Libri-díj, Nick Cave-doksi, Irodalmi Diszkó [Programajánló]

Ma este kiderül, kik lesznek a friss Libri-díjasok, de a héten lesz a bemutatója egy Nick Cave-dokumentumfilmnek, és hamarosan elstartolnak a filmes, könyves fesztiválok is.

ro | 2022. május 19. |

Libri irodalmi díjak átadása

-

Mikor? Május 19., 19 óra

Idén hetedik alkalommal adják át a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat, a díjazottak nevét május 19-én egy nagyszabású gálán jelentik be. A műsorban olyan színészek működnek majd közre, mint Kerekes Vica, Koltai Róbert, Ónodi Eszter, Tenki Réka és Vecsei H. Miklós. A rendezvényt csütörtökön 19 órától bárki élőben követheti a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán.

Nick Cave - This Much I Know to Be True

Bemutató: Május 20.

A Londonban és Brightonban felvett, Andrew Dominik rendezte, This Much I Know to Be True című új koncert-dokumentumfilm Nick Cave és Warren Ellis különleges társalkotói kapcsolatát ragadja meg, amint utóbbi két albumuk, a Ghosteen (Nick Cave & the Bad Seeds) és a Carnage (Nick Cave & Warren Ellis) számait adják elő. Ennek a két lemeznek a dalait 2021 tavaszáig még sosem játszották színpadon, hisz akkor még csak készültek a brit turnéjukra. Így tehát a korabeli felvételek révén részesei lehetünk, ahogy kettőjük – vokálosok és vonósnégyes kíséretében – életet lehel e szerzeményekbe. A dokumentumfilm elcsípte azt a jelenetet is, amikor egy közeli barát és régi munkatárs, Marianne Faithfull lép fel velük.

Pagonyfeszt a Dürer kertben

-
Mikor? Május 22.
Hol? Dürer kert

Változatos gyerekprogramokkal és könyvbemutatókkal várja az érdeklődőket a Pagonyfeszt, ahol a résztvevők kipróbálhatnak egy csomó új Pagony-társast is. Lesz Kokopelli Jazz Matiné, Képtelen képmesélés, Két kis dínó minielőadás és beavató kuflitánc is. Az olvasók találkozhatnak mások mellett Agócs Írisszel, Berg Judittal, Dániel Andrással és Pásztohy Pankával is.

Részletek erre>>

Irodalmi Diszkó

-
Mikor? Május 25-28.
Hol? Pécs

Május 25. és 28. között rendezik meg a második Irodalmi Diszkó Fesztivált. A szerdától szombatig tartó rendezvénynek ezúttal a Made in Pécs Café és a Nappali ad otthont. Könyvbemutatók, íróportrék, kerekasztal-beszélgetések, koncertek – négy nap alatt tizenkét program. Kezdés 18 óra (szombaton 16 óra), a belépés minden eseményre ingyenes. A fesztiválon - a többi között - Domsa Zsófia és Karafiáth Orsolya Knausgård világáról beszélget, a Leli életéről Szaniszló Juditot faggatják, Erdős Virág az új verseskötetéről és a biciklisfutárként szerzett tapasztalatairól mesél, Borda Réka lírai prózájáról és Vajna Ádám játékos verseiről pedig Mohácsi Balázs beszélget a szerzőkkel.

Részletek erre>>

VIII. Természet-és Környezetvédelmi Fesztivál

Fesztivál spot from Kék Bolygó Alapítvány on Vimeo.

Mikor? Május 27-29.
Hol? Gödöllő

Tudtad, hogy mára a Földön élő gerincesek csupán 1 százaléka él a vadonban? Vagy azt, hogy a gazként irtott pitypang adja a legtöbb nektárt? És hogy tejesdobozból is lehet tárcát, lejárt hirdetési molinóból pedig szobrot készíteni? Mik azok a superfoodok, mennyi élelmiszer megy pocsékba? Akit foglalkoztat bolygónk sorsa, május 27-29. között látogasson el Gödöllőre, a Királyi Kastélyba, ahol a nagyszabású, Természet-és Környezetvédelmi Fesztivál színes, szórakoztató és mégis tanulságos programokkal várja a családokat. A hazai természet-és környezetvédelem olyan ikonikus képviselői tartanak kerekasztal-beszélgetéseket, mint Ürge-Vorsatz Diána, ifj. Vitray Tamás, a Zöld Klub vagy a Felelős Gasztrohős. Aktív résztvevő a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem. Koncertet ad az Alma együttes, Szalóki Ági, Radics Gigi és a Dirty Slippers.

Részletek erre>>

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

...
Szórakozás

Chris Hemsworth gátlástalan tudóst játszik A pók fejében

Június 17-én mutatja be a Netflix A pók feje című filmet, amely George Saunders novelláján alapul. Itt az előzetese.

...
Szórakozás

Dokusorozat készült az Olof Palme-gyilkosságról

A brit Sky Documentaries mutatja be – várhatóan jövő év elején – azt a négyrészes dokumentumfilm-sorozatot, amely az Olof Palme-rejtély nyomába ered.

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

A kolozsvári némafilmgyártás korába csöppennek vissza Zágoni Balázs szereplői

...

A tudatos jelenlét megélését tanítja a gyerekeknek Shona Innes könyve

...

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

...
A hét könyve
Zöld
Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Zöld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Szórakozás

A Semmi kezdetben botrányt okozott, most film készült belőle

...
Hírek

Ne dobd ki a megunt könyveket!

...
Hírek

Amber Heard könyvben írná meg a Johnny Depp-pel való kapcsolatát

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?