Kit érdekel Harry herceg memoárja? Londonban jártunk, hogy kiderítsük

Londonba utaztunk, hogy kiderítsük melyik korosztályt és miért hozza lázba minden idők legsikeresebb tényirodalmi kötete, ám kiderült, hogy a királyi család élete már közel sem érdekli annyira a briteket, mint gondolnánk.

Fotó: Simon Eszter

Simon Eszter | 2023. február 09. |
Harry herceg
Tartalék
Ford.: Németh Anikó Annamária, Szepes András, Corvina, 2023, 416 oldal
-

A decemberi őrület után januárban elcsendesedik a könyvszakma, legalábbis a friss kötetek megjelenése szempontjából. Ennek ellenére Harry herceg Tartalék című memoárja már a megjelenés napján 400 000 példányban kelt el Nagy-Britanniában. Az Egyesült Államokban, Kanadában és Nagy-Britanniában értékesített példányok száma pedig már az első napon elérte az 1,4 milliót. Annak, hogy mindez minek köszönhető, ebben a cikkünkben már megkíséreltünk utánajárni, most viszont arra voltunk kíváncsiak, hogyan is néz ki a valóságban a Harry-őrület.

-

Január 10-én a csapból is az folyt, hogy a sussexi herceg könyvéért óriás sorokban kígyóztak az érdeklődők a londoni könyvesboltok előtt. Arról is olvashattunk, hogy néhány üzlet már éjfélkor kinyitott, a vásárlók pedig fejvesztve rohamozták meg a polcokat, hogy minél hamarabb magukhoz vehessék a könyvet, ami - ahogy azt legalábbis beharangozták - lerántja a leplet a brit királyi család eddig ismeretlen titkairól. Kíváncsian érkeztem Londonba, hogy utánajárjak, mit gondolnak a britek a herceg könyvéről, és persze az is érdekelt, hogy mit történt január 10-én, hiszen a Tartalék minden idők leggyorsabban fogyó tényirodalmi könyve.

Egy független könyvkereskedés a herceg memoárját egy fekete homoszexuális főszerkesztő kötetéhez hasonlította 

Első utam a belvárosi Daunt Books marylebone-i üzletébe vezetett, ahol a kirakatban rögtön több Harry-portréval találtam magam szemben. Biztosra vettem, hogy ez mindenhol így lesz, ezért ez nem lepett meg, de kiderült, hogy rosszul gondoltam. Nem is kérdés, hogy a kötet a többi bestseller mellett kapott helyet, de érdekes volt megfigyelni, hogy

minden üzlet más szempontok szerint pozicionálta a könyvet.

A Marylebone Street-i Daunt Books-ban Edward Enninful A Visible Man című önéletrajzi kötete mellé került. A Visible Man, akárcsak a Tartalék, egy olyan férfi életét meséli el, akinek kettővel hátrébbról kellett indulnia a játékpályán. Edward Enninful a brit Vogue első afrikai főszerkesztője lett, a kötetben pedig arról mesél, hogy fekete, homoszexuális bevándorlóként hogyan küzdötte magát egyre feljebb a ranglétrán. Harry herceg esetében még csak hasonló hátrányról sincs szó, a sussexi herceg azonban egész életében mellőzöttnek, vagy ha úgy tetszik, másodiknak érezte magát, mint ahogy erre a memoár címében is utal. 

-

Az eladókat arról kérdeztem, hogy milyen szempontok szerint pozicionálták a kötetet. Hasonlóságot véltünk felfedezni Harry herceg és Enninful között. Mindkettőjüknek meg kellett küzdeniük mások elismeréséért, és a címek is jól passzolnak egymáshoz” - mondta a könyvesbolt eladója. A királyi családban nem újdonság, ha a családtagok közül valaki önéletrajzi könyvet ad ki, és persze számos egyéb tényirodalmi könyv íródott már a Winsdorokról, így most ezek is kiemelt helyet kaptak a Tartalék mellett. Ez már csak azért is érdekes, mert így a szó szoros értelmében egymás mellé kerülnek a különböző nézőpontok. 

-

Egy zenei producer lekörözte Harryt

A Foylest akár a könyvmolyok mennyországának is nevezhetném. Négy emeleten, és ha egymás mellé helyeznénk a könyvespolcokat, összesen 6,4 kilométeren keresztül barangolhatunk több mint 200 000 kötet között. A Tartalék itt is előkelő helyet kapott a kirakatban, és minden emeleten külön könyvespolcot szenteltek a könyvnek. Itt leginkább az üzleti szempontot helyezték előtérbe, de létrehoztak egy új szekciót is, ahol összegyűjtötték a királyi család tagjainak önéletrajzait. A Tartalék mellől rögtön levehetjük a polcról Andrew Morton Queen, Catherine Mayer Charles, Angela Levin Camilla vagy Gyles Brandreth Philip című köteteit, de Barack Obama Egy ígéret földje és Michelle Obama Így lettem című memoárja is ide került. 

