Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

papírhiány és a járvány miatt a Könyvhét és a Könyvfesztivál dátumának tologatása sem könnyíti meg idén a kiadók dolgát a megjelenések tervezésében. Mostanra viszont már körvonalazódik 2022 első félévének kínálata, ezekből válogattunk a teljesség igénye nélkül - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk (az első adagot itt találod). Ajánlatunkban találsz tudománykommunikációs, történelmi, pszichológiai, oknyomozó, politikai témájú köteteket is.

sa | 2022. január 21. |

Andrew Leatherbarrow: Csernobil 01:23:40

Az öt év kutatását rendszerező könyv átfogó beszámoló arról, hogyan történt valójában a csernobili katasztrófa. Bemutatja a kétségbeesett küzdelmet, a hős férfiak önfeláldozását, a  meglepő igazságot a legendás „csernobili búvárokról” és a Szovjetunió utolsó kirakatperét is. A történelmi visszatekintést átszövi a szerző személyes benyomásainak sora, amiket a mai napig elhagyott városban, Pripjatyban és a tágabb csernobili zónában szerzett. A könyvet kiegészíti a városról készített több mint 45 oldalnyi fénykép és az erőmű műszaki ábrái. (Athenaeum)

 

Michael Picard: Filozófia – Az etikától a metafizikáig: Kalandozások a bölcsességben és a valóságban 

Filozófiai feladványok, amelyek a legnagyobb elméket is gondolkodóba ejtették, kérdések, amelyek leleplezik gondolkodásunk következetlenségeit, a logikai paradoxonokat és a morális dilemmákat – Michael Picard filozófiakönyve minden percében élvezetes agytornát kínál, szélesíti a látókörünket, illetve alapjaiban kérdőjelezi meg nézeteinket és mindazt, amit a tudásról eddig gondoltunk. Ráébreszt, hogy még az érzékszerveinkben sem bízhatunk, habár csak rájuk számíthatunk... (Scolar)

 

Karen Taieb: Auschwitzi levelek

Kevésbé ismert tény, hogy a II. világháború alatt a haláltáborok foglyai leveleket küldhettek haza, sőt a nácik a Brief-Action nevű propaganda célú program keretében sok esetben kényszerítették őket erre. 1942-1945 között közel 5000 levél érkezett Franciaországba haza francia deportáltaktól. Karen Taïeb történész ezeket a leveleket tanulmányozva tárja fel a náci gépezet működésének mechanizmusait, a fogvatartottak korábbi életének aspektusait, azokban a kivételes esetekben pedig, amikor a levelek cenzúra nélkül jutottak ki a táborból, képet ad arról, hogyan élték meg a deportáltak a mindennapi kínzásokat, nélkülözéseket és miként merítettek reményt abból, hogy családjuk minden valószínűség szerint biztonságban van. (HVG)

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)
Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!

Tovább olvasok
  

Mark Galeotti: Vory - Az orosz szupermaffia

Mark Galeotti az oroszországi szervezett bűnözés szakértője, akivel világszerte konzultálnak kormányok és rendőrségek. Most a nyugati olvasók is felfedezhetik a "vory v zakone" lenyűgöző történetét, egy olyan csoportét, amely túlélt és virágzott a sztálinizmus, a hidegháború, az afgán háború és a szovjet kísérlet alatt. A vory – ahogy az orosz maffiát is ismerik – a huszadik század elején született, nagyrészt a Gulágokban, ahol egyedi kultúrává fejlődött. Az aláírás-szerű tetoválásaik alapján azonosított tagok betartották a tolvajok kódexét, azt a szigorú rendszert, amely megtiltott minden fizetett munkát, valamint a rendészeti szervekkel és az állammal való együttműködést. A két évtizedes helyszíni kutatáson alapuló, lebilincselő tanulmány részletezi a vory hatalomhoz vezető útját egészen a modernkori oroszországi oligarchiához való alkalmazkodásig és az azon túli globális lehetőségekhez. (Kalligram)

  

