10 klasszikus krimi, aminek 2022-ben felszabadultak a jogai

Január elsejével az Egyesült Államokban szabadon felhasználhatóvá váltak Agatha Christie, Ernest Hemingway és Arthur Conan Doyle egyes könyvei.

fk | 2022. január 18. |

Amikor beköszönt az új év, az egyben azt is jelenti, hogy bizonyos szellemi műveknek lejárnak a szerzői jogai. 2022-ben az 1926-ban készült alkotások válnak közkinccsé, ami azt jelenti, hogy az érintett művek mostantól bárki számára szabadon felhasználhatók. Ahogy arról mi is beszámoltunk, január 1-től többek közt szabadon felhasználhatóvá váltak A.A. Milne Micimackó című klasszikusának jogai, így bárki, gyakorlatilag bármiben szerepeltetheti, és ebben a kereskedelmi célú felhasználás is benne van.

A Crime Reads most összegyűjtött tíz olyan klasszikus krimit, amelyek az idei évtől szintén szabadon felhasználhatók. Az összeállításban egy magyar származású szerző könyvét is megtaláljuk.

Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Agatha Christie
Az Ackroyd-gyilkosság
Ford.: Szilágyi Tibor, Helikon, 2021,  352 oldal
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

King's Abbot békés falucskájában mindenki ismeri egymást, mindenki mindenkiről mindent tud, vagy tudni vél. Ám egyszer csak rejtélyes gyilkosság kavarja fel a szürke hétköznapokat. Vajon kinek állt érdekében meggyilkolni a környék leggazdagabb emberét? A számtalan gyanúsított egyikének sincs alibije, ráadásul titkok lappanganak a nyugodt felszín alatt, amelyeket Hercule Poirot-nak kell megfejtenie.

Arthur Conan Doyle: A köd birodalma

Arthur Conan Doyle
A köd birodalma
Ford.: Antoni Rita, Baróti István, Mohácsi Enikő, Schmidt József, Lazi, 2007, 250 oldal
Arthur Conan Doyle: A köd birodalma

Sir Arthur Conan Doyle leginkább Sherlock Holmesról szóló történeteiről ismert, de az írót más jellegű témák is érdekelték. A köd birodalmában az élet és a halál határának kérdését pedzegette. A megjelenésének idején meglehetősen népszerű könyv az okkult regény valamennyi elemét tartalmazza: spiritiszta szeánszok, a túlvilágról üzeneteket küldő halottak, a két világ közt elakadt, halálukat tudomásul venni nem tudó eltévedt lelkek, médiumok, kísértetház. Challenger professzornak szembe kell néznie a természetfeletti erők létezésével.

Ernest Hemingway: Fiesta – A nap is felkel

Ernest Hemingway
Fiesta - A nap is felkel
Ford.: Déry Tibor, 21. Század, 2021, 287 oldal
Ernest Hemingway: Fiesta - A nap is felkel

Az első világháború utáni generáció szorongásairól és illúzióvesztéséről szól a Fiesta – A nap is felkel. Jake Barnes és Lady Brett Ashley az Elveszett Generáció tagjai, akik bejárják az 1920-as évek Párizsának vad éjszakai életét, hogy aztán külföldiekből álló, vegyes társaságukkal leruccanjanak Spanyolországba, a bikaviadalok helyszínére. Brett és Jake viszonyát féltékenység és újabb, futó szenvedélyek teszik próbára.

S.S. Van Dine: The Benson Murder Case (A Benson-gyilkosság)

S. S. Van Dine egy írói álnév: Willard Huntington White amerikai irodalom- és művészetkritikus és író választotta magának, amikor 1926-ban megjelentette első detektívregényét, a The Benson Murder Case-t (A Benson-gyilkosság). A krimi az első Philo Vance-sztori volt, amelyet aztán még számos követett. A jazzkorszak dilettáns nyomozójának egy különös gyilkossági üggyel kell szembenéznie a krimiben. 

C.S. Forester: Gyilkosság, részletfizetésre

c. S. Forester
Gyilkosság, részletfizetésre
Ford: Fencsik Flóra, Magvető, 238 oldal
C.S. Forester: Gyilkosság, részletfizetésre

C. S. Forester könyve, a Gyilkosság, részletfizetésre klasszikus thriller, amelynek főhőse némi pénz reményében elköveti a tökéletes gyilkosságot. A szürke és szegény kisember a boldog jövőt reméli ettől az akciótól, azonban ehelyett sok-sok szenvedés és szorongás következik, tettének pedig a csakádja is megissza a levét.

