Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

papírhiány és a járvány miatt a Könyvhét és a Könyvfesztivál dátumának tologatása sem könnyíti meg idén a kiadók dolgát a megjelenések tervezésében. Mostanra viszont már körvonalazódik 2022 első félévének kínálata, ezekből válogattunk a teljesség igénye nélkül - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk (az első adagot itt találod). Ajánlatunkban találsz tudománykommunikációs, történelmi, pszichológiai, oknyomozó, politikai témájú köteteket is.

sa | 2022. január 21. |

Andrew Leatherbarrow: Csernobil 01:23:40

Az öt év kutatását rendszerező könyv átfogó beszámoló arról, hogyan történt valójában a csernobili katasztrófa. Bemutatja a kétségbeesett küzdelmet, a hős férfiak önfeláldozását, a  meglepő igazságot a legendás „csernobili búvárokról” és a Szovjetunió utolsó kirakatperét is. A történelmi visszatekintést átszövi a szerző személyes benyomásainak sora, amiket a mai napig elhagyott városban, Pripjatyban és a tágabb csernobili zónában szerzett. A könyvet kiegészíti a városról készített több mint 45 oldalnyi fénykép és az erőmű műszaki ábrái. (Athenaeum)

 

Michael Picard: Filozófia – Az etikától a metafizikáig: Kalandozások a bölcsességben és a valóságban 

Filozófiai feladványok, amelyek a legnagyobb elméket is gondolkodóba ejtették, kérdések, amelyek leleplezik gondolkodásunk következetlenségeit, a logikai paradoxonokat és a morális dilemmákat – Michael Picard filozófiakönyve minden percében élvezetes agytornát kínál, szélesíti a látókörünket, illetve alapjaiban kérdőjelezi meg nézeteinket és mindazt, amit a tudásról eddig gondoltunk. Ráébreszt, hogy még az érzékszerveinkben sem bízhatunk, habár csak rájuk számíthatunk... (Scolar)

 

Karen Taieb: Auschwitzi levelek

Kevésbé ismert tény, hogy a II. világháború alatt a haláltáborok foglyai leveleket küldhettek haza, sőt a nácik a Brief-Action nevű propaganda célú program keretében sok esetben kényszerítették őket erre. 1942-1945 között közel 5000 levél érkezett Franciaországba haza francia deportáltaktól. Karen Taïeb történész ezeket a leveleket tanulmányozva tárja fel a náci gépezet működésének mechanizmusait, a fogvatartottak korábbi életének aspektusait, azokban a kivételes esetekben pedig, amikor a levelek cenzúra nélkül jutottak ki a táborból, képet ad arról, hogyan élték meg a deportáltak a mindennapi kínzásokat, nélkülözéseket és miként merítettek reményt abból, hogy családjuk minden valószínűség szerint biztonságban van. (HVG)

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)
Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

A papírhiány és a járvány miatt a Könyvhét és a Könyvfesztivál dátumának tologatása sem könnyíti meg idén a kiadók dolgát a megjelenések tervezésében. Mostanra viszont már körvonalazódik 2022 első félévének kínálata, ezekből válogattunk a teljesség igénye nélkül - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk (pénteken érkezik a második adag). Ajánlatunkban találsz tudománykommunikációs, történelmi, pszichológiai, oknyomozó, politikai témájú köteteket is - több közülük pedig már előrendelhető!

Tovább olvasok
  

Mark Galeotti: Vory - Az orosz szupermaffia

Mark Galeotti az oroszországi szervezett bűnözés szakértője, akivel világszerte konzultálnak kormányok és rendőrségek. Most a nyugati olvasók is felfedezhetik a "vory v zakone" lenyűgöző történetét, egy olyan csoportét, amely túlélt és virágzott a sztálinizmus, a hidegháború, az afgán háború és a szovjet kísérlet alatt. A vory – ahogy az orosz maffiát is ismerik – a huszadik század elején született, nagyrészt a Gulágokban, ahol egyedi kultúrává fejlődött. Az aláírás-szerű tetoválásaik alapján azonosított tagok betartották a tolvajok kódexét, azt a szigorú rendszert, amely megtiltott minden fizetett munkát, valamint a rendészeti szervekkel és az állammal való együttműködést. A két évtizedes helyszíni kutatáson alapuló, lebilincselő tanulmány részletezi a vory hatalomhoz vezető útját egészen a modernkori oroszországi oligarchiához való alkalmazkodásig és az azon túli globális lehetőségekhez. (Kalligram)

  