Stefan Aust - Adrian Geiges: Hszi Csin-ping - a világ legnagyobb hatalmú embere

Két német újságíró írta meg Hszi Csin-ping kínai elnök életrajzát, ám a Konfuciusz Intézet a könyvbemutató előtt nyomás alá helyezte két egyetem munkatársait, hogy mondják le a rendezvényt. Ezt Ulrich Radtke, a Duisburg-Esseni Egyetem rektora közölte az újságírókkal a könyv online bemutatója elején, amelyet hirtelen a törölt esemény helyett tartottak meg. Radtke hozzátette, az eset a tudományos munka szabadságát korlátozza. „Peking hosszú karjáról”, a cenzúra és az öncenzúra veszélyeiről is beszélt. A kínai kormányt alapvetően zavarja államfőjének tényekre alapozott életrajza, hiszen az államvezető körül személyi kultusz alakult ki. Állítólag a Konfuciusz Intézet egyik alkalmazottja azt üzente az egyik szerzőnek: "Többé nem beszélhetsz Hszi Csin-pingről mint normális emberről, ő érinthetetlen." (Corvina)

 

Katrine Marçal: Tényleg nincs ingyenebéd? – Feminista közgazdaságtan, ahogyan eddig sosem merted elképzelni

Valamikor régen, amikor a klasszikus közgazdaságtan épphogy csak szárba szökkent, a gondolkodók úgy vélték, az ember alapvetően önző lény: amit tesz, a saját boldogulásáért teszi. De valóban így működünk? Aligha. Azonban az évszázados gyakorlat azt verte mindannyiunk fejébe, hogy minden más tényezőt – a gondoskodást, az önzetlenséget, a szeretetet – hagyjunk figyelmen kívül. Ennek a gondolkodásmódnak pedig a nők a legnagyobb vesztesei. A nők, akik a legtöbb gondoskodó munkát végzik, ápolják a betegeket és az időseket, ellátják a háztartások körüli teendőket és felnevelik a gyerekeket. Katrine Marçal szerint itt az idő, hogy változtassunk ezen. Nem mindennapi könyvében átfogó képet nyújt a közgazdaságtan történetéről, leleplezi az azt övező mítoszokat, és megmutatja, hogyan fektethetnénk le egy emberibb, igazságosabb társadalmi rendszer alapjait… Mindennek a kulcsa pedig az, hogy ezúttal nem feledkezünk meg a nőkről. „Ahhoz, hogy a mészáros, a pék, a sörfőző dolgozni mehessen, Adam Smith idejében a feleségek, anyák vagy nővérek órákat, napokat töltöttek a gyerekek nevelésével, a ház rendben tartásával, az étel megfőzésével, a ruhák mosásával, a könnyek fölszárításával, a szomszédokkal való civakodással. Bárhonnan nézzünk is a piacra, az mindig egy másik gazdaságra épül. Egy olyan gazdaságra, amiről ritkán beszélünk.” (Libri)

 

Peter Brannen: A világ végei – Vulkáni apokalipszisek, gyilkos óceánok és kísérleteink a Föld korábbi tömegkihalásainak megértésére

Mivel az új, úttörő kutatások azt sugallják, hogy az éghajlatváltozás jelentős szerepet játszott a bolygó történetének legszélsőségesebb katasztrófáiban, a díjnyertes tudományos újságíró, Peter Brannen vad utazásra visz minket: a bolygó öt tömeges kihalásán keresztül rámutat az egyre veszélyesebb jövőnkre is. (Park)

  

Byung-Chul Han: A Föld dicsérete - Utazás a kertbe

A dél-koreai születésű berlini filozófus, kultúrteoretikus új könyve; magyarul korábban A kiégés társadalma, a Pszichopolitika és A szépség megmentése című könyveket olvashattuk tőle. A kötet hibrid műfajú, intertextusokban bővelkedő filozofikus esszéregény, amely félúton kerti naplóba fordul. A globális és totális digitalizáció, az eltestetlenülés ellenében vázolja fel a kerti munka merőben anyagi és testi tapasztalatát, kondícióit és örömeit – mindezt a klímaválság fenyegető árnyékában. A kötet miniesszéinek kiindulópontja Han berlini kertje, amelyet mindössze három éve kezdett el művelni, így az eredendően városi gondolkodó őszinte rácsodálkozásai szervezik a kötetet, és e rácsodálkozások ágaznak szét a szerző sziporkázó filozófiai, zenetörténeti és esztétikai asszociációi segítségével. A klímaválság, az instant kielégülés és a kiégés társadalmával szemben a várakozás, az elidőzés, a szemlélődés tapasztalatait ajánlja fel. (Typotex)

Hírlevél feliratkozás

 

Tim Marshall: A földrajz hatalma

A földrajz fogságában és a Falak nemzetközi bestseller szerzője ez alkalommal a világ döntő fontosságú régióinak tíz térképét használja, hogy elmagyarázza a mai világhatalmak geopolitikai stratégiáit, és azt, hogy ez mit jelent a jövőnk szempontjából. (Park)

 

Jean Francois Marmion (szerk.): A hülyeség pszichológiája

Elképzelhető egy olyan világ, amiben nincsenek seggfejek? Baromság, mindenki tudja: mindannyian napi szinten támogatjuk. Ez egy komoly teher. Eddig a pszichológusok, az emberi viselkedés specialistái nem próbálták meghatározni. Ennek a könyvnek a célja, hogy jobban megértsük, és jobban harcolhassunk ellene, még akkor is, ha előzetesen vereséget szenvedünk. Több ország pszichológusai, de filozófusok, szociológusok és írók is elmondják nekünk az emberi hülyeségről alkotott elképzelésüket. (Corvina)

 

Philipp Dettmer: Immun - Szervezetünk rejtélyes működése

A gazdagon illusztrált kötet az immunrendszerünk működésébe vezet be, ami összetettségében az emberi agy után a második helyen áll. Philipp Dettmer, a YouTube legnépszerűbb tudományos csatornájának alkotója kíséri végig az olvasókat az emberi test erődítményén és védekező rendszerén. Állandó harc dúl ugyanis bennünk, amiben mindennapos az invázió, a stratégia, a vereség és a nemes önfeláldozás is. Valójában, miközben ezt olvasod, az immunrendszered valószínűleg azonosított és kiirtott egy rákos sejtet, amely növekedésnek indult a szervezetedben. Minden fejezet az immunrendszer egy-egy elemével foglalkozik, beleértve a védekezést, például az antitesteket és a gyulladásokat, valamint az olyan fenyegetéseket, mint a baktériumok, az allergiák és a rák. Dettmer azt is felfedi, hogy miért nonszensz az immunrendszer erősítése, hogyan osonnak át a paraziták a szervezet védekező rendszerein, hogyan működnek a vírusok, és mi történik a sebeidben, amikor megvágod magad. (Open Books)

  

Katie Mack: A mindenség vége (Mármint asztrofizikai szempontból)

Katie Mack elméleti asztrofizikus, aki az univerzum kezdetét, evolúcióját és végét kutató csillagászati és a fizikai kozmológia számos területével foglalkozik. Kutatásai mellett aktív tudománynépszerűsítő (többszázezer Twitter-követővel), aki szellemes és könnyed stílusban tudja tudományága keveseknek hozzáférhető megállapításait a laikus olvasóközönség számára is érthetően közvetíteni. Könyvében az univerzum végéről való gondolkodás jelenleg rendelkezésünkre álló tudományos eredményeit mutatja be: szuperteleszkópok és részecskegyorsítók legfrissebb megfigyelései rajzolják át eddigi ismereteinket elképesztően izgalmas (és egyben félelmetes) új lehetőségekkel, és változtatják meg nézeteinket arról, hogy mi képzelhető el (és mi nem) a kozmosz távoli jövőjében. Költők és filozófusok a történelem kezdete óta vitáznak és tépelődnek azon a kérdésen, hogy miként fog véget érni a világ. Hála a természettudományoknak, szerencsére ma már pontosan tudjuk a választ: tűz emészti el. Katie Mack segítségével a meredély legszélére állva tekinthetünk le a végtelen sötétségbe – tudományos szempontból. (Typotex)

  

Catherine Belton: Putyin emberei

Catherine Belton a Reuters oknyomozó újságírója. 2007-13 között a Financial Times külföldi tudósítójaként dolgozott Moszkvában. A Times és a Sunday Times, valamint a Daily Telegraph is 2020 Év könyvének választotta. A szerző könyvében feltárja, hogy hogyan ragadta magához a hatalmat Oroszországban Putyin és KGB-s emberekből álló szűk köre, és hogyan építettek ki együtt egy új oligarchákból álló ligát, mindezt olyan belsős információkkal a birtokában, amelyek korábban eddig nem láttak napvilágot. (Libri)

 

Mary Beard: Pompeji - Egy római város élete

A szerző, a televíziós ismeretterjesztő műsorokból is jól ismert Mary Beard cambridge-i ókortörténész professzor számos forrás és kép segítségével, óriási anyagismerettel, rendkívül olvasmányosan, sok-sok egyedi történeten keresztül mutatja be Pompeji életének számos vonását. Az utcákat és épületeket, a lakóházak díszítését és a falfestményeket, a város politikai és társadalmi szerkezetét, a szórakozási formákat a gladiátorjátékokkal és színházi előadásokkal, „a test gyönyöreit” az étkezési szokásoktól a szexuális kultúrán át a fürdőkig, valamint az istenek tiszteletének formáit. Mindeközben a kötet leszámol számos tévhittel is, kezdve rögtön a kitörés időpontjával (mely valószínűleg későbbre esett, mint azt a történészek gondolták), és a kitörés követelte áldozatok számával (mely feltehetőleg kevesebb mint tíz százaléka volt a város összlakosságának, tekintve, hogy a többségnek sikerült elmenekülnie). A szerző legfőbb célja, hogy amennyire csak lehet, közel hozza a mai olvasóhoz a Pompejiben egykor élt embereket, akiknek életét nyomon követve meglepően sokszor magunkra ismerünk. (Kossuth)

  

David de Jong: Náci milliárdosok

Hogyan alapozta meg a jogtalanul szerzett zsidó vagyon és a rabszolgamunka olyan ma is ismert német nagyvállalatok pénzügyi helyzetét és üzleti befolyását, mint a Daimler-Benz, az Allianz, a Porsche, a Volkswagen és a BMW?  David de Jong az oknyomozó újságírásnak ebben a mérföldkőnek számító művében a véres pénz nyomába eredt, és feltárta Németország leggazdagabb üzleti dinasztiáinak igaz történetét. Három héttel azután, hogy Hitler átvette a hatalmat Németországban, találkozót hívott össze: magához rendelte Németország 25 legkiemelkedőbb üzletemberét. A német iparmágnások látszólag nem kívántak segédkezni a Führer hatalmának megszilárdításában, azáltal viszont, hogy részt vettek a Harmadik Birodalom építésében, fegyverekkel látták el a hadsereget, és mindent megtettek azért, hogy maximalizálják a profitjukat, valójában nagyon is támogatták a náci törekvéséket. (HVG)

  

Anne Frank naplója

Június 25-én lesz 75 éve, hogy először megjelent a napló, ennek alkalmából jelenik meg a jubileumi kiadás. Anne Frank családja Hitler hatalomra kerülése után menekült Németországból Hollandiába. Amikor Hollandiát megszállták a németek, Anne nővére, Margot behívót kapott „munkára Németországba”. A családfő, Otto Frank tudta, hogy a behívó deportálást jelent, így már másnap elrejtőztek. Frankék egy másik családdal 25 hónapig bujkáltak Amszterdam belvárosában, Otto cégének hátsó épületében mindaddig, amíg egy máig ismeretlen személy fel nem jelentette őket. A holokausztot egyedül Otto Frank élte túl, aki egyik bújtatójuktól kapta meg a lánya naplóját, amit végül 1947-ben adott ki. (Park)

  

Kurimay Anita: Meleg Budapest

A huszadik század hajnalán Budapest virágzó kozmopolita metropolisz volt. Az akkoriban a „Duna gyöngyeként” ismert város Európa leginnovatívabb építészeti és kulturális vívmányaival büszkélkedhetett, növekvő középosztálya pedig elkötelezte magát amellett, hogy előmozdítsa a város liberális politikáját, és szellemi és kereskedelmi találkozási ponttá tegye Kelet és Nyugat között. Ráadásul, mint azt Kurimay Anita történész elárulja, a fin-de-siècle Budapest híres volt pezsgő nyilvános szexuális kultúrájáról is, beleértve az erőteljes meleg szubkultúrát. A Meleg Budapest a nem normatív szexualitások lebilincselő története Magyarországon, ahogyan azt a főváros, mint egységes metropolisz 1873-as születése és a férfi homoszexuális cselekmények 1961-es dekriminalizálása között megélték, tapasztalták és ellenőrizték. (Park)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!