-

A belvárosi Foyles eladóit arról kérdeztem, hogy mit tapasztaltak a Tartalék megjelenése napján, és hogy továbbra is töretlen érdeklődés övezi-e a sussexi herceg könyvét. A válasz igencsak megdöbbentett: „Mi nem nyitottunk hamarabb, de

nem is érdekelte az embereket annyira, mint gondoltuk.

Nem voltak hosszú sorok, de az első héten nagyon jól ment a kötet. Azóta is fogy, csak sokkal lassabban. Arra számítottunk, hogy bombaként robban majd a könyv, de még csak nem is füstölgött.” Az is kiderült, hogy már több, mint két hete nem a Tartalék vezeti a Foyles eladási listáját, hanem a zenei producer, Rick Rubin The Creative Act című kötete, amiről később kiderült, hogy a híres London Review Bookshop listáján is maga mögé utasította a Tartalékot

Az angol családanyákat hidegen hagyja a sussexi herceg élete

A belváros után Notting Hill felé vettem az irányt, ahol megdöbbenve tapasztaltam, hogy nemcsak kígyózó sorok nem voltak, de a lassan egy hónapja megjelent kötetből

még húsz példányt sem adtak el a külvárosi könyvesboltok.

Az eladóktól megtudtam, hogy legyen szó bármilyen kötetről, a boltok húszasával adhatják le a rendelésüket a kiadónak. Míg a belvárosi Foyles több száz húszas csomagot rendelt, a külvárosi könyvesboltok mindössze egyet. Notting Hillben öt könyvesboltot kerestem fel, ezek mind független kereskedések, nekik kifejezetten nem kedvezett, hogy az eredetileg 28 fontra árazott Tartalékot a nagyobb könyvkereskedések féláron értékesítik. Megdöbbenésemre a Lutyens & Rubinstein mindössze két példányt adott el négy hét alatt. Mivel alig hittem a fülemnek, megpróbáltam kideríteni, mi lehet az oka ennek a hatalmas érdektelenségnek. „Amikor megjelent, kitettük a kirakatba, de két hét után sem fogyott. A vásárlókat mostanában inkább Richard Osman új könyve érdekli (Az eltévedt golyó, amibe nálunk is beleolvashatsz - S.E.)” - mesélte a Lutyens & Rubinstein tulajdonosa, aki maga is nap mint nap a pult mögül szolgálja ki a vevőket. 

-

De vajon miért nem hozza lázba az embereket (legalábbis Notting Hillben), hogy min veszett össze Harry herceg a bátyjával és az apjával, hány embert ölt meg Afganisztánban, vagy éppen kivel és hol vesztette el a szüzességét? Kivétel nélkül az összes külvárosi könyvkereskedő azt mondta: „Egyszerűen nem érdekli az embereket Harry élete. Aki ide jár vásárolni, annak nem tartozik az érdeklődési körébe a királyi család. A belvárosban nagyobb volt a felhajtás, de a környékbeliek nagy része inkább fikciót olvas. A vásárlók másik fele főleg családanya, aki a gyerekeinek vesz mesekönyvet vagy saját magának szakácskönyvet” - mondta egy másik eladó.

-

Ha ez így van, akkor kinek szól Harry herceg memoárja? 

Miután az első napon több, mint 400 000 példány kelt el a kötetből, ezért azt próbáltam kideríteni, hogy a Tartalék melyik korosztályt célozza. Huszonévesektől egészen hetvenévesekig tíz embert kérdeztem - köztük könyvesbolti eladókat, vásárlókat és járókelőket - arról, hogy olvasta-e vagy tervezi-e elolvasni Harry herceg memoárját, de mindössze egy idős hölgy felelt igennel. „Nagyon szerettem a királynőt, ezért elolvasom az unokája könyvét, bár nem rajongok sem érte, sem a feleségéért. Családi hagyomány, hogy követjük az uralkodó családot.” A Sztárom a párom című filmből ismert The Notting Hill Bookshopban dolgozó huszonhat éves eladó jót mosolygott, amikor arról kérdeztem, hogy tervezi-e elolvasni a könyvet. Én nem tudok a királyi családhoz úgy kapcsolódni, mint a nagyszüleim. A koronát szeretem, de a könyvet nem hiszem, hogy elolvasom.” Mindezt azt is alátámasztotta, hogy egyetlen boltban sem láttam olyan vásárlókat, akik a sussexi herceg memoárját forgatnák. Innen átsétáltam egy másik könyvesboltba, ahol a Tartalék Kerion Pim Endless Flight - The Life of Joseph Roth és Marina Hyde What Just Happened?! című kötete közé került.