Stefan Aust - Adrian Geiges: Hszi Csin-ping - a világ legnagyobb hatalmú embere

Két német újságíró írta meg Hszi Csin-ping kínai elnök életrajzát, ám a Konfuciusz Intézet a könyvbemutató előtt nyomás alá helyezte két egyetem munkatársait, hogy mondják le a rendezvényt. Ezt Ulrich Radtke, a Duisburg-Esseni Egyetem rektora közölte az újságírókkal a könyv online bemutatója elején, amelyet hirtelen a törölt esemény helyett tartottak meg. Radtke hozzátette, az eset a tudományos munka szabadságát korlátozza. „Peking hosszú karjáról”, a cenzúra és az öncenzúra veszélyeiről is beszélt. A kínai kormányt alapvetően zavarja államfőjének tényekre alapozott életrajza, hiszen az államvezető körül személyi kultusz alakult ki. Állítólag a Konfuciusz Intézet egyik alkalmazottja azt üzente az egyik szerzőnek: "Többé nem beszélhetsz Hszi Csin-pingről mint normális emberről, ő érinthetetlen." (Corvina)

 

Katrine Marçal: Tényleg nincs ingyenebéd? – Feminista közgazdaságtan, ahogyan eddig sosem merted elképzelni

Valamikor régen, amikor a klasszikus közgazdaságtan épphogy csak szárba szökkent, a gondolkodók úgy vélték, az ember alapvetően önző lény: amit tesz, a saját boldogulásáért teszi. De valóban így működünk? Aligha. Azonban az évszázados gyakorlat azt verte mindannyiunk fejébe, hogy minden más tényezőt – a gondoskodást, az önzetlenséget, a szeretetet – hagyjunk figyelmen kívül. Ennek a gondolkodásmódnak pedig a nők a legnagyobb vesztesei. A nők, akik a legtöbb gondoskodó munkát végzik, ápolják a betegeket és az időseket, ellátják a háztartások körüli teendőket és felnevelik a gyerekeket. Katrine Marçal szerint itt az idő, hogy változtassunk ezen. Nem mindennapi könyvében átfogó képet nyújt a közgazdaságtan történetéről, leleplezi az azt övező mítoszokat, és megmutatja, hogyan fektethetnénk le egy emberibb, igazságosabb társadalmi rendszer alapjait… Mindennek a kulcsa pedig az, hogy ezúttal nem feledkezünk meg a nőkről. „Ahhoz, hogy a mészáros, a pék, a sörfőző dolgozni mehessen, Adam Smith idejében a feleségek, anyák vagy nővérek órákat, napokat töltöttek a gyerekek nevelésével, a ház rendben tartásával, az étel megfőzésével, a ruhák mosásával, a könnyek fölszárításával, a szomszédokkal való civakodással. Bárhonnan nézzünk is a piacra, az mindig egy másik gazdaságra épül. Egy olyan gazdaságra, amiről ritkán beszélünk.” (Libri)

 

Peter Brannen: A világ végei – Vulkáni apokalipszisek, gyilkos óceánok és kísérleteink a Föld korábbi tömegkihalásainak megértésére

Mivel az új, úttörő kutatások azt sugallják, hogy az éghajlatváltozás jelentős szerepet játszott a bolygó történetének legszélsőségesebb katasztrófáiban, a díjnyertes tudományos újságíró, Peter Brannen vad utazásra visz minket: a bolygó öt tömeges kihalásán keresztül rámutat az egyre veszélyesebb jövőnkre is. (Park)

  

Byung-Chul Han: A Föld dicsérete - Utazás a kertbe

A dél-koreai születésű berlini filozófus, kultúrteoretikus új könyve; magyarul korábban A kiégés társadalma, a Pszichopolitika és A szépség megmentése című könyveket olvashattuk tőle. A kötet hibrid műfajú, intertextusokban bővelkedő filozofikus esszéregény, amely félúton kerti naplóba fordul. A globális és totális digitalizáció, az eltestetlenülés ellenében vázolja fel a kerti munka merőben anyagi és testi tapasztalatát, kondícióit és örömeit – mindezt a klímaválság fenyegető árnyékában. A kötet miniesszéinek kiindulópontja Han berlini kertje, amelyet mindössze három éve kezdett el művelni, így az eredendően városi gondolkodó őszinte rácsodálkozásai szervezik a kötetet, és e rácsodálkozások ágaznak szét a szerző sziporkázó filozófiai, zenetörténeti és esztétikai asszociációi segítségével. A klímaválság, az instant kielégülés és a kiégés társadalmával szemben a várakozás, az elidőzés, a szemlélődés tapasztalatait ajánlja fel. (Typotex)

Hírlevél feliratkozás

 