...
Hírek

Bookline top50: Orvos-Tóth Noémi nyerte a decembert

Decemberben számos önismereti és életrajzi írás, szakácskönyv, regény került a Bookline sikerlistájára, az első három helyet pedig Orvos Tóth-Noémi, Robin Lim, valamint Bödőcs Tibor szerezte meg.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbnek talál. Január kiemelt könyve A Zúzmaraszív folytatása lett.

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!

Olvass!
...
Beleolvasó

Knausgard új regényének szereplői megszállottan kutatják a múltat és a jövőt – Olvass bele!

A Hajnalcsillag-sorozat második kötetében, Az öröklét farkasai című nagyregényben Karl Ove Knausgård az emberi élet határait és a természet rejtélyeit vizsgálja. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

Gazsi Zoltán első könyve életrajzba bújtatott vállalati-impresszionista tankönyv cégvezetésről, fenntarthatóságról, a hétköznapok vidámságáról és a nehéz élethelyzetek túléléséről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

Kocsis Gergely A varjúszellem című regényében közélet és történelem, krimi és horror szálai fonódnak lidérces, felkavaró történetté, melynek legfőbb kérdése, hogy a holtak mentik meg az élőket, vagy fordítva. Olvass bele!

...

Ezt senki nem mondta – Szabó T. Anna és Dragomán György: Azt terveztük, hogy szabad gyerekeket fogunk nevelni

...

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

...

Ezt senki nem mondta – Dr. Benkovics Júlia: Mi történik a nőgyógyásszal, amikor terhes lesz?

A hét könyve
Kritika
A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról
...
Podcast

Anyaság, apaság, az érzések kavalkádja – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk hatodik adásában Szabó T. Anna és Dragomán György voltak a vendégek, a beszélgetésükhöz pedig könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

Hírek
...
Nagy

Pócsik Andrea: Az én cigány irodalmam nem tankönyvízű [ROMA IRODALOM]

...
Beleolvasó

Knausgard új regényének szereplői megszállottan kutatják a múltat és a jövőt – Olvass bele!

...
Hírek

Marjane Satrapi nem akart több képregényt írni, de aztán Iránban meggyilkoltak egy nőt

...
Zöld

Ebből a sűrű, sötét erdőből csak hetekkel később bukkan fel a hajód - Olvass bele a Mitágó-erdőbe!

...
Hírek

Bereményi Vadnai Bébijének látszólag egy nő a főszereplője, valójában a város [Budapesti nők]

...
Így döntöttek ők

Nyáry Krisztián: Eszeveszett szerelem változtatta meg az életét

...
Hírek

Salman Rushdie ezt az álmot látta két nappal a merénylete előtt

...
Szórakozás

Így énekel Timothée Chalamet az új Dylan-életrajzi filmben (videó)

...
Zöld

5 könyv, amit olvass el, ha mindig ugyanúgy végződnek a párkapcsolataid

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

6 érdekesség, amit nem tudsz a Netflix Ripley-sorozatáról

Huszonöt évvel azután, hogy Matt Damon, Jude Law és Gwyneth Paltrow főszereplésével filmre vitték Patricia Highsmith thrillerét, Mr. Ripley ismét hódít, ezúttal fekete-fehérben. Összegyűjtöttünk hat érdekességet a vadonatúj Netflix-sorozatról.

...
Szórakozás

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

Tuti befutókat néznél az este? Összeszedtük, milyen Oscar-díjas adaptációkat találsz most a Netflixen: lesz közte hard boiled krimi, izgalmas animáció, szórakoztató kaland és egy kakukktojás dráma is.

...
Szórakozás

„Ivy a kedvencem” – A Csengetett, Mylord?-enciklopédia szerzőjével beszélgettünk

Mi lehet a Csengetett, Mylord? titka, amivel ennyire betalált a magyar nézőknél? A sorozatról készült enciklopédia szerzőjét, Boromisza Istvánt kérdeztük.