A jamaicai Marlon James nyerte a Man Booker-díjat

.konyvesblog. | 2015. október 14. |

(Kép forrása)

A Bob Marley elleni merényletről szóló A Brief History of Seven Killings című regény nyerte a 2015-ös Man Booker-díjat; szerzője, Marlon James az első jamaicai, aki megkapta az elismerést. A regény cselekménye valós eseményeken alapszik: 1976 decemberében hét fegyveres tört be Bob Marley házába, a lövöldözésben többen megsérültek, köztük az énekes is. Hivatalosan nagyon kevés információ látott napvilágot az esetről, ám annál több pletyka kapott szárnyra.

Michael Wood, a zsűri elnöke elárulta, hogy A Brief History of Seven Killings egyhangú döntéssel nyerte el a díjat, egyúttal kiemelte a szöveg sokszínűségét, mely a "jamaicai szlengtől bibliai magasságokig" terjed. A regényben amúgy 75 karakter szerepel (köztük CIA-ügynökök, kábítószer-kereskedők, szépségkirálynők, gengszterek), és Michael Wood szerint az egyik legnagyobb élvezetet éppen az jelentette olvasás közben, hogy nem lehetett tudni, a következő oldalon, ki lesz a narrátor. Igaz, hozzátette azt is, hogy a könyv tartalma - az erőszakos és a szexjelenetek miatt - néhány olvasónak esetleg túl sok lesz.

Michael Wood felidézte, hogy valaki azt mondta neki, hogy a Man Booker-nyertes könyveket szereti odaadni az édesanyjának, hogy elolvassa őket, James regényével azonban bajban lesz. A zsűrielnök elismerte, hogy a saját anyja a vaskos káromkodások miatt valószínűleg nem jutna tovább az első néhány oldalon, Wood azonban a hasonló művek olvasásától húzódzkódó embereknek is szíves figyelmébe ajánlotta a könyvet, hozzátéve, hogy a mostani listán ez volt a legizgalmasabb kötet.

Marlon James a díjat elhunyt édesapja emlékének ajánlotta, aki nagyban formálta "irodalmi érzékenységét". Annak idején például Shakespeare-párbajokat vívtak egymással, és azon versengtek, ki tudja például a leghosszabb monológot elmondani: "Csak képzeljék el apát és fiát egy jamaicai rumbárban!" - tette hozzá. A legnagyobb hatással amúgy Dickens regényei voltak a munkásságára.

James abban bízik, hogy a díja révén sokkal nagyobb figyelem hárul majd a karibi írókra, igaz, elismerte, ő maga éppen azért hagyta el Jamaicát, hogy megírhassa ezt a könyvet. A szerző a száműzetés, a számkivetettség regényének nevezte a könyvét, és a megírásához szüksége volt a távolságra, "arra a tudatra, hogy talán nem lesznek következmények". James szerint a téma és a formátum miatt is ez volt eddig a legkockázatosabb regénye, a díjra pedig ebből a szempontból egyfajta visszaigazolásként tekint.

A díjjal 50 ezer font is jár, arról nem is beszélve, hogy az elismerés nagyban megdobja az eladásokat is: a tavalyi nyertes, Richard Flanagan regénye (The Narrow Road to the Deep North) világszerte 800 ezer példányban kelt el.

Forrás: BBC, Guardian