Tim Marshall: A földrajz hatalma

A földrajz fogságában és a Falak nemzetközi bestseller szerzője ez alkalommal a világ döntő fontosságú régióinak tíz térképét használja, hogy elmagyarázza a mai világhatalmak geopolitikai stratégiáit, és azt, hogy ez mit jelent a jövőnk szempontjából. (Park)

 

Jean Francois Marmion (szerk.): A hülyeség pszichológiája

Elképzelhető egy olyan világ, amiben nincsenek seggfejek? Baromság, mindenki tudja: mindannyian napi szinten támogatjuk. Ez egy komoly teher. Eddig a pszichológusok, az emberi viselkedés specialistái nem próbálták meghatározni. Ennek a könyvnek a célja, hogy jobban megértsük, és jobban harcolhassunk ellene, még akkor is, ha előzetesen vereséget szenvedünk. Több ország pszichológusai, de filozófusok, szociológusok és írók is elmondják nekünk az emberi hülyeségről alkotott elképzelésüket. (Corvina)

 

Philipp Dettmer: Immun - Szervezetünk rejtélyes működése

A gazdagon illusztrált kötet az immunrendszerünk működésébe vezet be, ami összetettségében az emberi agy után a második helyen áll. Philipp Dettmer, a YouTube legnépszerűbb tudományos csatornájának alkotója kíséri végig az olvasókat az emberi test erődítményén és védekező rendszerén. Állandó harc dúl ugyanis bennünk, amiben mindennapos az invázió, a stratégia, a vereség és a nemes önfeláldozás is. Valójában, miközben ezt olvasod, az immunrendszered valószínűleg azonosított és kiirtott egy rákos sejtet, amely növekedésnek indult a szervezetedben. Minden fejezet az immunrendszer egy-egy elemével foglalkozik, beleértve a védekezést, például az antitesteket és a gyulladásokat, valamint az olyan fenyegetéseket, mint a baktériumok, az allergiák és a rák. Dettmer azt is felfedi, hogy miért nonszensz az immunrendszer erősítése, hogyan osonnak át a paraziták a szervezet védekező rendszerein, hogyan működnek a vírusok, és mi történik a sebeidben, amikor megvágod magad. (Open Books)

  

Katie Mack: A mindenség vége (Mármint asztrofizikai szempontból)

Katie Mack elméleti asztrofizikus, aki az univerzum kezdetét, evolúcióját és végét kutató csillagászati és a fizikai kozmológia számos területével foglalkozik. Kutatásai mellett aktív tudománynépszerűsítő (többszázezer Twitter-követővel), aki szellemes és könnyed stílusban tudja tudományága keveseknek hozzáférhető megállapításait a laikus olvasóközönség számára is érthetően közvetíteni. Könyvében az univerzum végéről való gondolkodás jelenleg rendelkezésünkre álló tudományos eredményeit mutatja be: szuperteleszkópok és részecskegyorsítók legfrissebb megfigyelései rajzolják át eddigi ismereteinket elképesztően izgalmas (és egyben félelmetes) új lehetőségekkel, és változtatják meg nézeteinket arról, hogy mi képzelhető el (és mi nem) a kozmosz távoli jövőjében. Költők és filozófusok a történelem kezdete óta vitáznak és tépelődnek azon a kérdésen, hogy miként fog véget érni a világ. Hála a természettudományoknak, szerencsére ma már pontosan tudjuk a választ: tűz emészti el. Katie Mack segítségével a meredély legszélére állva tekinthetünk le a végtelen sötétségbe – tudományos szempontból. (Typotex)

  

Catherine Belton: Putyin emberei

Catherine Belton a Reuters oknyomozó újságírója. 2007-13 között a Financial Times külföldi tudósítójaként dolgozott Moszkvában. A Times és a Sunday Times, valamint a Daily Telegraph is 2020 Év könyvének választotta. A szerző könyvében feltárja, hogy hogyan ragadta magához a hatalmat Oroszországban Putyin és KGB-s emberekből álló szűk köre, és hogyan építettek ki együtt egy új oligarchákból álló ligát, mindezt olyan belsős információkkal a birtokában, amelyek korábban eddig nem láttak napvilágot. (Libri)

 

