Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

Ruff Orsolya | 2023. január 28. |

De kit érdekel egy lényegében súlytalan pozíciójú királyi sarj élete?

A válasz röviden: szinte mindenkit. A háttér megértéséhez vissza kell menni időben egészen 1997. szeptember 6-ig, amikor Nagy-Britanniában eltemették az autóbalesetben elhunyt Diana hercegnőt. A fél világ kisírta a szemét a koporsó mögött lépdelő hercegeken, nem véletlen, hogy a Tartalékban is felidézi azt a napot. Az akkor 12 éves herceg egy életre traumatizálódott, ami egyrészt érthető, ráadásul a gyászát és a fájdalmát milliók kutatták árgus szemmel, de mostanra már az is kiderült, hogy ezt a traumát semmi és senki nem tudta azóta feloldani. Harry herceg ezt a fájdalmat egy életen át magával cipelte, ami aztán nagyban hozzájárulhatott a rokonaival való szakításhoz is. 

Harry herceg
Tartalék
Ford.: Németh Anikó Annamária, Szepes András, Corvina, 2023, 416 oldal
-

Diana haláláig Harry volt a kisebbik fiú, aki a nyilvános fotókon látszólag gondtalanul síelt, kirándult, vidámparkban szórakozott az anyjával és a testvérével (ezeken a képeken az akkori walesi herceg csak ritkán bukkant fel). A tragédia utáni években ugyanez a fiú elszabadult ágyúgolyóként borzolta a családja és a közvélemény idegeit, a bulvárlapok pedig tobzódtak a részeges bulik, a balhék, drogozások meg a náci jelmezes beöltözés részleteiben. A királyi család nagyjából már akkor is tartotta magát a királynői jelmondathoz (Never complain, never explain – azaz soha nem panaszkodunk, soha nem magyarázkodunk), Harry gyűlölete viszont a bulvár- és általában a sajtó ellen csak még erősebb lett. Ugyanez a sajtó néhány évvel később, még ha csak egy rövid időre is, lelkesen üdvözölte a herceg mellett az amerikai Meghan Markle-t, és a királyi család fiatal tagjait a Beatles-tagoknak kijáró Fab Four, azaz Mesés Négyes néven emlegették. Harry herceg – bátyja sorban születő gyerekei miatt – akkor már tényleg a sokadik lett az öröklési sorban, ráadásul a sajtó hamarosan teljes támadásba lendült át, és csípős kritikával illette Meghan Markle minden megnyilvánulását. 

A házaspár fojtogatónak élte meg a királyi közeget, az amerikai Meghan Markle nem tudott vagy nem is akart betagozódni a royal rutinba. Mindketten saját döntéskört, önálló egzisztenciát akartak – igaz,

ma már azt állítják, hogy nem a magánélet védelme miatt szakítottak a királyi családdal,

miként azt sokan, főleg a Netflix-sorozat debütálásakor, számon kérték rajtuk. A királyi családdal való szakítás után az azonban nagyon hamar kiderült, hogy a fiatalabb herceg és felesége legfeljebb a kötelezettségeknek fordítanának hátat, de a névből mint brandből származó előnyökre mindenképp igényt tartanak. A hírnév dollárosítása/fontosítása pedig elég hamar megkezdődött. Így születtek aztán azok a sokmilliós szerződések, amelyeknek köszönhetően Harry és a felesége – együtt és külön-külön is – exkluzív interjút adott, podcastet indított, életrajzi sorozatot kapott, majd – a portfolió legújabb részeként – memoárt dobott piacra. 

Mi értelme ennek az egésznek?

A Tartalék című könyvvel Harry herceg hetekig lényegében önként és dalolva látta el munícióval azt a bulvársajtót, amelynek a folyamatos kritikája, zaklatása, figyelő szeme elől egészen Amerikáig távozott. Olyan már-már kínos részleteket osztott meg az olvasóival, amelyek megjelentetésére a szerkesztők legfeljebb legvadabb álmukban számíthattak. Kivel veszítette el a szüzességét Harry herceg? Ki beszélte rá a fiatalabbik herceget a náci jelmezre? Miért autózott végig az alagúton, ahol az anyja az életét vesztette? Milyen néven emlegette a mostohaanyját, Camillát? Miért verekedett össze Harry a testvérével? Hogyan szerzett fagyási sérüléseket a herceg pénisze? Valószínűleg soha annyi hatásvadász cím nem született még egyetlen könyvről sem, mint ami az elmúlt hetekben. 

