10+1 külföldi könyvújdonság, amire 2022-ben érdemes figyelni

Az idei évben Margaret Atwood, Elena Ferrante és Murakami Haruki is esszékötettel jelentkezik, emellett számos új izgalmas regény is érkezik angolul. 

fk | 2022. január 24. |

Sheila Heti: Pure Colour

Sheila Heti a 2012-ben megjelent How Should a Person Be? című kötetével robbant be az irodalmi szcénába, a magyarul is megjelent Változások könyve pedig számtalan olvasót gondolkodtatott el az anyaságról. Heti szövegeit már korábban is hasonlították Joan Didion műveihez, a hamarosan megjelenő Pure Colour című regényével újra filozófiai mélységekbe merül. A szürrealista történet februárban jelenik meg angolul.

Sheila Heti új könyvében a világunk csak Isten első vázlata
Sheila Heti új könyvében a világunk csak Isten első vázlata

 Pure Colour című kötetével Heti új szintre emeli a filozófiát.

Tovább olvasok

Margaret Atwood: Burning Questions

Tavaly mi is hírt adtunk róla, hogy új Atwood-kötet készül. A Szolgálólány meséje világhírű írója mindannyiunkat érintő témákban 50 esszéjét gyűjtötte kötetbe, ami 2022 március 1-jén jelenik meg a Doubleday gondozásában. A könyv emellett Atwood írói munkájába is betekintést nyújt.

Margaret Atwood emberi jogokról és gyászról is ír új esszékötetében

A Szolgálólány meséje világhírű írója évtizedek óta figyelemmel kíséri olyan ügyeket, illetve problémákat, mint a klímaváltozás, a zsarnokság vagy a női jogok helyzete. A számára (és mindannyiunknak) fontos témákban 50 esszéjét gyűjtötte kötetbe, mi 2022 március 1-jén jelenik meg a Doubleday gondozásában.

Tovább olvasok

Elena Ferrante: In the Margins: On the Pleasures of Reading and Writing

A Briliáns barátnőm szerzőjének legújabb kötetében négy izgalmas, személyes esszét olvashatunk majd, amelyekből kiderül, milyen irodalmi hatások állnak Ferrante művei mögött. A könyvben szó esik a fontos olvasmányélményekről, az írói küzdelmekről, a nyelv csapdáiról és a nők igazságairól is.

Elena Ferrante megmutatja a pszichodrámát az anyaságban
Elena Ferrante megmutatja a pszichodrámát az anyaságban

Maggie Gyllenhaal nagy álma valósult meg azzal, hogy filmet rendezhetett az általa feminista hősnek tartott Elena Ferrante Nő a sötétben című regényéből. A film december végén debütált a Netflixen Az elveszett lány címmel, a rajongásból pedig a nézők egyértelműen jól jönnek ki.

Tovább olvasok

Marlon James: Moon Witch, Spider King

Ahogy mi is hírt adtunk róla, 2022 februárjában jelenik meg a tengerentúlon Marlon James regénye is, a Moon Witch, Spider King. Az új könyv kapcsolódik a Booker-díjas író előző regényéhez, a Fekete párduc, vörös farkashoz, de mégsem teljesen annak a folytatása, ebben a kötetben Sogolon szemszögéből ismerjük meg az eseményeket.

Jövőre érkezik Marlon James új könyve
Jövőre érkezik Marlon James új könyve

2022 februárjában jelenik meg a tengerentúlon Marlon James legújabb regénye, a Moon Witch, Spider King. A hírt a kiadója, a Riverhead jelentette be tegnap.

Tovább olvasok

Dolly Parton, James Patterson: Run, Rose, Run

A nyáron számoltunk be róla, hogy Dolly Parton az első regényén dolgozik, amelyet James Pattersonnal közösen ír. A Run, Rose, Run 2022 márciusában jelenik meg a tengerentúlon. Egy fiatal nőről fog szólni, aki Nashville-be megy, hogy valóra váltsa az álmát, azaz, hogy sztár váljon belőle. Szívszorító dalainak hátterében az áll, hogy van egy borzalmas titka, amit minden körülmények közt rejtegetni próbál. 

Dolly Parton regényt ír James Pattersonnal
Dolly Parton regényt ír James Pattersonnal

Dolly Parton az első regényén dolgozik, amelyet James Pattersonnal közösen ír. A Run, Rose, Run 2022 márciusában jelenik meg a tengerentúlon.

