10 klasszikus krimi, aminek 2022-ben felszabadultak a jogai

Január elsejével az Egyesült Államokban szabadon felhasználhatóvá váltak Agatha Christie, Ernest Hemingway és Arthur Conan Doyle egyes könyvei.

fk | 2022. január 18. |

Amikor beköszönt az új év, az egyben azt is jelenti, hogy bizonyos szellemi műveknek lejárnak a szerzői jogai. 2022-ben az 1926-ban készült alkotások válnak közkinccsé, ami azt jelenti, hogy az érintett művek mostantól bárki számára szabadon felhasználhatók. Ahogy arról mi is beszámoltunk, január 1-től többek közt szabadon felhasználhatóvá váltak A.A. Milne Micimackó című klasszikusának jogai, így bárki, gyakorlatilag bármiben szerepeltetheti, és ebben a kereskedelmi célú felhasználás is benne van.

A Crime Reads most összegyűjtött tíz olyan klasszikus krimit, amelyek az idei évtől szintén szabadon felhasználhatók. Az összeállításban egy magyar származású szerző könyvét is megtaláljuk.

Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Agatha Christie
Az Ackroyd-gyilkosság
Ford.: Szilágyi Tibor, Helikon, 2021,  352 oldal
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

King's Abbot békés falucskájában mindenki ismeri egymást, mindenki mindenkiről mindent tud, vagy tudni vél. Ám egyszer csak rejtélyes gyilkosság kavarja fel a szürke hétköznapokat. Vajon kinek állt érdekében meggyilkolni a környék leggazdagabb emberét? A számtalan gyanúsított egyikének sincs alibije, ráadásul titkok lappanganak a nyugodt felszín alatt, amelyeket Hercule Poirot-nak kell megfejtenie.

Arthur Conan Doyle: A köd birodalma

Arthur Conan Doyle
A köd birodalma
Ford.: Antoni Rita, Baróti István, Mohácsi Enikő, Schmidt József, Lazi, 2007, 250 oldal
Arthur Conan Doyle: A köd birodalma

Sir Arthur Conan Doyle leginkább Sherlock Holmesról szóló történeteiről ismert, de az írót más jellegű témák is érdekelték. A köd birodalmában az élet és a halál határának kérdését pedzegette. A megjelenésének idején meglehetősen népszerű könyv az okkult regény valamennyi elemét tartalmazza: spiritiszta szeánszok, a túlvilágról üzeneteket küldő halottak, a két világ közt elakadt, halálukat tudomásul venni nem tudó eltévedt lelkek, médiumok, kísértetház. Challenger professzornak szembe kell néznie a természetfeletti erők létezésével.

Ernest Hemingway: Fiesta – A nap is felkel

Ernest Hemingway
Fiesta - A nap is felkel
Ford.: Déry Tibor, 21. Század, 2021, 287 oldal
Ernest Hemingway: Fiesta - A nap is felkel

Az első világháború utáni generáció szorongásairól és illúzióvesztéséről szól a Fiesta – A nap is felkel. Jake Barnes és Lady Brett Ashley az Elveszett Generáció tagjai, akik bejárják az 1920-as évek Párizsának vad éjszakai életét, hogy aztán külföldiekből álló, vegyes társaságukkal leruccanjanak Spanyolországba, a bikaviadalok helyszínére. Brett és Jake viszonyát féltékenység és újabb, futó szenvedélyek teszik próbára.

S.S. Van Dine: The Benson Murder Case (A Benson-gyilkosság)

S. S. Van Dine egy írói álnév: Willard Huntington White amerikai irodalom- és művészetkritikus és író választotta magának, amikor 1926-ban megjelentette első detektívregényét, a The Benson Murder Case-t (A Benson-gyilkosság). A krimi az első Philo Vance-sztori volt, amelyet aztán még számos követett. A jazzkorszak dilettáns nyomozójának egy különös gyilkossági üggyel kell szembenéznie a krimiben. 

C.S. Forester: Gyilkosság, részletfizetésre

c. S. Forester
Gyilkosság, részletfizetésre
Ford: Fencsik Flóra, Magvető, 238 oldal
C.S. Forester: Gyilkosság, részletfizetésre

C. S. Forester könyve, a Gyilkosság, részletfizetésre klasszikus thriller, amelynek főhőse némi pénz reményében elköveti a tökéletes gyilkosságot. A szürke és szegény kisember a boldog jövőt reméli ettől az akciótól, azonban ehelyett sok-sok szenvedés és szorongás következik, tettének pedig a csakádja is megissza a levét.

T.E. Lawrence: A bölcsesség hét pillére

T. E. Lawrence
A bölcsesség hét pillére
Révai, 1936, 410 oldal
T.E. Lawrence: A bölcsesség hét pillére II.

T.E. Lawrence fő műve A bölcsesség hét pillére, amely számos önéletrajzi elemet tartalmaz, elsősorban az 1916-1918 közötti időszakról mesél. Lawrence ugyanis az első világháborúban az oszmán uralom ellen felkelő, szervezetlen arab törzsek összefogásával meghatározó szerepet játszott az antanthatalmak közel-keleti győzelmében. A könyvből megtudhatjuk az arab felkelés történetét, szó esik Arábiáról és népeiről, valamint katonai kérdésekről.

