Harry herceg memoárja már most könyvpiaci rekordokat döntöget

Csak egy könyv van, amelyik az elmúlt évtizedekben ennyire jól fogyott az angolszász könyvpiacon, az is egy Harryről szólt - Harry Potterről.

ro | 2023. január 12. |
Harry herceg
Tartalék
Corvina, 2023, 416 oldal
-

Az angolszász könyvpiacon már most rekordokat döntöget Harry herceg memoárja, ami abból a szempontból nem is csoda, hogy a sajtó hetek óta - jóval a hivatalos megjelenést megelőzően - és folyamatosan a szaftosnak és botrányosnak ígérkező részletekről cikkezett. A brit királyi család nyilvánosan soha nem kommentál semmit, az olvasókat viszont nem hagyta hidegen a trónörökös öccsének önéletrajza. A Tartalék című kötet Nagy-Britanniában már most minden idők leggyorsabban fogyó non-fiction, azaz tényirodalmi könyvének számít: csak az első nap 400 ezer darabot értékesítettek belőle, ami mindenképp rekordnak vagy rekordközelinek számít.

Larry Finlay, a Transworld Penguin Random House vezetője azt mondta a Guardiannek, hogy számítottak rá, hogy jól fog menni a könyv, de ezek a számok minden várakozásukat felülmúlták. "Tudomásunk szerint az egyedüli könyvek, amelyekből több fogyott az első napon, azok, amelyeknek a másik Harry a hőse" - utalt a Harry Potter-sorozat köteteire az igazgató. Annak idején a könyvesboltok rendszeresen már éjfélkor kinyitottak, hogy a HP-rajongók minél hamarabb magukhoz vehessék a varázslótanoncról szóló sorozat újabb köteteit. Valószínűleg valami hasonlóra számítottak most is a kereskedők, ám hiába nyitottak ki éjjel a könyvesboltok, az olvasók akkor nem tülekedtek Harry herceg könyvéért, azóta viszont nagyon szépen fogy, és a kereskedők arra számítanak, hogy az előrendelések tekintetében a Tartalék lehet az elmúlt évtized egyik bestsellere.

A könyv amúgy 28 fontra van beárazva, de már az értékesítés első napjaiban a nagy kereskedők, mint a Waterstones, a WH Smith, és ahogy az Amazon is, féláron kínálta a könyvet. A Tartalék várhatóan márciusban jelenik meg magyarul a Corvina gondozásában.

Az mindenesetre biztos, hogy a következő hetekben még fogunk hallani a könyvről, ami a pandémia utóhatásaival, az elszálló papírárakkal és a gazdasági válság tüneteivel küzdő ágazatnak úgy kell, mint egy falat kenyér. A könyvesboltok is igyekeznek meglovagolni az érdeklődést - az már a sajátos angol humorra vall, hogy volt olyan brit könyvesbolt, amelyik Harry herceg memoárját Bella Mackie How To Kill Your Family (~ Hogyan nyírd ki a családodat) című könyvével együtt tette ki a kirakatba:

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Éjfél óta nyitva tartó könyvesboltok, kígyózó sorok Nagy-Britanniában – megjelent Harry herceg memoárja

Nagy-Britanniában kedden jelent meg Harry herceg botrányosnak ígérkező könyve, mely minden bizonnyal az idei év egyik legolvasottabb és legfelkapottabb kötete lesz. A Tartalék magyarul márciusban fog megjelenni.

...
Hírek

Tettlegességig fajult egy vita Harry és Vilmos herceg között, írja Harry az új memoárjában

A Spare (Tartalék) című 416 oldalas memoárkötet január 10-én kerül világszerte a könyvesboltokba, a Guardian azonban, amelyhez eljutott egy előzetes példány, már csütörtökön közölt néhány részletet a műből, írja az MTI.

...
Hírek

Harry Potter mágikus világa Bécsbe költözött

December 16-tól Bécsben debütál a vándorló Harry Potter-kiállítás, úgyhogy idén télen nem csak a karácsonyi vásár miatt érdemes ellátogatni az osztrák fővárosba.

Olvass!
...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

A Mélyföld és A bajtolmács szerzőjének új könyve egy meg nem nevezett negyvenes nő portréja, aki megkérdőjelezi helyét a világban, ingadozik mozdulatlanság és mozgás, kötődés és a hosszú távú kapcsolatok elutasítása között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó Magda a Régimódi történetben egyetlen arcképet akart kirakni: az édesanyjáét

A Szabó Magda-titok című podcastsorozatunkban négy olvasmányon keresztül kutatjuk, mitől működnek még ma is Szabó Magda könyvei. A következő adásban a Régimódi történetet tárgyaljuk ki, amelyben az író édesanyjának, Jablonczay Lenkének állít emléket. Addig is olvass bele a könyvbe!

...
Beleolvasó

Ki volt Mary Shelley? Frankenstein "anyjának" története elevenedik meg egy gótikus regény lapjain

A romantika irodalmának egyik legkülönlegesebb könyve a Frankenstein, a horror egyik megalapozója, amit egy tizenkilenc éves lány írt. A holland Anne Eekhout Mary című regénye ennek a különleges, érzékeny és merész nőnek állít emléket. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

Hírek
...
Hírek

Jesmyn Ward sok év után új regénnyel jelentkezik

...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

...
Hírek

Tintin 35 év után visszatér a képregényes standokra

...
Hírek

Kölcsey eddig ismeretlen versét találták meg: áthúzta, hogy más ne olvashassa

...
Podcast

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...
Hírek

Habsburg Ottó csak Magyarországról hatezer emberrel levelezett, most online olvashatod a sorait