Tovább olvasok

Neil Gaiman, Colleen Doran: Chivalry 

Márciusban érkezik Neil Gaiman és Colleen Doran humoros fantasy képregénye, a Chivalry. A sztori szerint egy idős brit özvegy véletlenül megvásárolja a Szent Grált egy second-hand üzletben, ezt követően pedig különleges látogatója érkezik a múltból, egy lovag, aki ősi ereklyéket is hoz magával.

Douglas Stuart: Young Mungo 

Douglas Stuart debütáló regénye, a nyolcvanas évek hanyatló Glasgow-jában játszódó Shuggie Bain Booker-díjat nyert. A szerzőnek idén érkezik az új könyve, a Young Mungo, amely egy veszélyes szerelem történetét meséli el, ami két glasgow-i férfi – egy katolikus és egy protestáns – közt szövődik.

Túlélni Glasgow-t egy alkoholista anyával: ez Shuggie Bain feladata
Túlélni Glasgow-t egy alkoholista anyával: ez Shuggie Bain feladata

Douglas Stuart önéletrajzi ihletettségű debütáló regénye Booker-díjat ért 2020-ban. Nyolcvanas évek, munkásosztály, munkanélküliség, alkohol, erőszak: a Shuggie Bain a hét könyve.

Tovább olvasok

Ali Smith: Companion Piece 

Ali Smith az egyik legizgalmasabb kortárs író. Ősz című regénye tavalyelőtt az első lett az év végi ötvenes listánkon, tavaly pedig az évszak-tetralógia második része, a Tél is a top10-ben végzett. Idén áprilisban az író új könyvvel jelentkezik. A Companion Piece egyfajta utángondolása az egyedülálló regényciklusnak, amely rámutat arra, milyen is az a jelen, amelyben élünk.

Ali Smith: Még azelőtt vágtam bele, hogy a Brexit szó létezett volna
Ali Smith: Még azelőtt vágtam bele, hogy a Brexit szó létezett volna

Ali Smith Ősz című regénye az első lett az idei 50-es listánkon. A skót szerző írásban válaszolt a kérdéseinkre - szó esett a Brexitről, a brit pop-artról és még Ali Smith macskája is szóba került.

Tovább olvasok

Ocean Vuong: Time Is a Mother 

Nagyon szerettük Ocean Vuong 2020-ban megjelent regényét a Röpke pillanat csak földi ragyogásunkat, amelynek már készül is az adaptációja. A vietnámi származású amerikai írónak idén érkezik az új könyve, a Time Is a Mother, amelyben édesanyja halálát dolgozta fel.

Film készül Ocean Vuong költői regényéből
Film készül Ocean Vuong költői regényéből

Az új év egyik első izgalmas adaptációs híre, hogy már dolgoznak Ocean Vuong gyönyörű regényének filmváltozatán. A Röpke pillanat csak födi ragyogásunkból az A24 készít feldolgozást.

Tovább olvasok

Orhan Pamuk: Nights of Plague

Tavaly év elején jelent meg A pestis éjszakái címmel Törökországban a Nobel-díjas Orhan Pamuk új regénye, az angol fordítása pedig idén érkezik. A regény egy ottomán kormányzóról, egy orvosról és egy őrnagyról szól, akik egy fiktív szigeten, Mingeren veszik fel a harcot a járvány ellen. A regény miatt az írót támadások érték, vizsgálat is indult ellene, erről bővebben ITT írtunk.

Új regénye miatt támadják Orhan Pamukot
Új regénye miatt támadják Orhan Pamukot

A pestis éjszakái címmel jelent meg az év elején Törökországban a Nobel-díjas Orhan Pamuk regénye. Az ügyészség egy beadvány nyomán kezdett vizsgálódni, amely azzal vádolta az írót, hogy új regényében megsértette Kemal Atatürköt.

Tovább olvasok

Murakami Haruki: Novelist as a Vocation 

Murakami Haruki új kötetében az írással, irodalommal kapcsolatos ismereteit, tapasztalatait osztja meg a világgal. Esszéit egy japán magazin számára írta az elmúlt években, most azonban átdolgozta, majd összegyűjtötte őket egy kötetbe, hogy a szélesebb olvasóközönség számára is elérhetők legyenek.

Nézd meg videón, milyen lett a Murakami Könyvtár!
Nézd meg videón, milyen lett a Murakami Könyvtár!

Október elején megnyílt a tokiói Murakami Könyvtár az író személyes archívumát, lemezgyűjteményét és kéziratait is megnézhetik a látogatók. 

Tovább olvasok

(Forrás)

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Tíz cím, amit még elolvashatsz a 2022-es premier előtt!

Tavaly év végén már összegyűjtöttük, milyen adaptációkat várunk 2022-ben, szerencsére a kínálat sokkal szélesebb, így most további tíz címet hoztunk, amelyek bemutatója az idei évben esedékes.

