Ezért adnánk a Libri-díjat Keresztury Tibornak a Hűlt helyemért

Ezért adnánk a Libri-díjat Keresztury Tibornak a Hűlt helyemért

Május 10-ig bárki szavazhat a Libri irodalmi díj jelöltjeire, mi pedig - ahogy tavaly is - szubjektíven és szerkesztőségileg érvelünk az esélyesek mellett. 10 jelölt - 10 személyes kampánybeszéd következik.

sa | 2022. április 25. |
Keresztury Tibor
Hűlt helyem
Magvető, 2021, 219 oldal
-

A halál az élet legnagyobb botránya. A test romlásáról és az életkilátások szűküléséről beszélni pedig még mindig apokrifnak számít, akkor is, ha az ilyen beszédben valahol az összekapcsolódás örök emberi igénye valósul meg. Esterházy Péter és Nádas Péter mellé a konvenciók ellenében bátor, kérlelhetetlenül és kendőzetlenül őszinte írók pantheonjába tavaly Keresztury Tibor is belépett: a Hűlt helyem című önéletrajzi kötetében a saját betegségeiről, függőségeiről és a halállal való viszonyáról ír.

A Hűlt helyem a hét könyve volt nálunk, recenziónkban azt írtuk, “a testet kell olvasnunk, ami folyamatosan mesél, semmit sem felejt: sem az alkohollal töltött éveket, sem a megvonással töltött évtizedeket. Ahogy Keresztury hőse minden erejével igyekszik lefutni az utolsó versenyét, és mint egy sportfilmben, a szervezők és a nézők együtt segítik a célba. Ő tudja, hogy az életéért futott, a nézők meg a félelmetes akaraterőt látták.”

A test Kereszturynál törékeny és esendő hordozója az életnek, ám miközben alkoholizmusról, depresszióról, megalázó orvosi kezelésekről, pszichiátriáról ír, egyetlen pillanatra sem veszíti el az emberi méltóságát. Hasznos eszköz ehhez az irónia, amivel a legnyomorultabb pillanatokból is ki tud szabadulni és szabadítani a nevetéssel.

Sötét és szorongató humanizmus az övé, ám általa nemcsak nemcsak a saját életútjához fordul megértéssel, hanem sokféle, akár egészen nyomorult sorsok sorához is, amikkel összetalálkozott. Szükségünk van erre az empátiára, erre a szolidaritásra, erre a könyörületre, ami Keresztury szövegéből sugárzik - megtapasztalni és követendő példaként is. A Libri-díj egy olyan közös tabunkra irányítaná a figyelmet, amit nem a szűkölő hallgatással, hanem éppen a történetek megosztásával tudunk feldolgozhatóvá szelídíteni.

A Hűlt helyem bemutatója a tavaly nyári Margón volt, ITT beleolvashattok a regénybe, ITT pedig újraolvashatjátok kritikánkat. Az íróval egy rövid interjú is készült a jelölés kapcsán, azt ITT tudjátok megnézni.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Mától lehet szavazni, ez a 10 könyv esélyes idén a Libri irodalmi díjra

Március 30-ától, azaz mától már lehet szavazni a Libri irodalmi díjak 10 döntős művére, amit 150 könyvből választott ki a Libri által felkért szakmai bizottság. 

...
Nagy

Keresztury Tibor: Ebben a könyvben a halálfélelemmel akartam szembenézni

„Ez nem coming-out, nem feltárulkozás, hanem egy megformált irodalmi mű” – mondta Keresztury Tibor a Hűlt helyem című könyve bemutatóján tegnap este, ahol szó esett írásainak sajátos hangjáról, a halálfélelemmel való szembenézésről és a betegség irodalmáról is.

...
Kritika

Keresztury helyettünk is letegezte a halált

Keresztury Tibor Hűlt helyem című könyve sötét történetet ígér, pedig az életről szól. Az életről, amit nem lehet szétfilterezni, viszont meg kell osztani. Elmondjuk, miért ez a hét könyve.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

...
Gyerekirodalom

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 1. rész

Május utolsó hétvégéje a gyerekekről szól, éppen ezért arra kértük a hazai gyerekkönyvkiadókat, hogy ezúttal ők ajánljanak olvasnivalót a kisebbeknek és a nagyobbaknak: van itt böngésző éppúgy, mint fantasyregény, de találtok sárkányos, kalandozós és fáraós mesét is. 1. rész.

Szerzőink

...
vl

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

David Sundin interaktív képeskönyve, A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák minden idők egyik legdacosabb gyerekkönyve, cserébe viszont felejthetetlen kalandot ígér azokra az estékre, amikor a gyerek sehogy sem akar elaludni, sőt, azt is megmutatja, hogy az olvasás nemcsak a passzív befogadásról szól, hanem valódi varázslat.

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

Egressy Zoltán dráma- és regényíró új gyerekregényében egy csapat gördeszkás zavarja meg a lakótelep nyugalmát, az ellentétek viszont nem feloldhatatlanok.

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.