10 klasszikus krimi, aminek 2022-ben felszabadultak a jogai

Január elsejével az Egyesült Államokban szabadon felhasználhatóvá váltak Agatha Christie, Ernest Hemingway és Arthur Conan Doyle egyes könyvei.

fk | 2022. január 18. |

Amikor beköszönt az új év, az egyben azt is jelenti, hogy bizonyos szellemi műveknek lejárnak a szerzői jogai. 2022-ben az 1926-ban készült alkotások válnak közkinccsé, ami azt jelenti, hogy az érintett művek mostantól bárki számára szabadon felhasználhatók. Ahogy arról mi is beszámoltunk, január 1-től többek közt szabadon felhasználhatóvá váltak A.A. Milne Micimackó című klasszikusának jogai, így bárki, gyakorlatilag bármiben szerepeltetheti, és ebben a kereskedelmi célú felhasználás is benne van.

A Crime Reads most összegyűjtött tíz olyan klasszikus krimit, amelyek az idei évtől szintén szabadon felhasználhatók. Az összeállításban egy magyar származású szerző könyvét is megtaláljuk.

Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Agatha Christie
Az Ackroyd-gyilkosság
Ford.: Szilágyi Tibor, Helikon, 2021,  352 oldal
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

King's Abbot békés falucskájában mindenki ismeri egymást, mindenki mindenkiről mindent tud, vagy tudni vél. Ám egyszer csak rejtélyes gyilkosság kavarja fel a szürke hétköznapokat. Vajon kinek állt érdekében meggyilkolni a környék leggazdagabb emberét? A számtalan gyanúsított egyikének sincs alibije, ráadásul titkok lappanganak a nyugodt felszín alatt, amelyeket Hercule Poirot-nak kell megfejtenie.

Arthur Conan Doyle: A köd birodalma

Arthur Conan Doyle
A köd birodalma
Ford.: Antoni Rita, Baróti István, Mohácsi Enikő, Schmidt József, Lazi, 2007, 250 oldal
Arthur Conan Doyle: A köd birodalma

Sir Arthur Conan Doyle leginkább Sherlock Holmesról szóló történeteiről ismert, de az írót más jellegű témák is érdekelték. A köd birodalmában az élet és a halál határának kérdését pedzegette. A megjelenésének idején meglehetősen népszerű könyv az okkult regény valamennyi elemét tartalmazza: spiritiszta szeánszok, a túlvilágról üzeneteket küldő halottak, a két világ közt elakadt, halálukat tudomásul venni nem tudó eltévedt lelkek, médiumok, kísértetház. Challenger professzornak szembe kell néznie a természetfeletti erők létezésével.

Ernest Hemingway: Fiesta – A nap is felkel

Ernest Hemingway
Fiesta - A nap is felkel
Ford.: Déry Tibor, 21. Század, 2021, 287 oldal
Ernest Hemingway: Fiesta - A nap is felkel

Az első világháború utáni generáció szorongásairól és illúzióvesztéséről szól a Fiesta – A nap is felkel. Jake Barnes és Lady Brett Ashley az Elveszett Generáció tagjai, akik bejárják az 1920-as évek Párizsának vad éjszakai életét, hogy aztán külföldiekből álló, vegyes társaságukkal leruccanjanak Spanyolországba, a bikaviadalok helyszínére. Brett és Jake viszonyát féltékenység és újabb, futó szenvedélyek teszik próbára.

S.S. Van Dine: The Benson Murder Case (A Benson-gyilkosság)

S. S. Van Dine egy írói álnév: Willard Huntington White amerikai irodalom- és művészetkritikus és író választotta magának, amikor 1926-ban megjelentette első detektívregényét, a The Benson Murder Case-t (A Benson-gyilkosság). A krimi az első Philo Vance-sztori volt, amelyet aztán még számos követett. A jazzkorszak dilettáns nyomozójának egy különös gyilkossági üggyel kell szembenéznie a krimiben. 

C.S. Forester: Gyilkosság, részletfizetésre

c. S. Forester
Gyilkosság, részletfizetésre
Ford: Fencsik Flóra, Magvető, 238 oldal
C.S. Forester: Gyilkosság, részletfizetésre

C. S. Forester könyve, a Gyilkosság, részletfizetésre klasszikus thriller, amelynek főhőse némi pénz reményében elköveti a tökéletes gyilkosságot. A szürke és szegény kisember a boldog jövőt reméli ettől az akciótól, azonban ehelyett sok-sok szenvedés és szorongás következik, tettének pedig a csakádja is megissza a levét.