Harry herceg memoárja már most könyvpiaci rekordokat döntöget

Csak egy könyv van, amelyik az elmúlt évtizedekben ennyire jól fogyott az angolszász könyvpiacon, az is egy Harryről szólt - Harry Potterről.

Tovább olvasok

Ennél sokkal súlyosabb következményei is voltak azonban a herceg visszaemlékezéseinek, amelyek közül kiemelkedik a tálib szál. Harry ugyanis a könyvben azt állította, hogy az afganisztáni bevetése alatt 25 tálibot ölt meg, akiket nem is embereknek, hanem olyan sakkfiguráknak tekintett, akiket le kell szednie a tábláról. Az egy dolog, hogy ez a könyvrész teljesen kiborította a veteránokat, akik azt vetették a szemére, hogy az anyagi haszonért cserébe elárulta katonai múltját, de várható volt, hogy mások is kiaknázzák majd a hercegi memoárban rejtőző lehetőségeket: az év elején Nagy-Britannia hiába követelte, hogy Irán engedje szabadon az ország egykori védelmi miniszterhelyettesét, a brit-iráni állampolgárságú Ali Reza Akbarit januárban kémkedés vádjával kivégezték. Az iráni külügyminisztérium a Twitteren akkor úgy reagált: 

„A brit rezsim, ahol a királyi család tagja 25 ártatlan ember megölését sakkfigurák eltávolításának tekinti, és nem is sajnálja az ügyet, valamint azok, akik szemet hunynak egy háborús bűncselekmény felett, nincsenek abban a helyzetben, hogy másoknak az emberi jogokról papoljanak”.

Az ilyen és ehhez hasonló esetek is mutatják, hogy Harry hercegnek hiába van gyakorlatilag nulla esélye, hogy valaha a brit trónra lépjen (jelenleg az ötödik az öröklési sorban, a bátyja mellett ugyanis megelőzi Vilmos három gyereke), és hiába szakított a királyi családdal, tetteinek, szavának és

különösen minden leírt szavának a mai napig súlya van.

Tényleg a herceg írta a könyvet? 

Bár a borítón Harry herceg szerepel szerzőként és a kötet honlapján is egyedüli íróként jelölik, nem titok, hogy szellemíróként J. R. Moehringer jegyzi a könyvet. A szellemíró olyan író vagy újságíró, aki egy ismert ember helyett vagy neve alatt ír könyvet, gyakran vele szoros együttműködésben. A szellemíró kiléte sokszor nem ismert vagy nem publikus, itt viszont már a kezdet kezdetétől lehetett tudni, hogy Moehringer fogja írni a könyvet, amiben biztos szerepet játszott az is, hogy személyében egy olyan író-újságíróról van szó, aki 2000-ben Pulitzer-díjat is nyert az egyik cikkével. Bár a közös munka részletei nem ismertek, azt sejteni lehet, hogy több órás interjú, beszélgetés, egyeztetés előzte meg az írás folyamatát, és azt nyilván senki nem vonja kétségbe, hogy a könyvbe Harry gondolatai, emlékei kerültek. 

A nagy kérdés viszont az, hogy

ezek az emlékek vajon pontosak, hitelesek-e? 

A kötet megjelenése után az angol nyelvű sajtó elkezdte módszeresen összegyűjteni a könyvben szereplő pontatlanságokat. Csak egy példa: korabeli fotókkal és sajtóhírekkel igazolták, hogy Harry 2002-ben nem lehetett éppen Etonben, amikor dédanyja, az anyakirálynő halálhírét közölték vele, mert aznap épp az apjával és bátyjával síelt Svájcban. A pontatlanságok nagy része amúgy egy kívülálló számára viszonylag súlytalannak tűnhet (ki mondott vagy nem mondott és mikor és mit és kinek?), összességében viszont könnyen alááshatják egy memoár hitelességét. Harry erre mondta azt (nagyanyja, II. Erzsébet elhíresült mondásával összhangban, miszerint „Recollections may vary”, azaz az emlékek eltérhetnek), hogy ezek az ő emlékei, és legalább annyi igazság van abban, ahogyan és amire ő emlékezik, mint az úgynevezett objektív tényekben.