...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!

...
Hírek

10 klasszikus krimi, aminek 2022-ben felszabadultak a jogai

Január elsejével az Egyesült Államokban szabadon felhasználhatóvá váltak Agatha Christie, Ernest Hemingway és Arthur Conan Doyle egyes könyvei.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

Az író a Guardiannek írt véleménycikkben hívta fel a figyelmet az AI szélsebes fejlődésének következményeire.

...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Nagy

A hetvenes évek olvasótáborai szabadpolcok voltak egy puhuló diktatúrában

Hallottál már az olvasótáborokról? Egy egykori táborvezető és az Arcanum segítségével utánajártunk a hetvenes években indult mozgalomnak, és egy egészen különleges, szabadságra nevelő kezdeményezést találtunk.

Szerzőink

...
ko

A kapcsolatok láthatatlan tetoválásokként hagynak örök nyomot Ia Genberg regényében

...
Könyves Magazin

Karrierista nők: divathóbort vagy gazdasági kényszer? [Budapesti nők]

...
hhz

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

...

Karrierista nők: divathóbort vagy gazdasági kényszer? [Budapesti nők]

...

Szabályok szövevényes hálózatában telt az úrinő élete [Budapesti nők]

...

Bojti Andrea: Transzgenerációsan gyógyulunk [Podcast]

A hét könyve
Kritika
Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe
...
Kritika

A kapcsolatok láthatatlan tetoválásokként hagynak örök nyomot Ia Genberg regényében

A másik ember belénk ívódott nyomairól szól a svéd Ia Genberg Részletek című regénye, melynek elbeszélője az életében fontos emberek közül négyet emel ki, és mutatja be velük való múlhatatlan kapcsolatát.  

Kiemeltek
...
Kritika

Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe

A karcsú krimi a humor és melankolikus nosztalgia elegye a legagyafúrtabb elméket is próbára tévő kódokról és a múló időről. A végső megoldás a hét könyve.

...
Nagy

Hogyan képzelték el a sárkányokat a különböző mítoszok?

Istenség vagy démon, a víz őrzője vagy lángoló szörnyeteg – a sárkány visszatérő motívum szerte a világon, feladatköre és temperamentuma azonban kultúráról kultúrára változik.

...
Nagy

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Először járt Budapesten az ünnepelt olasz író, Alessandro Baricco. A beszélgetésen sok minden szóba került a zenétől a mesterséges intelligencián és Nemecsek Ernőn át odáig, hogy régebben jobb volt-e gyereknek lenni, mint ma.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Újravágták az új Amerika Kapitány előzetesét a Trump elleni merénylet után

A Marvel közzétette az Amerika Kapitány: Szép új világ trailerének frissített változatát. Az átdolgozott verzióból azonban kimaradt az a jelenet, amelyben Isaiah Bradley Ross elnökre támad. Könnyen lehet, hogy mindennek a Donald Trump elleni merénylethez van köze.

...
Szórakozás

Madonna adott tanácsot a Deadpool & Rozsomák stábjának

Csütörtökön érkezik a mozikba a Deadpool & Rozsomák, a Marvel-univerzum régóta várt dobása, amiben Madonna ikonikus slágere, az 1989-es Like a Prayer is felhangzik. 

...
Szórakozás

Ki ez az izgalmas női karakter a Deadpool & Rozsomákban?

A Deadpool & Rozsomákot csütörtöktől vetítik a mozik, a legújabb trailerben pedig felbukkan egy szereplő, ami miatt a film még érdekesebb lehet. Kicsoda X-23 és vajon mit készít elő a filmbeli jelenléte?

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Billie Eilish esti mesét olvas egy gyerekcsatornán

A legújabb sztár, aki egy gyerektévén mesél a kicsiknek, Billie Eilish énekesnő. Méghozzá egy jávorszarvasról.

...
Gyerekirodalom

Otthonuk megmentéséért szövetkezik az ork, a troll és egy undok elf – Olvass bele!

Bartók Imre első ifjúsági regénye mesebeli vidékre kalauzolja olvasóit. De mi történik, ha az orkok, trollok, elfek és a többi varázslatos lény otthona, Dlöf veszélybe kerül?

...
Gyerekirodalom

Mi lehet izgalmasabb, mint a nyár a Balatonon? – 10 gyerekkönyv a kedvenc tavunkról

Gyerekeknek való olvasmányokat ajánlunk, ha nemcsak mártóznátok a vízben, hanem a Balaton partján könyveket is olvasnátok a tóról.