T.E. Lawrence: A bölcsesség hét pillére

T. E. Lawrence
A bölcsesség hét pillére
Révai, 1936, 410 oldal
T.E. Lawrence: A bölcsesség hét pillére II.

T.E. Lawrence fő műve A bölcsesség hét pillére, amely számos önéletrajzi elemet tartalmaz, elsősorban az 1916-1918 közötti időszakról mesél. Lawrence ugyanis az első világháborúban az oszmán uralom ellen felkelő, szervezetlen arab törzsek összefogásával meghatározó szerepet játszott az antanthatalmak közel-keleti győzelmében. A könyvből megtudhatjuk az arab felkelés történetét, szó esik Arábiáról és népeiről, valamint katonai kérdésekről.

Hugo Gernsback: Ralph 124C 41+

Ralph 124C 41+ egy korai science fiction, amely sorozatként jelent meg a Modern Electrics magazinban 1911-től. Hugo Gernsback története számos olyan ötletet és motívumot felsorakoztatott, amelyek később meghatározóvá váltak a tudományos-fantasztikus irodalomban. A történet a 27. században játszódik, amikor elképesztő találmányok adnak megoldást az ember valamennyi problémájára, a feltalálókat és tudósokat pedig féltve őrzik és tisztelik a világ kormányai.

William Faulkner: Katonák fizetése

William Faulkner első kiadott regénye volt a Katonák fizetése, amelyben egy sérült katona hazatér a frontról. A könyv az első világháború hatásairól szól, arról, hogy egyéni és társadalmi szinten milyen árat kellett fizetni a háborúért. A regény azt is felfejti, hogy milyen volt azoknak a nőknek a sorsa, akiket a bevonuló férfiak hátrahagytak.

Báró Orczy Emma: The Celestial City

Báró Orczy Emma a világ egyik leghíresebb magyar írója, aki elsősorban a Vörös Pimpernel révén vált ismertté. A The Celestial City egy francia forradalom idején játszódó történelmi kalandregény. Főhőse Litta, aki mindent kockára tesz, hogy megmentse azokat, akik fontosak számára. A könyvből némafilm is készült 1929-ben.

Franz Kafka: A kastély

Franz Kafka
A kastély
Ford.: Rónay György, Magvető, 2018, 465 oldal
Franz Kafka: A kastély

Josef K., a kastély új földmérője megérkezik a faluba, hogy tovább folytathassa útját a kastély urához. Arra azonban soha nem gondolt volna, hogy ezzel élete legnagyobb megpróbáltatásának néz elébe – útját a kastélyhoz minduntalan akadályozza a falu népe, míg végül ő maga sem biztos benne, valóban várják-e odafönt. A kastély Franz Kafka egyik legismertebb és legsikeresebb könyve. Thomas Mann ezt írta róla: „Utal az isteni és emberi állapot között meglévő áthidalhatatlan szakadékra, melyet csak mágikus humorral lehet érzékeltetni”.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Cserháti Éva krimijében a múlt vet sötét árnyékot a véres vonatos nyomozásra

Zarándoklat a halálba címmel folytatódik Cserháti Éva K.É.Z. című krimisorozata, amelyben a nyomozás szálai egészen a hetvenes évekig nyúlnak vissza.

...
Hírek

Női krimiszerző nyerte a milliós díjat, majd kiderült róla, hogy három férfi

Spanyolországnak is megvan már a maga Elena Ferrantéja: az egymillió eurós díjazású Planeta-díjat ugyanis egy Carmen Mola nevű női krimiszerző nyerte, ez azonban szerzői álnév, és három férfit takar.

...
Hírek

Lars Kepler lett az év legjobb krimiszerzője Svédországban

A hétvégén osztották ki a CrimeTime Awards díjait a Göteborgi Könyvvásáron, a legjobb szerző Lars Kepler lett.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 könyvadaptáció a cannes-i filmfesztiválon

Vajon Cannes felkészült Coppola mester Herman Hesse-inspirálta filmjére?

...
Szórakozás

5 könyvből készült film és sorozat, amit májusban nézhetsz a Netflixen

Visszatér egy igazi Netflix-kedvenc, a Bridgerton, de Jeff Bridgest is új sorozatban láthatjuk.

...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

...
Nagy

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

Ez történt Benedek Szabolcs, Kemény Lili és a Kovács ikrek könyvbemutatóin.

Szerzőink

...
Horányi Hanna Zelma

„A nyilas korszak kimerevített jelen” - Zoltán, Krusovszky és Kukorelly a Tavaszi Margón

...
Kiss Imola

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

...
Horányi Hanna Zelma

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!