Mi ez az őrület a könyv körül?

A Tartalék már a megjelenése idején rekordot döntött, és már hivatalosan is ez számít minden idők legkapósabb (azaz leggyorsabban fogyó) tényirodalmi könyvének. Korábban ezt a címet Barack Obama tudhatta magáénak az Egy ígéret földje című könyvével. Tudni kell, hogy a könyvpiacon a január alapvetően holtszezonnak számít. A kiadók, a kereskedők és maguk a vásárlók is ekkor már túl vannak a karácsonyi rohamon, ami könyves szempontból az év egyik csúcsidőszaka. Az év elején a kiadók természetesen gőzerővel dolgoznak, de nagyon ritka, hogy egy-egy igazán nagy dobást januárra időzítsenek. 

A korona új évadából kirajzolódok, milyen nyomás nehezedett Dianára

November 9-én folytatódik a II. Erzsébet királynőről és a brit királyi családról szóló sorozat az ötödik évadával a Netflixen. A korona új epizódjaiban Károly és Diana házasságának felbomlása lesz a fókuszban, mutatjuk az előzetest!

Tovább olvasok

Ennél a könyvnél ugyanakkor valószínűleg már önmagában az előzetes botrányok és Harry herceg személye is elég lett volna ahhoz, hogy nagy legyen az érdeklődés, de az elmúlt hetekben még a csapból is a herceg folyt. Nemcsak a kiszivárogtatott szaftos részletekkel volt tele az angolszász sajtó, de Harry saját elhatározásból ült fel a marketingvonatra, és Anderson Coopertől Stephen Colbertig a legnagyobb amerikai tévés nagyágyúknak adott interjúkat, amelyekről aztán megint napokig lehetett cikkezni. 

Mindezeknek kézzelfogható következménye lett: csak a megjelenés napján Nagy-Britanniában 400 ezer példány kelt el a kötetből, az Egyesült Államokban, Kanadában és Nagy-Britanniában értékesített példányok száma az első napon elérte az 1,4 milliót. Az már más kérdés, hogy a briteknél a nagy könyváruházak nagyon hamar féláron kezdték értékesíteni a könyvet (28 helyett 14 fontért), ami a vásárlóknak jó lehet,

a kis független könyvesboltoknak viszont egyáltalán nem,

ők ugyanis méretükből adódóan képtelenek meglépni ezt a lépést és ekkora árengedményt adni. Jól be is rágtak a nagyokra, és volt olyan kereskedő, aki azt mondta a Guardiannek, hogy nem fogják egy olyan könyvért törni magukat, amit a kiadók olcsóbban engednek eladni, mint amennyiért ők meg tudják venni. 

Itt a vége, fuss el véle?

Mindenesetre sokatmondó volt az, ahogyan az egyik független kiadó pozicionálta a könyvet, a Tartalékot ugyanis a Hogyan nyírd ki a családodat című kötettel együtt tette a kirakatba.

A fricska nem véletlen, hiszen nagyjából mindenkit az izgat most, hogy hogyan tovább. Van-e visszaút, begyógyulhatnak-e a sebek? Harry herceg többször világossá tette a motivációit: a sokévi hallgatás után végre a saját hangján akarta elmondani a saját történetét. A családi szennyes kiteregetése kétélű dolog: egyrészt még jobban alááshatja a királyi család megroggyant tekintélyét (amely még András herceg botrányait sem heverte ki teljesen), ezzel együtt viszont paradox módon emberibbé teszi, közelebb hozhatja a Windsorokat, hiszen kiderül, hogy a sok sallang mellett sokszor ugyanazokkal az emberi drámákkal küzdenek, és a szorongással, depresszióval, magánnyal ugyanúgy szembe kell nézniük, mint egy közembernek. Befogadói oldalról ráadásul az olvasóban könnyen kialakulhat az az illúzió, hogy ismeri a királyi családot, amelynek tagjainak szurkolhat vagy elítélheti őket, állást foglalhat, azonosulhat velük. Ezt erősítheti a folyamatos médiajelenlét és az olyan sorozatok is, mint A korona

Harry hercegék félrevezethették a közvéleményt
Harry hercegék félrevezethették a közvéleményt

Meghan Markle állítólag elfelejtette, hogy közvetve információkat adott át A szabadság nyomában című kötet szerzőinek. Egy most zajló perben kiderült az is, hogy férjével együtt ezt viszont nem akarták nagydobra verni.

Tovább olvasok

A közvélemény egy részét tehát most az izgatja, hogy lesz-e valaha békülés a felek között, és milyen muníciót tartogat még Harry herceg, aki összesen négy könyvre írt alá a Penguin Random House-zal. A jövőt némileg előrevetítheti, amit az egyik interjúban mondott: szerinte ugyanis

addig nem lesz béke a családban, amíg napvilágra nem kerül az igazság.

Figyelmeztető jel lehet ugyanakkor az, amit Patti Davis, Nancy és Roland Reagan lánya nyilatkozott. Ő szintén egy Harryéhez hasonló könyvben teregette ki a családi szennyest, most viszont már azt mondja, bárcsak ne írta volna meg. Davist saját bevallása szerint annak idején nagyon hasonló indokok vezérelték, mint Harryt, ő is el akarta mondani az igazat, helyre akarta tenni a dolgokat. Utólagos csalódottságát viszont ma már nem is igyekszik palástolni: „Naivan azt hittem, ha a nyilvánosság elé tárom a saját érzéseimet és a saját igazságomat azért, hogy elolvashassa a világ, akkor talán a családom is jobban megért majd engem”.

Ebből nagyjából sejthető, hogy nem így lett.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Harry herceg memoárja már most könyvpiaci rekordokat döntöget

Csak egy könyv van, amelyik az elmúlt évtizedekben ennyire jól fogyott az angolszász könyvpiacon, az is egy Harryről szólt - Harry Potterről.

...
Hírek

Tettlegességig fajult egy vita Harry és Vilmos herceg között, írja Harry az új memoárjában

A Spare (Tartalék) című 416 oldalas memoárkötet január 10-én kerül világszerte a könyvesboltokba, a Guardian azonban, amelyhez eljutott egy előzetes példány, már csütörtökön közölt néhány részletet a műből, írja az MTI.

...
Hírek

Elhunyt II. Erzsébet brit királynő, aki ott volt a világháborúban és az elsők között küldött e-mailt

A XX. század egyik utolsó nagy tanúja volt. 96 évesen hunyt el, 70 évig ült a brit trónon.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

Hírek
...
Beleolvasó

Örülök, hogy meghalt az anyám – Olvass bele a volt hollywoodi gyereksztár memoárjába!

...
Beleolvasó

Fukuyama a klasszikus liberalizmus elveinek válságát vizsgálja – Olvass bele!

...
Szórakozás

A Normális emberek sztárja szívesen visszatérne Marianne karakteréhez

...
Hírek

Gypsy Rose Blanchard maga olvassa fel memoárját hangoskönyvben

...
Hírek

Salman Rushdie ősszel érkező regénye a tökéletes birodalom bukásáról szól

...
Szórakozás

Anthony Hopkins római császárt alakít egy új gladiátoros sorozatban

...

Szabályok szövevényes hálózatában telt az úrinő élete [Budapesti nők]

...

Bojti Andrea: Transzgenerációsan gyógyulunk [Podcast]

...

A jó feleség egyszerűen jó menedzser, mindent kézben tart [Budapesti nők]

Kiemeltek
...
Nagy

Olvasnál egy parkban 40 másik emberrel? Irány az Olvasópiknik

Márciusban indult és sikerrel működik a Kastner Kommunity Olvasóbulija, ami a nyári hónapokra a kávézó mellett található parkba költözik. Papp Virággal, az esemény szervezőjével beszélgettünk.

...
Nagy

A 10 kedvenc idézetünk Jón Kalman Stefánssontól

Szeptemberben, a Könyvfesztivál vendégeként ismét Magyarországra érkezik Jón Kalman Stefánsson. Mutatjuk a kedvenc idézeteinket az izlandi írótól.

...
Nagy

Nietzsche a saját filozófiájába őrült bele vagy egyszerűen beteg volt?

Az egyik legmegosztóbb filozófus, Friedrich Nietzsche tragikus életének utolsó részét vegetatív állapotban töltötte. De mi okozhatta korai összeomlását?