T.E. Lawrence: A bölcsesség hét pillére

T. E. Lawrence
A bölcsesség hét pillére
Révai, 1936, 410 oldal
T.E. Lawrence: A bölcsesség hét pillére II.

T.E. Lawrence fő műve A bölcsesség hét pillére, amely számos önéletrajzi elemet tartalmaz, elsősorban az 1916-1918 közötti időszakról mesél. Lawrence ugyanis az első világháborúban az oszmán uralom ellen felkelő, szervezetlen arab törzsek összefogásával meghatározó szerepet játszott az antanthatalmak közel-keleti győzelmében. A könyvből megtudhatjuk az arab felkelés történetét, szó esik Arábiáról és népeiről, valamint katonai kérdésekről.

Hugo Gernsback: Ralph 124C 41+

Ralph 124C 41+ egy korai science fiction, amely sorozatként jelent meg a Modern Electrics magazinban 1911-től. Hugo Gernsback története számos olyan ötletet és motívumot felsorakoztatott, amelyek később meghatározóvá váltak a tudományos-fantasztikus irodalomban. A történet a 27. században játszódik, amikor elképesztő találmányok adnak megoldást az ember valamennyi problémájára, a feltalálókat és tudósokat pedig féltve őrzik és tisztelik a világ kormányai.

William Faulkner: Katonák fizetése

William Faulkner első kiadott regénye volt a Katonák fizetése, amelyben egy sérült katona hazatér a frontról. A könyv az első világháború hatásairól szól, arról, hogy egyéni és társadalmi szinten milyen árat kellett fizetni a háborúért. A regény azt is felfejti, hogy milyen volt azoknak a nőknek a sorsa, akiket a bevonuló férfiak hátrahagytak.

Báró Orczy Emma: The Celestial City

Báró Orczy Emma a világ egyik leghíresebb magyar írója, aki elsősorban a Vörös Pimpernel révén vált ismertté. A The Celestial City egy francia forradalom idején játszódó történelmi kalandregény. Főhőse Litta, aki mindent kockára tesz, hogy megmentse azokat, akik fontosak számára. A könyvből némafilm is készült 1929-ben.

Franz Kafka: A kastély

Franz Kafka
A kastély
Ford.: Rónay György, Magvető, 2018, 465 oldal
Franz Kafka: A kastély

Josef K., a kastély új földmérője megérkezik a faluba, hogy tovább folytathassa útját a kastély urához. Arra azonban soha nem gondolt volna, hogy ezzel élete legnagyobb megpróbáltatásának néz elébe – útját a kastélyhoz minduntalan akadályozza a falu népe, míg végül ő maga sem biztos benne, valóban várják-e odafönt. A kastély Franz Kafka egyik legismertebb és legsikeresebb könyve. Thomas Mann ezt írta róla: „Utal az isteni és emberi állapot között meglévő áthidalhatatlan szakadékra, melyet csak mágikus humorral lehet érzékeltetni”.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Cserháti Éva krimijében a múlt vet sötét árnyékot a véres vonatos nyomozásra

Zarándoklat a halálba címmel folytatódik Cserháti Éva K.É.Z. című krimisorozata, amelyben a nyomozás szálai egészen a hetvenes évekig nyúlnak vissza.

...
Hírek

Női krimiszerző nyerte a milliós díjat, majd kiderült róla, hogy három férfi

Spanyolországnak is megvan már a maga Elena Ferrantéja: az egymillió eurós díjazású Planeta-díjat ugyanis egy Carmen Mola nevű női krimiszerző nyerte, ez azonban szerzői álnév, és három férfit takar.

...
Hírek

Lars Kepler lett az év legjobb krimiszerzője Svédországban

A hétvégén osztották ki a CrimeTime Awards díjait a Göteborgi Könyvvásáron, a legjobb szerző Lars Kepler lett.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Rébecca Dautremer: A jó képeskönyv olyan, mint egy színházi előadás

...
Vass Norbert

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

...
Kolozsi Orsolya

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Olvass!
...
Beleolvasó

A gazdag kisvárosban a barátság látszata mögött gyilkos indulatok fortyognak

Jeneva Rose regénye egy amerikai kisvárosba vezet: Buckhead a drága autók, hatalmas házak és álságos barátságok helye. Az itt élő nők közül vajon ki lesz elég okos ahhoz, hogy túlélje Buckheadet - és ki végzi holtan? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy sorsszerű találkozás kellett ahhoz, hogy létrejöjjön az első magyar jógaiskola

Az első magyar jógaiskola története az indiai Madrászból és a Haich család balatonvilágosi villájából indul. A jómódú családból származó Erzsébet és az indiai Yesudian történetét Kertész Edina írta meg. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ha a tudás meghajol a hatalom előtt, erőszak nélkül nem lehet megújulni?

Meg lehet változtatni egy nagyhatalmú intézményt belülről, vagy elkerülhetetlen az erőszak, ha forradalomról van szó? Olvass bele R.F. Kuang új könyvébe!

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

...

Simon Márton: A Polaroidok sikere után hirtelen más lettem, mint aki voltam [Visszapillantó]

...

Boldizsár Ildikó: A történetmondás eltűnése is okozza, hogy már nem vagyunk alázatosak a természettel [Analógia]