A jamaicai Marlon James nyerte a Man Booker-díjat

.konyvesblog. | 2015. október 14. |

(Kép forrása)

A Bob Marley elleni merényletről szóló A Brief History of Seven Killings című regény nyerte a 2015-ös Man Booker-díjat; szerzője, Marlon James az első jamaicai, aki megkapta az elismerést. A regény cselekménye valós eseményeken alapszik: 1976 decemberében hét fegyveres tört be Bob Marley házába, a lövöldözésben többen megsérültek, köztük az énekes is. Hivatalosan nagyon kevés információ látott napvilágot az esetről, ám annál több pletyka kapott szárnyra.

Michael Wood, a zsűri elnöke elárulta, hogy A Brief History of Seven Killings egyhangú döntéssel nyerte el a díjat, egyúttal kiemelte a szöveg sokszínűségét, mely a "jamaicai szlengtől bibliai magasságokig" terjed. A regényben amúgy 75 karakter szerepel (köztük CIA-ügynökök, kábítószer-kereskedők, szépségkirálynők, gengszterek), és Michael Wood szerint az egyik legnagyobb élvezetet éppen az jelentette olvasás közben, hogy nem lehetett tudni, a következő oldalon, ki lesz a narrátor. Igaz, hozzátette azt is, hogy a könyv tartalma - az erőszakos és a szexjelenetek miatt - néhány olvasónak esetleg túl sok lesz.

Michael Wood felidézte, hogy valaki azt mondta neki, hogy a Man Booker-nyertes könyveket szereti odaadni az édesanyjának, hogy elolvassa őket, James regényével azonban bajban lesz. A zsűrielnök elismerte, hogy a saját anyja a vaskos káromkodások miatt valószínűleg nem jutna tovább az első néhány oldalon, Wood azonban a hasonló művek olvasásától húzódzkódó embereknek is szíves figyelmébe ajánlotta a könyvet, hozzátéve, hogy a mostani listán ez volt a legizgalmasabb kötet.

Marlon James a díjat elhunyt édesapja emlékének ajánlotta, aki nagyban formálta "irodalmi érzékenységét". Annak idején például Shakespeare-párbajokat vívtak egymással, és azon versengtek, ki tudja például a leghosszabb monológot elmondani: "Csak képzeljék el apát és fiát egy jamaicai rumbárban!" - tette hozzá. A legnagyobb hatással amúgy Dickens regényei voltak a munkásságára.

James abban bízik, hogy a díja révén sokkal nagyobb figyelem hárul majd a karibi írókra, igaz, elismerte, ő maga éppen azért hagyta el Jamaicát, hogy megírhassa ezt a könyvet. A szerző a száműzetés, a számkivetettség regényének nevezte a könyvét, és a megírásához szüksége volt a távolságra, "arra a tudatra, hogy talán nem lesznek következmények". James szerint a téma és a formátum miatt is ez volt eddig a legkockázatosabb regénye, a díjra pedig ebből a szempontból egyfajta visszaigazolásként tekint.

A díjjal 50 ezer font is jár, arról nem is beszélve, hogy az elismerés nagyban megdobja az eladásokat is: a tavalyi nyertes, Richard Flanagan regénye (The Narrow Road to the Deep North) világszerte 800 ezer példányban kelt el.

Forrás: BBC, Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.