Ezért adnánk a Libri-díjat Keresztury Tibornak a Hűlt helyemért

Ezért adnánk a Libri-díjat Keresztury Tibornak a Hűlt helyemért

Május 10-ig bárki szavazhat a Libri irodalmi díj jelöltjeire, mi pedig - ahogy tavaly is - szubjektíven és szerkesztőségileg érvelünk az esélyesek mellett. 10 jelölt - 10 személyes kampánybeszéd következik.

sa | 2022. április 25. |
Keresztury Tibor
Hűlt helyem
Magvető, 2021, 219 oldal
-

A halál az élet legnagyobb botránya. A test romlásáról és az életkilátások szűküléséről beszélni pedig még mindig apokrifnak számít, akkor is, ha az ilyen beszédben valahol az összekapcsolódás örök emberi igénye valósul meg. Esterházy Péter és Nádas Péter mellé a konvenciók ellenében bátor, kérlelhetetlenül és kendőzetlenül őszinte írók pantheonjába tavaly Keresztury Tibor is belépett: a Hűlt helyem című önéletrajzi kötetében a saját betegségeiről, függőségeiről és a halállal való viszonyáról ír.

A Hűlt helyem a hét könyve volt nálunk, recenziónkban azt írtuk, “a testet kell olvasnunk, ami folyamatosan mesél, semmit sem felejt: sem az alkohollal töltött éveket, sem a megvonással töltött évtizedeket. Ahogy Keresztury hőse minden erejével igyekszik lefutni az utolsó versenyét, és mint egy sportfilmben, a szervezők és a nézők együtt segítik a célba. Ő tudja, hogy az életéért futott, a nézők meg a félelmetes akaraterőt látták.”

A test Kereszturynál törékeny és esendő hordozója az életnek, ám miközben alkoholizmusról, depresszióról, megalázó orvosi kezelésekről, pszichiátriáról ír, egyetlen pillanatra sem veszíti el az emberi méltóságát. Hasznos eszköz ehhez az irónia, amivel a legnyomorultabb pillanatokból is ki tud szabadulni és szabadítani a nevetéssel.

Sötét és szorongató humanizmus az övé, ám általa nemcsak nemcsak a saját életútjához fordul megértéssel, hanem sokféle, akár egészen nyomorult sorsok sorához is, amikkel összetalálkozott. Szükségünk van erre az empátiára, erre a szolidaritásra, erre a könyörületre, ami Keresztury szövegéből sugárzik - megtapasztalni és követendő példaként is. A Libri-díj egy olyan közös tabunkra irányítaná a figyelmet, amit nem a szűkölő hallgatással, hanem éppen a történetek megosztásával tudunk feldolgozhatóvá szelídíteni.

A Hűlt helyem bemutatója a tavaly nyári Margón volt, ITT beleolvashattok a regénybe, ITT pedig újraolvashatjátok kritikánkat. Az íróval egy rövid interjú is készült a jelölés kapcsán, azt ITT tudjátok megnézni.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Mától lehet szavazni, ez a 10 könyv esélyes idén a Libri irodalmi díjra

Március 30-ától, azaz mától már lehet szavazni a Libri irodalmi díjak 10 döntős művére, amit 150 könyvből választott ki a Libri által felkért szakmai bizottság. 

...
Nagy

Keresztury Tibor: Ebben a könyvben a halálfélelemmel akartam szembenézni

„Ez nem coming-out, nem feltárulkozás, hanem egy megformált irodalmi mű” – mondta Keresztury Tibor a Hűlt helyem című könyve bemutatóján tegnap este, ahol szó esett írásainak sajátos hangjáról, a halálfélelemmel való szembenézésről és a betegség irodalmáról is.

...
Kritika

Keresztury helyettünk is letegezte a halált

Keresztury Tibor Hűlt helyem című könyve sötét történetet ígér, pedig az életről szól. Az életről, amit nem lehet szétfilterezni, viszont meg kell osztani. Elmondjuk, miért ez a hét könyve.

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

Szerzőink

...
Simon Eszter

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

...
Sándor Anna

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Gyerekirodalom

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

Petőfi sokszor egyfajta absztrakcióként jelenik meg a közbeszédben vagy épp az oktatásban. Inkább idol, mint hús-vér ember – szándéka szerint a Költővel nem járnék című antológia ezen is próbál árnyalni.