Az eladók itt ismét a címekkel játszottak

- magyarra fordítva Végtelen harc, és Mi történt?! -, illetve a könyvesbolti eladók szerint a Joseph Roth kaotikus életéről szóló kötet hasonló portrét fest elénk, mint Harry herceg memoárja. 

Összességében tehát a Victoria Street-i Waterstones és a WH Smith Paddington-i üzletén kívül, úgy tűnik, a britek mégsem rohamozták meg a könyvesboltokat. 

A számok mégsem hazudnak

Ugyan a Tartalék hátrébb került az angol és az amerikai Amazon bestseller listáján is, de Harry herceg könyve már a megjelenés előtt vezette az előrendelési listákat. A brit Amazonon még tartja a második helyet, az amerikai listán viszont már csak az ötödik, legalábbis a cikk írásakor. Érdekes, hogy a második és harmadik helyen egy-egy olyan kötet áll, amelyek jelenleg az angol könyvesboltok eladási listáit is vezetik. Jelenleg Colleen Hoover It Ends With Us, valamint az It Starts With Us című kötetei a legnépszerűbbek. 

-

Miután ezt ugyancsak meglepődve tapasztaltam, a Daunt Books egyik eladója elmondta, hogy a bestseller listákat nagymértékben meghatározza, hogy

éppen melyik könyvek pörögnek BookTok-on.

A Tartalék a Barnes & Noble bestseller listáján a kilencedik helyre csúszott vissza. Az Ipsos felmérése szerint a Tartalék nem tett jót a brit királyi család népszerűségének. A közvélemény-kutatásból kiderült, hogy Harry herceg egykori 68 százalékos népszerűsége 23 százalékra zuhant, Meghan Markle népszerűsége pedig 19 százalékra. A számok önmagukban is arról árulkodnak, hogy sem a tavaly év végén megjelent Harry és Meghan című Netflix-sorozat, sem a memoár nem tett jót a sussexi hercegi párnak. Ráadásul egyre nő a szakadék köztük, valamint Vilmos herceg és Katalin hercegnő között, akik 60 és 61 százalékos népszerűségnek örvendenek, bár a Tartalék megjelenése előtt ezek a számok még 67 és 68 százalékot mutattak.

Ennek ellenére a londoni könyvesboltok polcain még egész biztosan sokáig előkelő helye lesz a herceg memoárjának, bár nagyon úgy tűnik, hogy a királyi család drámái egyre kevésbé hozzák lázba a briteket. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

...
Hírek

Tettlegességig fajult egy vita Harry és Vilmos herceg között, írja Harry az új memoárjában

A Spare (Tartalék) című 416 oldalas memoárkötet január 10-én kerül világszerte a könyvesboltokba, a Guardian azonban, amelyhez eljutott egy előzetes példány, már csütörtökön közölt néhány részletet a műből, írja az MTI.

...
Beleolvasó

"Mindketten a királyi család szégyenfoltjai" - Bevezetés Harry és Meghan meneküléstörténetébe

Exkluzív részletet mutatunk A szabadság nyomában - Harry és Meghan - egy modern királyi család című könyvből, ami azt meséli el, hogyan lépett le a királyi családból a pár. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

Sorozatot forgattak Holly Jackson népszerű tinikrimijéből

...
Hírek

Foci Eb: Lackfi János versbe öntötte a magyar csapat első győzelmét

...
Hírek

A PEN németországi szervezete kitiltotta a szélsőjobboldal tagjait

...
Gyerekirodalom

Szinyei Merse Pállal indul a nagy magyar festőket bemutató gyerekkönyv-sorozat

...
Zöld

Kik és hogyan forgatják fel a modern focit? Olvass bele a Futballhackerekbe!

...
Hírek

Így esznek a hobbitok A Gyűrűk Urában – a második reggelit is beleértve

A hét könyve
Kritika
Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél
...
Beleolvasó

A kis olasz faluban Jézus veszi el a tinilány barátait, nem a drogok – Olvass bele Claudia Durastanti regényébe!

Az Ismerős idegenek helyszíne egy olasz falucska, ahol annyira kiszámítható az élet, hogy még a menstruációt várni is izgalmasabb. Részlet a könyvből.

Polc

Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben

...

A gyásznak teremt nyelvet Cristina Rivera Garza Pulitzer-díjas kötete

...

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

...