségesen fejlődünk, ha viszont nem, akkor megbetegszünk” - mondta az orvos, és azt is kiemelte, hogy a genetikának ebben sokkal kisebb szerepe van, mint gondolnánk. Valóban vannak olyan betegségek, amiket a génekkel tovább örökítünk, ám a legtöbb betegség ennél sokkal komplexebb, és lelki háttere van.
  • A körülményekről sok esetben nem tehetünk, az viszont már egyéni kérdés, hogy ki hogyan adaptálódik. Dr. Máté Gábor az Egyesült Államok egykori elnökét hozta példának, akinek rendkívül traumatikus gyerekkora volt. Donald Trump erre úgy reagált (gyerekként ez persze még nem tudatos reakció), hogy elnyomta a fájdalmat, vele ellentétben a testvére azonban nem tudta magát megkeményíteni, a gyerekkori traumák miatt alkoholista lett. Trump döntése noha nem tudatos, mégis láthatjuk, hogy milyen nagy különbség van a testvérek között. 

Máté Gábor a traumában rejlő bölcsességről tanít - ezúttal filmen
Máté Gábor a traumában rejlő bölcsességről tanít - ezúttal filmen

A magyar származású, világhírű kanadai orvosról szóló dokumentumfilm valójában inkább mozgóképes ars poetica. Összefoglalója mindannak a tudásnak és tapasztalatnak, amit Máté Gábor az elmúlt évtizedekben összegyűjtött a trauma természetéről. Máté megközelítése radikális, mert megkérdőjelezi, amit normálisnak tartunk, de nemcsak a tévedéseinkre mutat rá, hanem arra is, hogy a jelenlegi állapot miért betegít meg, és hogyan lehet rajta változtatni. A The Wisdom of Trauma szerencsétlenül szerkesztett film, mégis érdemes megnézni - legalább az első felét.

Tovább olvasok

  • Dr. Máté Gábor ezután arra hívta fel a figyelmet, hogy a társadalom gyakorlatilag ünnepli a traumát. “Elmesélek egy rövid történetet  - kezdte az orvos -, ami egy négyéves kislányról szól. A kislány kint játszik a kertben a szomszéd gyerekekkel. A fiúk csúfolják, mire ő beszalad a házba az anyukájához, aki azt mondja neki, hogy ebben a házban nincs helye gyáváknak, menjen vissza és védje meg magát. Ez a kislány nem más, mint Hillary Clinton.” A politikus büszkén mesélte a gyermekkori emlékét a 2016-os elnökválasztáson, mire az amerikai hallgatóság elsöprő tapsviharban tört ki. Dr. Máté Gábor szerint Hillary Clinton ezzel azt tanulta meg gyerekkorában, ha fájdalom éri, nem számíthat senkire. Ezzel magyarázható, hogy amikor a politikus a választások idejént egy betegség miatt összeesett az utcán, nem fogadta el mások segítségét, mert kislányként megtanulta, hogy csak magára számíthat. Így határozza meg az egész életünket és a személyiségünket a trauma.
  • De mi a trauma? Nem más, mint egy lelki seb, amit általában gyermekkorban kapunk. Ez a seb lehet nyílt és gyógyulatlan vagy zárt és heges. Ha egy szituáció tudat alatt a korábban szerzett nyílt sebre emlékeztet, akkor úgy fogunk viselkedni, mint egy kisgyerek, aki nem tud uralkodni a fájdalmán. Ha a seb bevarasodik, feszes lesz, kemény és rugalmatlan. A heg sajátossága, hogy nincsenek benne idegszálak, ezért érzéketlen. “Ez nem egy hiba a szervezet részéről, ez védelem” - mondta Dr. Máté Gábor, és kiemelte, hogy az emberi szervezet és a tudatalatti fantasztikusan képes adaptálódni, ám ez a pozitív tulajdonság akár egy egész életre megkeserítheti a kapcsolatainkat másokkal, de ami ennél is fontosabb, elsősorban önmagunkkal. Az adaptáció segít túlélni a gyerekkori nehézségeket, de később káros hatással van ránk. Dr. Máté Gábor szerint a gyógyulás abból áll, hogy megértjük, miért kellett elnyomni a fájdalmat. “A trauma hatása, hogy elveszítjük a kapcsolatot önmagunkkal. Az okozza a legtöbb frusztrációt, ha olyasvalakit kell eljátszani, akik valójában nem vagyunk”. 
  • Az önazonosság mellett a kötődés a másik legnagyobb szükségletünk, de mit tehet egy kisgyerek, ha azt tanulja meg, hogy ha kifejezi az érzéseit, akkor fenyegetve érzi magát? Dr. Máté Gábor szerint ebben az esetben a gyerekeknek két lehetősége van: kiáll magért, de ezzel kockáztatja, hogy elfogadják-e, vagy a biztonságos kötődést választja. A gyerekek 99%-a az utóbbi mellett dönt, ennek pedig az a következménye, hogy felnőttként nem találja önmagát, bizonytalan, és mindent megkérdőjelez.

Dr. Máté Gábor: Ne a tüneteket kezeljük, hanem az okokat
Tovább olvasok

  • Különbséget kell tenni a stressz és a trauma között, illetve a szomorúság és a depresszió között. A traumára olykor úgy tekintünk, mintha normális lenne, pedig a legkevésbé sem az. A depresszió szó szerint elnyomást jelent, a legtöbb esetben akkor alakul ki, ha gyerekként megtanultuk elfojtani a fájdalmat és a haragot. Ennek felnőttként súlyos, fizikai következménye van, mert károsodik az idegrendszer, hormonális és autoimmun betegségek alakulnak ki. 
  • Szó esett arról is, hogy nemcsak a szüleink és a gyerekkori körülményeink határozzák meg a személyiségünket és vele együtt a fizikai jólétünket, hanem egymásra is hatással vagyunk. A rasszizmus például bizonyítottan gyengíti az immunrendszert. 
  • Dr. Máté Gábor szerint a függőség erősen stigmatizált, arról nem is beszélve, hogy az addikció társadalmilag - legyen szó alkoholról, drogról, evésről, munkáról, szexualitásról, szerencsejátékról, sőt a bulimia és az anorexia is ide tartozik - bizonyos szinten kizárja és megbélyegzi a függőket. “Ez egy olyan viselkedés, amikor az ember pillanatnyi enyhülést vagy örömet talál valamiben, sóvárog utána, de hosszú távon káros. A függőség nem betegség vagy erkölcsi hiba, nem lehet örökölni. Ez egy megoldás a lelki problémára. Nem az a kérdés, hogy miért vagyunk függők, hanem az, hogy milyen fájdalom bújik meg mögötte. A függés is egy adaptáció”.
  • Az előadást dr. Máté Gábor egy személyes történettel zárta, és elmesélte, hogy a kötet megjelenése előtt két héttel hirtelen nagyon magas lett a vérnyomása. Tíz éven keresztül írta a könyvet, mégis ahogy közeledett a kötet megjelenésének a napja, egyre rosszabbul lett. Ekkor rájött, hogy segítségre van szüksége, és elment egy terapeutához, végül pedig rájött, hogy azonosította magát a könyvvel. “Gyerekként azt tanultam meg, hogy akkor vagyok értékes ember, ha valami jót nyújtok a világnak. Nincs független értékem, csak azért mert létezem. Aztán rájöttem, ha a könyv sikeres, akkor nagyon örülök, de ha nem, az is rendben van, mert ez nem mond el rólam semmit.”
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Máté Gábor a traumában rejlő bölcsességről tanít - ezúttal filmen

A világhírű orvos, Máté Gábor megközelítésében a traumát lehetőséggé fordíthatjuk, de ahhoz előbb meg kell értenünk - főleg egy olyan korban, ami egyre több vészjelzést küld, hogy valamit fundamentálisan rosszul csinálunk. A The Wisdom of Trauma messze nem tökéletes film, viszont logikusan és érzékletesen fejti ki a trauma természetét, működését az életünkben és a társadalomban.

...
Nagy

Dr. Máté Gábor: Ne a tüneteket kezeljük, hanem az okokat

...
Nagy

Máté Gábor: Droghoz az nyúl, akinek fájdalma van

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.