Harry herceg memoárja már most könyvpiaci rekordokat döntöget

Csak egy könyv van, amelyik az elmúlt évtizedekben ennyire jól fogyott az angolszász könyvpiacon, az is egy Harryről szólt - Harry Potterről.

ro | 2023. január 12. |
Harry herceg
Tartalék
Corvina, 2023, 416 oldal
-

Az angolszász könyvpiacon már most rekordokat döntöget Harry herceg memoárja, ami abból a szempontból nem is csoda, hogy a sajtó hetek óta - jóval a hivatalos megjelenést megelőzően - és folyamatosan a szaftosnak és botrányosnak ígérkező részletekről cikkezett. A brit királyi család nyilvánosan soha nem kommentál semmit, az olvasókat viszont nem hagyta hidegen a trónörökös öccsének önéletrajza. A Tartalék című kötet Nagy-Britanniában már most minden idők leggyorsabban fogyó non-fiction, azaz tényirodalmi könyvének számít: csak az első nap 400 ezer darabot értékesítettek belőle, ami mindenképp rekordnak vagy rekordközelinek számít.

Larry Finlay, a Transworld Penguin Random House vezetője azt mondta a Guardiannek, hogy számítottak rá, hogy jól fog menni a könyv, de ezek a számok minden várakozásukat felülmúlták. "Tudomásunk szerint az egyedüli könyvek, amelyekből több fogyott az első napon, azok, amelyeknek a másik Harry a hőse" - utalt a Harry Potter-sorozat köteteire az igazgató. Annak idején a könyvesboltok rendszeresen már éjfélkor kinyitottak, hogy a HP-rajongók minél hamarabb magukhoz vehessék a varázslótanoncról szóló sorozat újabb köteteit. Valószínűleg valami hasonlóra számítottak most is a kereskedők, ám hiába nyitottak ki éjjel a könyvesboltok, az olvasók akkor nem tülekedtek Harry herceg könyvéért, azóta viszont nagyon szépen fogy, és a kereskedők arra számítanak, hogy az előrendelések tekintetében a Tartalék lehet az elmúlt évtized egyik bestsellere.

A könyv amúgy 28 fontra van beárazva, de már az értékesítés első napjaiban a nagy kereskedők, mint a Waterstones, a WH Smith, és ahogy az Amazon is, féláron kínálta a könyvet. A Tartalék várhatóan márciusban jelenik meg magyarul a Corvina gondozásában.

Az mindenesetre biztos, hogy a következő hetekben még fogunk hallani a könyvről, ami a pandémia utóhatásaival, az elszálló papírárakkal és a gazdasági válság tüneteivel küzdő ágazatnak úgy kell, mint egy falat kenyér. A könyvesboltok is igyekeznek meglovagolni az érdeklődést - az már a sajátos angol humorra vall, hogy volt olyan brit könyvesbolt, amelyik Harry herceg memoárját Bella Mackie How To Kill Your Family (~ Hogyan nyírd ki a családodat) című könyvével együtt tette ki a kirakatba:

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Éjfél óta nyitva tartó könyvesboltok, kígyózó sorok Nagy-Britanniában – megjelent Harry herceg memoárja

Nagy-Britanniában kedden jelent meg Harry herceg botrányosnak ígérkező könyve, mely minden bizonnyal az idei év egyik legolvasottabb és legfelkapottabb kötete lesz. A Tartalék magyarul márciusban fog megjelenni.

...
Hírek

Tettlegességig fajult egy vita Harry és Vilmos herceg között, írja Harry az új memoárjában

A Spare (Tartalék) című 416 oldalas memoárkötet január 10-én kerül világszerte a könyvesboltokba, a Guardian azonban, amelyhez eljutott egy előzetes példány, már csütörtökön közölt néhány részletet a műből, írja az MTI.

...
Hírek

Harry Potter mágikus világa Bécsbe költözött

December 16-tól Bécsben debütál a vándorló Harry Potter-kiállítás, úgyhogy idén télen nem csak a karácsonyi vásár miatt érdemes ellátogatni az osztrák fővárosba.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!

...
Könyvtavasz

A németalföldi festő megtanít arra, hogy szavak nélkül is lehet beszélni

Johannes, a néma festő a homokdűnék között találkozik egy lánnyal, de milyen esélyük lehet a boldogságra a 17. századi Hollandiában? Olvass bele Mörk Leonóra új regényébe!

Szentjánosfű című regényben

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből