Dr. Máté Gábor: Gyerekként azt tanultam meg, hogy akkor vagyok értékes ember, ha valami jót nyújtok a világnak

Dr. Máté Gábor, a magyar származású kanadai orvos múlt héten Magyarországra érkezett, hogy bemutassa új könyvét, amiben rávilágít, hogy a test és a lélek elválaszthatatlan, a betegségek kialakulásában pedig sokkal nagyobb szerepet játszik a gyerekkori trauma, mint egy rossz gén. A Normális vagy - Trauma, betegség és gyógyulás mérgező világunkban című könyve az eddigi legátfogóbb kötete, ami arra keresi a választ, hogy miért nézzük tétlenül, ahogy pusztítjuk egymást és legfőképpen önmagunkat. Az amerikai társadalom fele szed napi rendszerességgel valamilyen gyógyszert, Európában a lakosság harminc százalékának magas a vérnyomása, a kamaszok között pedig egyre több a lelkibeteg. Azt gondoljuk, hogy mindez normális? A világhírű orvos ezekre próbál válaszolni a kötetben fiával, Máté Dániellel, a bemutatón pedig azt is elmesélte, hogy miért azonosította magát a könyvvel, és mire tanította az írás.

Simon Eszter | 2022. október 11. |
Dr. Máté Gábor, Máté Dániel
Normális vagy
Open Books, 2022, 590 oldal
Dr. Máté Gábor, Máté Dániel: Normális vagy könyv

Cikkünkben összeszedtük a bemutatón elhangzott legfontosabb gondolatokat: 

  • Mi határozza meg, hogy kik vagyunk, és milyen ember válik belőlünk? Dr. Máté Gábor szerint nem más, mint a körülményeink. “Mindenkinek vannak alapvető szükségletei, amiket ha megkapunk, jól és egészségesen fejlődünk, ha viszont nem, akkor megbetegszünk” - mondta az orvos, és azt is kiemelte, hogy a genetikának ebben sokkal kisebb szerepe van, mint gondolnánk. Valóban vannak olyan betegségek, amiket a génekkel tovább örökítünk, ám a legtöbb betegség ennél sokkal komplexebb, és lelki háttere van.
  • A körülményekről sok esetben nem tehetünk, az viszont már egyéni kérdés, hogy ki hogyan adaptálódik. Dr. Máté Gábor az Egyesült Államok egykori elnökét hozta példának, akinek rendkívül traumatikus gyerekkora volt. Donald Trump erre úgy reagált (gyerekként ez persze még nem tudatos reakció), hogy elnyomta a fájdalmat, vele ellentétben a testvére azonban nem tudta magát megkeményíteni, a gyerekkori traumák miatt alkoholista lett. Trump döntése noha nem tudatos, mégis láthatjuk, hogy milyen nagy különbség van a testvérek között. 

Máté Gábor a traumában rejlő bölcsességről tanít - ezúttal filmen
Máté Gábor a traumában rejlő bölcsességről tanít - ezúttal filmen

A magyar származású, világhírű kanadai orvosról szóló dokumentumfilm valójában inkább mozgóképes ars poetica. Összefoglalója mindannak a tudásnak és tapasztalatnak, amit Máté Gábor az elmúlt évtizedekben összegyűjtött a trauma természetéről. Máté megközelítése radikális, mert megkérdőjelezi, amit normálisnak tartunk, de nemcsak a tévedéseinkre mutat rá, hanem arra is, hogy a jelenlegi állapot miért betegít meg, és hogyan lehet rajta változtatni. A The Wisdom of Trauma szerencsétlenül szerkesztett film, mégis érdemes megnézni - legalább az első felét.