Hugo Gernsback: Ralph 124C 41+

Ralph 124C 41+ egy korai science fiction, amely sorozatként jelent meg a Modern Electrics magazinban 1911-től. Hugo Gernsback története számos olyan ötletet és motívumot felsorakoztatott, amelyek később meghatározóvá váltak a tudományos-fantasztikus irodalomban. A történet a 27. században játszódik, amikor elképesztő találmányok adnak megoldást az ember valamennyi problémájára, a feltalálókat és tudósokat pedig féltve őrzik és tisztelik a világ kormányai.

William Faulkner: Katonák fizetése

William Faulkner első kiadott regénye volt a Katonák fizetése, amelyben egy sérült katona hazatér a frontról. A könyv az első világháború hatásairól szól, arról, hogy egyéni és társadalmi szinten milyen árat kellett fizetni a háborúért. A regény azt is felfejti, hogy milyen volt azoknak a nőknek a sorsa, akiket a bevonuló férfiak hátrahagytak.

Báró Orczy Emma: The Celestial City

Báró Orczy Emma a világ egyik leghíresebb magyar írója, aki elsősorban a Vörös Pimpernel révén vált ismertté. A The Celestial City egy francia forradalom idején játszódó történelmi kalandregény. Főhőse Litta, aki mindent kockára tesz, hogy megmentse azokat, akik fontosak számára. A könyvből némafilm is készült 1929-ben.

Franz Kafka: A kastély

Franz Kafka
A kastély
Ford.: Rónay György, Magvető, 2018, 465 oldal
Franz Kafka: A kastély

Josef K., a kastély új földmérője megérkezik a faluba, hogy tovább folytathassa útját a kastély urához. Arra azonban soha nem gondolt volna, hogy ezzel élete legnagyobb megpróbáltatásának néz elébe – útját a kastélyhoz minduntalan akadályozza a falu népe, míg végül ő maga sem biztos benne, valóban várják-e odafönt. A kastély Franz Kafka egyik legismertebb és legsikeresebb könyve. Thomas Mann ezt írta róla: „Utal az isteni és emberi állapot között meglévő áthidalhatatlan szakadékra, melyet csak mágikus humorral lehet érzékeltetni”.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Cserháti Éva krimijében a múlt vet sötét árnyékot a véres vonatos nyomozásra

Zarándoklat a halálba címmel folytatódik Cserháti Éva K.É.Z. című krimisorozata, amelyben a nyomozás szálai egészen a hetvenes évekig nyúlnak vissza.

...
Hírek

Női krimiszerző nyerte a milliós díjat, majd kiderült róla, hogy három férfi

Spanyolországnak is megvan már a maga Elena Ferrantéja: az egymillió eurós díjazású Planeta-díjat ugyanis egy Carmen Mola nevű női krimiszerző nyerte, ez azonban szerzői álnév, és három férfit takar.

...
Hírek

Lars Kepler lett az év legjobb krimiszerzője Svédországban

A hétvégén osztották ki a CrimeTime Awards díjait a Göteborgi Könyvvásáron, a legjobb szerző Lars Kepler lett.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

...
Szórakozás

Ezeket az új adaptációkat nézd májusban a Disney+-on!

A Disney+ április végi és májusi premierjei között négy könyvadaptációt is találsz. 

...
Nagy

6 érdekesség, amit nem tudsz a Netflix Ripley-sorozatáról

Huszonöt évvel azután, hogy Matt Damon, Jude Law és Gwyneth Paltrow főszereplésével filmre vitték Patricia Highsmith thrillerét, Mr. Ripley ismét hódít, ezúttal fekete-fehérben. Összegyűjtöttünk hat érdekességet a vadonatúj Netflix-sorozatról.

...
Beleolvasó

Miért nehéz Franciaországban fiatalnak lenni? Fehér Boldizsár megírta [MARGÓ KÖNYVEK]

Olvasd el Arnaud Dudek Légy észnél című regényének utószavát, melyet Fehér Boldizsár írt. 

Szerzőink

...
Kiss Imola

Daróczi Ágnes: A roma fiatalok oktatása nem Magyarország legelemibb érdeke?

...
Kiss Imola

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

...
Vass Norbert

Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Hanks elképesztő hollywoodi kulisszatitkokat árul el új regényében – Olvass bele!

Tom Hanks nagyszabású regénye főhajtás a filmkészítés igazi főszereplői és a filmművészet előtt, egyszerre szívmelengető mese és bepillantás a forgatások rejtelmeibe. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

Emily Wilde a tündérekkel foglalkozó kiváló tudós, aki egy eldugott sarkköri faluban keveredik bele a különös lények gonosz játszmáiba. Olvass bele Heather Fawcett regényébe!

...
Beleolvasó

Olvass bele Jón Kalman Stefánsson első kötetébe, ahol a csodáké a főszerep

Jón Kalman Stefánsson már az első, 1996-ban megjelent prózakötetében is Izland nyugati fjordjainak tájaira vezet bennünket. Olvass bele!

...

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

...

Ezt senki nem mondta – Szabó T. Anna és Dragomán György: Azt terveztük, hogy szabad gyerekeket fogunk nevelni

...

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek