Túlélni Glasgow-t egy alkoholista anyával: ez Shuggie Bain feladata

Túlélni Glasgow-t egy alkoholista anyával: ez Shuggie Bain feladata

Mire megjelent, több mint harminc kiadó utasította vissza a skót Douglas Stuart debütáló regényét, a nyolcvanas évek hanyatló Glasgow-jában játszódó Shuggie Baint, amit aztán a tavalyi év végén még Booker-díjjal is kitüntettek. Munkásosztály, munkanélküliség, alkohol, erőszak: a Shuggie Bain a hét könyve.

Benedek Márton | 2021. december 13. |
Douglas Stuart
Shuggie Bain
Ford. Greskovits Endre, Park, 2021, 468 oldal
-

Ha nem ismerjük annyira a skót irodalmat, mint mondjuk Bényei Tamás, aki az 1749-re írt cikket a könyvről a Booker-díj kapcsán, akkor elsőre az ország hanyatló munkásosztályáról és a szerhasználatról a többségnek talán a Trainspotting ugrik be. A Shuggie Bain is Skóciában játszódik, de nem Edinburghban, hanem Glasgow-ban, és kicsivel korábban, leginkább a nyolcvanas években; és ebben a történetben még nem a drog, hanem az alkohol pusztít. Stuart közelről ismeri ezt a közeget, apja nagyon korán elhagyta a családot, őt pedig a függőséggel küzdő anyja nevelte. (Stuart később aztán New Yorkba költözött, ahol a mai napig él és mint divattervező dolgozik.) 

“A jó öreg glasgow-i kihaló faj - hagyományosan jóindulatú lélek, aki a drogok terjedésével valami fiatalabb és sokkal vészjóslóbb alakká változik át.”

A könyv címszereplője Shuggie Bain, a meleg kisfiú, aki még nem tudja, hogy meleg, csak azt hogy más, és hogy mindenki csúfolja a járásáért meg a beszéde miatt, vagy egyszerűen azért, mert nem koszos. Hasonló élmények érték a való életben Stuartot is, aki szintén meleg és aki Shuggie-hoz hasonlóan gondoskodott az anyjáról. De nem a fiú az egyetlen főszereplő, a másik az anyja, Agnes, aki vonzó és ezt tudja is magáról, viszont súlyosan alkoholista és nagyon labilis. A gyermeke apja Shug (ez a Hugh skót változata) taxisofőr, aki ugyan nem totálisan piás, de egyáltalán nem veti meg azt - és ezzel szinte mindenki így van a regényben felbukkanó felnőtt szereplők közül -, ellenben nem csak sofőri szolgáltatást nyújt kocsija hölgyutasainak. Az Agnes korábbi házasságából származó gyerekek is velük élnek, de Leek és Catherine már elég idősek és eleget láttuk anyjukból ahhoz, hogy ne határtalan szeretettel viszonyuljanak felé, mint a kis Shuggie, aki minden megalázottság ellenére még anyja másnaposságára is a legnagyobb figyelemmel készül (fontos, hogy legyen kikészítve valami a gyomorbántalmak ellen, meg legyen langyos sör is!).

Agnes szülei a lassan negyvenéves lányukat még mindig tinédzserként kezelik, ám akkor kezdődik csak igazán Agnes lejtmenete, amikor a gyerekeivel elköltözik tőlük egy bezárt bánya melletti lakótelepre. Az asszony egyre inkább egyedül marad, idősebb gyerekei és férje menekülnek tőle, és bár időről időre megpróbál felhagyni az ivással, ha más nem, az aktuális udvarlója rántja vissza a rosszba. Ezeket az udvarlókat pedig leginkább bántalmazónak vagy erőszaktevőnek precízebb nevezni. Olyan, hogy szexuális konszenzus, egyébként nincs is a könyvben, ezen a téren is az van, amit a férfiak akarnak.

A főszereplők ide-oda költözésével Glasgow több pontján is járunk, de magát a várost nem igazán látjuk.

Inkább lepattant, megviselt lakásokban, taxibelsőkben, vagy a bezárt bánya melletti salakos-lápos tájon kanyarog a történet,

amiben szinte teljes a kilátástalanság, reménytelenség és a boldogtalanság. Ez Margaret Thatcher korszaka, az ipar kiszervezésének, a szakszervezetek meggyengítésének és a gyárbezárásoknak az ideje, ami alapjaiban rázta meg Glasgow-t és a hasonló, nehéziparra alapuló városokat. Ahogy az akkori valóságban, a könyvben is tombol a munkanélküliség, és az számít kivételesnek, ha valakinek a segélyosztás előtt még van pénze a múltkori adagból vagy ha valaki még sosem törte fel a pénzbedobós mérőórákat az apróért - Shuggie talán akkor a legirigyebb a történetben, amikor először lát olyan tévét, amit korlátlanul lehet nézni, és nem kell bele érméket dobálni. Az alkoholproblémák minden családban ismertek, ahogyan az abúzus különböző fizikai és érzelmi formái is. Ebből a világból csak nagyon kevesen és nagyon nagy áldozatok árán képesek elmenekülni.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Douglas Stuart nyerte a Booker-díjat

Douglas Stuart kapta 2020-ban a Booker-díjat Shuggie Bain című könyvéért. 

...
Hírek

Damon Galgut kapta az idei Booker-díjat

A dél-afrikai szerző The Promise című könyve nyerte el idén a rangos elismerést.

...
Könyves Advent

10 világirodalmi újdonság, amivel nem lőhetsz mellé karácsonykor

Közeleg a karácsony, a hétvégén már advent második vasárnapja lesz. Hogy segítsük az ünnepi készülődést, most tíz olyan világirodalmi újdonságot gyűjtöttünk össze, ami jó ajándék lehet. 

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Thomas Erikson: Aki engem fáraszt, lehet, hogy másnak szimpatikus

...
Zöld

Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén

...
Zöld

Jane Goodall: A családomban női ágon öröklődik a bátorság

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

Olvass!
...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

 A Keserű víz Milbacher Róbert eddigi legszemélyesebb és legkatartikusabb könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

Nádasdy Ádám visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!