Tovább olvasok

  • Dr. Máté Gábor ezután arra hívta fel a figyelmet, hogy a társadalom gyakorlatilag ünnepli a traumát. “Elmesélek egy rövid történetet  - kezdte az orvos -, ami egy négyéves kislányról szól. A kislány kint játszik a kertben a szomszéd gyerekekkel. A fiúk csúfolják, mire ő beszalad a házba az anyukájához, aki azt mondja neki, hogy ebben a házban nincs helye gyáváknak, menjen vissza és védje meg magát. Ez a kislány nem más, mint Hillary Clinton.” A politikus büszkén mesélte a gyermekkori emlékét a 2016-os elnökválasztáson, mire az amerikai hallgatóság elsöprő tapsviharban tört ki. Dr. Máté Gábor szerint Hillary Clinton ezzel azt tanulta meg gyerekkorában, ha fájdalom éri, nem számíthat senkire. Ezzel magyarázható, hogy amikor a politikus a választások idejént egy betegség miatt összeesett az utcán, nem fogadta el mások segítségét, mert kislányként megtanulta, hogy csak magára számíthat. Így határozza meg az egész életünket és a személyiségünket a trauma.
  • De mi a trauma? Nem más, mint egy lelki seb, amit általában gyermekkorban kapunk. Ez a seb lehet nyílt és gyógyulatlan vagy zárt és heges. Ha egy szituáció tudat alatt a korábban szerzett nyílt sebre emlékeztet, akkor úgy fogunk viselkedni, mint egy kisgyerek, aki nem tud uralkodni a fájdalmán. Ha a seb bevarasodik, feszes lesz, kemény és rugalmatlan. A heg sajátossága, hogy nincsenek benne idegszálak, ezért érzéketlen. “Ez nem egy hiba a szervezet részéről, ez védelem” - mondta Dr. Máté Gábor, és kiemelte, hogy az emberi szervezet és a tudatalatti fantasztikusan képes adaptálódni, ám ez a pozitív tulajdonság akár egy egész életre megkeserítheti a kapcsolatainkat másokkal, de ami ennél is fontosabb, elsősorban önmagunkkal. Az adaptáció segít túlélni a gyerekkori nehézségeket, de később káros hatással van ránk. Dr. Máté Gábor szerint a gyógyulás abból áll, hogy megértjük, miért kellett elnyomni a fájdalmat. “A trauma hatása, hogy elveszítjük a kapcsolatot önmagunkkal. Az okozza a legtöbb frusztrációt, ha olyasvalakit kell eljátszani, akik valójában nem vagyunk”. 
  • Az önazonosság mellett a kötődés a másik legnagyobb szükségletünk, de mit tehet egy kisgyerek, ha azt tanulja meg, hogy ha kifejezi az érzéseit, akkor fenyegetve érzi magát? Dr. Máté Gábor szerint ebben az esetben a gyerekeknek két lehetősége van: kiáll magért, de ezzel kockáztatja, hogy elfogadják-e, vagy a biztonságos kötődést választja. A gyerekek 99%-a az utóbbi mellett dönt, ennek pedig az a következménye, hogy felnőttként nem találja önmagát, bizonytalan, és mindent megkérdőjelez.