Mary Beard: Pompeji - Egy római város élete

A szerző, a televíziós ismeretterjesztő műsorokból is jól ismert Mary Beard cambridge-i ókortörténész professzor számos forrás és kép segítségével, óriási anyagismerettel, rendkívül olvasmányosan, sok-sok egyedi történeten keresztül mutatja be Pompeji életének számos vonását. Az utcákat és épületeket, a lakóházak díszítését és a falfestményeket, a város politikai és társadalmi szerkezetét, a szórakozási formákat a gladiátorjátékokkal és színházi előadásokkal, „a test gyönyöreit” az étkezési szokásoktól a szexuális kultúrán át a fürdőkig, valamint az istenek tiszteletének formáit. Mindeközben a kötet leszámol számos tévhittel is, kezdve rögtön a kitörés időpontjával (mely valószínűleg későbbre esett, mint azt a történészek gondolták), és a kitörés követelte áldozatok számával (mely feltehetőleg kevesebb mint tíz százaléka volt a város összlakosságának, tekintve, hogy a többségnek sikerült elmenekülnie). A szerző legfőbb célja, hogy amennyire csak lehet, közel hozza a mai olvasóhoz a Pompejiben egykor élt embereket, akiknek életét nyomon követve meglepően sokszor magunkra ismerünk. (Kossuth)

  

David de Jong: Náci milliárdosok

Hogyan alapozta meg a jogtalanul szerzett zsidó vagyon és a rabszolgamunka olyan ma is ismert német nagyvállalatok pénzügyi helyzetét és üzleti befolyását, mint a Daimler-Benz, az Allianz, a Porsche, a Volkswagen és a BMW?  David de Jong az oknyomozó újságírásnak ebben a mérföldkőnek számító művében a véres pénz nyomába eredt, és feltárta Németország leggazdagabb üzleti dinasztiáinak igaz történetét. Három héttel azután, hogy Hitler átvette a hatalmat Németországban, találkozót hívott össze: magához rendelte Németország 25 legkiemelkedőbb üzletemberét. A német iparmágnások látszólag nem kívántak segédkezni a Führer hatalmának megszilárdításában, azáltal viszont, hogy részt vettek a Harmadik Birodalom építésében, fegyverekkel látták el a hadsereget, és mindent megtettek azért, hogy maximalizálják a profitjukat, valójában nagyon is támogatták a náci törekvéséket. (HVG)

  

Anne Frank naplója

Június 25-én lesz 75 éve, hogy először megjelent a napló, ennek alkalmából jelenik meg a jubileumi kiadás. Anne Frank családja Hitler hatalomra kerülése után menekült Németországból Hollandiába. Amikor Hollandiát megszállták a németek, Anne nővére, Margot behívót kapott „munkára Németországba”. A családfő, Otto Frank tudta, hogy a behívó deportálást jelent, így már másnap elrejtőztek. Frankék egy másik családdal 25 hónapig bujkáltak Amszterdam belvárosában, Otto cégének hátsó épületében mindaddig, amíg egy máig ismeretlen személy fel nem jelentette őket. A holokausztot egyedül Otto Frank élte túl, aki egyik bújtatójuktól kapta meg a lánya naplóját, amit végül 1947-ben adott ki. (Park)

  

Kurimay Anita: Meleg Budapest

A huszadik század hajnalán Budapest virágzó kozmopolita metropolisz volt. Az akkoriban a „Duna gyöngyeként” ismert város Európa leginnovatívabb építészeti és kulturális vívmányaival büszkélkedhetett, növekvő középosztálya pedig elkötelezte magát amellett, hogy előmozdítsa a város liberális politikáját, és szellemi és kereskedelmi találkozási ponttá tegye Kelet és Nyugat között. Ráadásul, mint azt Kurimay Anita történész elárulja, a fin-de-siècle Budapest híres volt pezsgő nyilvános szexuális kultúrájáról is, beleértve az erőteljes meleg szubkultúrát. A Meleg Budapest a nem normatív szexualitások lebilincselő története Magyarországon, ahogyan azt a főváros, mint egységes metropolisz 1873-as születése és a férfi homoszexuális cselekmények 1961-es dekriminalizálása között megélték, tapasztalták és ellenőrizték. (Park)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!

...
Hírek

Bookline top50: Orvos-Tóth Noémi nyerte a decembert

Decemberben számos önismereti és életrajzi írás, szakácskönyv, regény került a Bookline sikerlistájára, az első három helyet pedig Orvos Tóth-Noémi, Robin Lim, valamint Bödőcs Tibor szerezte meg.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbnek talál. Január kiemelt könyve A Zúzmaraszív folytatása lett.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!

...
Könyvtavasz

A németalföldi festő megtanít arra, hogy szavak nélkül is lehet beszélni

Johannes, a néma festő a homokdűnék között találkozik egy lánnyal, de milyen esélyük lehet a boldogságra a 17. századi Hollandiában? Olvass bele Mörk Leonóra új regényébe!

Szentjánosfű című regényben

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.