Dr. Máté Gábor: Ne a tüneteket kezeljük, hanem az okokat
Tovább olvasok

  • Különbséget kell tenni a stressz és a trauma között, illetve a szomorúság és a depresszió között. A traumára olykor úgy tekintünk, mintha normális lenne, pedig a legkevésbé sem az. A depresszió szó szerint elnyomást jelent, a legtöbb esetben akkor alakul ki, ha gyerekként megtanultuk elfojtani a fájdalmat és a haragot. Ennek felnőttként súlyos, fizikai következménye van, mert károsodik az idegrendszer, hormonális és autoimmun betegségek alakulnak ki. 
  • Szó esett arról is, hogy nemcsak a szüleink és a gyerekkori körülményeink határozzák meg a személyiségünket és vele együtt a fizikai jólétünket, hanem egymásra is hatással vagyunk. A rasszizmus például bizonyítottan gyengíti az immunrendszert. 
  • Dr. Máté Gábor szerint a függőség erősen stigmatizált, arról nem is beszélve, hogy az addikció társadalmilag - legyen szó alkoholról, drogról, evésről, munkáról, szexualitásról, szerencsejátékról, sőt a bulimia és az anorexia is ide tartozik - bizonyos szinten kizárja és megbélyegzi a függőket. “Ez egy olyan viselkedés, amikor az ember pillanatnyi enyhülést vagy örömet talál valamiben, sóvárog utána, de hosszú távon káros. A függőség nem betegség vagy erkölcsi hiba, nem lehet örökölni. Ez egy megoldás a lelki problémára. Nem az a kérdés, hogy miért vagyunk függők, hanem az, hogy milyen fájdalom bújik meg mögötte. A függés is egy adaptáció”.
  • Az előadást dr. Máté Gábor egy személyes történettel zárta, és elmesélte, hogy a kötet megjelenése előtt két héttel hirtelen nagyon magas lett a vérnyomása. Tíz éven keresztül írta a könyvet, mégis ahogy közeledett a kötet megjelenésének a napja, egyre rosszabbul lett. Ekkor rájött, hogy segítségre van szüksége, és elment egy terapeutához, végül pedig rájött, hogy azonosította magát a könyvvel. “Gyerekként azt tanultam meg, hogy akkor vagyok értékes ember, ha valami jót nyújtok a világnak. Nincs független értékem, csak azért mert létezem. Aztán rájöttem, ha a könyv sikeres, akkor nagyon örülök, de ha nem, az is rendben van, mert ez nem mond el rólam semmit.”
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Máté Gábor a traumában rejlő bölcsességről tanít - ezúttal filmen

A világhírű orvos, Máté Gábor megközelítésében a traumát lehetőséggé fordíthatjuk, de ahhoz előbb meg kell értenünk - főleg egy olyan korban, ami egyre több vészjelzést küld, hogy valamit fundamentálisan rosszul csinálunk. A The Wisdom of Trauma messze nem tökéletes film, viszont logikusan és érzékletesen fejti ki a trauma természetét, működését az életünkben és a társadalomban.

...
Nagy

Dr. Máté Gábor: Ne a tüneteket kezeljük, hanem az okokat

...
Nagy

Máté Gábor: Droghoz az nyúl, akinek fájdalma van

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

Mondták költőnek és bűnösnek, sámánnak és alkoholbetegnek is. Pszichedéliával átitatott, sötéten sistergő lírai dalai mintha időtlen máglyák lennének, amiket valaki az óceánpart fehér homokjában hagyott.

...
Szórakozás

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

A Netflix Bryan Lee O'Malley graphic noveljei alapján készített minisorozata megmozdított képregény, videojáték és anime. A Scott Pilgrim rákapcsolban remekül megférnek egymással az izzadságcseppek, a csókok és monoton basszusfutamok.

...
Szórakozás

Michael Fassbender elveszti az eszét – 5 tuti film, amit streamelhetsz

Adam Sandler egy kapuzárási pánik ellen harcoló hüllőnek kölcsönzi a hangját, Alexander Skarsgård alkotói válsággal küzdő írót alakit, Diane Lane és Kevin Costner pedig egy neo-westernben szolgáltatlak igazságot. Ezeket ajánljuk a frissen streamelhető filmek közül.

Olvass!
...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

Mustafa Suleyman egy úttörő MI-fejlesztő vállalkozás, az immár a Google alá tartozó DeepMind egyik alapítójaként közvetlen közelről láthatja a mesterséges intelligencia forradalmát. Olvass bele a könyvébe! 

...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

...

Bíró Szabolcs: A könyveim férfiaknak szóló romantikus regények

...

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

...

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...

Szendrői Csaba: A vers elhanyagolt műfaj

...

Nagy Gabriella: A regényemet mozgató alak szeretett harcolni és ölni

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Rasszista az a fehér író, aki kínai katonákról ír?

A könyvipar sötét oldaláról és a kortárs Amerika identitáspolitikai jelenségeiről is szól R.F. Kuang Sárga című könyve, amiben egy író ellopja a másik szerző kéziratát.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.